A 10 legjobb akciófilm a 2000-es évekből
2014. szeptember 05. írta: FilmBaráth

A 10 legjobb akciófilm a 2000-es évekből

A 10 legjobb akciófilm a 80-as évekből

A 10 legjobb akciófilm a 90-es évekből

A 2000-es évekre egyértelműen a látvány uralta el az akciófilmek világát. A klasszikus hősök kora lejárt, felvirradt a képregényfilmek ideje. Vasember, Thor, Amerika kapitánya, a Bosszúállók szakmányban zúznak a moziban, sok a középszer, kevés az igazán jó film a műfajban, nem csoda, hogy a közönség kezd ráunni. Amíg a 80-as és 90-es évek top 10-es listáiról fájó szívvel húztam ki a jobbnál jobb alkotásokat, a 2000-es évek tekintetében komolyan el kellett gondolkodnom azon, hogy egy 20-as listát összehozzak, amelyekből játszi könnyedséggel választottam ki a szerintem legjobb 10-et. Ez is  azt bizonyítja, hogy az utóbbi 14 évben közel sem készül annyi kiváló darab a műfajban, mint a korábbi években. Nem mondanám, hogy válságban van a műfaj, de én nem nagyon látom Jason Statham, az isteni Vin Diesel és The Rock méltó utódját, ők pedig el nem ítélhető módon ráálltak a tisztes középszerre, amellyel rengeteg pénzt keresnek, de nem igazán alkotnak már igazán emlékezetest a moziban. Futószalagon születnek a B-filmek a műfajban, kevés az igazán "várós" film, reméljük, a mennyiség előbb-utóbb át fog fordulni minőségbe, csak győzzük kivárni!

A lista teljesen szubjektív, ezek az én kedvenceim, kíváncsian várom a véleményeteket!

10. Casino Royale (2006)

dcraig_bond_gq_3aug11_rex_b.jpg

A kritika itt olvasható.

Daniel Craig erősen nyitott James Bond szerepében. Jól sikerült őfelsége legszexisebb ügynökének újrapozicionálása, az alkotók visszatértek az ősmacsó karakterhez, adtak az akciónak, a forgatókönyvet sem hanyagolták el, a 2000-es évek elvárásainak megfelelő főhőst és látványvilágot kaptunk, így a sok évtizedes franchaise ismét a régi fényében ragyogott. Hogy aztán A Quantum csendjében porrá zúzza a saját legendáját, de ez már egy másik történet...

9. A Bourne-ultimátum / The Bourne Ultimatum (2007)

borune ultimátum_1.jpg

A Bourne-filmek kiemelkedő sikert arattak a 2000-es években. A siker receptje a jó forgatókönyv, Matt Damon kiváló alakítása, illetve a látványos akciók voltak. Mára már kifulladt a sorozat (ráadásul Jeremy Renner közel sem olyan karizmatikus a szerepben, mint nála egy klasszissal jobb kollégája), de a 2000-es évek közepén még az A-listás akciófilmek elit klubjához tartoztak. Az első rész nagyot szólt, a folytatás ritkán szokott jobban sikerülni, de ebben az esetben ez történt, a második rész véleményem szerint egy hajszálnyival rávert az előzőre. A harmadik felvonás már nem sikerült olyan jól, azóta pedig folyamatosan zuhan a színvonal sajnos, de ez a film a mai napig kiváló szórakozást tud nyújtani.

 

8. A gyűrűk ura - a király visszatér / The Lord of The Rings: The Return of The King (2003)

a király visszatér.jpg

Peter Jackson életének legnagyobb hibája az volt, hogy nem A hobbit-ot filmesítette meg először. Ezért nem tudjuk igazán szeretni a kiváló Martin Freeman főszereplésével moziba került trilógiát: tudjuk, hogy ez egy másik történet, meg minden, de ember, ha egyszer már csodát alkottál, akkor újra azt várják tőled, mit csodálkozol, ha megy a fanyalgás a matinén? A gyűrűk ura a maga korában a legmagasabb kategóriát képviselte, az utolsó rész pedig simán zseniális volt, Középfölde sorsa látványos harci jelenetek során dőlt el, nem irigylem a rendezőt, mindenki valami hasonlót vár tőle az idén decemberben moziba érkező hobbit-os utolsó résztől. Várjuk a varázslatot, Mr. Jackson! Addig pedig rongyosra nézzük a klasszikust...

7. 300 (2006)

300_2.jpg

This is Sparta! Fogalom lett ez a mondat a bemutató után, a kockahasak filmje elsősorban az egyedi látványvilágának köszönheti a sikerét. Igazi tesztoszteron bomba Zack Snyder übercool alkotása, ami tényleg nem szól másról, mint az akcióról és a látványról, De nagyon jól össze lett rakva a  film, ennyi jó pasit talán azóta sem láttam egy helyen (főleg ennyire alul öltözve), Xerxes külsejére nincsenek szavak, a forgatókönyv is jól sikerült, coolság a köbön, és akkor még egyetlen szót sem szóltam Gerard Butler-ről és Michael Fassbender-ről. Miért kellett folytatni, miért? 

6. Gladiátor / Gladiator (2000)

gladiátor.jpg

A kritika itt olvasható.

Russell Crowe játszhat amit akar, egy éltre Gladiátor maradt a nézők szívében. A történelmi hűséget ne kérjük számon ezen a filmen, a szórakoztatás volt a cél, és ennek tökéletesen eleget is tett Ridley Scott. Mi lányok, megkaptuk az ultradögös Russell Crowe-t, a fiúk a látványos akciójelenetek, übercool szöveget (A nevem Gladiátor. Egy meggyilkolt fiú apja, egy meggyilkolt asszony férje stb, stb). Jellemző módon a kiváló Joaquin Phoenix ezért az alakításért sem kapott Oscar-díjat (de legalább jelölték), de legyünk őszinték, nem az ő jelenetei a legmaradandóbbak a filmből, hanem a kezdő csatajelenet, a harc az arénában, a tigrisek, a Colosseum, és mennyi minden még...

5. Vasember / Iron Man (2008)

iron man.jpg

Robert Downey Jr. életének legjobb döntése volt, hogy elvállalta Tony Stark szerepét, híres és gazdag lett, mi pedig kaptunk egy jó kis sorozatot, amely mára már elfáradt, de a kezdés bombasztikus volt, a lezárás pedig stílusosra sikerült. A Bosszúállókban pedig még láthatjuk kedvenc egoista szuperhőst, vagyis még távolabb a nyugdíj, de azért nagy örömmel látom, hogy a kiváló színész egyre inkább az értékesebb alkotások felé fordul, így előbb-utóbb csak meg fogja kapni a neki már nagyon régen kijáró Oscar-díjat. 

4. Eredet / Inception (2010)

eredet.jpg

Chritopher Nolan nem véletlenül korunk egyik legjobbnak tartott rendezője, nem hétköznapi alkotást tett le az asztalra. Habár erős a  filozófiai  háttere a filmnek, mégis a látvány és az akció marad meg a nézőben. Nem könnyen emészthető a történet, de legalább van okunk újra és újra megnézni ezt a kiváló alkotást, amelyben feltette magát a térképre Tom Hardy, DiCaprio megint nem kapott Oscart a főszerepért, ahogyan Nolan sem a rendezésért. Nem baj, csak idő és jó film kérdése, és az Akadémia csak behozza a lemaradását...

3. Halálos iramban / The Fast and the Furious (2001)

halálos iramban.jpg

Dögös verdák, akcióorgia, és persze az isteni Vin! Már a hetedik rész forog a sorozatból, amely akkor kapott új erőre, amikor Diesel visszatért, és azzal ért a csúcsra, hogy összeeresztették The Rock-kal. A két akcióikon odatette magát, a közönség imádta őket, ergo fognak még együtt zúzni a filmvásznon, amíg szép bevételt termelnek a producereknek. Az első rész volt a legjobb, és meglepő módon az ötödik, szinte már családtagok nálunk Toretto-ék, naná, hogy elzarándokolunk a következő részre is a moziba!

2. Skyfall (2012)

skyfall_1.jpg

Minden idők egyik leggyengébb Bond - filmje után csak minden idők egyik legjobbjával lehetett visszacsalogatni a nézőket a moziba. Én A Quantum csendje után megesküdtem mindenre, ami szent, hogy soha az életben nem nézek Bond-filmet, de szerencsére adtam egy esélyt Mendes-nek, aki újra az A-kategóriás akciófilmek  sztárjává tette őfelsége legszexisebb ügynökét. Daniel Craig végre nem csak akciózhatott, hanem színészkedhetett is, de Javier Bardem mellett még neki sem volt esélye, az Oscar-díjas színész minden idők egyik legjobb Bond-főgonosza lett. Jaj, de sokára jön a következő rész...

1. A sötét lovag / The Dark Knight (2008)

batman_3.jpg

Nolan és Bale közösen csúcsra járatták a dark stílust, a 2000-es évek legmenőbb akciósztárjává tették Batmant. Bár a trilógia kezdete és vége sem volt gyenge darab, mégis a második rész sikerült a legjobban. Ebben nagy szerepe volt a tragikusan korán elhunyt Heath Ledgernek, aki Jokerként méltó ellenfele volt a repkedő szuperhősnek. A látvány zseniálisan egyedi, az akciók nem hétköznapiak, a színészi játék tökéletes, mégis az atmoszféra volt a legerősebb fegyverténye ennek a kiváló mozinak!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr686634059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.09.05. 12:44:21

Tuti hogy nem nézted meg a B13-at :P

FilmBaráth 2014.09.05. 12:57:51

@FroG: Tényleg nem, de igyekszem minél előbb pótolni a hiányosságot:-)

soadroli 2014.09.05. 13:05:09

Gladitátor 10/10, örök kedvenc. Nem csak az akciók miatt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.05. 13:19:57

@FroG: Bakker, ezzel megelőztél. :D
Most mondanám, hogy a Takent sem, de arról meg még írt is, szóval az meg egész érthetetlen. Plusz ha már nagyon belejöttem Luc Bessonba, akkor a Transporter sem volt rossz.
Meg a kardozós-baszós filmek eléggé kiszorítottak olyan klasszikusokat, mint az Ip Man, A sólyom végveszélyben, Kill Bill.

Na és ha már leírtam 6 másikat, azért megpróbálok kiszórni is annyit: a Vasember képregényfilmnek jó, de itt labdába sem rúghat. Skyfallt meg hagyjuk már, az 1. és a 9. helyezett gyenge utánérzése. Apropó: a Bourne-rejtély és a Bourne-csapda is nagyon hiányzik, de főleg utóbbi. Amúgy rohadjak meg, ha megértem, hogy a 3. rész nem lett olyan jó, mint a második (egyébként tényleg), de valahogy mégiscsak ezt sikerült szerepeltetni. :D Persze tudom, hogy a hivatalos kánon szerint illik a 3.-at a legjobbnak tartani, de azért mégis.
Aztán: semmi bajom a Gladiátorral, meg A gyűrűk urával (kicsit sajnálom, hogy utóbbi eszerint szar fantasy, előbbinél nem írom le, hogy szar történelmi, mert még NY124 kolléga lecsap rá), nekem is az arénás jelenetek maradtak meg a legjobban, de akkor egyrészt pl. a Braveheart meg az összes ilyen történelmi film miért nem volt az előző listában, másrészt hol a francban van a Trója? Az ilyen tekintetben oda-vissza veri mindkettőt.

Remélem ez csak egy véletlenül elírt 11-20-as lista volt, és a jövő héten megkapjuk az igazit a legjobbakkal. ;)

Luis Suarez 2014.09.05. 13:25:17

Én is a Taken-t hiányolom, az szerintem abszolult első hely! Gyűrűk ura? Gladiátor? Kíváncsi lennék a maradék 10 fimre a 20-as listádból..

FilmBaráth 2014.09.05. 13:31:25

@danialves: Ha írsz jövő hétre egy listát ugyanerről, akkor megkapod a számodra igazit:-)
A Kill Bill-ben is kardoznak egy "kicsit".
A gyűrűk ura fantasynak sem utolsó, de azért enyhén túlteng benne az akció:-)
A Trójának sehol semmilyen top 10-es listán nincs helye, mert egy dögunalmas, látványos, de teljesen üres történelminek álcázott videojáték, nem film!:-) Szerintem:-)

FilmBaráth 2014.09.05. 13:35:55

@Luis Suarez: A Taken -ről itt írtam, ennek alapján szerintem egyértelmű, hogy miért nincs rajta a listán:-):
smokingbarrels.blog.hu/2014/06/04/elrabolva_taken_758

Dr_utcai_arcos 2014.09.05. 13:36:39

@FilmBaráth: A LotR az fantasy. Azt hiszem erről nincs vita. Ne haragudj, de nem tudsz ez ellen érvelni. Fals magyarázatokat lehet hozni, de ne járasd le magad...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.05. 13:46:59

@FilmBaráth:
"A Kill Bill-ben is kardoznak egy "kicsit"."
És ezért nincs rajta a listán? Ezt most nem értem.

"A gyűrűk ura fantasynak sem utolsó, de azért enyhén túlteng benne az akció:-)"
Enyhén túlteng az Aliensben meg a Mad Max 2ben is, azok mégsem voltak sehol. Ergo A gyűrűk ura csakis azért szerepelhet akciófilmként, mert egy szar fantasy. ;)

"egy dögunalmas, látványos, de teljesen üres történelminek álcázott videojáték, nem film!"
Hmmm, mire is emlékeztet ez? Á, biztos nem a listán szereplő 300-ra...
Amúgy én tényleg élek a gyanúperrel, hogy nem igazán érted, amit írok, mert a Trója kapcsán nem azt írtam, hogy ez egy izgalmas, nem látványos és tartalmas valódi történelmi film, hanem azt, hogy ha az emlékezetes akciójeleneteket kell sorolni, akkor bizony abban élen jár.
Most abba direkt nem akarok belemenni, hogy mennyire nem unalmas és nem üres, mert leírtam a kritikámban bőven.
Mellesleg szívesen elolvasnám egy kritikában azt, hogy a Zack Snyder-féle kaszabolásban milyen tartalmat láttál azon kívül, hogy lassítva nagyon fasza egymás aprítása. :D

Luis Suarez 2014.09.05. 14:00:13

@FilmBaráth:
Na jó de oda írtam hogy szerintem :)

FilmBaráth 2014.09.05. 14:01:36

@danialves: Mivel szerinted kardozós filmnek nincs helye a listán, ergo a Kill Bill-nek sincs:-)
Ez egy szubjektív lista! Vegytiszta emlékezetes akciófilm ezekben az években szerintem már nem nagyon van, tehát én azokat a filmeket soroltam fel, amelyek nekem (hangsúlyozom: NEKEM!) a legemlékezetesebbek akció terén:-)
Pontosan felfogtam, hogy a Trójánál az akció részekre gondoltál, de nekem egyetlen emlékezetes jelenet sem rémlik belőle:-)
300 kritikát felírtam a listára:-)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.05. 14:18:28

Oké... oké... a LOTR, mint akciófilm? Ne már... most ez kicsit komolytalan lett.

Hol van például a Mission Impossible 4? Amúgy a Casino Royale nálad 7/10, nem? És így is ráfért egy top 10-es listára? Kicsit érdekes.

Horváth Ádám Dida 2014.09.05. 14:27:36

golyózápor? füstölgő ászok? cranck-felpörgetve? istenek városa? elite squad?

ezek az igazi zúzós akciófilmek szerintem...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.05. 15:37:13

@FilmBaráth: Mikor mondtam, hogy szerintem kardozós filmnek nincs helye a listán?

Dehogy nincs vegytiszta emlékezetes akciófilm, csak figyelmen kívül hagytad mindegyiket. Kb. csak azokat soroltam: Taken, B13, Transporter, a másik két Bourne, Ip Man. A sólyom végveszélyben meg gyakorlatilag a második felvonástól kezdve egy két órás folyamatos akciójelenet.
A szubjektivitás meg még mindig nem egyenlő a következetlenséggel, az pl. egy szubjektív vélemény, hogy a TDK jó film, de ha a következő héten azt mondom, hogy szar, akkor nem szubjektív voltam, hanem következetlen.

Akkor ezt mondd a Trójára, ne azt, hogy "üres" stb., látod, nem is olyan nehéz. ;)

@REMY: Az MI4 szerintem 2011-ben van, az meg ugye eléggé kizáró ok. ;)

@Horváth Ádám Dida: Hát én az Istenek városára mondanék mindent, csak azt nem, hogy zúzós akciófilm... Tropa de Elite inkább, de még az sem igazán.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.09.05. 15:55:44

@danialves: akkor minden szar fantasy jó akciófilm?

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.09.05. 15:56:55

@danialves: nekem az ip man nem akciófilm kategória, igazából nem tudom mi, de nem az

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.05. 16:03:33

@danialves: Jájj, igaz :D Kisebb fail :D De a LOTR a listán még nagyobb hiba.

FilmBaráth 2014.09.05. 16:13:57

@Horváth Ádám Dida: bennem nem hagytak mely nyomot, sajnalom:-)

FilmBaráth 2014.09.05. 16:19:14

@REMY: talan nem eleg zuzosak az akciojelenetek a filmben?:-) a casino royale bond-filmnek teljesen kozepes,de attol meg akcio szempontbol szerintem nagyon is kiemelkedik a korszak termesebol:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.05. 16:29:11

@pingwin: Nem, csak szemmel láthatólag a kolléganőnél azok a filmek nem kvalifikálják magukat akcióként, amelyek szerinte jók más műfajokban. Ergo ha a LOTR igen, akkor az egy szar fantasy. ;)

(Ip Man mi legyen akkor? Szerintem egy elég klasszikus harcművész film attól, hogy egy életrajzi vonalra van felfűzve.)

Globetrotter2014 2014.09.05. 16:44:47

Elég összecsapott poszt...

2012 nem a 2000es évek...

Casino royale nem való ide, gyenge film, hiába a szép vágás és a sok robbantás. A Spider man 1 v 2 is inább mint a Casino Royale,

Tekintsünk el attól hogy az Ironman nem dokumentumfilm, de azért az X Men 1-2 nem sokkal scinece fictiönösebb szerintem.

Valamelyik Mission impossiblenek is inkább lenne itt helye...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.05. 17:45:36

a gyűrűk ura a 300 meg a gladiátor mitől akciófilmek?!

Lauro 2014.09.05. 18:22:37

1. Ha szerinted a 2. Bourne jobb, mint a 3., miért a 3. van a listán?
2. Ha az első két cikk 10-10 évet ölel fel, ez miért 14-et?
3. "A 90-es években nem sikerültek még olyan jól a képregény adaptációk, mint mostanában" vs. "Vasember, Thor, Amerika kapitánya, a Bosszúállók szakmányban zúznak a moziban, sok a középszer, kevés az igazán jó film a műfajban" Most akkor mikor születtek jó képregényfilmek?
4. "Robert Downey Jr. életének legjobb döntése volt, hogy elvállalta Tony Stark szerepét, híres és gazdag lett" - ezt komolyan gondolod, hogy ezzel lett híres?
5. "A 2000-es évekre egyértelműen a látvány uralta el az akciófilmek világát." - tudnál említeni az elmúlt 1000 évből egy akciófilmet, ahol nem a látvány uralja a film világát?

(Egyetlen kérdésemre adandó válasz sem vélemény függvénye - azt hiszem.)

A véleményedre a tekintetben lennék kíváncsi, hogy milyen szempontok alapján tekintesz valamit akciófilmnek.
Továbbá: ezek szerint A sötét lovagon kívül a három listán szereplő 29 másik film mind max. 9 pontos szerinted?

És mivel írod, hogy kiváncsi vagy a véleményekre, szerintem - sorrend nélkül, 2 perc gondolkodás után (ha 14 évet nézek):

Taken
M:I:3
M:I:4
Die Hard 4
Bourne 1.
Bourne 2.
Casino Royal
Matrix 2.
The Expendables 3.
A bűn árfolyama

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.09.05. 18:30:47

@danialves: szóval, ha nincs ló, akkor jó az akciófilm is?
igazából mindegy

amúgy a 2000-es évek 2009-ig tart, mert szerintem 2099-ig, így viszont kiesett egy csomó film

ip man, hm legyen harcművész film, jól hangzik

FilmBaráth 2014.09.05. 18:41:19

@Lauro: 1. Mert pusztán akció szempontból szerintem az a zúzósabb, ha a filmek egészét nézzük, akkor viszont a 2. a legjobb,és mivel itt az akció volt a fő szempont, ezért szerintem logikusan a 3. részt tettem fel a listára.:-)
2. Egyszerűen azért mert 2010 és 2014 között szerintem nincsenek olyan jó akciófilmek, amelyek kitesznek egy 10-es listát
3. A 2000-es években:-) (2000-2014)
4. Robert Doowney jr-ról elkövettem egy közelképet, ha azt végigolvasod, látod, hogy természetesen nem így gondoltam:-)
smokingbarrels.blog.hu/2014/04/19/a_pokol_legmelyebb_bugyrabol_hollywood_csucsara_robert_downey_jr_1965-
5. A poszt elején található a 80-as, 90-es évek évek akciófilmjeiről a véleményem, ezekben leírtam, hogy azokban a filmekben pont az volt a jó, hogy nemcsak a látvánnyal foglalkoztak, hanem a tartalommal is:-)
Szerintem a három listát így nem lehet egyben értékelni, nem minden idők legjobb akciófilmje A sötét lovag (természetesen csak szerintem), hanem a 2000-2014-es éveké.:-)
A te listád sem rossz:-) /nekem nem jöttek be a M:I filmek, és a Taken körüli hype-ot sem értem igazán, tetszett, de nem vágott földhöz, jó közepes akciófilm szerintem/

Lauro 2014.09.05. 19:20:37

Kész. Belátom, én nem értem a blogok világát.

At3$z 2014.09.05. 19:28:16

Nekem nem ez lenne a listám,a Sötét lovag se az első helyen szerepelne.

Lauro 2014.09.05. 19:44:07

"A te listád sem rossz:-)"

A félreértések elkerülése végett: szerintem a te listád nagyon rossz. :-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.05. 19:52:40

@pingwin: Nem tudom, én is hetek óta próbálom megérteni az elvet, egyelőre ezt hámoztam ki belőle. ;)
(Amúgy a félreértések elkerülése végett, én a harcművész filmet mint egy akciófilmes alműfajt képzelem el. :) )

@FilmBaráth: Ja hogy ez ráadásul 2014-ig megy? Ez elment a fejem felett (pedig semmi nem megy el a fejem felett, túl gyors vagyok...)
És akkor a két kibaszott zseniális The Raid, a Dredd, a Lone Survivor sem ütötték volna meg a szintet? (Ja, persze, gondolom ezek sem voltak "vegytiszta akciófilmek".)
Tényleg az volt bennem, hogy ezek csak azért maradhattak ki, mert ez a lista is egy évtizedet ölel csak fel.
És most még nem kezdtem el módszeresen keresni a 2010-14 közötti akciófilmeket, hanem csak beírtam, ami az eszembe jutott.

@Lauro: Az még csak hagyján, hogy te nem, de ennyi poszt és ennyi év után kezdem úgy érezni, hogy én sem. :D

@REMY: Megkövetlek, részemről volt ez fail.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.05. 21:19:05

@danialves: Igazából Baráth hibázott, mert akárhogy is nézzük az eddigiek alapján itt is csak egy évtizedet kellett volna nézni. :D

Halálosztó Babgulyás 2014.09.05. 21:43:51

Akkor részletezem. A filmcímeket lustaságból nem írom ki.
10. elmegy. 9. OK. 8. Ez fantasy, de annak is szar. 7. NEM akciófilm, mellesleg szar. 6. NEM akciófilm, de jó. 5. OK. 4. OK. 3. Ok, de nem lenne nálam a 10-ben. 2. OK. 1. OK.

Nem akarok bazmegelni, de... Bazmeg! Guy Ritchie filmekből egy sem? Füstölgő ászok? Tarantino? Sin City? Még sorolhatnám. Hiteltelen szar poszt.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.05. 22:02:29

@Halálosztó Babgulyás: Azért a LOTR ne legyen már szar, mert neked nem tetszik. Az egy dolog, ha valakinek valami nem jön be, de jó lenne néha észrevenni, ha valamiben van némi minőségi munka. A LOTR trilógia meg akárhogy is nézem minden idők egyik legjobb trilógiája. Ettől függetlenül lehet nem szeretni, de nem elismerni, na azt nem! :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.05. 22:22:17

Közben azért kerestem módszeresen is, szóval: Fast Five, Total Recall, Book of Eli.

@REMY: Nálad ez eléggé visszatérő szöveg, szóval kérdezném, hogy mégis mit ismerjen el egy filmen, amit szerinte szar és nem tetszik neki? Mármint azon kívül, hogy A gyűrűk urát illik klasszikusnak tartani, mert kétlem, hogy nem ennyire evidensen klasszikus darabokat kötelező lenne elismerni, hiába minőségi munkák.
Pl. valaki a 2014-es Robotzsarut nevezte nemrég egy füstölgő kalap szarnak, ha nem csal az emlékezetem. ;)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.05. 22:44:04

@danialves: Példaként a Keresztapát tudom írni. Nem szeretem, de megnéztem az egész trilógiát, sőt újrázni is fogom, mert egy érték. Látom rajta a minőségi munkát, de mégsem tudom úgy szeretni, mint más. Fura...

Most, ha ránéz valaki a LOTR-ra, akkor egyszerűen nem lehet azt mondani rá, hogy szar. Minden porcikájában ott a zsenialitás. Ettől még lehet valakinek unalmas. De, mint szar? Hát nem tudom.

A 2014-es Robotzsaru tényleg szar a régihez képest, de önmagában, összehasonlítás nélkül egyszer bőven nézhető volt.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.09.05. 23:38:24

@REMY: :o mit ismerjen el valaki azon, ami szerinte nem jó?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.05. 23:40:04

@REMY: Azért az két különböző dolog, hogy nem tudod úgy szeretni, mint más, és hogy szarnak tartod, itt nyilván nem erről volt szó. De ettől függetlenül példának megint csak egy olyan filmet hoztál, amelyet "kötelező" elismerni. Mondj egy olyat, amelyet a közvélemény szerint nem annyira evidens elismerni, de te mégis azt mondod rá, hogy tetsszen vagy sem valakinek, az egy értékes darab. ;)

"akkor egyszerűen nem lehet azt mondani rá, hogy szar"
Miért nem? Indokold meg, ne csak azt mondd, hogy mert nem, mert ez A gyűrűk ura.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.09.05. 23:40:08

@FilmBaráth: ' Mert pusztán akció szempontból szerintem az a zúzósabb, ha a filmek egészét nézzük, akkor viszont a 2. a legjobb,és mivel itt az akció volt a fő szempont, ezért szerintem logikusan a 3. részt tettem fel a listára.:-)' akkor viszont nem a legjobb akciófilmek, hanem filmek, amelyekben a legjobb akció részek vannak

Csak Irogatok 2014.09.05. 23:44:26

A Gyűrük Ura és a 300, Gladiátor miért akciófilm, ezt nem értem?
A Bourne trilógiánal unalmasabb, túlértékeltebb akciófilmet viszont alig gyártottak az elmúlt 15 évben. Az The Incredible Hulk messze jobb, mint az Iron Man.

Zodiac, The Departed, Inside Man, The Machinist, Mystic River, 28 Days Later..., Road to Perdition, Spy Game, Training Day (!!!!), Memento (!!!!!), American Psycho, Nine Queens, Snatch. Szinte csak jobb filmek vannak a listán lévőknék (kivéve a The Dark Knight-ot).

Nyílméregbéka 2014.09.06. 02:07:20

A listán szereplő filmek fele nem akciófilm, kettő kilóg az évtizedből, a többi is megkérdőjelezhető. Az Ironman és a TDK sem akciófilm nálam... Továbbra sincs semmi következetesség (bár ez lehet egyfajta következetesség) a műfaji besorolásokban, az is csak egy nő fejében fordulhat meg, hogy a Gyűrűk ura vagy a Gladiátor akciófilm... Tessék, itt van egy rendes lista! :)

Legjobb akciófilmek 2000-2009:

#1 Black Hawk Down
#2 Casino Royal
#3 Taken
#4 Kill Bill 1-2
#5 Bourne-Trilogia (én ezt egy filmnek veszem)
#6 Shooter
#7 Misson: Inpossible 3.
#8 Lunky Number Seven
#9 Man on Fire
#10 Die Hard 4.
... John Rambo, Hitman, B-13, Transporter, Shoot'em Up, Bad Boys 2., Tolvajtempó, stb...

Nyílméregbéka 2014.09.06. 02:28:58

@Nyílméregbéka: Ha kevert műfajokat is belevenném akkor mondjuk ezeket is rászuszakolnám valhogy a listámra:
Equilibrium
Zatochi
Serenity
Children of Men
Avatar
Star Trek
300
Rengeteg jó akciófilm készült a kétezres években, korántsem olyan rossz a helyzet, mint ahogy a poszt sugallja.

Halálosztó Babgulyás 2014.09.06. 04:01:14

@REMY: Nézd, én kölyökkoromban fantasy-faló voltam, mai napig kedvelem a műfajt. Egyedül a LOTR -t nem bírtam végigolvasni... Pl. Egy átlag (cirka 700 oldalas) SK könyvet legrosszabb esetben is kivégzek 2 nap alatt.

Arról nem is beszélve, hogy a film kivitelezése is érdekes. Szóval, adott egy vár a 2. részben, ahol valami önmegsemmisítő orkszerű valami felrobbantja a várfalat az ELÖL lévő gyárilag épített vízlefolyón. Ki olyan elmebeteg, hogy a saját várvalára elöl lyukat vágjon? :D
Szóval nemcsak azért nem tetszik, mert szar a történet. Baszott nagy logikai bugok vannak. Szerintem. :)

Tény: kurvára nem akciófilm.

Halálosztó Babgulyás 2014.09.06. 04:05:58

@Nyílméregbéka: Oké, a Taken nem rossz film, de 3. egy olyan listán, ahol a Blöff nincs fent? :D LOL

Nyílméregbéka 2014.09.06. 04:19:10

@Halálosztó Babgulyás: A Blöff melyik párhuzamos univerzumban akciófilm? Furcsa is lenne ha rajta lenne bármilyen akciófilmes listán.

Az meg tisztán látszik, hogy valóban nem olvastad a Gyűrük urát, annyi ostobaságot összehordtál itt róla... :DDD

Nyílméregbéka 2014.09.06. 04:48:15

Ja, hogy napjainkig tart a lista? Ez elkerülte a figyelmemet, úgy látszik kicsit felületesn futottam át a szöveget elsőre. Akkor meg fájón hiányzik az alábbiak bármelyike is:

The Raid 1-2
Dred
Lone Survivor
Avangers
Captain America 2.
Drive
Looper
Expendables
Pacific Rim
WWZ
2 Guns
Red 1-2
Book of Eli
Dred
Star Trek - sötétségben
Safe House
Oblivion
Edge of Tomorrow
Stb....
Méghogy gyenge volt a kétezres évek akciófilmekben! Minnél többet gondolkodom rajta, annál gázosabb a poszt, és ez az egész cikksorozat.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.06. 10:18:53

@Nyílméregbéka: Azért amikor egy 10-es listáról fájón hiányzik kb. 15 darab neked, köztük olyan tucatfilmek, mint az Expendables, a Red vagy a Safe House, akkor lehet, hogy már kicsit túl nagyot akartál mondani. ;)

<műfajnáci ON>

"az is csak egy nő fejében fordulhat meg, hogy a Gyűrűk ura vagy a Gladiátor akciófilm"
Az általad mérvadónak tartott Imdb szerint pedig az mindkettő. Sőt, az Iron Man és a TDK is. Hogy is van ez akkor? ;)

@Csak Irogatok: Csak szólok, hogy te nagyon kevered a krimit az akciófilmmel.

</műfajnáci>

Dr_utcai_arcos 2014.09.06. 11:10:52

@Csak Irogatok: Zodiac?Inside Man? The Machinist?? Mystic River??, Road to Perdition?Training Day??? (!!!!), Memento ?????(!!!!!), American Psycho??, Nine Queens :O? Snatch? Azt hittem ezeket mind láttam, de ezek szerint újra kell néznek, ha egy jó akciófilmet keresek ;)!!

Dr_utcai_arcos 2014.09.06. 11:11:35

(Ja, látom már dani is jelezte.)

Csak Irogatok 2014.09.06. 11:17:54

@danialves: Az lehet, de legalább a jó és a rossz filmeket nem keverem össze. És talán kisebb tévedés, mint a Gyűrük Urát vagy a 300-at (sicc!) akciófilmnek gondolni. :))) Azért azt megtapasztaltam itt a blogkultúrában, hogy elég egy hangzatos cím, aztán nagy hangon kommentekben kimagyarázni a rosszat. Tényleg nem gondolom, hogy ez lenne a 10 legjobb akciófilm a 2000-es évekből.

Csak Irogatok 2014.09.06. 11:19:32

@Dr_utcai_arcos: Tény, hogy a Halálos iramban filmes szinvonalával egyik sem vetekedhet. Örülük, hogy nem innen kell megtudnom, hogy mik voltak a jó filmek a 2000-es években. ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.06. 13:00:47

@Csak Irogatok: Ó, dehogynem kevered össze, máskülönben nem tartanád a Bourne-trilógiát unalmasnak meg a Hulkot jobbnak az Iron Mannél. ;)
De akkor eszerint csak nekem ellentmondásos, hogy úgy akarod játszani a műfajnácit, hogy a krimit nem tudod megkülönböztetni az akciótól.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.09.06. 13:33:17

@Halálosztó Babgulyás: ha nem olvastad, nem releváns a véleményed. Szerintem még gyerek vagy :)

Dr_utcai_arcos 2014.09.06. 14:09:03

@Csak Irogatok: Semmi baj a F&F-al -ha a Tokyo driftet kiemeljük (mert az külön filmnek nagyon jó)- akkor egy egész szép kis széria. Szép csajok, dögös verdák, mi kell még egy férfiembernek??

Halálosztó Babgulyás 2014.09.06. 15:25:50

@enpera: nézd, egy kupac szarról is megállapítom, hogy nem finom, anélkül hogy megenném az egészet. Nem akarom én nagyon bántani, de nem értem, mitől lett ez olyan nagy valami?

Halálosztó Babgulyás 2014.09.06. 15:27:06

@enpera: jah és megkérnélek, hogy a személyeskedést vedd ki a repertoárból, nem vall egészséges jellemre.

Halálosztó Babgulyás 2014.09.06. 15:32:52

@Nyílméregbéka: www.port.hu/bloff_snatch/pls/w/films.film_page?i_film_id=21778

Nekem az akciófilm, amiben lövöldöznek, verekednek, AKCIÓZNAK. Ilyen alapon a Blöff lehetne sportfilm is, hiszen boxmeccsekról van szó, esetleg ismeretterjesztő film a disznónevelés rejtelmeiről.

Csak Irogatok 2014.09.06. 16:04:07

@danialves: Nem hiszem, hogy műfajnáci lennék (bármit is jelentsen ez), de mondjuk a Training Day (aminek a forgatókönyvét ugyanúgy David Ayer írta, mint a harmatgyenge The Fast and the Furious-nak vagy a későbbi, az utóbbi évek egyik legjobb akciófilmjének az End of Watch-nak) biztos, hogy "akciófilmebb" mint a Gladiátor, a 300 vagy a Gyűrük Ura. Ráadásul jobb is, mint a Halálos iramban. Ezen a listán 3 nem akciófilm, hárommal pedig nem tudok mit kezdeni, a legjobb 10 között. Nem tudom hogy 2010 az időszak vége, ha nem akkor még itt van az End of Watch, a The Raid I-II, vagy Takeshi Kitano Outrage-e is, de ha csak 2010-ig akkor is ott a Kill Bill, A Hurt Locker vagy a Black Hawk Down szóval ez a lista mindeképpen sántit. (Nyilván ezekre is van okos magyarázat, hogy miért maratak ki.)

Arról nem tehetek, ha egy filmet az összes sablonjával együtt (amit ráadásul háromszor sütnek el) halálosan unok, mint a Bourne trilógiát, ez ízlés dolga, ahogy az Iron Man - Hulk viszonylat is. De ha így viszonyultok a kritikához, kár ezt odaírni: "A lista teljesen szubjektív, ezek az én kedvenceim, kíváncsian várom a véleményeteket!"

Csak Irogatok 2014.09.06. 16:09:46

@Dr_utcai_arcos: :))))) Egyszer talán mindegyiket megnéztem, unalmas óráimban.

Igazság az, nem vagyok nagy "akciófilmes", de ez a lista annyira nem sikerült, csak ezért folytam bele a társalgásba. Néhány film, amit írtam ilyen aspektusból tényleg nem üti meg az "akciófilm" mércét, azonban nekem jobban tetszenek bármilyen üldözéses-ölös filmnél.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.06. 16:31:10

@Csak Irogatok: Mondjuk a Training Day lehet, de a másik 20 már annyira nem. Na mindegy, eszerint tényleg csak nekem vicces, hogy akciófilmként felsoroltad az évtized kb. összes meghatározó krimijét.

Örülök, hogy most már ízlés dolga, azok után, hogy előbb még arról volt szó, hogy te meg tudod különböztetni a jó és a rossz filmeket. Ilyenkor látszik, hogy van foganatja ezeknek a vitáknak.

Én nem tudom milyen kritikához viszonyultam, pusztán gondoltam felhívom a figyelmedet a fentebb és előzőekben már kifejtett ellentmondásra.

Nyílméregbéka 2014.09.06. 16:44:17

@danialves: Nem tizenöt darab, ha figyelmesen olvasod, azt írtam "az alábbiak bármelyike is" és szerintem az Expandebles, RED, vagy Safe House pedig mind jobb akciófilm FilmBaráth listájának felénél, de legalább is a Halálos iramban-nál biztosan.
Szerinted a Gyűrűk ura vagy a Gladiátor akciófilm? Az, hogy mérvadónak tartom az IMDb-t, nem jelenti, hogy mindenben egyetértek vele, mint írtam anno is, inkább csak vonalvezetőként lehet rá tekinteni, és nem tekintem szentírásnak. De ezt mind te is tudod, csak a szokásos kekeckedés és szőrszálhasogatás megint... :)

Nyílméregbéka 2014.09.06. 17:03:58

@Halálosztó Babgulyás: Egy kupac szarról megállapíthatod, hogy nem finom, anélkül, hogy megkóstolnád, de egy könyvről nem mondhatod meg milyen, míg nem olvastad. Ilyet butaságot tényleg csak egy gyerek vagy egy idióta mondhat!

Lauro 2014.09.06. 17:51:55

Én is lecsekkoltam, mit ír műfajnak az IMDb, és való igaz, hogy pl. A gyűrűk uránál is megjelölnek akciót.
Kérdés, hogy felfér-e egy ilyen listára kevert műfaj.
Persze színtiszta műfajok megjelenése is ritka, de azt ne mondja senki, hogy a LoTR vagy a Gladiátor határeset.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.06. 19:05:27

@Nyílméregbéka: Ha megnevezel 15 filmet, amelynek bármelyike megugorja azt a szintet, hogy az évtized 10 legjobbja közé soroljuk be, akkor ebből kifolyólag nem 10 legjobbról beszélsz. Hanem 15-ről, 25-ről, vagy akárhányra mondod ezt. A 10 legjobb pont attól a 10 legjobb, hogy az a 10 ugorja meg a szintet, nem 25, 50, vagy 100. Főleg, hogy nem is ezt mondtad, hanem, hogy "fájón hiányzik bármelyik". Tehát amíg nem szerepel mind a 25 a listán, addig neked hiányérzeted lesz?
Valamint ha figyelmesen elolvasod, amit írtál, idáig nem arról beszéltél, hogy az Expendables és tsai jobbak lennének, mint a listán szereplők, hanem, hogy fájón hiányoznak az évtized 10 legjobb akciófilmjét összefoglaló listáról. De miután már úgy néz ki, te sem tartod ezt igaznak, azt hiszem, érted is, hogy mire gondoltam azzal, hogy kicsit nagyot mondtál.

Azt írtad, hogy "Az azért már túl megy szubjektivitáson, ha azt is te döntöd el mi számít akciófilmnek és mi nem, figyelmen kívül hagyva a "hivatalos" vagy mondjuk úgy, általánosan elfogadott besorolást"
Gondolom, akkor ennek egyáltalán nem mond ellent, hogy idáig majdhogynem kivétel nélkül figyelmen kívül hagytad a szerinted "hivatalos" besorolást. Kicsit erősnek érzem a "tudod ezt te is" kifejezéseket olyan esetben, amikor te magad sem vagy következetes. (Bár műfaji besorolások kapcsán ez a következetesség eléggé elvárás részedről is.) De ez biztos tényleg csak kekeckedés. ;) (Ellentétben azzal, amikor 15 film hiányzik fájón valakinek egy 10-es listáról...)
Vagy nyugodtan írd azt, hogy amikor téged támaszt alá, akkor hivatkozási alap az Imdb, amikor meg nem, akkor "nem szentírás" és nem kell figyelembe venni. Mert idáig szemmel láthatólag ezt alkalmazod.

Arra meg kíváncsi lennék, hogy miért szőrszálhasogatás, ha egy ilyen alapvető elvi hibára világítok rá? Vagy ha nem tudom le a vitákat azzal, hogy "baromság", akkor az már automatikusan ez a kategória?

Nyílméregbéka 2014.09.06. 19:50:02

@danialves: Nem tudom mit nem lehet érteni azon, ha valaki azt mondja, hogy a felsoroltak akármelyike?! Minek kell szándékosan félreértelmezni az írottakat, csak hogy vitatkozhass, mi ez a kényszer nálad? Mit kell rugóznod folyton a semmin? Veled nem lehet értelmes vitát folytatni mert olyan vagy mint egy idióta méhészborz, belecsimpaszkodsz egy mondatba vagy szóba, majd makacsul folyton folyvást akörül pörögsz kizárva minden normális komunikáció lehetőségét. Mondtam már egyszer hogy nem vitatkozom veled, mert olyan mint sajtreszelővel rejszolni, kicsit sem szórakoztató. Ügyhogy ehhez tartom magam, ezért pont leszarom...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.07. 00:32:52

@Nyílméregbéka: Le mertem volna fogadni, hogy amint kiderült, hogy teljesen következetlen voltál, máris nincs értelme vitatkozni velem. Érdekes, hogy bár egyszer már felismerted ezt, egészen eddig a pontig mégis értelmét láttad. :D Valahogy ez egészen hasonlít arra, amikor valakinek eddig a pontig van ideje, utána meg már nincs...
Annak viszont örülök, hogy bár nem is olyan rég még csak a "baromság" és hasonló velős frázisok ismételgetéséből állt a vitakultúrád, hirtelen milyen hatalmas igényed lett az értelmes vitázásra. :)

Amúgy ahhoz, hogy félreértelmezzek valamit, először neked kéne eldöntened, hogy mi az álláspontod, mert jelen állás szerint erőteljesen változik. Pl. azt még egészen mostanáig nem jött át, hogy az Imdb-t mindenképpen figyelembe kell venni, mint "hivatalos" véleményt, vagy ha úgy tetszik, teljesen figyelmen kívül hagyható.
Vagy, hogy az általad felsorolt filmek saját jogukon hiányoznak az évtized 10 legjobbja közül, vagy csak mert találtál pár jobbat, mint a F&F...

(De csak hogy az egyetlen tartalmi részre reagáljak: azt nem lehet érteni rajta, hogy nincs értelme, mint már fentebb kifejtettem. Itt jött volna az a rész, hogy leírod, hogyan van értelme annak, hogy "ebből a 25/50/100 filmből akármelyik belefér a 10 legjobb közé, és ez akkor még mindig a 10 legjobbnak, és nem a 25/50/100 legjobbnak nevezhető". )

Nyílméregbéka 2014.09.07. 01:07:03

@danialves: :DDD HIHETETLEN VAGY! Még soha nem találkoztam emberrel akinek ennyire fontos, hogy mindig igaza legyen. Ez valami komoly becsípődés lehet nálad. De valóban én hibáztam, mert leálltam kommunikálni veled, vagy legalább is megpróbáltam, de megint lepattantam az óriási egódról. Ne félj, többet ezt a hibát nem követem el, már látom, hogy tényleg képtelen vagy a normális vitára. A többit beszéld meg a pszichológusoddal...

Halálosztó Babgulyás 2014.09.07. 10:11:13

@Nyílméregbéka: Akkor bemásolom, amit már egyszer leírtam, ha elsőre nem ment, egy kis segítséggel:

" nézd, egy kupac szarról is megállapítom, hogy nem finom, anélkül hogy megenném az EGÉSZET."

" jah és megkérnélek, hogy a személyeskedést vedd ki a repertoárból, nem vall egészséges jellemre."

Magyarán: elolvastam belőle cirka 100 oldalt és nem tetszett. A másik, hogy a személyeskedésen és a durcán kívül tudsz e érdemben válaszolni? :)

Halálosztó Babgulyás 2014.09.07. 10:12:36

@danialves: Csak kötözködni tud. Nekem is az jött le, hogy nem konzekvens.

Nyílméregbéka 2014.09.07. 16:53:15

@Halálosztó Babgulyás: Idemásolhatod még párszor, de attól még a hülyeség hülyeség marad. Nincs ebben semmi személyeskedés, nem ismerlek, és nem érdekelsz annyira hogy személyeskedjek veled. Olvastam a kommentedet, és reagáltam rá, ennyike. Elolvastad az első száz oldalt (ami mellesleg csak egy bevezető), egy ezerkétszáz oldalas trilógiáböl, amit a világ minden nyelvére lefordítottak már, és a legolvasottabb könyv a bibilia után, és te ebből kinyilatkoztattad, hogy szar. Értem. Elnézést, én vagyok a hülye. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.07. 18:41:12

@Nyílméregbéka: Hmm, milyen érdekes, most meg mégis értelmét találtad még a vitának. Persze mivel neked fontos az értelmes vita, most kizárólag személyeskedésre szorítkoztál, csak hogy ebben is következetes legyél. ;)

"Még soha nem találkoztam emberrel akinek ennyire fontos, hogy mindig igaza legyen."
Én ismerek valakit, aki pl. hétről-hétre simán megmásítja a véleményét azzal kapcsolatban, hogy mi alapján akciófilm valami, csak hogy neki legyen igaza. És amikor erre valaki más rámutat, akkor sértődéssel és személyeskedéssel reagál. Ja és szegény még másoknak magyaráz becsípődésekről meg pszichológusról...
süti beállítások módosítása