Szigorúan bizalmas / For Your Eyes Only (1981)
2014. június 29. írta: FilmBaráth

Szigorúan bizalmas / For Your Eyes Only (1981)

szigorúan bizalmas.jpgA balul sikerült űrbéli kaland után ideje volt visszatérni a Földre, a Star Wars mánia meglovaglása helyett visszatalálni a helyes James Bond-i útra. A recept adott volt, csak elő kellett venni a közönség kedvenc A kém, aki szeretett engem című filmet, a 80-as évekre adaptálni és voilá, helyreállt a világ rendje, a franchise újra a régi fényében ragyogott. 

James Bond -ot  (Roger Moore) sürgős ügyben hívja a kötelesség, ezért egy helikoptert küldenek érte. Azonban támad némi közlekedési nehézsége (konkrétan egy Blofeld-szerű figura átveszi az uralmat a gép felett, és meg akarja gyilkolni őfelsége legszexisebb titkos ügynökét, de mivel ez még csak a film eleje, esélye sincs arra, hogy a terve sikerrel járjon), de azért odaér a megbeszélésre, melynek témája az, hogy egy brit tengeralattjáróról elloptak egy olyan eszközt, amellyel irányítani lehet az egész brit flottát, ezért sürgősen meg kell találni a tettest. A nyomok Görögországba vezetnek, James Bond az éppen aktuális bájos segítőtárssal, Melinával (Carole Bouquet) mindent megtesz azért, hogy elhárítsa a veszélyt...

A síelésnek még a gondolatától is rosszul vagyok, de ebben a filmben lenyűgözve néztem a havon játszódó látványos jeleneteket. Ahogyan a víz alatti felvételek is csodásak voltak, és akkor Göröghon mesebeli szépségeiről nem is beszéltem. Minek nekünk a világűr, amikor egy jó James Bond mozi mindig a különleges tájakról is szólt (a szép nők, a dögös verdák, a látványos akciók és a szuperkütyük mellett természetesen, mert ezek mind a luxus playboy életérzés részei, ugye). Roger Moore végre újra kapott egy jó forgatókönyvet, és újfent bebizonyíthatta, hogy ő volt a tökéletes választás Connery utódjának, az ő nyomdokain, de ekkora már teljesen a saját stílusában alakította James Bond figuráját.

A forgatókönyv nagyon jól sikerült, megőrizte a hagyományt, hogy látványos akciójelenettel kezdődik a film (bár a Blofeld szál eléggé hamvába holt, de nem baj), Bond ezúttal viszonylag "nyugis" feladatot kap, nem a világot kell megmentenie, csupán a brit haditengerészet által talán kicsit túlparázott problémát kell megoldania, de azért van tét, ezért nem unalmas a történet sem. A karakterek jól meg lettek írva, ráadásul az ironikus angol humor, és a jellegzetes Bond-sziporkák is visszatértek végre, így semmi sem áll az útjában a felhőtlen szórakozásnak. Melina karaktere hangyányit felszínesebb a kelleténél (miért pont nyílpuska a kedvenc fegyvere, kicsit felemás szuper-akcióhős lett belőle, inkább kedves lány, mint bosszúszomjas amazon stb), de azért nem üres, a nem kicsit éretlen síbajnoknő figurája inkább a humoros vonalat erősíti, a főgonosz alakja teljesen érdektelen, de szerencsére kapott egy jó oldalra átállt bűnöző ellenfelet, és így ketten már ütős párost alkotnak. 

Szerencsére nem veszi magát túl komolyan a film, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy nem akarja megváltani a világot, pusztán szórakoztatni akar, és ez teljes mértékben sikerül is neki. Látványos akciók földön, vízen, levegőben, ha nem is pörgős, de jól muzsikáló történet, jó szöveg, James Bond újra topformában, kell ennél több? Az operatőri munka kiváló, a vágások szintén, a zenéről legyen elég annyi, hogy Oscar-díjra jelölték, méltán.

szigorúan bizalmas2.jpgRoger Moore immár magabiztosan alakítja a szuperügynököt, teljesen belakta a karaktert, minden gesztusa, mondata a helyén van, tökéletes angol úriember, aki egyébként mellesleg elsőosztályú kém és akcióhős is. Carole Bouquet bájos, de teljesen felejthető, Lynn-Holly Johson ellenállhatatlanul butuska. Julian Glover (a Trónok harca Pycelle nagymestere) nem hagyott bennem mély nyomokat, Topol ellenben zseniálisan jól alakítja Columbot. Michael Gothard - nak félelmetesen erős a jelenléte rövid mellékszerepében is, Desmond Llewelyn szokása szerint kiválóan alakítja Q-t. 

John Glen jól összerakta a filmet, ezzel meg is nyerte magának jó időre a Bond-filmek rendezői székét. A színészvezetés jó, a jelenetek színvonalasak, a párbeszédek ütősek. Látványos, de nem üres, minőségi akciófilm került ki a kezei alól, mindannyiunk örömére.

Biztonsági Bond mozi, minőségi, de nem felejthetetlen darabja a sorozatnak, egyszer mindenképpen látni kell!

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr236195276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr P(r)epper 2014.06.29. 18:53:35

Óriási kedvencem ez a film. Ha nem is a legjobb Bond mozi, de mindenképpen nagyon erős része a sorozatnak. Szerintem pont azért jó és működik a film a mai napig, mert a készítők "vezekeltek" a Moonraker után és szögreakasztottak minden irreális megoldást és csináltak egy jó akciofilmet. Amiben nagyon erős a FYEO az ahogyan atadja a nyolcvanas évek hangulatát, a milioje máig beszippant ha látom. Iszonyatosan jók a helyszínek, legyen szó akár a téli olimpiáról vagy bármelyik Földközi tengeri jelenetről,Spanyolország, Olaszország, Görögország, Albánia... mind, mind gyönyörűen fest a vásznon. Véleményem szerint Roger Moore legjobb Bond filmje.

FilmBaráth 2014.06.29. 22:48:36

@Dr P(r)epper: Szerintem a Kém, aki szeretett engem, de utána nálam is ez Bond film következik Roger Moore-ral.:-)

Dr P(r)epper 2014.06.30. 00:16:23

@FilmBaráth: Jó, hát én emocionálisan is kotodom a filmhez, mert ez volt az első Bond film, amit láttam a VHS korszak hajnalán, 84-ben. Aztán megnéztem újra és újra... azóta vagy 15x... :)

Más: Van egy azt hiszem Roger Moore film, nagyon régen láttam, nem tiszta már teljesen. Egy második világháborús történt, melynek a vége a FYEO - hoz hasonlóan a Meterorak egyik kolostorban játszódik és kísértetiesen hasonló snittek vannak benne. Ha jól emlékszem vagy ugyanabban az évben, vagy egy két évvel korábban készült.

FilmBaráth 2014.06.30. 07:39:42

@Dr P(r)epper: Megértelek, én a Goldeneye -jal vagyok így, az volt az első Bond-film, amit láttam.:-)
Én is nagyon régen láttam a filmet, de szerintem a Tengeri farkasokra gondolsz:-)

TomAce 2014.06.30. 10:05:20

Nemcsak a Moore-korszak, de az egész franchise egyik legjobban sikerült darabja. Nem tudom, tudjátok-e, de a Lislt alakító színésznő, Cassandra Harris azidőtájt éppen Pierce Brosnan felesége volt :)

Dr P(r)epper 2014.06.30. 19:36:30

@FilmBaráth: Vagy az, vagy egy másik (Escape from Athene, ami Magyarországon a "Műgyűjtők és kalandorok előnyben" címmel érhető el, ahogy nézem a filmográfiát. Meg is kéne nézni őket... :)

Dr P(r)epper 2014.06.30. 19:45:44

@TomAce: Igen, tudjuk :) Pont ennek a ténynek köszönheti Brosnan, hogy már 81-ben kinézte magának Broccoli. Igaz, akkor még Remington Steel volt és szemtelenül fiatal, de a nevét vastag filccel felírták, hogy mindig szem előtt legyen.

FilmBaráth 2014.06.30. 19:49:49

@Dr P(r)epper: Csatlakozom az előttem íróhoz!:-) Tényleg tudtam, de ez a filces sztori még nekem is új volt:-)

Dr P(r)epper 2014.06.30. 19:55:57

És azt tudtátok, hogy Maurice Binder a Bond főcímek állandó alkotója kvázi szerelmes lett Sheena Eastonba ezért szerepeltette benne az énekest?

www.youtube.com/watch?v=8kNksLL0sv4

FilmBaráth 2014.06.30. 20:47:44

@Dr P(r)epper: Ott a pont, ezt nem tudtam:-)
süti beállítások módosítása