Nincs bocsánat / Unforgiven (1992)
2014. június 18. írta: FroG

Nincs bocsánat / Unforgiven (1992)

unforgiven_1.pngEgy kisebb mérföldkőhöz érkezett a blogunk, ugyanis ez a poszt az ezredik az oldalon. Úgy gondoltuk hogy egy kivételes filmremekkel üdvözöljük ezt a számot.

Nem kell túl nagy bátorság ahhoz, hogy kijelentsük: a western, mint műfaj, halott. Ironikus módon pont az az ember verte az utolsó szöget a műfaj koporsójába, aki egykor tetemes energiával hozzájárult annak legendás sikeréhez. A Nincs bocsánat Clint Eastwood rendezésében ugyanakkor nem csak a westernnel számolt le, de temeti az egykori vadnyugati anekdotákat is, mindezt pontosan olyan eszközökkel, amelyeket ez a világ kiharcolt magának: az öreg Clint egy véres, mocskos, esővel és sárral átitatott bosszú sztorit mesél el nézőinek.

Bill Munny (Clint Eastwood) egykori bűnöző, aki Istent és embert sem ismerve ontotta az ólmot fénykorában, a másvilágra küldve ezzel olyanokat is, akik nem szolgáltak rá az „ítéletére”. Bill azonban felesége hatására megváltozott, és a múlt súlya által nyomottan él békésen egy kis tanyán. Élete mozgalmatlan, míg nem egy fiatal törvényen kívüli (Ian Woolston-Smith) fel nem kéri, hogy segítsen neki megszerezni két cowboyra kitűzött vérdíjat. „Hősünk” újra pisztolyt ragad, lóra ül és állhatatosan ered a két bűnöző nyomába.

A Nincs bocsánat legnagyobb erénye pontosan az, amit első ránézésre is várnánk, hisz maga Clint Eastwood személyének köszönheti azt a minőséget, amelyet nyújtani tud. Az idős amerikai westernsztár pedig mind színészként, mind rendezőként tisztában van a műfaj minden apró elemével, így egy amolyan életműlezáró (már ami a témát illeti) filmet komponált, amelyben kifejti a műfajjal és a korszakkal kapcsolatos ars poeticáját. Az alkotás ebből adódóan elvet minden olyan pátoszt vagy szentimentalizmust, amely a korábbi klasszikusokban még jelen volt, és szenvtelen képsorokkal mutatja meg azt, hogy a bűnözői élet és a mindenre elszánt gyilkolás nem hőstetteket, hanem megkeseredett és kiüresedett embereket takar.

unforgiven2_1.pngA film által gerjesztett hatásban ugyanakkor nagy szerepe van Lennie Niehaus dallamainak is, hisz a képsorok alatt nem a stílusra korábban jellemző heroikus szólamok hangzanak el; a zeneszerző sokkal inkább a már-már puritán betétekre törekszik, ezzel is növelve az elkeseredettség és a múlttal szembeni hiábavaló küzdelem szerepét a történet mögött.

A siker legnagyobb kulcsa ugyanakkor valahol a forgatókönyv sorai között keresendő, hisz a David Webb Peoples által papírra vetett és később Oscar-jelölést érő szkriptben minden benne van, amely egy igazán erős filmélményhez kellhet: a karakterek erősek, a párbeszédek húsba maróan hitelesek, a történet alakulása pedig nagyszerű látleletet ad arról, amit a cím is sugall: egy ember megölése – legyen az bűnös vagy ártatlan – megbocsájthatatlan és elfelejthetetlen. Letagadni letagadhatjuk a megtörtént eseményeket, de a múlt ettől még ugyanúgy a nyomunkban fog zakatolni, hogy aztán egy meggondolatlan pillanatba maga alá temessen minket.

A Nincs bocsánat tehát a tökéletes film, ami a western műfajban születhetett. Heroizmus és pátosz nélküli képei csodálatosak, a Morgan Freeman – Gene Hackman – Clint Eastwood trió lehengerlő karaktert és játékot hoz, a végkicsengés pedig pontosan olyan illúzióromboló, mint - a történetleírásban már említett - fiatal útonálló és Bill végső párbeszéde.

10/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr796288319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.06.18. 08:36:55

Grt a kerek számhoz, ez valóban egy méltó film ahhoz, hogy megünnepeljétek vele.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.06.18. 10:57:40

Én egy új Man of Steel kritikát láttam volna szívesen, ahol 9-10 pontot adtok a filmre. :( Na, mindegy, majd 2000-nél :D

Amúgy zseniális film, imádom. Bár nálam "csak" 9 pont.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.18. 11:08:43

@REMY: Hát, ha két hónappal előbb mondod...
Így már csak 2015. április 1-jén tudjuk teljesíteni. :P

battayy 2014.06.18. 13:11:45

Nálam is 10/10! Örök kedvenc, akárcsak Clint Eastwood. A filmről ódákat lehetne zengeni.
Kicsi szívem repes, a kritika ugyanis híven tükrözi mindazt, ami naggyá tette ezt a filmet. Köszönet, szép munka!

Nyílméregbéka 2014.06.18. 16:25:12

Hát igen, ha létezik a 10/10-es filmeknek egy etalonja, akkor az ez a film... [Vagy talán a Millió dolláros bébi? ;)]

Nyílméregbéka 2014.06.18. 16:26:43

@REMY: Nincs az a párhuzamos univerzum... :D

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.18. 16:42:19

@Nyílméregbéka: Vagy ha mégis van, akkor valahol a Pokol legmélyebb bugyrában helyezkedik el. :D

pamut 2014.06.18. 18:07:38

Én is grat az 1000. poszthoz, nem is tudtam hogy ilyen aktívak vagytok.
Ez a film valóban egy nagyon jó film, a western műfajának egyfajta realizmus felé hajló újraértelmezése. Az azért kicsit erős, hogy "a western, mint műfaj, halott", de kétségtelenül ritka a jó western :) Lesznek még westernek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.18. 18:48:32

@pamut: Most erre a "western halott"-ra pl. lehetne írni, hogy itt van a Hogyan rohanj a veszTEDbe, csak nem igazán tudom eldönteni, hogy ez igazolná vagy cáfolná a tézist. :D

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.18. 18:54:31

@pamut: A halott kifejezést úgy értettem, hogy az önmaga egykori csillogásához képest mostanság nagyítóval kell keresni a közepes westerneket is.

Leone_510 2014.06.18. 19:10:17

anno amikor ezt a filmet láttam a scart kábel meg volt törve és a színek nem jelentek meg, és meg azt hittem , hogy fekete fehérben forgatta le Eastwood , mondtam is , hogy na az öreg ezt a retró hangulatot is jól odatette, ...jó pár év után került elő a film valamelyik tv adón amikor is láttam, hogy ez biza színes :) érdekes, hogy egy cseppet csalódtam mert színek nélkül is ütős volt a film, sőt

sajna a western tényleg halott :(

gigabursch 2014.06.19. 09:50:44

Az a jelenet a végén, amikor az antialkohistává lett egykori pisztolyhős iszik egy pohár (vagy csak egy korty?) viszkit és megszűnik a kézremegése, a mozdulatai kisimulnak, a belső feszültsége elpárolog és a figyelme ismét 100%-os lesz - egyszerűen elképesztő.
Ez a film betetőzése.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.19. 20:46:53

@Leone_510: Ezen a sztorin jót nevettem, köszi, hogy megosztottad velünk. :D

Dr_utcai_arcos 2014.06.19. 21:15:02

(1000 poszt? Összesen nem láttatok ennyi filmet :P!!)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.19. 21:34:26

@Dr_utcai_arcos: Hát nem is mondtuk, hogy filmkritikából van ennyi. Van kb. 800 toplista meg egyéb faszság és 200 film :P
(De amúgy tényleg, ha megnézed a filmkritikák tag-et, 668-on áll, és szerintem nem csak azért, mert a blog.hu amúgy képtelen számlálni ezeket.)

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2014.06.20. 08:34:56

Gratula, jól nyomjátok ;)
A film meg zseniális, Eastwood méltó búcsúja a westerntől. (Bár a műfaj alfája és omegája azért továbbra is A jó, a rossz és a csúf)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.01.22. 21:07:01

Stimmel ez az "Eastwood beveri az utolsó szöget is a western koporsójába" narratíva, csak azt éreztem, hogy előtte még azért végig kell néznünk a western haláltusáját. Mármint az illúziórombolás már az elején elkezdődik az öregedő / béna / kiábrándult hősökkel, illetve azzal, hogy gyakorlatilag ártatlan, vagy legalábbis tettükért megfizetett embereket készülnek megölni, ami nagyon messze esik ugyebár a klasszikus bosszúwesternek igazságtételeitől, de ebbe az agóniába bele is fullad kicsit a sztori, nekem az első egy órában igazán csak a Little Bill anekdotázásaiból kinövő tovatűnt idill működött. A finálé viszont tényleg zseniális, ott már teljesen kivirágzik (és az addig látottaknál talán együttvéve is összetettebb) Eastwood műfajrombolása, de ezt erőt addig nem véltem felfedezni a filmben.
süti beállítások módosítása