Alpha Dog (2007)
2014. június 09. írta: danialves

Alpha Dog (2007)

alpha-dog-20070427111509434.jpgElmúltak már azok az idők, a mikor a gengszter kifejezés öltönyös, stílusos, olasz akcentusú könyörtelen gyilkosokat fedett. Nick Cassavetes gengsztereire azonban még a modern sztereotípiák sem illenek: ők maguk röhögik ki az aranyláncos, pisztollyal pózoló feka rappereket, és lerobbant külváros helyett egy kaliforniai kertvárosban élik a az átlagos 20 évesek pia- és fűmámorban töltött életét. Csak mellesleg drogot is árulnak. És éppen ezért piszok hatásos ez az alkotás, mert sikeresen hiteti el, hogy ezek az arcok bármelyik házibuliban szembejöhetnek. 

De annyira nem is kell elhitetni, hiszen a film megtörtént eseményen alapul: Jake Mazursky (Ben Foster) összeveszik dílerével, Johnny Trulove-val (Emile Hirsch) egy tartozás kapcsán. A vita pedig igen hamar tettlegességig és életveszélyes fenyegetésig fajul. Johnny kitalálja, hogy az ügyet Jake öccsének, Zack-nek (Anton Yelchin) elrablásával oldja meg. Zack végül Frankienek (Justin Timberlake), Johnny egyik haverjának felügyelete alá kerül, akivel az emberrablás gyakorlatilag házibulik végtelenített sorává válik. Azonban Frankie és Johnny igen hamar rájönnek, hogy az életfogytiglannal büntetendő emberrablás nem éppen a legjobb ötlet volt, a kamaszkori lázadás szakaszában lévő Zack viszont a legkevésbé sem akar hazamenni, hanem inkább folytatná a bulizást és a füvezést foglyul ejtőivel.

alphadog3.jpgCassavetesnek tehát nem kellett attól félnie, hogy nem tud majd reális karaktereket és történetet írni, az Alpha Dognak éppen ez a legnagyobb erénye: mindenki bele tudja érezni magát a szülői burokból kitörni vágyó Zack, a gyermeki bajtársiasság és a felnőttes lojalitás között őrlődő Frankie, vagy éppen az alfahím szerepében tetszelgő, de belül valójában még nagyon is gyerek Johnny helyzetébe. De természetesen a valószerűség nem érne sokat, ha a fentiek ne lennének egytől-egyig remek karakterek, akik felváltva hajtják előre a történetet. Ráadásul sikerült a világ legalulértékeltebb színészgárdáját összeverbuválni erre a produkcióra: a Foster-Hirsch-Timberlake-Yelchin kvartett a hátán viszi a filmet, a remek Shawn Hatosyval és olyan sztárokkal kiegészülve, mint Bruce Willis vagy Sharon Stone. Az alkotás atmoszférája (hála többek között a remek filmzenéknek) pedig egyből meg tudja ragadni a nézőt , aki igen hamar azt veszi észre magán, hogy ő is szívesen lenne fogoly néhány hasonló gengszter kezében. Éppen ezért igazán gyomorba vágó, amikor kiderül, hogy a háttérben milyen alkukat kell megkötniük ehhez a gondtalan élethez.

Ugyanakkor a valóság nem mindig segítség, sőt, lehet kifejezetten hátráltató tényező is: az élményt például meglehetősen elrontja a feleslegesen túlnyújtott befejezés, amelyben rendezőnk túlbuzgó igyekezettel próbál kimerítően számot adni a szereplők nagy részének további sorsáról. A terjengős és minden apró részletre kiterjedő lezárás viszont tulajdonképpen megöli a film hatását.

 Az elhibázott befejezés viszont magát az élményt hiába tudja kissé elrontani, a mű érdemeit nem csökkenti. Márpedig legyen bármennyire is illúzióromboló, pont a romantika és a nosztalgia hiánya emeli egy kegyetlenül jó darabbá és az elmúlt évtized talán legjobb gengszterfilmjévé az Alpha Dogot.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr396259964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzamárCsacsi · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.06.10. 08:03:56

Imádom ezt a filmet. Amikor a KinoGlazon írtunk a kedvenc gengszterfilmjeinkről, nekem ez benne volt a top 3-ban. Kár, hogy a kritikusok nem annyira szerették (kicsit értetlen is vagyok miért). Nekem még a vége se tűnt elnyújtottnak, kifejezetten tetszik, hogy nem a csúcson marad abba, hanem hagyja a rendező kicsit leülni az érzelmeket. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.10. 11:19:46

@SzamárCsacsi: Rottentomatoes-on felülről kb. a második vélemény, hogy az év legrosszabb filmje. Ezt nem is lehet megérteni, de ezek után én nem is ezt szeretném érteni, hanem hogy ilyen embereket egyáltalán hogyan engednek billentyűzet mögé, és hogyan indexelhetik őket ezen az oldalon.
Még egy "remek" kritikai meglátás egy másik arctól:
"You know you're in trouble the second you take a look at Bruce Willis's fake liver spots."

Dr_utcai_arcos 2014.06.12. 00:21:52

Kavargó egy film, az már biztos. És mivel a szereplőket egyébként is szeretem, a film is tetszett. Csak első nézésre bennem folyamatosan az épült fel, hogy a végén majd lesz hepiend és egy f...t... Még az utolsó másodpercekben is azt vártam, hogy na, mindjárt elnevetik magukat és mennek vissza csajozni. Hát nem. Az a rész külön tetszett amikor Jake a sz**t is kiveri belőlük :D!!

walter sobchak 2014.07.06. 21:22:38

Uhh, mennyire szeretem ezt a filmet, és tényleg mennyire nincs szem előtt. Sharon Stone (a Casinón kívül) élete alakítását hozza a végén, amikor el van hízva. Amúgy az Alpha dog a sokat szívatott Elvis (Hatosy) tragédiája, aki minden áron bizonyítani akar. Ahogy az elején szarrá szívatják többször is, szinte megértettem a motivációit. Vagy hogy Johnny mekkora király a sajátjai között, de csak egy kis pöcsös, amikor leül a felnőttekkel. Na meg a jelenet, amiben Zack összejön Amanda Seyfrieddel és Amber Hearddel, aki a változatosság kedvéért itt is egy kis ribit alakít :). Kicsit irigyeltem a csávót :).

Egy apróság: a négy főszereplő szinkronhangja a négy South Park-os szinkronhang (Johnny - Kyle, Ben - Stan, Zack - Kenny, Frankie - Cartman). :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.07. 00:48:28

@walter sobchak: Én azért nem emelném ki így, hogy ez egy ember tragédiája, minden egyes karakternek megvan a maga kis gyengesége, ami hozzátesz a nagy egészhez.
Vagy összességében ez tulajdonképpen egy rakás tinédzser tragédiája, akik nagyon felnőtt(es)ek akartak lenni, aztán nem igazán sikerült nekik.
süti beállítások módosítása