Top 10 táncos film
2014. június 06. írta: FilmBaráth

Top 10 táncos film

Nem vagyok egy diszkópatkány - életemben egyszer voltam egy ilyen műintézményben, és kb. 5 percet sikerült eltöltenem ott, majd pánikszerűen kimenekültem a helyiségből, nem az én világom -, a táncparkettet is messziről elkerülöm. Úgy látszik, változó korban vagyok, mert egyre komolyabban gondolkodom azon, hogy el kellene mennem egy kezdő tánctanfolyamra, előbb-utóbb rá fogom szánni magam. Addig is ájultan csodálom a filmekben a fantasztikusabbnál fantasztikusabb táncjeleneteket, és nagyon tisztelem a szereplőket, hiszen tudom, hogy iszonyatosan sok gyakorlás lehetett a könnyednek tűnő mozdulatok mögött. 

Musicalfüggő lévén természetesen elsősorban ebből a műfajból kerültek ki az első kedvenceim, aztán persze az évek során sokféle zenei irányzatba tartozó film került a szemem ügyébe, de megvannak a magam korlátai: a hip - hop, rap és hasonló zörejek nem érik az ingerküszöbömet, tehát pl. a Channing Tatum - féle Step Up kimaradt az életemből, ebből következőleg nem is fordulhat elő az én teljesen szubjektív listámon. Ezek az én kedvenceim, kíváncsian várom a véleményeteket!

10. Alul semmi / The Full Monty (1997)

alul semmi.jpg

Sehol sincs a Magic Mike ehhez a filmhez képest, szerintem. Pedig nincs benne kockahas, és a táncos "fiúk" irgalmatlan mennyiségű Photoshop után sem mondhatóak Adonisznak. Hat acélipari munkás elveszti a munkáját, és úgy alakulnak a dolgok, hogy kénytelenek sztriptíztáncosként megkeresni a kenyerüket.Nem a tökéletesen kidolgozott táncbetétek a legnagyobb erényei a filmnek, de azért sok maradandó pillanat található ebben a remek dramedy-ben, Robert Carlyle miatt mindenképpen érdemes megnézni!

9. Kötelező táncok / Strictly Ballroom (1992)

kötelező táncok.jpg

A versenytáncosok élete kemény és rideg, hatalmas a verseny, és az irigység, a féltékenység meg tudja ölni hosszú távon a tehetséget. A történet nem lép túl a szokásos sémán - meg kell nyerni egy bajnokságot, a nulláról kell betanítani az új partnert, és természetesen a végén minden jóra fordul - , ami maradandóvá teszi a filmet, azok a ragyogó táncjelenetek (amikor a fináléban a Paul Mercurio térden állva becsúszik a táncparkettre, azt nem lehet elégszer látni!) és a kiváló forgatókönyv. Baz Luhrmann első filmje már elővetítette a későbbi kiváló alkotásokat, kötelező darab!

8. West Side Story (1961)

west side story_1.jpg

A Rómeó és Júlia ma már klasszikus feldolgozása nem véletlenül nyert 10 Oscar díjat. Kiváló musical, zseniálisan koreografált táncjelenetekkel (az én személyes kedvencem természetesen az America). A film sztárja Natalie Wood volt, de szerintem a legjobb a filmben Rita Moreno és George Chakiris, mindketten életük szerepét játszhatták el ebben a méltán világhírű alkotásban. De persze rengeteg jelenet vált klasszikussá, nem lehet elégszer látni ez a filmet!

7. Fekete hattyú / Black Swan (2010)

fekete hattyú.jpg

A balett, mint műfaj teljesen hidegen hagy, nehezen is szántam rá magam erre az Aronofsky filmre, de természetesen azonnal magával ragadott a történet, Natalie Portman megérdemelten kapott Oscar díjat az alakításáért, az akkor még közel sem annyira ismert Mila Kunis és a mindig kitűnő Vincent Cassel is felejthetetlen pillanatokat szerzett nekünk. Aki eddig kihagyta, sürgősen pótolja!

6. Billy Elliot (2000)

billy elliot.jpg

Már évek óta nagyon szurkolok Jamie Bell-nek, hogy meg tudja ismételni azt a sikert, amit ezzel a filmmel még gyerekszínészként aratott. A kiváló színész sok műfajban kipróbálta már magát az évek során, de eddig még nem sikerült az igazi áttörés, talán majd most A fantasztikus négyessel. Már kölyökkorában is egyedülállóan tehetséges volt, mindenkit lemosott a vászonról ebben a kiváló filmben, ami minden, csak nem üres, és felszínes alkotás.

5. Mindhalálig zene / All That Jazz (1979)

All That Jazz.jpg

Bob Fosse beírta magát a filmtörténelembe a Kabaréval, pedig nem csak rendezőnek volt kiváló, hanem koreográfusnak is. Saját élete ihlette ezt a 4 Oscar díjjal kidekorált kiváló filmet, ami természetesen tele van kiválóan koreografált táncjelenetekkel, de alapvetően mégis egy ragyogó dráma Roy Scheider zseniális alakításával. Nem könnyen emészthető film (meglepő módon egy nagyon is mély film a szórakoztatóipar felszínességéről), de érdemes rászánni az időt! 

4. Flashdance (1983)

flashdance.jpg

A film nem renget meg eget-földet, valójában a különlegesen jó táncjeleneteknek köszönheti, hogy kultuszfilm lett belőle. De annyira jól eltalált egy életérzést, hogy szerintem igenis megérdemli ezt az előkelő helyet a listán. Jennifer Beals akkor még nem tudta, de élete szerepét játszhatta el benne, soha nem lett belőle igazi sztár, elveszett a TV filmek tengerében. De a What a feeleing mára már klasszikus lett, egyszer a filmet is látni kell!

3. Szombat esti láz / Saturday Night Fever (1977)

szombat esti láz.jpg

A diszkókorszak kultuszfilmje hatalmas csalódás annak, aki mélyre hatoló, szívet, lelket tépő alkotást vár, ez a film pont ugyanolyan, mint a korszak, amelyben született: csillogó, felszínes, mégis felejthetetlen! Finoman szólva sem vagyok Bee Gees fan, John Travolta azonban feledtetni tudta ez irányú ellenérzésemet, miatta valóban érdemes megnézni ezt a filmet annak, aki ezt eddig nem tette meg!

2. Ének az esőben / Singin' in the Rain (1952)

ének az esőben.jpg

Mindenkinek az esőben táncoló-éneklő Gene Kelly ugrik be erről a filmről, ami azonban jóval több, mint néhány jól koreografált dal sorozata. A történet is nagyon erős, emléket állít annak a kornak, amikor a némafilm helyébe a hangosfilm lépett, és ezzel emberi sorsok mentek tönkre, hiszen a korábbi sztárokat egyik napról a másikra elfelejtették (napjainkban A némafilmes foglalkozott ezzel a témával). Nemcsak a főszerepet játszotta el Gene Kelly, hanem a rendezői széket is ő foglalta el (Stanley Donen-nel egyetemben). Nem csak a hozzám hasonló musicalfüggőknek nyújt kiváló szórakozást ez a zseniális film, mindenkinek ajánlom!

1. Piszkos tánc / Dirty Dancing (1987)

dirty dancig.jpg

Furcsán szoktak rám nézni, ha elmondom, hogy nekem nem az Igazából szerelem a kedvenc romantikus filmem, hanem ez a bűbájos kis semmiség. De úgy látszik nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel, hiszen nagyon sok évvel a bemutatása után is nagy népszerűségnek örvend, pedig nincs benne tényleg semmi különös, "csak" egy jó forgatókönyvvel, látványos táncjelenetekkel büszkélkedhet az alkotás és még valamivel, pontosabban valakivel: Patrick Swayze miatt kell mindig újra és újra megnézni ezt a filmet, Mindenkit lemos a vászonról, Jennifer Grey is bájos, és ezredszerre is muszáj szurkolni nekik, hogy nehogy elmaradjon a happy end. Ezerszer nézős klasszikus!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr215906320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.06. 12:03:16

"a hip - hop, rap és hasonló zörejek nem érik az ingerküszöbömet"
Azt hiszem, ez lesz doggfather kedvenc posztja a blogunkon :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.06.06. 12:16:29

Black Swan csak 7. helyen?

Dirty Dancing, Black Swan, Szombat esti láz. Nálam így nézne ki a top 3.

FilmBaráth 2014.06.06. 12:17:19

@danialves: Reménytelen eset vagyok, nekem Tóth Attiláról nem a Pokolgép jut az eszembe, hanem a Jézus Krisztus Szupersztár (amelyben zseniális volt. az agyonsztárolt Feke Pali pedig erősen közepes).

FilmBaráth 2014.06.06. 12:17:59

@REMY: De te nem vagy musicalfüggő:-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.06. 17:11:13

@danialves: :D ha nem is a kedvenc poszt, de a kedvenc félmondat az tuti. :D

Amennyiben van rá igény mondok 5 olyan lemezt, nem többet, amit ha meghallgat a kedves szerző többet nem ír le ilyen csacskaságot. ;)
(van több is, de ha 5 lemezzel nem tudom meggyőzni akkor 100al se fogom)

De a poszthoz: Jól látom attól táncos film, hogy táncolnak benne és kész, ugyi?

Mert nem kevés kavar van a témában szerintem.

Van benne táncos film amennyiben a táncosokról szól (billi eliott, black swan), van benne musical amiben egy darab táncos sincs, csak táncolnak benne (ének az esőben), és van benne táncos film is ahol a tánc maga a lényeg, mint a dirty dancing. És az alul semmi amiben a tánc csupán egy alibi, de messze van a táncos filmtől.

Hát ezeket nem nagyon lehet egy listára összehozni, mert még csak nem is gyümölcs mind, nemhogy egyik alma másik körte. ;)

Ez mind csak szerintem természetesen, de miközben haladtam a listán előre az volt az érzésem, hogy a tánc csupán egy "mentség" volt az újabb listához (amit a szerző nagyon szeret).

FilmBaráth 2014.06.06. 17:18:43

@doggfather: a szerző valóban szeret listákat írni és mivel ahhoz volt kedve, olyan filmekről írt egyet, amelyekben táncolnak, így vagy úgy.:-)
A szerző nagyon kíváncsian várja azt az 5 lemezt, amellyel meg lesz győzve:-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.06. 17:54:00

de végighallgatni ám, és írni mindről, hogy tetszett és miért nem tetszett vagy mi tetszett benne!

Common: finding forever
The Roots: game theory
Jurassic 5: quality control
Tha Alkaholiks: X.o. experience
Kendrick Lamar - Good Kid Maad City

Jelzem a jegyzőkönyv felé, ezek nem a "kötelező nagy hiphop rap klasszikusok", hanem olyan lemezek közül írtam 5öt, amiket a kétkedőknek ajánlok általában és legalább 1 meg szokta győzni a legellenállóbbat is, hogy ne mondjon írjon olyan butaságot, hogy zörej csak mert nem ismeri a műfajt.

(De ez nem csak a rapre, de minden műfajra igaz.)

Nyílméregbéka 2014.06.06. 19:15:54

Nem rossz a lista, bár én a Fekete hattyú helyére (nem tehetek róla, utálom ezt a filmet) betenném a Hölgyválaszt Richard Gere-től. Az első háromba meg beleszuszakolnám a Billy Elliotot valahogy.

FilmBaráth 2014.06.06. 19:28:22

@doggfather: Becsszó végig fogom hallgatni őket:-)

FilmBaráth 2014.06.06. 19:36:01

@Nyílméregbéka: Nekem nagyon nem jött be az a film:-)

FilmBaráth 2014.06.06. 19:37:28

@Nyílméregbéka: a Hölgyválasz természetesen:-)

Nyílméregbéka 2014.06.06. 23:13:33

@FilmBaráth: Nem volt egy nagy film valóban, de én valahogy szerettem, nálam felkerülne a top10-re. A japán eredetijét viszont nem tudtam megszeretni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.07. 10:31:17

Egyik se tetszett a Flashdance kivételévek. Ma már az sem tetszene, de akkor kamasz voltam.

bigél 2014.06.07. 10:40:13

Régen láttam, de akkor nagyon megfogott (meg kellene nézni megint): A lovakat lelövik, ugye?

bigél 2014.06.07. 10:43:21

@bigél: Nyilván másképp "táncos" film, de mint előttem megjegyezték, maga a lista sem egységes abból a szempontból, mit tekint annak és elsőre ez ugrott be.

Brando 2014.06.07. 10:55:40

A dirty dancing-nek harmatgyenge a forgatókönyve: valójában a tánc és a tánc tanítás mellé akartak valamiféle sztorit kreálni és ennyi sikerült. Ha nem lenne a filmvégi nagy táncjelenet, meg persze a komikusan modoros Nobody puts Baby in the corner sora Swayzenek, akkor már rég süllyesztő lenne.

bbwd 2014.06.07. 10:59:23

@doggfather: én szeretem a rapet, de ezeket a zenéket még nem hallgattam

dr. dre, eminem?

bbwd 2014.06.07. 11:01:03

shall we dance beleférne, és tényleg a dirty dancing a legnagyobb

ahogy patrick swayze is, nagyon nagy figura volt

2014.06.07. 11:13:13

@Nyílméregbéka: a hölgy válasz nem egy nagy durranás, érdekessége talán a magyar vonatkozás: a szüzsé szerint Bözsike a tanciskola tulaj egy magyar nő

2014.06.07. 11:18:08

@bbwd: a történet is tanulságos: mindenki mást akar: az úrilány a tancos macsót, a táncosnak meg tetszik az úri lány, de szeretné ha az orvos apuka is emberszámba venné.Demoráciáról papolni persze az apucinak is könnyű, de ahhoz már nehéz jó képet vágni, ha a pici lány egy osztállyal lejjebbról választ magának.

webmestar 2014.06.07. 11:57:42

Step up is jó volt szerintem.
Táncosként nekem az a kedvencem, de a hölgyválaszt is bírom

zZz 2014.06.07. 12:39:04

@doggfather: na ezekre majd kíváncsi leszek.
Rap közül Eminem számomra szinte az egyetlen elfogadható. Aztán van még egy-kettő szám, ami rendben van, pl. a Space Jam-et egész jól eltalálták, élvezhető, Missy Elliot: Get Ur Freak On, Aaliyah stb.
Persze láthatóan mainstream-eket mondtam csak, csak azokat ismerem :) Ennek oka, hogy a műfaj nem ragadt meg annyira, hogy mélyebbre ássak.
Na de talán ez az 5.

Grifter 2014.06.07. 12:43:08

@bigél: Manapság már kb. senki nem is ismeri a filmet.

cenzuratroll bosszanto 2014.06.07. 12:49:30

Korrekt összeállítás.
Külön gratulálni tudok annak, hogy valaki beismeri, hogy nem éppen szívügye az ismertetett téma, film, tevékenység, és ennek ellenére nem a saját ízlését akarja mindenki másra ráerőltetni. Korrekt, a mostani blogolók sokat tanulhatnának belőle.

cenzuratroll bosszanto 2014.06.07. 12:51:13

@maxval a gondolkodó birca:

Szólj a főpásztornak, hogy vegye be a napi misébe. Utána már tetszeni fog, hiszen előírják.

Az igazi Trebics 2014.06.07. 13:37:45

@Grifter: még valamikor gyerekkoromban láttam, azóta sem, de úgy emlékszem, tetszett.

2014.06.07. 13:39:01

Break, This is It, Vezet a ritmus, Életben maradni (Staying Alive).

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.06.07. 13:43:04

@FilmBaráth: Úgy féltem, hogy a Dirty Dancing lesz az első :D Amúgy gratulálok, jó lista, bár nem ez a kedvenc műfajom :)

Grifter 2014.06.07. 14:40:30

Édesanyám nagy kedvence máig ;)

Citad Ella 2014.06.07. 15:58:28

Fehér éjszakák
www.imdb.com/title/tt0090319/?ref_=_133
– Lionel Richie ellenére dobogós

motoroskonyhaja 2014.06.07. 17:09:18

Nekem a Mindhalálig zene (All that jazz) az egyik abszolút kedvencem (Roy Scheider pedig élete szerepét játszotta benne), így jóval előrébb hoznám. Magasan veri a Flashdance és a Dirty Dancing szintjét is (bár kétség kívül jóval több értelem és élet-tapasztalat kell a megnézéséhez/megértéséhez). Plusz a listából nekem nagyon hiányzik a Break, a Hair és a Stayin' alive.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.07. 17:33:43

@bbwd: @zZz: tegyetek velük egy próbát, és mindig tartsátok szem előtt, hogy dre és eminem-en túl is van rap. ;)

Dr_utcai_arcos 2014.06.08. 09:18:57

errorerrorerror. Ok, hogy nem szereted a "fekete" zenéket, ezért a Step Up filmeket egy mozdulattal dobod a szemétbe, mikor azok VALÓDI táncos filmek, hogy az egyik alap bboying a Breakin' kimaradt, hogy nincs benne minden idők talán legerősebb filmje a Chorus Line...de akkor tényleg nem kéne ezeket a listákat for listák sake dolgokat csinálni :(.

Dr_utcai_arcos 2014.06.08. 11:07:28

Plusz mint már említették feljebb is, a Stayin' alive annyival a Szombat est láz előtt van, hogy talán egy lapon sem lehetne említeni. (Viszont a Kötelező táncok meglepett, ismerősi körben talán az egyetlen vagyok aki ismerte -azóta persze ajánlom úton útfélen. A háborús filmeken kívül a táncos filmekre ugrom leginkább!!)
süti beállítások módosítása