Ó, testvér, merre visz az utad ?/ O Brother, Where Art Thou? (2000)
2014. május 06. írta: FilmBaráth

Ó, testvér, merre visz az utad ?/ O Brother, Where Art Thou? (2000)

coen.jpg"Férfiúról szólj, nékem Múzsa, ki sokfelé bolygott, s hosszan hányódott,

feldúlván szentfalu Tróját, sok nép városait s eszejárását kitanulta,

s tengeren is sok erős gyötrelmet tűrt a szívében, menteni vágyva saját lelkét, társak hazatértét"

Húzz a rákba Homérosz, ez itt Coenék filmje! Tényleg azt hiszed, hogy nem fogják teljesen kiforgatni a szavaidat? Nem tisztelik ezek a fiúk a klasszikusokat, és milyen jól teszik! Zúdulnak ránk a zseniális képek és poénok, azonban sajnos nem áll össze egységes egésszé a film.

Fegyencnek lenni nem túl menő dolog, ezért nem meglepő, hogy három összeláncolt elítélt, Everett McGill (George Clooney), Pete Hogwallop (John Turturro) és Delmar O'Donnell (Tim Blake Nelson) kihasználja az adódó alkalmat, és sürgősen lelép. Fontos dolguk van: Everett elásott egy nagy rakás kincset még mielőtt megkezdte volna büntetése letöltését, ezt kell megkeresniük és semmi gondjuk nem lesz többet az életben. Azonban az út hosszú, és hőseink sorsa rengetegszer vesz meglepő fordulatot...

Elmeséljem, miért hagytam ki eddig ez a Coen-filmet az életemből? George Clooney miatt. Ugyanis azon kevesek közé tartozom, akinek pasiként nem jön be (ha esetleg valakinek még nem tűnt volna fel, a karakteres arcú angol színészek a gyengéim, a szépfiúk teljesen hidegen hagynak), és színészként sem tartom kiemelkedő tehetségnek (producerként és rendezőként sokkal jobb véleménnyel vagyok róla). Azonban mostanában nagyon rá vagyok kattanva a Fargo tévésorozatra, kitört rajtam a Coen - mánia, így elérkezett az idő, hogy bepótoljam ezt a filmet is.

Nem csalatkozik a néző, a tesók szokás szerint zseniális fordulatokkal, képekkel, szöveggel lepik meg őt. A társadalomkritikai él sem hiányzik, a politika mocsarától kezdve a Ku Klux Klánig mindenki megkapja, ami jár neki, azonban a forgatókönyv elmarad a Coenéktől megszokott színvonaltól. Túl sok lett a fordulat, messze kerülünk az Odüsszeiától, Homérosz klasszikusa csak háttérként szolgál a történethez, nem igazi átirat. Ami nem baj, az viszont igen, hogy a történetnek nincs igazi íve, elvész a zseniális jelenetek tengerében. Így viszont sajnos eléggé üres lesz a film, amelyből természetesen nem hiányoznak a maradandó képsorok (egyéni kedvenc: a Ku Klux Klán jelenet), de túl lett pörgetve a Coenékre olyannyira jellemző helyzet és jellemkomikum, így paradox módon megmarad a hiányérzet.

Talán nem volt jó ötlet Clooney-ra osztani a főszerepet, túlságosan ráirányul a figyelem - nem a színészi játéka, hanem a szupersztársága és az egyénisége miatt -  a többiek erősen háttérbe szorulnak, ezért nem kedvelünk meg minden fő karaktert, ezért nem is drukkolunk nekik igazán, ezzel pedig a figyelem is elkalandozik, dacára a zseniális képsoroknak. Az operatőri munka kiváló (méltán járt érte az Oscar-jelölés), a vágások szintén, a zene azonban ezúttal nem tett hozzá túl sokat a történethez. 

coen2.jpgGeorge Clooney Golden Globe díjat nyert annak idején az ebben a filmben nyújtott alakításáért, talán nem túl méltán, hiszen gyakorlatilag saját magát játszotta, nem a szerepet, viszont dicséretre méltó öniróniával figurázta ki a róla kialakult szépfiús képet. John Turturro sokkal jobb színészi alakítást nyújt nála, arról nem is beszélve, hogy milyen mozgáskultúrát mutat be az énekes szám során. Tim Blake Nelson sajnos teljesen felejthető, ellentétben John Goodman -nel, aki rövid mellékszerepében is emlékezetes pillanatokat szerez nekünk. Holly Hunter tőle teljesen szokatlan módon nem erőltette meg magát a színészi játékkal, Charles Durning ellenben zseniális a haszonleső politikus szerepében.

Joel Coen (és természetesen a testvére, Ethan) ezúttal nem alkotott mesterművet, rá egyáltalán nem jellemző módon elveszett a részletekben, így a sok kiváló jelenet dacára nem áll össze egységes egésszé a film. A színészvezetés jó, a párbeszédek színvonala hullámzó, a történet nem rossz, de volt már sokkal jobb is.

Coenék zsenije vitathatatlan, azonban ezúttal nem állt össze teljes mértékben a film, a katarzis ezúttal  sajnos elmarad. Ettől függetlenül egyszer mindenképpen látni kell!

7/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr396112610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FilmBaráth 2014.05.06. 10:14:56

@REMY: Nem rossz, de a Ku Klux Klán jelenet szerintem jobb:-)

Nyílméregbéka 2014.05.06. 12:44:44

A poszt most gyenge, de legalább a fim jó. 8,5/10

blacker24 2014.05.06. 13:02:32

Szerintem így jó ez a film ahogy van. Remek történet, remek alakítások, szuper fényképezés és szerintem a zene is nagyon jó. Legalább 9-es nálam, kedvenc Coen filmem.

Ui: nem igazán értem miért kellene nekem minden szereplőt egy filmben megkedvelnem minden karaktert?

nandras01 2014.05.06. 13:36:34

"Ettől függetlenül egyszer mindenképpen látni kell!"
egyszer?
egyszer???
nem lehet elégszer :)

FilmBaráth 2014.05.06. 13:42:15

@blacker24: olyan szinten kellene megkedvelned, hogy érdekeljen, mi történik velük:-)

nandras01 2014.05.06. 16:50:24

@FilmBaráth:
nincs túl sok film, amit többször is megnézek, de vincseszter már rojtos lett, annyiszor láttam ezt :)

Nyílméregbéka 2014.05.06. 21:41:32

@FilmBaráth: Azért ne vedd magadra, egy kritika mindig rossz, ha az olvasó nem a saját véleményét "hallja" vissza benne... :)
süti beállítások módosítása