Joe (2013)
2014. április 07. írta: danialves

Joe (2013)

joe-movie-picture (3).jpg(A filmet a Titanic Filmfesztiválon volt lehetőségem megtekinteni.)

Megváltás létezik mindenki számára. Vagy legalábbis létezik Nicolas Cage számára, aki úgy néz ki, hogy McConaugheyhez hasonlóan Tye Sheridan segítségével kapaszkodik vissza a helyes útra. Létezik David Gordon Green számára, akinek az egészen szutyok Prince Avalanche után volt mit jóvátennie. És létezik főhősünk, Joe számára is.

Gary (Tye Sheridan) egy 15 éves hajléktalan, aki azért küzd, hogy alkoholista apja (Gary Poulter) mellett anyját és húgát valahogy el tudja tartani. Így vállal munkát Joe-nál (Nicolas Cage), aki egy illegális erdőirtó-bizniszt üzemeltet, és az anyagiakat leszámítva nem él sokkal színvonalasabb életet a fiúnál: az alkohol, a kocsmai verekedések és a kurvázás töltik ki a napjait. Azonban a magányosan élő, mindenkitől távolságot tartó férfinak komoly dilemmát okoz, hogy meg tudja-e és meg akarja-e menteni Garyt saját apjától.

joe-movie-picture (2).jpgNem mondanám, hogy minden idők legeredetibb megváltástörténetéről beszélhetünk, a fő vonal relatíve kiszámítható, illetve a végkifejlet is sejthető előre. Azonban, mint oly sokszor, az ördög most is a részletekben rejlik, márpedig a film karakterei, helyszínei és a forgatókönyv jó néhány húzása kellően egyedivé tudják varázsolni. Ugyanis a Joe inkább hangulati darab, annak viszont egészen remek. A white trash környezet ennyire még talán soha nem volt izgalmas, szórakoztató, és ennyire bizarr is csak a Killer Joe-ban. David Gordon Green kiválóan ragadta meg ennek a világnak a tragikomikumát, és remekül festette meg a vásznon mind a humoros, mind a drámai pillanatokat, hozzátéve, hogy ehhez az atmoszférához a zene és a fényképezés is bőven hozzájárult.

De mindez feleennyire sem működött volna, ha nincs ott az a Nicolas Cage, aki élete egyik legjobbját nyújtja, a Mud óta nemcsak külsőleg, hanem színészileg is sokat fejlődő Tye Sheridan, és a félelmetesen jó Gary Poulter. Utóbbi alakítását igazán csak akkor lehet értékelni, ha hozzátesszük, hogy ő nem színész, hanem egy valódi hajléktalan, aki a forgatás után nem sokkal meg is halt.

Azonban a mű hangulatfilm voltához még hozzá kell tenni, hogy ez abból is fakad, hogy a története nem feltétlenül lenne elég önmagában. Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne elég tartalmas vagy gondolatébresztő, azonban bizonyos pontokon túlságosan is elveszik egy-egy mellékszálban, valamint kiegyensúlyozatlannak mondható tempójában és intenzitásában is. Ezek után meg sem lepett, hogy a stáblistán egy könyv van feltüntetve eredetiként, ugyanis jellemzően az adaptálás és a könyves szerkezet átültethetetlensége szokott hasonló eredményt szülni, úgy néz ki, ezt itt sem sikerült áthidalni.

Viszont ha kicsit összeszedetlen is, minden összevetve a Joe egészen kiemelkedő film: hangulatos, gondolatébresztő, szokatlan, és ezzel mindennel rendelkezik, amiért szerintem egy filmet érdemes megnézni.

9/10

Muszáj még szót ejtenem az elképesztően hulladék feliratról. A brutális félrefordítások ("I don't give a fuck" = "a rohadt életbe") mellett egész egyszerűen értelmetlen és összefüggéstelen mondatokkal volt tele a magyar szöveg, mintha a fordító nem is látta volna a filmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr955965766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.04.07. 16:48:47

A kritikában leírtak alapján a Hesher is neked való alkotás! ;)

Blade468 · http://film-mania.blog.hu/ 2014.04.07. 18:43:18

"...mintha a fordító nem is látta volna a filmet."
Hát ez sajnos nagyon könnyen előfordulhat...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.07. 20:07:14

@FroG: Az biztos, előbb-utóbb sort is kerítek rá, mondjuk ettől függetlenül még utálom a white trasht.
süti beállítások módosítása