Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán / Master and Commander: The Far Side of the World (2003)
2014. január 27. írta: FilmBaráth

Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán / Master and Commander: The Far Side of the World (2003)

kapitány és katona.jpgRussel Crowe tehet bármit, a romantikus hős jut az eszünkbe róla, aki bátran megvív az ellennel (látványosan koreografált jelenetek sorában természetesen, ahogyan azt kell), megvédi az ártatlanokat, ilyenek. Nem véletlen, hogy azonnal ő jutott eszembe, amikor rám tört a "nézzünk valami romantikus hajós kalandfilmet, egy jó színésszel" érzés. Mivel ez a film eddig kimaradt nálam a Crowe életműből, ezért pótoltam. Nos, nem mondanám, hogy megbántam, de ennél sokkal többet vártam tőle.

1805-ben járunk, a napóleoni háborúk idején. A harci cselekmények nemcsak a szárazföldön, hanem a tengeren is zajlanak.. Jack Aubrey kapitány (Russel Crowe) hajója, a Surprise Brazília partjainál jár. Az egyik matróz egy vitorlát vél látni, a kapitány nagyon látványosan fényképezve belenéz a távcsőbe, először nem lát semmit, aztán jön a torkolattűz és a támadás: egy francia hadihajó, az Ascheron csúnyán elbánik velük, csak a köd menti meg a hajót a végső pusztulástól. A legénység legmélyebb döbbenetére a kapitány úgy dönt, hogy a tengeren javítják ki a károkat, és üldözőbe veszik az ellenséges hajót. Ahogy telik az idő, egyre több konfliktus alakul ki az összezárt közösségben, mélyül az ellentét a kapitány és a hajóorvos, Dr. Maturin (Paul Bettany) között. Vajon mi lesz a hosszú utazás vége, sikerül legyőzni az Ascheront, és képes-e arra a kapitány, hogy egyben tartsa a legénységet?

Elég vontatottan kezdődik a film, kell egy fél óra, amíg elkezd magával ragadni a történet. Utána már gyorsan telik az idő, lehet szurkolni a legénységnek és a hős kapitánynak. Habár akad benne látványos csatajelenet (mivé is  lennénk, ha nem láthatnánk Crowe-t, amint dögösen fényképezve, látványosan legyőzi a rossz fiúkat), de mégsem az akción van a hangsúly, hanem az érzelmeken, az emberek közötti kapcsolatok bemutatásán. A két fő karakter (a kapitány és hajóorvos) jól meg lettek írva, a jellemfejlődések teljesen rendben voltak, azonban akad jó pár felesleges jelenet, a párbeszédek többsége laposra sikeredett, szerencsére a vágás, a kiváló zene sokat lendített a történeten, ezért összességében egy jó film sikeredett. Az események főként a hajón zajlanak, azonban ellátogatunk a Galápagos szigetekre is, ahol amúgy darwini módon a hajóorvos szépen felfedezi az élővilág csodáit. Bevettek mindent az alkotók, azonban a film mégsem lett az, ami lehetett volna: egy látványos, de közepes dráma lett belőle, amelynek vannak nagyon jó és erős pillanatai, de nem képes végig fenntartani az érdeklődést.

kapitány és katona2.jpgRussel Crowe tökéletes választás volt a főszerepre, teljesen hitelesen alakítja a kapitányt, nemcsak a hősiességét mutatja meg, hanem a vívódásait, az emberi gyengeségeit is. Paul Bettany méltó játszótárs volt, csaknem ugyanolyan erős az alakítása, mint Crowe-é. Az a jelenet, amikor levezényli a saját magán végrehajtandó műtétet, félelmetesen maradandó. Max Pirkis egy fiatal kadét szerepében lenyűgözően jó (a Róma című sorozat Octavianusaként is megcsodálhattuk a tehetségét), de a többi szereplő sem vall szégyent.

Peter Weir technikailag mindent megtett azért, hogy egy kiváló film szülessen (jó forgatókönyv, remek színészek, látványos akciójelenetek), azonban hiányzik az igazi drámai erő az alkotásból. A jelenetek sora nem áll össze igazán, széttöredezik a történet, időnként elkalandozik a figyelem, sőt a film időnként unalmassá is válik, túl sokat akart a rendező elmondani, kevesebb talán több lett volna. Ennek ellenére érdemes megnézni, elsősorban a színészi alakítások miatt.

Összességében egy jó, de nem kiváló film született, kár, mert az alkotók tehetsége miatt ennél többre volt hivatott, így sajnos nem lett maradandó alkotás.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr405698615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.27. 19:59:54

Ha már facebookon kapod az ívet, én viszont egyet kell, hogy értsek veled. Nem láttam annyira régen, de már nehezen idézném vissza, hogy miről szólt. Az mindenesetre megvan, hogy nagyjából egy átlagos, és tényleg kicsit túlnyújtott történelmi film volt.

zolcsik76 2014.01.28. 06:34:00

Szerintem nézz Karibi kalózosat, ha legközelebb hajós, kosztümös filmet akarsz. Az a neked való. Ez inkább a kissebb realitás igénnyel megáldott nézők filmje. Nem láttam még, a korabeli hajós életet objektívebben bemutató filmet. Ja a filmben nem a honoszokat ölik, hanem franciákat. Akiket a kapitány tisztel, és nem gyűlöl. A gonoszok elleni harcot valamelyik szunyókálásod alatt láthattad.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.01.28. 08:54:08

lehet, hogy te valami ultrahosszú, extended super-cut verziót néztél, de nekem a film minden pillanata tetszett. Érdekesen mutatták be a korabeli hajós életet, az összezárt világot, melyet a fegyelem tart össze amikor már mindennek sanyi, a babonás matrózokat, akik ha partra szállnak kaktuszból egyből páleszt főztek, a gyerekeknek nézniük kellett a korbácsolást és még menekülés közben is a tájolásra oktatta o
őket a kapitány stbstbstb. csatlakoznék az előttem szólóhoz, és javasolnék valami kevéssé realista, de pörgősebb tengeri-hajós filmet... mondjuk a Transzformersz 2-t, abban volt egy hajó, ha jól emléxem :)

2014.01.28. 09:54:34

Én nagyon szeretem ezt a filmet, nekem nem volt unalmas, sőt, éppenhogy jó ritmusó, feszes filmnek találtam, az atmoszférája meg egy perc alatt beszippantott. nem nagyon bírom az ilyen kosztümös cuccokat, de ez nagy kedvenc.

Mr.Treeger 2014.01.29. 12:26:35

Elfogult vagyok Weirrel szemben. De ha objektívan tekintek a filmre, akkor is egy nagyon jól összerakott darab. A színészek hitelesek, a cselekmények jók, és ami a legfontosabb, nagyon jó a háttér. Valóban kevés film született ami ennyire jól bemutatja az akkori hajózási technikákat, a rajta lévő életet. És nélkülözött minden kosztümös filmre jellemző romantikus beállítást.
Sose tudtam pontosan hogyan mérték a csomót, ebből megtudtam.
süti beállítások módosítása