Farkas / The Wolverine (2013)
2013. november 11. írta: danialves

Farkas / The Wolverine (2013)

wolverine.jpgJellemzően kétféle véleményt olvastam idáig erről az alkotásról: vagy teljesen lehúzták vagy a klisékkel való szakítás miatt dicsérték. Viszont jól emlékszem arra is, hogy az első trailer mennyire nem tudott semmilyen érzést kiváltani belőlem. A film pedig pont ugyanezt ismételte meg.

Rozsomák Farkas (Hugh Jackman) meglehetősen elunta az életét: a kanadai hegyekben vadkempingezik, rémálmai vannak halott szerelméről, szabadidejében pedig saját kezébe veszi az orvvadászat megoldását. Azonban szerencséjére még a nagasaki atomtámadás idején megmentette egy Yashida nevű japán tiszt (Hal Yamanouchi) életét, így most nyer egy all inclusive utat Tokióba, hogy elköszönhessen haldokló lekötelezettjétől. Aki nem is akar annyira meghalni, ugyanis felajánlja szuperhősünknek, hogy cserélje el vele a halhatatlanságát, amibe Logan azért minden életuntsága ellenére sem megy bele. Másnap azonban azt veszi észre, hogy bár Yashida meghalt, ő mégsem gyógyul olyan könnyen, mint korábban, ráadásul még a komplett Jakuzával is meg kell küzdenie, akik Yashida unokájának életére törnek.

wolverine2.jpgNem tudom mi alapján gondolta ezt bárki is másképpen, de a film forgatókönyve pontosan olyan, mint bármelyik blockbusteré vagy képregény-adaptációé. Meglehetősen kiszámítható sztori jelentőségteljes álom-hallucinációkkal, egyetlen szex által teljesen kicserélt főhőssel, és egy kicsit bizarr japán családi szappanoperával, amelybe meglehetősen erőltetetten sikerül Logant beleszuszakolni. Az egyetlen különleges elemként azt tudom kiemelni, hogy elődjéhez hasonlóan ez a Farkas-mozi sem szállt be a megalomán DC-Marvel csatába, minél nagyobb világmegmentést tűzve ki célul.

Röviden: egyszerű, sablonos, és a játékidő nagy részében azt várjuk, hogy mikor jön az a 2-3, az előzetesekből jól ismert akciójelenet, ami miatt befizettünk rá. Ráadásul még a szóban forgó akciójelenetekből is hiányzik mindenfajta ambíció és eredetiség. Az első még jónak is mondható, de azon kívül sem a látványosan kék háttér előtt forgatott vonatos közelharc, sem a többi, közepesen érdekes szamurájkardos összecsapás nem hordoz magában semmi különlegeset. Éppen ezért sajnos James Mangoldban (aki egyébként nemrégiben elvileg a folytatást is megkapta) is csalódnom kellett, mert a teljesen átlagos szkriptből csak egy teljesen átlagos filmet tudott forgatni. Nem lepődnék meg, ha csak a fizetéséért ugrott volna be a forgatásra, annyira lelketlen iparosmunkát végzett. 

Kicsit úgy érzem, még ennyit is kár volt ezzel a produkcióval foglalkozni, mert annyira jellegtelen, hogy sem dicsérni, sem belekötni nem lehet komolyabban. Szerintem nem túlzok, ha azt mondom, hogy a két órás játékidő legjobb pillanata a stáblista után volt, és ebből kiindulva remélhetőleg egy sokkal jobb X-Men-t láthatunk jövőre.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr735620889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.11. 00:14:40

R-rated verzió kell belőle, akkor ütne igazán. Így csak jó-jó, de lehetne jobb is...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.11. 00:16:19

@REMY: Hát ezen még egy kis vér sem dobott volna sokat. (Vagy egy teljesen különálló, vérben és belekben tobzódó filmre gondoltál?)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.11. 00:22:43

@danialves: Egy teljesen másikra, igen. Engedni kéne, hogy Logan elszabaduljon. Olyanok a filmje - amúgy nekem így is bejönnek - mintha láncra lenne verve a vadállat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.11. 10:05:29

ami különösen rosszul esett, hogy Logan a film jó részében ájultan fekszik. :S

stoppos76 2013.11.12. 13:37:16

Pont tegnap néztem meg. Rozsomák megérdemelne valami jó sötét sztorit, sok vérrel és brutalitással. Ehelyett kaptunk egy adag limonádét, amit csak azért érdemes megnézni, mert mégiscsak Rozsomák van benne. A sztori kb a 80-as évek akciófilmjeinek a szintjén van sajnos. Ha már japám, minimum egy olyan színvonalat kellett volna hozni, mint ami a Black Rainben volt.

Mlinarcsik 2013.11.12. 14:42:42

De most komolyan!! Akik itt fikazzak a filmet az is irjak mar meg, hogy mit vartak "pontosan" egy Wolverine filmtol??

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2013.11.12. 18:43:40

Ma néztem BD3D-n, de a látvány se mentette meg. Jó, hogy bekávéztam előtte, különben sanszos, hogy végigaludtam volna az egészet. Szar volt a történet, kevés -nagyon kevés- az akció, semmi nem akart működni benne. 3/10 maximum.
@doggfather: Ez nekem is feltűnt, egy idő után már csak röhögtem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.13. 09:20:51

@Dr.Jones: az a baj, hogy én is, de egy Logan filmen nem szabadna röhögni, nem az a figura elméletileg.

A rendezőit nézted meg?!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.13. 10:21:03

@Dr.Jones: állítólag véresebb, hosszabb, felnőttebb.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.13. 19:41:21

@doggfather: Hosszabb? Ki gondolta volna :D
@Dr.Jones: Komolyra fordítva a szót, most végigpörgettem gyorsan ezt a bővítettet, van benne pár teljesen jogosan kivágott pluszjelenet, illetve egyetlen akciójelenetet bővítettek R-kategóriássá, de az már szinte Tarantinosan véres lett.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.14. 10:34:08

@danialves: :S pedig bíztam abban a bővített verzióban. :S

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.14. 23:47:18

@doggfather: Azért 12 perc elég ritkán tud teljesen megváltoztatni egy filmet. Mondjuk a 12ből van mondjuk 6 percnyi tömény vér, úgyhogy legalább ezt ki lehet pipálni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.15. 10:13:12

@danialves: nem is a teljes változtatást vártam tőle, csak egy kis javítást az összképen. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.15. 11:47:23

@doggfather: Hát egy KICSIT javított az összképen :D

srank 2013.11.24. 00:46:26

katasztrófálisan rossz lett, még a 3D sem segít rajta ...
"törpének óriás; óriásnak törpe, playboy-nak téboly , egyenesnek görbe ..."
4/10
süti beállítások módosítása