Sok hűhó semmiért / Much Ado About Nothing (1993)
2013. október 08. írta: FilmBaráth

Sok hűhó semmiért / Much Ado About Nothing (1993)

95781_galeria_sok_huho_semmiert03.jpg"Ne sírj, leány,
A férfiért,
Légy hetyke, fürge, pörge,
Csak vállat vonj, ha bánat ért -
Hej, táncra, körbe-körbe!"

Bizony, a jó Shakespeare mester nem csak veretes drámákat, hanem vérbő vígjátékokat is írt. Ki más készített volna filmet az egyik leghíresebből, a Sok hűhó semmiért-ből, mint korunk legjobb Shakespeare színésze, Kenneth Branagh? A színészek között igenis van rangsor, ami nem esik egybe a mozinézők listájával. Nem a filmsztárok az elsők, hanem a Shakespeare színészek, vagyis a klasszikus színjátszás legjobbjai, akik természetesen szinte kivétel nélkül angolok. Sir Laurence Olivier sok évvel a halála után is etalon, én már nem láthattam színpadon, csak egy tévéfelvételhez volt szerencsém, melyen Hamletet játssza. Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg, és utána gondolkodjon el azon, hogy mit jelent az, hogy színészi játék. Kenneth Branagh méltó utód, nem gondolom, hogy bárki is kétségbe vonná kivételes tehetségét.

Klasszikusokat ritkán visznek filmre, pláne Shakepeare-t, mert a kötelező olvasmányokról mindenki azt hiszi, hogy unalmasak, porosak, dagályosak. Tényleg azok? Vajon fel lehet használni a film eszköztárát ahhoz, hogy a mai nézőkhöz közelebb hozzuk a reneszánsz kori mester világát? Kenneth Branagh több rendezése is bizonyítja, hogy igen, lehetséges, "csak" egy jó forgatókönyv és kiváló színészek kellenek hozzá. Na és persze néhány aktuális filmsztár is, hogy bejöjjön a nép a moziba, de ne bízzunk rájuk komoly szerepet, nehogy túlságosan elrontsa a filmet, ő elmondhatja magáról, hogy "komoly" filmben játszott, a producerek pedig a sztár nevével hamarabb összeszedik a forgatáshoz szükséges pénzt. Gonosz vagyok? Nem, realista. Mindenki jól jár, a nézők pedig láthatják kedvencüket és ráadásul még egy jó filmhez is szerencséjük lesz. A legjobb példa erre ez a film.

A történet elején egy vidéki nemesi ház gondtalan piknikjébe csöppenünk, amelyet megzavar a hír, hogy Don Pedro (Denzel Washington) a háborúból visszatérve a ház vendége lesz. Vele érkeznek bajtársai, Claudio (Robert Sean Leonard), Benedek (Branagh), valamint fattyú testvére, Don Juan (Keanu Reeves), akivel most békültek ki. Természetesen azonnal elkezdenek dúlni az érzelmek, a ház urának leánya, Hero (Kate Beckinsale) beleszeret Claudioba, elég gyorsan sor kerül a lánykérésre. Don Pedro nagyon ráér, és új kihívást keres magának, amit meg is talál: Hero kuzinja, az éles nyelvű Beatrice (Emma Thompson) és a megrögzött agglegény Benedek már régen vitriolos szócsatákat vívnak, ki nem állhatják egymást. Adott a feladat: legyen egy pár ez a kettős is. A terv jól halad, azonban Don Juan nem viseli jól azt a sok boldogságot, ami körülveszi, ezért muszáj belerondítania az idillbe: Claudioval elhiteti, hogy Hero megcsalta,a frigy elmarad. Nem kevés fortély kell ahhoz, hogy ebből a helyzetből happy end legyen..

A film nagyon jól indul, azonnal magával ragad a hangulat, a csodálatos Shakespeare szöveg saját korszakába helyezve nem tűnik ódivatúnak, teljesen természetesen zeng a szereplők ajkán. Aztán a vége felé ellaposodik,  az utolsó fél óra már nem annyira érdekes, elfárad a történet. Addig azonban csodálatos képsorokat láthatunk, jól dramatizált klasszikus szavakat hallhatunk, általában nagyon jó, sőt kiváló színészi alakításokhoz van szerencsénk. Néhány kameraállás és vágás elhibázott, de ez nem zavarja a történet folyását, eszünkbe sem jut, hogy most valami kötelező olvasmányt kell az alapműveltségünk kötelező elemeként letudni, hanem egy nagyon is izgalmas, fordulatos vígjátékot nézünk kíváncsian, akár egykor Shakespeare kortársai. Mert az író azért volt népszerű a saját korában, mert a nézőknek írt, és azért lett klasszikus, mert emberi drámákról, illetve a szerelemről, a nagy sorskérdésekről írt, melyek az idők során nem változtak semmit.

Meglepő módon nem Kenneth Branagh alakítása a legerősebb (muszáj megemlítenem, hogy egy-két jelenetet erősen túljátszott), hanem Emma Thompsoné. Közös jeleneteik élmény számba mennek, valami olyasmiről szól a színjátszás, amit tőlük láthatunk. Robert Sean Leonard és Kate Beckinsale nagyon helyesek a szerelmesek szerepében, de ilyen partnerek mellett csak a tisztes helytállás lehetett a kitűzött cél a számukra, ezt teljesítették is. Keanu Reeves kapott néhány szépen megvilágított jelenetet, azonban a játéka teljesen közepes. Denzel Washington vele szemben lubickol a szerepében. A legnagyobb meglepetést nekem Michael Keaton okozta, ragyogóan játszotta el epizódszerepét.

Meg kell említenem a kivételes szinkront, mely nagyon sokat tett hozzá a filmhez. Cserhalmi György, Gálfi László, és mindenki, aki a hangját adta, kiváló munkát végzett. Ennyit jelent a színpadi rutin, Shakespeare szöveget ilyen hitelesen csak olyan tud elmondani, aki már színpadon is játszott a mester darabjaiban.

A rendező - aki természetesen Kenneth Branagh volt, ki más - jól oldotta meg a feladatot, közel hozta Shakespeare-t a nézőkhöz, a színészvezetés kiváló volt, ironikus módon csak saját magával nem sikerült időnként dűlőre jutnia. A párbeszédek pergőek, nagyon jól sikerült megragadni a kort, amelyben játszódik a darab, csak a végére fogyott el a szufla.

Összességében egy szórakoztató, nézőbarát Shakespeare - adaptáció került vászonra, melynek megvannak a maga hibái, azonban a kiváló színészi alakítások és a sodró erejű történet miatt kár kihagyni az életünkből.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr155539726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tucano 2013.10.08. 20:43:44

Szerintem a forgatás helyszíne is sokat hozzátett az élményhez, megvolt a mediterrán könnyedség, egyszerűen vérbő kalandra inspirált...

newcy67 2013.10.08. 21:28:37

Talán karácsonyi programként a Reszkessetek betörők és a Girotti-Pedersoli páros kalandjai helyett ajánlanám a tévécsatornák műsorfelelőseinek szíves figyelmébe a filmet!

greycup 2013.10.08. 22:09:42

"Néhány kameraállás és vágás elhibázott"

pffff... van arc :D

ledo76 2013.10.08. 23:29:35

Michael Keaton egyik legjobb szerepe. Imádom az egész filmet és tényleg erősek a színészi játékok (különösen Emma Thompsoné), de nekem a bolond szomszéd epizódszerepe teszi fel mindenre a koronát. Itália pedig csodálatos.

vackor1 2013.10.08. 23:41:14

10/10 !
Többet nem is kell hozzáfűzni, aki nem látta úgysem érti, aki meg látta...:)

windex 2013.10.09. 01:41:23

á, nem kell fanyalogni, hogy ellaposodik (ugyan már!), ez igazi film, nem retinarezegtető elkúrása az időnek, mint a mai hollywoodi fostalicskák :-)

bárisnya 2013.10.09. 08:45:32

Különös bizsergést ad Beatrice és Benedek évődő párbeszédeinek, hogy Emma Thompson és Branagh még házasok voltak, amikor a filmet forgatták. Abszolút 10/10, megunhatatlan. És gyönyörűen fényképezett.

fűzfavirág 2013.10.09. 08:53:53

Ellaposodik... szóval a mai forgatókönyvírók tudnának mit tanítani annak a nagyképű színpadi szerzőnek. Hát bizony új véget kellett volna írni neki.
Tényleg van arc.

moxika973 2013.10.09. 09:09:39

Nálam 10/10. E film hatására kezdtem el érdeklődni Shakespeare iránt.

mézescsók 2013.10.09. 10:28:32

Nem késett el picit ez az ismertetőí? Azért a film mégiscsak 20 éves. Legalább. Bár ettől függetlenül időálló és csodás.

theveryguest 2013.10.09. 10:55:36

A túljátszás itt koncepció. Ez nem egy film, hanem egy igazi színpadi darab, csak filmre véve élő helyszínen. Abszolút nem törekredtek a filmes hitelességre, ugye ott van rögtön Denzel Washington, aki ránézésre is kilóg a történetből. Az ötlet és a megvalósítás is zseniális. Az én ízlésemnek kicsit sok az éneklés, de azért jó. Még talán pont az elviselhetőség határán egyensúlyozik. Mégsem egy nyálas musical az egész, mint a hülye Disney rajzfilmek nagy része.

Egyébként nem karácsonyra való, hanem szilveszterkor szokták adni.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.10.09. 12:33:03

@mézescsók: Mint az oldal cikkei között láthatod, a Joss Whedon-féle újragondolás miatt vettük újra elő a régi darabot is. (smokingbarrels.blog.hu/2013/10/08/much_ado_about_nothing_222)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.10.09. 14:47:41

@mézescsók: Ha nagyon szeretnéd, át tudjuk dátumozni a posztot 1993-ra (meg igazából bármikorra), és akkor meglesz az illúzió. :)

mézescsók 2013.10.10. 15:35:33

@FroG: Ezt nem gondoltam végig.
@danialves: Nem szeretném. Csupán az történt, hogy amikor olvastam az írást, megrökönyödtem, miért most kerül szóba ez az egyébként remek film. Már tudom.

Dr_utcai_arcos 2013.10.22. 22:33:34

Zseniális film. Nem is kell rá mást mondani. Nálam is 10/10. (Bár lehet, csak a csacska ifjúságom emléke szépíti meg :/ ).
süti beállítások módosítása