Ördögi színjáték / The Reckoning (2003)
2013. június 06. írta: danialves

Ördögi színjáték / The Reckoning (2003)

thereckoning.jpgViszonylag ritka műfaji hibridnek számít ez az alkotás: egy történelmi környezetbe helyezett krimi, ahol már maga a történelmi környezet is a bevett 18-19. század helyett az 1300-as évek. Ráadásul valójában egyik műfajhoz sem tartozik igazán, és a végére valami egészen más sül ki belőle.

A szerzetes Nicholas (Paul Bettany) házasságtörést követ el a gyülekezete egyik tagjával. A papnak ezért menekülnie és bujdosnia kell, és így akad rá egy vándorszínész-társulatra. A csapat befogadja, és magukkal viszik következő állomáshelyükre: egy várba, ahol egy fiatal fiú esett áldozatul egy szörnyű gyilkosságnak. A társulat vezetője (Willem Dafoe) egyből meglátja a lehetőséget a sztori színre vitelében (ami a kizárólag bibliai témájú színdarabok korában nagy újdonságnak számítana), azonban Nicholas elkezd gyanakodni, hogy nem is a kivégzésre váró gyilkos követte el a szörnyű tettet, és az előadást a nyomozás álcájaként használja fel. 

the-reckoning-2003-i-55501.jpgEz a film valószínűleg nem lesz egy korszakalkotó krimiként számon tartva. A gyilkosság, illetve az azt övező rejtély egy viszonylag egyszerű, és hasonlóan kevés izgalmat magában hordozó koncepció. És sajnos az innen hiányzó feszültséget a nyomozás közben sem sikerül pótolni, köszönhetően annak, hogy egészen az utolsó percekig a főszereplőinket gyakorlatilag semmilyen komoly fenyegetés nem éri. Ennek köszönhetően a mű második felvonása kifejezetten laposnak is mondható.

Azonban azok, ami miatt ennek ellenére mégis ajánlani tudom, a karakterekben, illetve a tartalomban keresendő. Ugyanis magánál a gyilkos kiléténél sokkal érdekesebb az egyes szereplők (a saját megváltását kereső Nicholas, a modern médiával párhuzamot mutató Martin) története, vagy az enyhén vallásfilozófiába hajló mondanivaló. Ilyen szempontból a Hetedikhez tudom hasonlítani: ahogyan ott sem a gyilkos kiléte volt a történet lényege, bár kevésbé tudatosan, de ez itt is el van bagatellizálva. A karakterek mellé pedig hadd sorakoztassam fel a szereplőket: Paul Bettany, Willem Dafoe, Brian Cox, Matthew MacFayden, Vincent Cassel és az akkor még ismeretlen Tom Hardy mind nevükhöz méltóan alakítanak.

Végső soron tehát azt tudom mondani, hogy ha nem krimiként nézzük, akkor egy kifejezetten érdekes és elgondolkodtató alkotást kapunk, még ha ez nem is teszi jóvá azt teljesen, hogy elsődleges célját a film nem éri el.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr525342127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása