Parfüm - Egy gyilkos története / Perfume: The Story of a Murderer (2006)
2013. április 23. írta: danialves

Parfüm - Egy gyilkos története / Perfume: The Story of a Murderer (2006)

Perfume-perfume-the-story-of-a-murderer-25053407-1200-798-2ipwqtu.jpgSzerteágazó és szinte végeláthatatlan a vélemények száma arra a kérdésre, hogy vissza lehet-e adni egy könyvet jól filmen, vagy éppen lehet-e egy teljesen más jellegű, de ugyanakkor kiváló adaptációt készíteni belőle. Valaki szerint  mindössze csak a pénzhajhászásról szól az ilyen produkciók gyártása, mert az olvasás élményét úgysem tudják visszaadni, mások szerint meg csak könyv kérdése az egész. És itt van ez a mű, amely egy remek alkotás lett, azonban minden igyekezete ellenére látszik rajta, hogy a története nem a filmvászonra termett.

Jean-Baptiste Grenouille-t (Ben Whishaw) egy különleges képességgel áldotta meg az ég: sokkal jobb szaglása van, mint bármelyik embernek a világon. Az árvaként, gyakorlatilag rabszolgamunkát végezve felnövő fiatalember sokáig nem is tudja, mire használja fel tehetségét, azonban egy kiégett parfümkészítő felfedezi, és (nem kevés önös érdektől vezérelve) tanítványává fogadja. A fiút pedig itt keríti hatalmába a megszállottság, hogy minden áron létre kell hoznia a tökéletes illatot, akkor is, ha ehhez gyilkolnia kell.

Perfume-perfume---the-story-of-a-murderer-365593_550_306.jpgKezdeném a pozitívumokkal: Tom Tykwer ebben a műben is bizonyítja, hogy kiváló rendező. Különösen sodró lendületű és erejű jeleneteket állított össze (elsősorban a játékidő második felében), különösen jól oldja meg a szagok képi megjelenítését. És természetesen elmaradhatatlan "tartozékai", Frank Griebe operatőr, illetve a zenébe besegítő Reinhold Heil - Johnny Klimek páros is hozzáteszik a magukét ehhez az élményhez. Ben Whishaw alakítása pedig egészen fenomenális, hozzá tényleg csak asszisztálni tudnak az olyan nagy öregek, mint Dustin Hoffmann vagy Alan Rickman.

Azonban valahogy mégsem tökéletes a végeredmény: a hosszú játékidő ellenére a forgatókönyv néhány alkotóeleme, mint például az érdekházasság ellen lázadó női főszereplő motivációja, éppen hogy csak meg van jelenítve, ahelyett, hogy ténylegesen el lenne magyarázva. Sok ilyen problémát pedig csak a szájbarágós narráció tud áthidalni, szintén azt bizonyítva, hogy egyszerűen nincs elég idő arra, hogy ezeket a dolgokat részletesen ábrázolják. Ez már csak azért is különös, mert az expozíció sokkal nagyobb hangsúlyt kap az alkotás többi részéhez képest, annak ellenére, hogy tulajdonképpen alig történik benne valami érdekes. Ugyanakkor paradox módon mégsem felesleges, minden percére szükség van a főszereplő karakterének felépítéséhez. Így tehát egy furcsa érzés maradt bennem: amit láttam, arról tudtam, hogy nem jó, anélkül, hogy tisztában lettem volna azzal, hogyan lehetett volna jobb, vagy hogy mit rontottak el. 

Bár nem olvastam az alapjául szolgáló regényt, a látottak fényében csak egy olyan könyvet tudok elképzelni, amely a fentiek miatt egyszerűen nem a filmvászonra termett. Éppen ezért merem azt kijelenteni, hogy ennek a műnek annak ellenére vannak hiányosságai, hogy tulajdonképpen kihozták belőle a maximumot. És ez a maximum éppen elég ahhoz, hogy egy minőségi és élvezetes alkotásban öltsön testet.

7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr335236486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Death/Mortis 2013.04.27. 00:02:49

Amit negatívumként leírtál, az olyan 9/10-et sejtet, aztán mégsem annyi. Van egy olyan érzésem, hogy csak nem akarod szeretni ezt a filmet, amit megértek, hiszen nem egyszerű eset, még egy tapasztalt filmnéző számára sem. A karaktert gyilkosokról szóló filmektől nem elvárható részletességgel jelenítik meg, közben széles körképet kapunk az akkori mocsokból s elnyomásból. Mi kellene még ide? Erről akar szólni, ezt is mutatja. Nálam simán maximális.
Az eredeti egyébként rosszabb, mivel abban néhány részlet tényleg feleslegesen elnyújtott( pl. a barlangi, társadalomtól elzárkózó szakasz a könyvben legalább két tucat oldal).

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.27. 00:16:44

@Death/Mortis: A fent leírtaknál jobban nem tudom megfogalmazni, egyszerűen nem működött nálam a film ezek miatt a dolgok miatt. Ez nem valami olyasmi, h ha kipipálok 6-8 dolgot, akkor egy 10/10-es film. Hiába számít szinte hibátlannak, nálam mégsem tökéletes.

3 2 1 2013.04.29. 20:17:23

egyszerűen nem nézett ki elég jól. tykwer meghaladta griebe-t, rég le kellett volna cserélnie. az international-lel is ugyanez a helyzet.
süti beállítások módosítása