Villámkritikák - Iron Sky (2012); 21 Jump Street (2012)
2012. június 29. írta: danialves

Villámkritikák - Iron Sky (2012); 21 Jump Street (2012)

Az idei év (már megszokott módon ismét szegényes) vígjáték felhozatalának két darabját hoztam el ezúttal.

Iron Sky

iron sky.jpgTörténetünk ott kezdődik, hogy egy Jarmo Puskala nevű finn ember egy éjszaka megálmodta a Hold sötét oldalán menedéket talált nácik sztoriját. A lehető legsztereotipikusabb módon mindezt szaunázás közben osztotta meg egy bizonyos Timo Vuorensolával, aki történetesen rendező volt, és kapva-kapott a lehetőségen, hogy egy filmet készítsen az ötletből. Azonban elég nehéz volt támogatókat szerezni egy ilyen projekthez, és végül a 7 és fél millió euróba kerülő produkció 10 százalékát a lelkes rajongók finanszírozták meg látatlanban.

Az előzetes vélemények alapján szinte naponta értek engem egymásnak teljesen ellentmondó vélemények, úgyhogy végül arra jutottam, muszáj megnéznem magamnak ezt a filmet (és itt a blogon most megmondani a frankót). A történet várható módon egy hatalmas agymenés, tele B-filmes karakterekkel és fordulatokkal, ugyanakkor meglepően jó és találó szatirikus humorral. A rendezés, operatőri munka vagy a filmzene viszont első osztályú, viszont amit ki kell emelnem, hogy a fent említett büdzséből olyan színvonalas CGI-t raktak össze, hogy sok 150-200 milliós produkció is megirigyelhetné. Ezen felül ami különösen megadja ennek a műnek a pikantériáját, hogy (finn alkotók kezéből nyilván) nem fél a lehető legkegyetlenebbül elbánni az USAval (SPOILER! legyen szó az amerikai elnök kampánya részévé váló nevetségesen átlátszó náci propagandáról, vagy az igazságos háborúval kapcsolatos freudi elszólásról), és a stáblista alatt futó képsorok kapcsán az fogalmazódik meg a nézőben, hogy a felszín alatt talán egy kicsit komolyabb alkotásról is van szó, mint az elsőre tűnt.

 

21 Jump Street


Schmidt (Jonah Hill) és Jenko (Channing Tatum) egymás szöges ellentétei voltak a suliban: előbbi a félénk, a társadalom által kivetett kockát testesítette meg, utóbbi viszont atletikus termetével (és az észbeli képességek hiányával) a népszerűségi létra csúcsán állt. A rendőrakadémiára bekerülve aztán rájönnek, hogy sokkal többre mennek, ha egyesítik erejüket, viszont amikor első bevetésükként egy gimi droghálózatába kell beépülniük, rájönnek, hogy a középiskolás élet nagyon megváltozott az eltelt 7 év alatt.

A történet már szinte untig ismert, egy-két apróságot leszámítva mondhatni egyszerű és kiszámítható is. Viszont a poénok nagy része nagyot üt (ez inkább a film első felére jellemző), és ami igazán feldobja a hangulatot, a két főszereplő remek játéka, ugyanis ennél a két színésznél tökéletesebb embereket nem is találhattak volna Schmidt és Jenko szerepére (és még a Johnny Depp cameoról nem is beszéltem). Viszont a többi karakter (némiképp kiszámítható módon) meglehetősen bugyutára van megírva, és a fordulatok miatt is nehéz lesz elvonatkoztatni a 80-as, 90-es évek egy kaptafára készült komédiáitól. Bár nem hiszem, hogy 2-3 év múlva emlékezni fogunk rá, a tavalyi vígjátékok közül bármelyiket veri és alapvetően nem fog csalódni az, aki egy kis röhögésre vágyik kikapcsolódásként.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr374611302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.06.29. 12:14:47

Mindegyik tetszett, de főleg a 21 Jump Street volt kellemes meglepetés. Az Iron Skyban azért több lehetőség volt, mint amit kihoztak belőle, bár a keletkezési körülményeit tekintve így is le a kalappal.

Death/Mortis 2012.06.29. 18:56:04

@Dr.Jones: Ha kihagyták volna a párbeszédeket s a színészeket, akkor még egy tetszik-et is megkockáztatnék.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.07.05. 11:34:39

Az Iron Sky nekem tetszett, bár nem is vártam tőle sokat. Paródia és társadalomkritika, amibe belefért jó néhány erőltetett jelenet.

A 21 Jump Street kellemes meglepetés, én nem bírom Jonah Hillt, de itt tudtam rajta nevetni:) Szépen kifigurázzák az akciófilmeket és még saját maguknak is beszólnak.
süti beállítások módosítása