Bosszúállók / The Avengers (2012)
2012. május 05. írta: FroG

Bosszúállók / The Avengers (2012)

http://www.comicbookmovie.com/images/users/uploads/5894/__The_Avengers___Movie_Poster_by_themadbutcher.jpgA mozik idén (mint szinte minden évben) rogyásig vannak popcorn filmekkel, ezek közül a legnagyobb figyelem az Bosszúállókat követte, amely a Marvel All Star gálájának tekinthető. Az elvárások részemről nagyok voltak, hiszen bármennyire rosszak voltak az előzmények (igen, a tavalyi képregény adaptációkra gondolok), az ekkora felhajtással járó filmek általában nagyot durrannak. Lássuk hogy sikerült az Avengers!

A Thor filmekről megismert Loki bosszút forral bátyja, és az egész emberiség ellen; el akarja pusztítani Földünk lakosságát, hogy Ő uralkodjon a bolygón. Ebben a gonosz tervben segítségére van a Tesserackt, amellyel fő gonoszunk képes önmagát, és kegyetlen hadseregét is élőhelyünkre teleportálni. Miután Loki ellopja a szerkentyűt, Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. igazgatója arra kényszerül, hogy újra leporoljon egy régi tervet, azaz összehívja a Bosszúállókat, és válaszcsapásként legyőzzék a gonosz asgardi vikingistent.

Az elején le kell szögeznem valamit: Egy képregényt sem olvastam életemben, tehát mint átlagnéző (és azt hiszem Magyarországon mi vagyunk többen) fogom értékelni a filmet, vagyis nem várhattok tőlem képregény összehasonlításokat.

A filmet Joss Whedon rendezte, aki korábban olyan filmeket tett le az asztalra, mint a Serenity és a Firefly című sorozat. Mindkét produktum nagy siker lett, én mégis kételkedtem. Aztán, miután lepörgött a stáblista, nyugtáztam magamban, hogy nemcsak a rendezés, de a film is elképesztően jó volt.

A Bosszúállók legnagyobb érdeme az, hogy nem akar a film többnek tűnni, mint ami. Nincsenek benne hosszú snittek, elmélkedések a naplementében, felszíni családi konfliktusok, de még szerelmi szál sem. Csak egy valami, mégpedig zsigeri akció, de az csúcsra járatva. Szuperhős gárdánk akkora zúzdát végez New York utcáin (ha jól tudom, itt játszódik a cselekmény), hogy öröm volt nézni. Felületesség, időhúzó vackok, vagy hatásvadász jelenetek nélküli a szkript, és ez egy ilyen volumenű filmnél nagy piros pont.

http://images1.wikia.nocookie.net/__cb20111004150605/marvelmovies/images/8/87/Loki_Avengers.jpgMint említettem, nincsenek a filmben kifejezetten hosszú, egy snittre felvett jelenetek, viszont ezek hiányában is nagyon jó az operatőri munka. Sokszor egyedi, arcokra fókuszáló, vagy ál-dokumentarista kamerabeállításokat kapunk, amelyek összeolvadva nagyszerű látvánnyal, szemkápráztató eredményt érnek el.

A színészi játékok, és a karakterek is igen jól sikerültek, külön kiemelni senkit nem kellene, hiszen a szint azonos, számomra mégis három karakter az, ami igazán jelentős. Az első a Tom Hiddlestone által életrekeltett Loki, aki baromi irritáló volt, a szó legjobb értelmében, hisz ilyennek kell lennie egy igazi fő gonosznak. Rajta kívül Amerika kapitány és Vasember emelendő ki, előbbit a modora miatt, utóbbit pedig a nagyszerű poénjaiért, és Robert Downey Jr. fantasztikus játékáért érdemes dicsérni.

Összességében a Bosszúállók egy zsigeri akciómozi, amely teljesen tisztában van azzal, hová is tartozik. Pörgős, poénos, és szórakoztató egyszerre, a látvány pedig elképesztő, noha a 3D sajnos hagy némi kívánni valót maga után. Egy nézést mindenképpen megér bárkitől, hiszen a két és fél óra úgy el repül vele, mint annak a rendje.

Végső ítélet: erős 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr434490242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.05.05. 21:58:47

Egyetlen Thor film volt, nem több.
Amúgy az írás igazán színvonalas, az egy kicsit furcsa nekem, hogy külön kiemelted, hogy nincsenek hosszú snittek, pedig a film egyik legnagyobb pozitívuma az a bizonyos hosszú snitt, ahol a csatateret pásztázza végig a kamera.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.05.05. 22:08:46

@Sparrow: Van több is, az más kérdés, hogy az Asylum által "alkotott" valószínűleg egy kalap szar. Egyébként elírtam, az a snitt nekem nem igazán maradt meg.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.05.05. 22:09:19

@FroG: *és az a snitt nem igazán maradt meg.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.05.06. 00:21:37

Látszik, hogy még soha nem fogtál Marvel-képregényt a kezedben... ;)

Egyébként amíg a Serenity-t nem láttam, én sem hittem Whedon-ban, de konkrétan egy-az-egyben ugyanazt a receptet sikerült megvalósítania mindkét filmben, kiválóan.

tmichel · http://filmdzsungel.tumblr.com 2012.05.29. 20:58:33

szerintem Bruce Banner visz mindent. mind emberi mind hulkká alakult formájában. ennyire menő hulkunk még nem volt.
süti beállítások módosítása