Egy asszony illata / Scent of a Woman (1992)

2014.04.24. 12:00   FilmBaráth

egy asszony illata.jpgMindig is utáltam ezt a filmet. Mit is vétett szerencsétlen alkotás, amiért ilyen heves gyűlölettel viseltettem irányában? Egyszerű: nem tudtam megbocsátani soha az Akadémiának, hogy ezért a filmért adtak Oscart Pacinónak, nem pedig kedvenc filmemért, a Keresztapáért.  Kizárólag a tangós jelenetet voltam hajlandó megnézni belőle, és ez így is maradt volna az idők végezetéig, azonban teljesen véletlenül belefutottam a tévében a főcímbe, és mivel nem hiszek a véletlenekben, ezért leültem megnézni, úgy maradtam, és kénytelen voltam konstatálni, hogy  ez egy nagyon jó film! 

Charlie Simms (Chris O'Donnell) egy elit iskola padjait koptatja, azonban társaival szemben őt nem veti fel a pénz, ezért kénytelen egy kis mellékest vállalni. Egy vak ezredesre kell vigyáznia. amíg a család  elutazik a Hálaadás hétvégére. Frank Slade (Al Pacino) minden, csak nem kedves ember, ezért nem túl szívesen kíséri el New Yorkba, azonban ezen a hétvégén minden megváltozik, az ezredes megtanítja Charlie-nak, hogyan kell élvezni az életet, és ő is jó hatással van a mogorva katonatisztre...

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: dráma filmkritikák

Borgman (2013)

2014.04.24. 00:01   FilmBaráth

borgman.jpgEgy kapcsolatban csak akkor van helye harmadiknak, ha az már végzetesen meggyengült. Persze ezt a hétköznapokban nem veszi észre a pár, csak az tűnik fel, hogy az egy életre tervezett véd és dacszövetség már csak kolonc. Lassan, de biztosan mennek egymás idegeire, a szeretet lassan gyűlöletté alakul. És ha az a bizonyos harmadik gonosz szándékkal közelít, akkor tragédia lesz a történet vége. Ezt a folyamatot mutatja be ez a több díjjal is kidekorált film, ami ígéretesen kezdődik, de összességében csak egy zavaros és felejthető thriller lesz belőle.

Egy erdőben kifüstölnek a búvóhelyéről egy csavargót. Megmenekül, és a közeli házakba próbál bekéredzkedni azzal, hogy engedjék meg, hogy megfürödjön. Természetesen nem engedik meg neki, és amikor az egyik esetben arra hivatkozik, hogy ismeri a tulajdonos feleségét, az dührohamot kap, és csúnyán elveri. A feleségnek bűntudata támad, és megengedi neki, hogy megfürödjön, enni ad neki és egy éjszakára szállást az udvaron egy kis házban. Azonban a csavargó másnap nem megy el, az asszony pedig egyre inkább elkezd vonzódni hozzá, miközben férjével való kapcsolata egyre inkább zátonyra fut...

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: thriller filmkritikák

Spoilerezésről kezdőknek (spoilermentes)

2014.04.23. 12:00   danialves

Hétfői rutin: kelés, torrent, Trónok harca nézés, mielőtt valami gyökér elspoilerezi. Az internet ugyanis nagyjából most jutott el addig a pontig, hogy minden másokra való tekintet nélkül gyártja és terjeszti a spoileres tartalmakat. Rosszabb esetben pedig még nem is érzik szarul magukat emiatt. Nekik szól ez a cikk.

 A College Humor videója két éve még aranyos naivitással tanácsolta, hogy "viewers should seek information on the internet at their own risk" (="mindenki csak a saját felelősségére nézzen utána a neten ezeknek a produkcióknak", és valóban, néhány film imdb oldalára tényleg nem érdemes felmenni), nem gondolva arra, hogy nem telik el sok idő, és a spoilerek már házhoz fognak jönni. A 9gag és a Reddit userei gyakorlatilag Walking Dead és Trónok harca spoilerekre építik már fel ezen oldalak humorát, barátaink pedig bőszen osztják tovább ezeket a vicceket és a spoileres szövegeket Facebookon vagy Twitteren.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: elmélkedés

Ölni kíméletesen / Killing Them Softly (2012)

2014.04.23. 00:01   danialves

killing_them_softly.jpgGengszterfilmekből mostanában nem szenvedünk hiányt, jó gengszterfilmekből viszont annál inkább. Andrew Dominik ennek megfelelően megpróbál kicsit visszanyúlni a műfaj gyökereihez, a végeredmény viszont nagyon is távol áll attól, amiért a zsáner klasszikusait szeretjük.

Frankie (Scott McNairy) egy kisstílű gengszternek (Vincent Curatola) dolgozik, aki egy illegális játékbarlang kirablását tervezi. A csavar a történetben az, hogy ennek tulajdonosa az a Markie (Ray Liotta), aki egyszer már megrendezte saját kifosztását, így főhőseink abban reménykednek, hogy az általuk kizsebelt gengszterek rajta fogják elverni a port. Azonban a végzetüket nem úszhatják meg, a sértettek a profi bérgyilkos Jackie-hez (Brad Pitt) fordulnak, hogy járjon utána az ügynek, őt pedig nem olyan egyszerű átverni.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: krimi filmkritikák

A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső / Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)

2014.04.22. 12:00   FilmBaráth

smoking barrels.jpgLassan megszokjuk, hogy egyre több filmsztár érkezik forgatási célzattal kies fővárosunkba. Tavaly The Rock - kal futhatott össze az edzőteremben, aki éppen arra járt, idén Jude Law és Jason Statham van műsoron. Előbbi jelentős médiavisszhang merül el a magyar éjszakai életben, utóbbi kisebb felhajtás mellett vendégeskedik (és persze dolgozik) nálunk. Nem vagyok Statham - fan, szerintem egy közepes akciósztár, akinek szerencséje volt. Az utóbbi időben nem volt A listás filmje (imádtam a Feláldozhatókat, alig várom a harmadik részt, de azért ez nem az a kategória), pedig egykoron Guy Ritchie-nél kezdte a színészi pályafutását. A Stathamről megjelent képek és hírek eszembe juttatta, hogy milyen régen láttam már a filmet - amelyről nem mellesleg a blog a nevét kapta - , ideje volt újrázni. Nem változott semmi: ez egy zseniális alkotás!

Adva van négy kisstílű bűnöző: Tom (Jason Flemyng), Szappan (Dexter Fletcher), Eddy (Nick Moran) és Bacon (Jason Statham). Közös kasszán vannak, ezért nem dicsérik meg Eddyt, amikor egy kártyapartin nem elég, hogy elveszti a pénzüket, de még jelentős adósságot is sikerül összehoznia, amit egy héten belül rendezniük kell. A kötelező kétségbeesésen túlesve azt a roppant elmés megoldást találják ki, hogy kirabolják a szomszédokat. Akik egyébként szintén gengszterek, kábítószerben utaznak, és nem vetik meg az erőszakot. A fiúknak azzal a problémával is szembe kell nézniük, hogy a kis rablási akcióhoz elrettentési célzattal be kellene szerezniük néhány puskát. Kéz alatt szert is tesznek két muzeális darabra, azonban fogalmuk sincs arról, hogy éppen ezeket keresi Baltás Harry (P.H. Moriarty), pontosabban Nagy Christ (Vinnie Jones) bízza meg a feladattal, és a történet szálai végzetesen összeérnek...

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: krimi vígjáték guy ritchie filmkritikák

Villámkritikák - Cycle (2013); Aura (2014)

2014.04.22. 00:01   danialves

A magyar produkciók kapcsán többször is elhangzott már, és én magam is egyetértek azzal, hogy nagyon kevés zsánerfilm készül itthon. De az alább következő két példa meggyőzött arról, hogy ez talán jobb is így. Pedig egyik sem vállalata túl magát, és azon az elven indult el, hogy nem kell sok pénzt, ha van egy jó ötlet. De nem volt jó ötlet.

cycle.jpgCycle

Sóstai Zoltán filmje egy meglehetősen ambiciózus próbálkozás, köszönhetően annak, hogy teljesen CGI-animált. Figyelembe véve, mekkora büdzsével dolgozhattak, a végeredmény igencsak lenyűgöző, mint ahogy az is, hogy ha már ez a technika volt adott, akkor gyakorlatilag 1 snittessé alakították a művet. Tökéletes természetesen semmi nem lehet, a néhol kézikamerás rohangálást imitáló virtuális fényképezés, vagy a borzalmasan sikerült motion capture sokat ront az élményen. Például a szereplőknek szinte nincs is szájmozgása, ami azért is különösen zavarba ejtő, mert Szabó Győző és Keresztes Tamás is fejenként két karaktert szinkronizált, így nem egyszer nehéz eldönteni, ki beszél éppen. (Illetve a szakadozó és recsegő rádióadás sem a legjobb ötlet az információátadásra egy dialógusban.) Azonban nemcsak ez a zavarba ejtő, hanem hogy miről is szólna ez a történet. Egy űrhajóst követhetünk, aki egy köd elől menekül egy szürreális, álomszerű környezetben, ami ugyan remek látványtervekre ad lehetőséget, csak eléggé véletlenszerűen alakítottnak tűnik. Közben pedig olyan hangzatos hívószavakat követ, mint "A barlang", "A gép" vagy "Az ugrópont". Ezeknek pedig ugyan végül kirajzolódik egy logikája, de értelmet továbbra sem nyernek, mintha csak egy gyenge Űrodüsszeia / Tarkovszkij utánérzést látnánk. És ez hiába tetszetős bizonyos aspektusaiban, a klasszikusok utánzása helyett először inkább valódi tartalommal kellett volna megtölteni ezt a filmet.

aura.jpgAura

Ha fentebb az Űrodüsszeiát emlegettem, az Aura a másik véglet: írója, Kis-Szabó Márk minden bizonnyal még a kisiskolás sci-fi irodalmon sem rágta át magát. Így amikor az egyébként izgalmas "4 tini egy bura alatt találja magát, ahonnan nincs kiút" koncepcióból kéne valamit kihozni, olyan bugyuta kliséket dobál egymás után mindenféle koherens logika nélkül, hogy azt 14 éves kor felett bárki szégyellné. Emellett szerzőnk nagyon büszke lehetett arra is, hogy elvégezte az általános iskolát, mert a nagy rejtély megoldását csupa triviális ismeretre vezeti vissza. Így a játékidő felében azt nézhetjük, hogy szereplőink átszellemült arccal jönnek rá hosszas gondolkodás után, hogy a víz az bizony H2O. Azt hiszem ezek után nem túlzok, ha azt mondom, film így még nem inzultálta az intellektusomat. Ezen felül az a világkép is megjelenik a történetben, hogy tinédzserként valaki vagy egy kigyúrt amőba, aki még beszélni sem tud rendesen, vagy egy hatalmas kocka. (Előbbi azt hiszem valamiféle humorforrás lett volna.) Levonható tehát a következtetés, hogy a minimaxos oktatómese szintjét alulmúló sztorit nem támogatják túl erős karakterek, bár hozzá kell tennem, Dyga Zsombor elképzeléseivel ellentétben ők legalább tényleg úgy beszélnek, mint egy átlagos tizenéves. (És a színészek is legalább lelkesek.) Egy dolog hiányzik ahhoz, hogy az Asylum stúdiófőnöke sírva könyörögjön a forgalmazás jogaiért: a zenétől a fényképezésen át az effektekig a technikai részleg szívét-lelkét kitette, hogy ezt a nagy rakás szart legalább valahogy kifényesítsék. (A rendezővel az élen ők felelnek a Sherlock Holmes nevében-ért, szóval van ebben a stábban potenciál, ha nem ilyen szánalmasan fos forgatókönyvekből kell forgatniuk.)
Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: magyar sci-fi thriller villámkritikák

Manolete (2008)

2014.04.21. 12:00   FilmBaráth

manolete2.jpgFel torreádor, öld meg a bikát! Nem vagyok nagy operafan, de Bizet Carmenjének ez a dala nagy kedvencem, és alig várom, hogy egyszer élőben láthassak egy igazi bikaviadalt. A torreádor és a bika harca az arénában tipikus spanyol látványosság (mára már sajnos betiltották) abban a kultúrában istenként tisztelik a matadorokat. Az egyik legnagyobb alakja ennek véres cirkusznak Manolete volt, akinek még a halála is legenda lett: 1947-ben egy bika sebezte halálra a linaresi arénában. Neki állít emléket ez a film, sajnos nem túl méltót.

Manolete (Adrien Brody) Linaresbe utazik egy bikaviadalra. Útközben megáll édesanyjánál Cordóbában, és visszaemlékezik az életére. A semmiből érkezett, hamar a közönség kedvence lett, híres matador. Két értelme volt az életének: a bikaviadal és élete szerelme, Lupe Sino (Pénelopé Cruz). Először boldogan éltek, azonban kapcsolatuk lassan, de biztosan átalakult héjanásszá. Nem tudtak élni sem egymással, sem egymás nélkül, ezt a helyzetet súlyosbította Manolete halálvágya is. A linaresi arénába már úgy lépett be, hogy nincs értelme az életének.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: dráma filmkritikák biopic

Nyárutó / Labor Day (2014)

2014.04.21. 00:01   danialves

laborday.jpgAkár egy könyvet is meg lehetne tölteni azzal, milyen problémák adódhatnak egy regény adaptációja során, és az ember minden ilyen alkotásnál újabb és újabb hibákat tud felfedezni. A helyzetet pedig bonyolítja, hogy ezúttal a klasszikus "a könyv jobb volt" gondolat ellentétét vettem észre: ennek a produkciónak ugyanis első látásra inkább azt tett volna jót, ha bátran el mer szakadni az alapjául szolgáló műtől.

1987. Adele (Kate Winslet) depresszióban, illetve minden bizonnyal agorafóbiában szenved mióta férje elhagyta. Egyetlen társa a magányban fia, Henry (Gattlin Griffith), aki kötelességének érezte, hogy vele maradjon. Ezt az állóvizet kavarja fel Frank (Josh Brolin), aki szökésben lévő elítéltként náluk húzná meg magát a munka ünnepének hosszú hétvégéjére. (Ez az USA-ban május 1. helyett szeptember első hétvégéjére esik, ezért is kell megdicsérnem a most kivételesen ötletes magyar címadást.) Azonban Henry és Adele is egyre inkább megkedveli Frank-et, olyannyira, hogy utóbbi még bele is szeret az együtt töltött idő folyamán. A kérdés már csak az, hogy egy szökésben lévő fegyenc ilyen helyzetben mit tud tenni.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: dráma romantikus filmkritikák

Oroszországból szeretettel / From Russia with Love (1963)

2014.04.20. 12:00   FilmBaráth

oroszországból szeretettel2.jpgRomanova. Tatjána Romanova. Az oroszok titkos fegyvere James Bond ellen, hiszen neki mindig is a szép nők voltak a gyengéi. Kémet a kém ellen, lássuk, ki a jobb! A Dr. No sikere után egyrészt az addig teljesen ismeretlen Sean Connery gigasztár lett (és az is maradt még sokáig), másrészt pedig adott volt a rajongótábor, aki biztosan megnézi a következő Bond sagát, tehát kezdődhettek az előkészületek a forgatáshoz. A recept maradt a régi: Connery sármájra építik a karaktert, nem maradhatnak el a szép nők,  a jó italok, a még jobb autók, a playboy feeling, a látványos akciójelenetek, de ezúttal gondot fordítottak a forgatókönyvre, és egy karakteresebb főgonoszt is írtak Bond ellenlábasaként. Eredmény: javuló tendencia, jó film!

Természetesen akciójelenettel kezdünk: kedvenc titkos ügynökünk (Sean Connery, ki más?) látványosan fényképezve lopakodik egy kastély felé. Még természetesebben egy másik filmből nagyon ismerős arcú rosszfiú (Robert Shaw, aki A halál ötven órájával írta bele magát a filmtörténelembe) óvatosan követi, és ó, jaj, végez Bonddal. Csak nem hal meg a főhős a film elején? Nem, dehogy csak egy arcmaszkot viselt egy szerencsétlen puskatöltelék. Ezen hatásos nyitókép után a menetrend a szokásos: Bondot elszólítják aktuális hódítása mellől, irány M irodája, eligazítás a küldetésről (szovjet kódfejtőgépről van szó), és máris Tatjána  (Daniela Bianchi ) ölelő karjaiban landol. Ő azonban orosz kém, akinek az a feladata, hogy félrevezesse őfelsége legsármosabb ügynökét, amíg a főnökei keverik a katyvaszt, hogy kijátsszák egymás ellen a titkosszolgálatokat. Vajon Bond képes lesz arra, hogy túljárjon mindenki eszén?

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: akció kaland filmkritikák

Oroszlánszív / Leijonasydän (2013)

2014.04.20. 00:01   danialves

Leijonasydan_800c.jpgTöredelmesen bevallom, kis híján felröhögtem, amikor elolvastam ennek a filmnek a szinopszisát. Maga az ötlet ugyanis a legelvadultabb giccsel operáló hollywoodi alkotásokhoz illett, nem egy európai (és főleg skandináv) műhöz. De szerencsére pozitívan kellett csalódnom, és a főszereplővel együtt én is le tudtam küzdeni az előítéleteimet.

Teppo (Peter Franzén) egy finn neonáci szervezet tagja, aki bármennyire is jól érzi magát a közösségben, nézetei miatt nem talál munkát és meglehetősen magányos. Ekkor találkozik Sarival (Laura Birn), akivel új esélye látszik egy normális párkapcsolat kialakítására. Csakhogy Sarinak az előző kapcsolatából van egy néger (és a helyzet súlyosbítása kedvéért muszlim) kisfia. Teppot ugyan ez a legkevésbé sem zavarja, a kissrác részéről viszont sokkal nehezebb folyamatnak tűnik az elfogadás. És még ennél is körülményesebb lesz ezt a dolgot Tepponak titokban tartania társai, többek között öccse előtt.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: európai dráma filmkritikák

A pokol legmélyebb bugyrából Hollywood csúcsára: Robert Downey Jr. (1965-)

2014.04.19. 12:00   FilmBaráth


robert downey jr..jpgNa, ki a legmenőbb képregénysztár? Tony Stark vagy Tony Stark? Vasember hengerel a moziban, Robert Downey Jr. betegre kereste magát a trilógiával és a Bosszúállókkal, de kit érdekel, ha jó mozikat hoz össze nekünk? Nekem mégsem az übercool Downey Jr. képe jelenik meg először, hanem egy kép a Chaplinből, sok évvel ezelőttről, amikor egyetlen pillanat alatt nyűgözött le a tehetségével, nem volt szükség CGI-ra és egyéb filmes trükkökre. Nagyon fájt, amikor hosszú évekre eltűnt az A-listás filmekről ez a zseniális színész a drogproblémái miatt, nagyon szurkoltam neki, hogy sikerüljön úrrá lennie ezen a pokoli függőségen, nálam jobban senki nem örült, amikor újra visszatért a rivaldafénybe, már csak az Oscar díj hiányzik a képletből, remélem, már az sem sokáig.

Robert Downey Jr. a New York-i Greenwich Village-ben született tősgyökeres filmes családban: az apuka  Robert Downey underground filmes volt, az anyuka Elsie Downey színésznő. Nővére, Allyson szintén követte a családi hagyományokat, író és színésznő lett. Az ifjú Robertnek ilyen háttérrel esélye sem volt arra, hogy ne kerüljön be a filmes világba: 5 éves korában szerepelt először apja Pound nevű filmjében, amelyben egy kutyust volt szerencséje alakítani.

A tehetség genetikailag kódolt volt nála, amit fényesen bizonyít, hogy 20 éves korában az a megtiszteltetés érte, hogy egy szezon erejéig a híres Saturday Night Live stábjának tagja lehetett. Ezután Hollywoodba költözött, ahol a kezdő színészek keserves élete várta: castingról castingra járt, bízva a szerencsében. Ami utol is érte, először 1987-ben főszerepet kapott  A nővadász című tökéletesen érdektelen filmben, és még ugyanebben az évben eljátszhatott egy drogfüggő karaktert a Fagypont alatt című filmben. Sajnos nem kellett túl messzire mennie az inspiráció miatt, édesapja ugyanis drogfüggő volt, és ő maga sem volt mentes ettől a káros szenvedélytől. 

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: közelkép

Fargo 1x01

2014.04.19. 00:01   FilmBaráth

fargo_2.jpgAz igazán érdekes és értékes dolgok mostanában a tévében történnek. Ki gondolta volna? Pedig a magyarázat egyszerű: a nagyfilmek producerei biztosra mennek, nem kísérleteznek, ennek eredményeként elözönlötték a mozikat az átlagos alkotások. Az igazán tehetséges alkotóknak (rendezők, írók, színészek stb.) azonban hosszú távon nem jelent igazi szellemi kihívást  a középszer (persze, jól jön a pénz és a hírnév, de azért alapvetően azért kezdtek el filmezni, hogy létrehozzanak valami fontosat és értékeset), ezért a tévé felé fordultak, hiszen ott nagyobb a tér a kísérletezésre. Ezen folyamat eredményeként egyre nagyobb az esély, hogy belefutunk egy jó kis tévésorozatba. Nos, a Fargo nem ilyen: nem jó, hanem zseniális!

Alapvetően filmőrült vagyok, ritkán nézek sorozatot, a kötelező Trónok harcán túl (természetesen az összes könyvet olvastam, kíváncsian várom, mennyire térnek el az alkotók az abban szereplő történettől), eddig csak a Sherlockot néztem. Ámde a harmadik évad után teljes letargiába süllyedtem, majd a gyászidő letelte után elkezdtem keresgélni, milyen sorozat tölthetné be a zseniális detektív érdektelenné válása által okozott űrt. Szerencsémre most kezdődött nagy kedvencem, a Coen testvérek által fémjelzett Fargo alapján készült tévésorozat. Adtam neki egy esélyt, és milyen jól tettem, máris ráleltem a méltó utódra!

Ismerős képsorokkal indul a történet: hó és hideg mindenütt, a nagy semmi kellős közepén egy autó közeledik. Természetesen felborul, majd egyáltalán nem természetesen egy félpucér férfi kászálódik ki a csomagtartóból, és eszeveszett módon elkezd rohanni az erdő felé. A sofőr kifejezéstelen arccal néz utána. Ezen hatásos kezdés után megismerkedhetünk Lesterrel (Martin Freeman), aki abszolút lúzer, még az orrát is sikerül összetörnie egy szerencsétlen balesetben. A kórházban véletlenül a titokzatos Lorne (Billy Bob Thornton),  mellé ül, elmondja neki, hogy mennyire szeretné, ha meghalna az a bosszantó egyén, aki miatt kicsit átrendeződött az arcberendezése. Nem kicsit lepődik meg, amikor valóban elhalálozódik a célszemély, ennél már csak azon döbben meg jobban, hogy hirtelen felindulásból szó szerint szétveri a felesége fejét...

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: sorozat

A 10 kedvenc kapitányom

2014.04.18. 12:00   FilmBaráth

Tony Starkon kívül az összes jelenleg regnáló képregényhős hidegen hagy (ő is csak addig érdekel, amíg Robert Downey Jr. ölti magára a vaspáncélt), az Amerika kapitány második részétől sem vártam semmit, de nagy örömre kellemesen csalódtam: egy nagyon jól összerakott, közel sem üres blockbusterhez volt szerencsém, végre sikerült élettel megtölteni az eddig eléggé halvány karaktert. Jól szórakoztam, és a moziból hazafelé elkezdtem nosztalgiázni a kedvenc kapitányaimon. Az első helyezett nem lehetett kérdéses, a többiek esetében azonban eléggé nagy a szórás mind időben, mint műfajban.

Romantikus alkat lévén mindig is nagy kedvenceim voltak a végtelent járó hajók rettenthetetlen kapitányai, akik azonban nem voltak mentesek az emberi gyarlóságoktól. Valljuk be, irigyeljük őket, távol a hétköznapoktól izgalmas kalandokba keverednek, legyőzik az ellent, igazi hősök! Aztán ahogy múlnak a gyermekévek, lassan úrrá lesznek rajtunk a mindennapok, egyre távolodnak tőlünk ifjú éveink bálványai. De jön egy film, és újra hat a régi varázs, dehogy nőttünk még fel, kalandra fel! Tényleg én vagyok az egyetlen, aki túl a harmadik X-en is csillogó szemekkel néz végig egy jó kis kalandfilmet, amelynek kapitányok a hősei? Az évek során nagyon sok filmhez és tévésorozathoz volt szerencsém földön, vízen, űrben, teljesen szubjektív a lista, ők az én kedvenceim, kíváncsian várom a véleményeteket!

10 . Szinbád

Szinbád - A hét tenger legendája /  Sinbad: Legend of the Seven Seas (2003)

szinbád.jpg

Szinbád, a tengerész a hőse ennek a bájos alkotásnak. Reménytelenül nem tudok felnőni, nagy rajongója vagyok a mai napig a rajzfilmeknek / animációs filmeknek. Ez a film nem volt nagy siker, nem is kiemelkedő alkotás, én mégis nagyon szeretem. Szórakoztató, humoros, látványos, és nem utolsó sorban zseniálisan jó a magyar szinkron. Matiné, a jobbik fajtából, mindenkinek ajánlom!

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: toplisták

Sin Nombre (2009)

2014.04.18. 00:01   danialves

sin_nombre_002.jpgCary Fukunaga nevét valószínűleg néhányan már ismeritek, a többiek pedig minden bizonnyal nem nézik a True Detective-et. Ritka eset, hogy egy sorozat kapcsán a rendező is külön felhívja magára a figyelmet, így aztán felkeltette a kíváncsiságom, hogy mire képes egy játékfilm keretei között. Nos, rendezőként ugyanúgy sokra, íróként viszont annál kevesebbre.

Willie (Edgar Flores), avagy "Casper" egy gengszterbanda tagjaként tengeti életét Mexikó déli részén, és éppen egy ifjú barátját vezeti be a "thug life" rejtelmeibe. Azonban Willie egyetlen gyengéje, hogy a csajával dugni sokkal jobban szeret, mint a rivális gengsztereket gyilkolni, és ezt a főnöke nem nézi jó szemmel. A fenti konfliktus pedig pont akkor eszkalálódik, amikor egy hondurasi család érkezik az illegális bevándorlók tranzitállomásaként szolgáló városba, hogy aztán az USA felé vegyék útjukat.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: dráma filmkritikák

A tizedes meg a többiek (1965)

2014.04.17. 12:00   FilmBaráth


a tizedes meg a többiek.jpgA mosolyok már a spájzban vannak? Pedig még csak a film címét írtam le..

Ugye milyen felháborító, hogy mostanában nem készülnek igazán jó, maradandó vígjátékok? Külföldi sem igazán, magyar pedig pláne. Ezért amikor besokalltam a sok drámától, némi hezitálás után ezt az alkotást vettem elő, és láss csodát, ezredjére is betegre nevettem magam rajta. Kevés vígjáték tud ennyi év után is ennyire friss maradni, a siker titka a zseniális forgatókönyv és a kiváló színészi alakítások.

A második világháború vége felé járunk, valahol Magyarországon. Egy magányos motoros száguld a harcmezőn, körülötte robbannak a robbbanivalók, de ő elszánt arccal halad a célja felé. Ami mi is? Hazajutni. Elég volt három év a fronton, zsebben az ezred zsoldja, irány a békés nyugdíjas évek távol ettől az őrülettől! Ámde az az átkozott motor elromlik, a szerelőműhelyben Molnár tizedes (Sinkovits Imre) találkozik egy fiatal fiúval (Iglódi István), akinek megígéri, hogy hazaviszi az édesanyjához. Egy kastély került útjukba, melyet üresnek vélvén be is kvártélyoznák magukat átmenetileg. Ámde a teljes magány csak vágyálom, itt van mindjárt Albert, a nem kicsit sznob komornyik (Major Tamás), aki nem örül túlságosan, hogy a bárói család után holmi pórnép lába tapossa az ősi ház padlóját. De akad itt még néhány katonaszökevény (Szabó Gyula és Kozák László), valamint egy erősen életunt zászlós (Darvas Iván). Ezen szép kompánia némi torzsalkodás után felkészül lélekben arra, hogy a tervezettnél több időt fognak eltölteni egymás társaságában, amikor kezd kicsit túlzsúfolttá válni a kastély, gyors egymásutánban megfordulnak itt a németek, az nyilasok, és még aki arra jár. Mivel ki tudja hogyan fordul a hadiszerencse, bespájzolnak maguknak egy kommunista foglyot, Szíjjártót (Pálos György), valamint egy orosz sérült katonát, Grisát (Cs. Németh Lajos) - akinek a jó moszkvai nénikéjét fogják még szidni a történet folyása során -, és elkezdődik egy őrült kaland a háború kellős közepén, amelynek tétje az életük.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: magyar vígjáték filmkritikák