Horns (2013)

2014.10.31. 20:00   Werewolfrulez

Horns Movie Picture (6).jpgA filmkészítők mindig benne vannak a slamasztikában, ha regényekből készülő feldolgozásokba kezdenek. Ami működik 500 oldalon, az egyáltalán nem biztos, hogy jól mutat a filmvásznon másfél-két órában. A legszembetűnőbb gond a terjedelemmel van: ha egy rendező / forgatókönyvíró egy tényleg "könyvhű" adaptácit akar készíteni, akkor rendszerint egy tévés minisorozatban kell gondolkodnia (lsd. a Mick Garris-féle Ragyogást). Ha a zsarnok stúdió nyomására egy mozifilm keretei közé kell beszuszakolni az alkotását, akkor szükségszerűen szelektálnia kell. De melyek azok az alkotórészek, amelyek elvételével még érintetlen maradhat egy irodalmi mű történeti-gondolati gerince? Mely elemeket érdemes helyettesíteni "filmen jobban mutató" részletekkel, hogy tényleges, a film mint művészet eszközeit kihasználó mozit kapjunk? Ilyen, és ezekhez hasonló kérdések merültek fel bennem, amikor megtekintettem a Horns című, Joe Hill (Stephen King fia, regény-, novella-, és képregényíró) regényéből készült filmes adaptációt.

A történet maradt a regény sztorijánál. A fiatal Ig Perrish (Daniel Radcliffe, alias Harry Potter viszonylag ügyesen játszik) élete egy évvel ezelőtt kisiklott, amikor egy viharos estén a baratnőjét, Merrin Williamst (Juno Temple többé-kevésbé tudja hozni a rá szabott éteri jelenség szerepét) valaki megerőszakolta és megölte. A gyilkos személye ismeretlen, de a kisvárosban szinte mindenki Iget gyanúsítja a bűntett elkövetésével, tekintettel arra, hogy a gyilkosság éjszakáján a pár csúnyán összeveszett, és a fiú nem rendelkezik túl erős alibivel aznap éjjelre. Ig egy éve kínlódik a gyásszal és az önsajnálattal, míg egy erősen másnapos reggelen arra nem eszmél, hogy szarvak nőttek a homlokán. Az emberek nem igazán zavartatják magukat a különös nyúlványok láttán, viszont a szarvak hatására meglepő őszinteséggel és nyíltsággal beszélnek hősünkkel. Ig újdonsült képességét arra akarja felhasználni, hogy kiderítse, ki ölte meg szerelmét.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: horror fantasy dráma filmkritikák

Gonosz halott 2 / Evil Dead 2 (1987)

2014.10.31. 12:00   Werewolfrulez

evvvvvvv.pngSem a húsleves, sem a csók nem túl jó újramelegítve, persze mindig vannak kivételek, melyek csak megerősítik a szabályt. A horrorfilmek világában a Gonosz halott második része minden szempontból rendhagyó „újramelegítése” az első résznek: remake, folytatás és paródia is egyben. Sam Raimi rendező az erdőmélyi házikó rémmeséjének második (a Within the Woods című 1978-as rövidfilmjével együtt a harmadik) nekifutásában meghagyja az első rész helyszínét, cselekményvázát és a két legfőbb szereplőjét (Ash-t és a barátnőjét, Lindát), viszont egy merész húzással műfajt vált, és vígjátékot csinál az egészből. És milyen jól csinálja!   

A film elején zanzásított és kivonatolt verzióban az első rész történetét ismerhetjük meg (jogi problémák miatt nem az előző etapból átvett, hanem újraforgatott jelenetek segítségével), de ezúttal nem öt fiatal, csak kettő érkezik meg az erdei kunyhóba. Az a bizonyos embereket megszállni képes démon ismét felébred, a főszereplő Ash pedig önvédelemből megint lefejezni és eltemetni kényszerül a kedvesét. Hősünk rövid ideig egymaga kénytelen küzdeni külső és belső démonaival, míg végül négy újabb szereplő - köztük a ház előző lakójának, a gondokat okozó Necronomicon megtalálójának a lánya - érkezik a házikóhoz. Míg az újonnan érkezettek hamar megtapasztalják a démonok dühét, Ash rengeteg csetlés-botlás és pofára esés árán lassan egy igazi hőssé érik.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: horror klasszikus vígjáték filmkritikák

Idegen arcok / Attack the Block (2011)

2014.10.31. 06:00   danialves

moses-attack-the-block.jpgBoldog ember voltam, amíg még csak azon idegeskedhettem, hogy Hollywood egyik leglélektelenebb forgatókönyvírójának, Robert Orcinak passzolták oda a Star Trek 3-at. Sőt, ennek még kifejezetten örültem is, azt szem előtt tartva, hogy legalább addig sincs ideje olyan forgatókönyveket írni, mint például A csodálatos Pókember 2-é. Viszont ha megtekintjük a rendezői szék kapcsán sokáig pletykált Joe Cornish debütáló alkotását, sokkal inkább látszik, mit vesztettünk Orcival, már csak azért is, mert a Star Trek sorozatból most pont az hiányzik, ami az Idegen arcokban megvan.

Moses, Pest, Dennis, Jerome és Biggz (John Boyega, Alex Esmaail, Franz, Drameh, Leeon Jones, Simon Howard) London egyik lepukkantabb környékén élő tinédzserek. Ennek megfelelően a szilveszter éjszakát petárdázással és ártatlan járókelők kizsebelésével múlatják az utcán, egészen addig, amíg egy agresszív idegen faj első képviselője pont melléjük csapódik be. Ezek után a srácok számára becsületbeli üggyé válik, hogy leszámoljanak az űrlényekkel, még akkor is, ha azok idővel egyre többen lesznek, és időközben a helyi drogdíler és a rendőrség is az útjukba kerül.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: horror sci-fi akció vígjáték filmkritikák

Ómen / The Omen (1976)

2014.10.30. 20:00   FilmBaráth

ómen.jpg666. Ördögi szám, amelyet ha máshonnan nem, ebből az alkotásból egy életre megjegyezhetünk magunknak. Az ördögűző mellett ez a másik nagy klasszikus horrorfilm, amelyben kiemelt szerepe van a vallásnak, nincs hiány bibilai idézetekből, és hátborzongatóan emlékezetes jelenetekből, de a Sátánnal töltött két óra összességében nem ad olyan katartikus élményt, mint Friedkin remekműve, profin kivitelezett darab, de a zsenialitás hiányzik belőle, a zsigeri rettenet nem érhető tetten folyamatosan a történetben.

Robert Thorn (Gregory Peck) fia meghal a születésekor, azonban ezt nem akarja elmondani a feleségének, Katherine-nek (Lee Remick), nkább kicseréli egy ismeretlen gyermekre, akit sajátjaként nevel fel. Azonban néhány év múlva a fiú születésnapi partiján a nevelőnő látványos öngyilkosságot követ el, amely csak az első baljós jel volt, egyre inkább bizonyossá válik, hogy a gyermek körül valami nagyon nincs rendben. Thorn nyomozni kezd a fotós Jennings (David Warner) segítségével, és legnagyobb döbbenetére kiderül, hogy Damien a Sátán fia, akitől csak úgy szabadulhat meg, ha egy templom oltárán megöli az ártatlannak tűnő kisgyermeket...

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: horror filmkritikák

Tutimegmondó #2

2014.10.30. 17:43   danialves

Rövid időre megszakítjuk a horrorok áradatát, ugyanis megosztanám veletek a Tutimegmondó második részét (az első itt), amelyben ezúttal Gaben képviselte blogunkat.

A téma pedig a készülőben lévő Warcraft mellett az a Drakula, illetve Az ismeretlen Drakula, amelyekről a múlt héten nálunk is szó esett. 
Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: podcast

The Dead 2: India (2013)

2014.10.30. 12:00   danialves

THEDEAD_2_TRAILER copy.pngA The Dead hiába nem volt sem kritikai, sem túlságosan nagy pénzügyi siker, így sem kerülhette el azt, hogy folytatás készüljön hozzá. Amely első látásra egy tipikus gagyifolytatásnak tűnt: fogjuk ugyanazt a koncepciót, írjunk át benne néhány elemet (jelen esetben a helyszínt), majd próbáljuk meg lenyomni a nézők torkán. Én azonban titkon azt reméltem, hogy ez egyben egy lehetőség is lesz az alkotó Ford-testvérpár számára, hogy kijavítsák néhány korábbi hibájukat. De amennyire ez sikerült, legalább annyit rontottak ezúttal máshol a végeredményen.

A főszerepben ismét egy amerikai mérnököt láthatunk: Nicholas (Joseph Millson) szélkereket javít, amikor az Afrikából áthurcolt járvány Indiában is mindenkit zombivá változtat. Nicholast ez már csak azért is kellemetlenül érinti, mert éppen ekkor tudja meg, hogy tőle több száz kilométerre tartózkodó barátnője terhes. Főhősünk éppen ezért minden erejét megfeszítve azon van, hogy megmentse szíve hölgyét és születendő gyermekét, ebben pedig furcsa módon egy helyi árva kisfiú lesz segítségére.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: horror sci-fi filmkritikák

Villámkritikák: The ABCs of Death (2012), ABCs of Death 2 (2014)

2014.10.28. 12:00   Werewolfrulez

Idén már a második része jelent meg ennek a kiváló alapkoncepcióval rendelkező - az angol ábécé 26 betűjének megfelelően 26 rövid történetből álló - filmes antológiának. Mindkét alkotásban a kisfilmeket más-más, underground körökben ismert rendező dirigálta, mindegyik filmecske címe az ábécé egy adott betűjével kezdődik, és mindegyik kötődik valamilyen módon a horrorhoz - mégha sokszor csak érintőlegesen is. Tekintettel arra, hogy az első részről nem szerepel kritika a blogon, összegző jelleggel megemlékezem egy poszton belül mindkét alkotásról.

 

The ABCs of Death (2012)

The-ABCs-of-Death-2012-Movie-Image.jpgÍgy lehet elrontani egy nagyszerű megközelítést. A főcím a vérben úszkáló betűkockákkal sokat ígér a kreatív horrorra éhező közönségnek, hogy aztán csak a töredékét váltsa valóra annak, amivel kecsegtet. Már rögtön az első kisfilm olyan erőltetett megoldásokat, súlytalan gore-t, és gyenge történetet tartalmaz, ami azonnal letöri a néző lelkesedését. Ez a sztori sajnos előrevetíti a film nagy részét: amatőr vérengzések, fárasztó viccek, "házilag készül puskapor"-jellegű rövidfilmek teszik ki a mozi bő kétharmadát.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: horror vígjáték villámkritikák

Die Hard - Drágább, mint az életed / A Good Day to Die Hard (2013)

2014.10.26. 12:00   FilmBaráth

Danialves kritikáját itt olvashatjátok.

die hard 5.jpgBűn rossz, egyszer is elég végigszenvedni, de legalább a miénk. Hatalmas felhajtás kísérte a budapesti forgatást, a bulvársajtó elemében volt, zúdultak ránk az infók és a képek, izgatottan követtük az eseményeket, olvastuk a magyar résztvevők élménybeszámolóit. Alig vártuk, hogy moziba kerüljön az alkotás, rohantunk lefoglalni a jegyet, számoltuk a perceket a kezdésig, és...Nos, engem az úri nevelésem visszatartott a hangos véleménynyilvánítástól, de nem kevés Kazinczy-díjas hozzászólást hallgattam végig  a fim megtekintése alatt, amelyek lényegével teljesen egyetértettem. John Moore szinte biztosan nyugdíjba küldte John McClane-t, innen már nagyon nehéz lesz visszaszerezni az évtizedek óta hűséges rajongók bizalmát. De biztosan meg fogják próbálni, sajnos. És most hiába mondunk mást, úgyis el fogunk menni a következő felvonásra a moziba, ha lesz, mert John McClane és a nosztalgia örök. Amíg Bruce Willis filmképes lesz, a franchise érdekelni fogja a rajongókat még romjaiban is. Még egy ilyen agypusztító, üres akcióorgia után is...

John McClane (Bruce Willis) nem kap túl jó híreket egy szem fiáról, Jack (Jai Courtney), aki egy orosz börtönben tölti az idejét. Mit tehet egy apa ilyen helyzetben? Természetesen elmegy a gyerekért. Kicsit viharosra sikeredik a viszontlátás, de nincs sok idő az érzelmekre, mert McClane-ek családilag az események sűrűjébe csöppennek, nem kisebb a tét, mint egy jó nagy rakás urán Csernobilban...

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: akció filmkritikák

Kamuzsaruk / Let's Be Cops (2014)

2014.10.26. 06:00   danialves

letsbecops.JPGA buddy cop akcióvígjátékok mondhatni, reneszánszukat élik. A 21 Jump Street sikere óta szinte futószalagon jönnek az ilyen alkotások, hol jobb, hol gyengébb produkciókat eredményezve. A recept itt is egészen ismerős, azt az apróságot leszámítva, hogy a film alapötlete szerint ezúttal nem igazi rendőröket láthatunk. És őszintén szólva nagyjából ez is az egyetlen eredeti elem a Kamuzsaruk koncepciójában.

Ryan (Jake Johnson) és Justin (Damon Wayans Jr.) két 30 körüli lúzer, tele nagy és megvalósulatlan álmokkal. Előbbi egy kétes hírű reklám után kapott pénzből él és napjai nagy részében a helyi srácokkal focizik a parkban, utóbbi pedig egy videojáték-fejlesztő jelentéktelen és semmibe vett alkalmazottja. Azonban amikor egy bulira rendőröknek öltöznek, mindez egy csapásra megváltozik. Az emberek tisztelni kezdik őket, hatalmuk lesz, ráadásul az egyenruha a vonzerejüket is hatalmasra növeli. A srácoknak pedig annyira megtetszik a dolog, hogy egyre inkább emelik a tétet a játszmában, még akkor is, amikor egy veszélyes gengszterrel összetűzésbe keveredve ez már visszafordíthatatlan következményekkel  jár.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: vígjáték filmkritikák

Drakula / Dracula (1992)

2014.10.25. 20:00   FilmBaráth

drakula_1.jpg"I've crossed times of the ocean's to find you", azaz átszeltem az idő óceánját, hogy megtaláljalak. Ennél a mondatnál ítéltetett feledésre Pierce Brosnan és lett hosszú időre a kedvenc színészem Gary Oldman. Nagyon sok filmben láttam és a mai napig rohanok a moziba, ha ő szerepel az éppen aktuális darabban, de nekem örökre Drakula marad, hiába teltek az évek felette is. Rongyosra néztem annak idején Coppola barokkosan nagyívű látomását minden idők leghíresebb vámpírjáról, mélyen hittem, hogy ennél tökéletesebb mozi nincs a műfajban. Hosszú idő után újráztam, és most, hogy már nem vagyok tini, és nem homályosítja el a látásomat a rajongás, már nem gondolom így, de a varázslat máig hat, kiváló filmről van szó, amelyet nem lehet elégszer látni!

Jonathan Harker (Keanu Reeves), a fiatal ügyvéd azt a megbízást kapja, hogy utazzon el Erdélybe, és üssön nyélbe egy ingatlanügyletet Drakula gróffal (Gary Oldman). Búcsút vesz menyasszonyától, Minától (Winona Ryder), és elindul a hosszú útra, melynek végén a kárhozat várja, ráadásul a gróf meglátja Mina képét, és rájön, hogy régen halott feleségének, Elizabetának a reinkarnációja, így elindul érte Londonba...

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: horror romantikus filmkritikák

Harag / Fury (2014)

2014.10.25. 12:00   danialves

Fury-brad-pitt.jpgA háborús filmek nagyjából két részre oszthatók: egyrészt a látványos, hangos, tökös (és nem ritkán erős propagandaáthallásokkal rendelkező) akciófilmekre, másrészt a sötét, depresszív, szívszaggató drámákra. Kevés olyan produkció van, amelyek a kettő valamilyen kombinációját meg tudják valósítani, azonban nem véletlenül pont ezek sikerülnek a legjobban. Többek között David Ayer legújabb alkotása, amely miatt még a Sabotage-t is könnyen megbocsátjuk.

A háború utolsó napjaiban az amerikai hadsereg már Németország szívében jár. A kézenfekvő túlerő ellenére csak azok járnak jól, akiket Berlin felé küldenek, a front déli részén viszont a magukra hagyott egységek súlyos veszteségeket szenvednek az utolsó leheletükig (és nem egyszer gerillamódszerekkel) küzdő németektől. Gyalogosok és páncélosok egyaránt. A Fury legénysége egyedüliként és egy emberrel megrövidülve tér vissza legutóbbi küldetésükből. Wardaddy, Boyd, Gordo és Grady (Brad Pitt, Shia LaBeaouf, Michael Pena, Jon Bernthal) azonban pihenő helyett egy Norman névre hallgató újoncot (Logan Lerman) kapnak maguk mellé, és egyből küldik is vissza őket a frontra. Miközben a rutinos veteránok próbálják betörni és a háború borzalmaival megismertetni Normant, rövidesen odáig jutnak, hogy Furynek egyetlen páncélosként kell megvédenie egy egész hadsereget.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: akció dráma háborús filmkritikák

Villámkritikák: Red State (2011), The Sacrament (2013)

2014.10.25. 06:00   Werewolfrulez

Valami különös véletlen folytán a közelmúltban két, a vallási szekták világával foglalkozó,  viszonylag újabb keletű horror(közeli) filmet tekintettem meg, mindkettőt egy-egy többé-kevésbé ismert és elismert rendezőtől. Különös véletlen továbbá az is, hogy jelen pillanatban mindkét alkotás ugyanazon a pontszámon (6,2) áll az imdb-n. Ennyi együttállás után egyszerűen MUSZÁJ volt egy poszton belül megemlékeznem a két műről.

Red State (2011)

Red State 1.pngAz Isten verje meg Kevin Smith-t! A Jay és Néma Bob-filmekkel befutott, sajátos humorú rendező készített egy filmet, ami olyan zavarba ejtő és megfoghatatlan, mint egy őrült vallási vezető hagymázas beszéde.

A Red State annak ellenére nem horrorfilm, hogy tartalmaz igen véres és sokkoló jeleneteket. Nem vígjáték, pedig kifacsart, gonosz humora van. Nem akciófilm, pedig ropognak benne azok a fegyverek rendesen. Ez bizony egy szerzői film, a kőkemény, nem könnyen megszerethető fajtából. Nincsenek benne igazi főszereplők, nincsenek benne hagyományos fordulatok, nincs katarzis. A karakterek, a történet, és a dramaturgia is en bloc alárendelődik a nagybetűs Mondanivalónak.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: horror art thriller vígjáték villámkritikák

Nosferatu, az éjszaka fantomja / Nosferatu: Phantom der Nacht (1979)

2014.10.24. 20:00   FilmBaráth

nosferatu.jpgHerzog véleménye szerint az 1922-ben készült Nosferatu volt a valaha készült legjobb német film, ezért tiszteletből elkészítette a remake-et. Legendákat hallottam az ő változatáról, egy-két jelenetet láttam is belőle, de a teljes alkotást még nem láttam, azonban most, hogy megnéztem Murnau klasszikusát, nagyon kíváncsi lettem az 1979-es feldolgozásra. Nem csalódtam, Az ördögűzőn nem rettegtem annyit, mint ezen a fimen, ami túl azon, hogy nagyon jó horror, drámának sem utolsó!

Jonathan Harker (Bruno Ganz) megbízást kap nem kicsit zavart főnökétől, Renfieldtől (Roland Topor), hogy bonyolítson le egy ingatlanügyletet a messzi Transszilvániában élő Drakula gróffal (Klaus Kinski). Jonathan felesége, Lucy (Isabelle Adjani) nem örül túlságosan az útnak, amelynek eredményeként rászabadul a gonosz Wismar városára...

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: horror dráma filmkritikák

Argo (2004)

2014.10.24. 12:00   FilmBaráth

argo.jpgÁrpa Attila az évek során profi filmes lett, így nagyon jól adagolja a marketinget is a legfrissebb hírek szerint jövő márciusban moziba kerülő Argo 2 - vel kapcsolatban. Olyannyira, hogy még én is kíváncsi lettem a kultstátuszban leledző első részre, amelyet eddig a rendező személye miatt kerültem el messzire. Önkritikusan be kell látnom, hogy hatalmas hiba volt megfosztanom magam eddig ettől az alkotástól, amelynek nem sok filmművészeti értéke van, ugyanakkor rendkívül szórakoztató, ha esetleg valaki még nem látta, sürgősen pótolja!

Az ókori Róma idején egy kincs került elrejtésre a mai Magyarország területén, amelyet egy volt náci akar megszerezni magának. Elküldi a Tejesembert (Oszter Sándor), hogy keresse meg a Stix aurum-ot. A profi megoldóember könnyű és gyors munkára készül, azonban amikor szembekerül Balog Tibivel (Kovács Lajos) és bandájával, lassan de biztosan lefagy a magabiztos mosoly az arcáról...

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: magyar akció vígjáték filmkritikák

Másodvélemény: Az emlékek őre / The Giver (2014)

2014.10.24. 06:00   danialves

thegiver.jpgPower kritikáját itt olvashatjátok.

Ha nem tudnám, hogy egy 1993-as regényből adaptálták, valószínűleg most elkövetnék valami olyan szöveget lélektelen lopásról és másolásról, mint amilyet A beavatott kapcsán írtam. Azonban elég álszent dolog lenne részemről, ugyanis nem szeretnék olyan közhelyes lenni, mint ez a film. Igaz, ahhoz, hogy olyan közhelyes legyek, mint ez a mű, nagyon meg kéne erőltetnem magam.

Az emlékek őrével nem az a baj, hogy minden elemét láttuk már valahol (mondom, ezekkel az ötletekkel gyakorlatilag mindenkit beelőzött Lois Lowry írónő), hanem, hogy azok az alkotások ezerszer jobban valósították meg ezeket az elemeket. Szóval adott egy régi világ romjaira épülő, autoriter vezetésű utópia (ami sokkal menőbb volt az Equilibriumban), amelyben a gyerekeket a vezetők különböző kasztokba osztják be, kivéve természetesen főhősünket, aki különleges és szokás szerint egyedül majd megváltja a világot. (Ami egy bizonyos pontig még a minden eredetiséget nélkülöző A beavatottban is érdekesebb volt.)

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: sci-fi kaland filmkritikák másodvélemény