Az ismeretlen Drakula / Dracula Untold (2014)

2014.10.22. 12:00   Gaben No.1

Vajon egy jó vezetőnek mi fontosabb? A családja vagy a népe? Melyiket kéne ahhoz feláldoznia, hogy helyesen cselekedjen? Ha pedig mindkettőt meg akarja menteni, az vajon felmenti-e az alól, hogy szövetkezzen a gonosszal? Vajon minden kritika elején képes leszek kiizzadni valamit a bemutatott filmek filozófiai hátteréről? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszeget „Az ismeretlen Drakula”.

A történet középpontjában III. Vlad (Luke Evans) havasalföldi fejedelem áll, aki a török előrenyomulás idejében a béke érdekében hadisarcot fizet a török szultánnak (Dominic Cooper), aki egyszer csak úgy határoz, hogy 1000 fiút (köztük Vlad fiát is) követel janicsár-seregébe. Ezt nem hagyván Vlad segítséget kér a hegyen lakó vámpír nagyúrtól (aki mellesleg úgy néz ki, mint Nute Gunray a Baljós Árnyakból).

Előre leszögezném, hogy egyáltalán nem ismerem a Drakula folklórt, még a filmeket se láttam (a „Drakula halott és élvezi”-n kívül), tehát mint Drakula film nem tudom értékelni. Csak, mint történelmi gyökerű akciófilm.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: akció történelmi filmkritikák

Mi lesz (legyen) a magyar filmgyártás jövője?

2014.10.22. 06:00   danialves

A múlt csütörtök mozgalmas nap volt a magyar filmek jövője szempontjából. A Filmhétre felélesztett treatment-pályázat döntőjén ülhettem nagyjából, amikor a Filmalap bejelentette, hogy a Toldi végül nem kapja meg a tervezett támogatást. Azonban ebben nem a véletlen egybeesés a hátborzongató, hanem, hogy a verseny eredménye és az említett határozat mennyire egy irányba mutat. És hogy ez talán nem is a jó irány.filmalap.png

Pálfi tervezett filmjének ügyét most nem tervezném tovább részletezni, sokan (köztük FroG kollégám) megtették már helyettem, inkább egy kicsit fókuszálnék a történet másik felére: arra a pillanatra, amikor az azóta lemondott Divinyi Réka kihirdette a pályázat 3 győztesét. Köztük volt Szabó Róbert Csaba osztatlan sikert arató történelmi thrillere, illetve két vígjáték, amelyek hangsúlyozottan azért kapták meg a fejlesztési támogatást, mert a Filmalap "szélesebb közönséget megszólító" darabokat kíván támogatni. Nem mondom, hogy Sallai Ervin és Villányi Dániel treatmentjei ne lettek volna jók (utóbbi például a focis témájával rögtön a szívembe zárta magát), azonban igazán egyik sem volt az az eget rengető koncepció, amely ráadásul ne emlékeztetett volna egy kicsit egy-egy műfaji klisére. (A Swing előzetese előtt pedig simán csak döbbenten állok, hogy erre 300 milliót adott valaki.)

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: elmélkedés

The One I Love (2014)

2014.10.21. 12:00   danialves

theoneilove.jpgSokszor tapasztalom azt, hogy a filmtörténelmi kontextus rontja a legtöbbet egy élményen. Rengeteg alkotást tudnánk valószínűleg mindannyian sorolni, amelyeket sokkal élvezhetőbbek lettek volna, ha nem látjuk előttük azokat a bizonyos darabokat, amelyek az adott témát jobban/ötletesebben/egyszerűbben stb. dolgozták fel, amelyek az adott elemeket ügyesebben használták fel. Ezen mű kapcsán nehéz lenne ilyen párhuzamokat hozni, azonban az összhatás mégiscsak olyan, mintha mindezt valahogy láttuk volna már valahol. 

Sophie (Elizabeth Moss) és Ethan (Mark Duplass) házassága válságba kerül és párterápián kötnek ki. Néhány alkalom után a terapeuta azt javasolja, hogy utazzanak el a hétvégére egy általa megadott házba, amely állítólag csodát tud tenni az ott kikapcsolódó párokkal. Főhőseink így is tesznek, és elsőre le is nyűgözi őket a hatalmas ház, valamint a gyönyörű környék. Az első estéjük is remekül alakul, a probléma csak az, hogy Ethan erről egyáltalán nem tud. Rövid úton felfedezik, hogy az otthonos vendégházba (külön-külön) betérve mindketten párjuk feljavított alteregojával találkozhatnak. A szituáció eleinte rémisztő, de a kíváncsiság maradásra bírja őket, illetve egyre inkább az a kimondatlan kísértés, hogy házastársuk tökéletes változatával töltsék el a hétvégét.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: sci-fi thriller romantikus filmkritikák

Tutimegmondó #1

2014.10.18. 20:00   danialves

Ez itt a reklám helye, ugyanis itt ragadnám meg az alkalmat, hogy figyelmetekbe ajánljam a Tutimegmondó első adását, amely kivételesen, nem a mi podcastünk, hanem Lisztesé. Ezért alapvetően még pont nem csinálnék neki reklámot, viszont az első adásban volt szerencsém vendégszerepelni, és vagyok annyira nárcisztikus, hogy akkor már kiteszem ide is. A podcastet egyébként érdemes lesz a jövőben is követnetek, mert ha nem is minden alkalommal, de várhatók még Smoking Barrels-tagok vendégszereplései, úgyhogy ha esetleg másért nem is, ezért érdemes lesz hallgatni.

Szóval alább következzen az adás, rengeteg szexizmussal, Pálfi György rendezte Doctor Strange-dzsel, Májkül Schumacherrel és egyéb finomságokkal.
Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: podcast

Bizonyíték / Proof (1991)

2014.10.18. 06:00   FilmBaráth

proof_1.jpgImádok olyan filmeket nézni, amelyekben olyan színészek játszanak, akik azóta híresek lettek, de a forgatás idején  a kutya sem ismerte őket. Azért érdemes ilyen - általában nem túl ismert - alkotásokra rászánni az időt, mert tökéletesen lemérhető a segítségükkel, hogy az agyonajnározott sztár mire képes szakmailag, ha nincs körülötte felhajtás. Russell Crowe hatalmas kedvenc nálam (a 10 legjobb film listája itt olvasható), már régen készültem megnézni ezt a még Ausztráliában, a Romper Stomper előtt készült filmet, ezért nagyon megörültem, amikor egy kedves olvasó kérte a kritikát. Egy kicsit csalódott vagyok, jobbat és többet vártam, de a színészi alakítások miatt egyszer mindenképpen érdemes megnézni ezt a cannes-i filmfesztivált is megjárt alkotást!

Martin (Hugo Weaving) születése óta vak, és kényszeresen azt hiszi, hogy neki mindenki hazudik, ezért mindent lefényképez, és a házvezetőnőjével, Celia-val (Geneviéve Picot) elmondatja, hogy mi van a képen. Egy nap találkozik Andy-vel (Russell Crowe), akivel idővel barátok lesznek. A nő féltékeny lesz, és mindent megtesz azért, hogy Martin csak az övé legyen...

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: dráma filmkritikák

Senki szigete (2014)

2014.10.17. 20:00   danialves

Senki_szigete_foto_Szilagyi_Lenke.jpgA Senki szigete az egyik legnagyobb sötét ló volt a számomra az idei év magyar filmterméséből. Egyrészt ezt az alkotást nem előzte meg semmilyen fesztiválvisszhang, másrészt mindezek mellé sikerült egy olyan semmitmondó előzetest összehozniuk az alkotóknak, hogy az alapján éppenséggel az év legzseniálisabb és legrosszabb filmje is kijöhetett volna végeredményként. Azonban hála az elvárások hiányának, végül kifejezetten pozitívan csalódtam.

Juli (Jakab Juli) saját esküvőjéről menekülve száll fel egy vonatra. Egy hirtelen döntéstől vezérelve ruhát és életet cserél a mellette ülő lánnyal, és ablakmosóként folytatja a munkáját Budapesten. Így fut össze a taxisofőr Verával (Bánfalvi Eszter), aki álmai eléréséért még a lopástól sem riad vissza, nem egyszer saját utasait rövidíti meg. Kettejük sorsa pedig Zoliéval (Mohai Tamás) fonódik össze, aki napjait kosárlabdázással és lányok felszedésével tölti ki, azonban egy félresikerült légyott után egy mesés örökség megszerzéséért folyó átverés közepében találja magát.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: magyar dramedy filmkritikák

A 10 legjobb Brad Pitt-film

A Fury érkezése kapcsán úgy gondolom, hogy aktuális kitárgyalni a címben említett témát. Brad Pitt a mai amerikai filmipar egyik meglehetősen érdekes szereplője, máris elmondom miért. Bevallom, hogy sokáig én magam sem kedveltem őt és hosszú ideig próbáltam elkerülni a filmjeit, néhány rossz tapasztalat és az azok által keltett bizalmatlanság miatt. Úgy gondolom, hogy ezzel nem vagyok egyedül, annak ellenére, hogy több generációnak pedig ő szolgált kigyúrt, macsó férfiideálként. De itt most nem ez a megosztó lét a lényeges, hanem az, hogy az évek során egyre több és több filmet néztem meg, és az addig üresnek és ellenszenvesnek tűnő sztárocskáról szépen lassan kezdett egy sokkal összetettebb kép kirajzolódni. Rá kellett jönnöm, hogy Brad Pitt ügyesen válogat az eljátszandó szerepei között, interjúiban el is mondta, hogy az utóbbi időben különösen igyekszik jó rendezőkkel együtt dolgozni. Emellett már a kilencvenes években elkezdte megmutatni, hogy jó színészi képességekkel is rendelkezik, és szolgált pár nagyon meglepő teljesítménnyel. Bár az tény, hogy ettől függetlenül továbbra is Hollywood elsőszámú celebjei közt tartjuk számon. Igaz, hogy több kiváló filmhez is adta nevét, azonban számos teljesen érdektelen vagy hitvány darab is be-becsúszott, mint például a Mr. és Mrs. Smith című igénytelen blockbuster. Tipikus példa arra, hogy Bread és Angelina kihasználják népszerűségüket és ezzel keresik meg a kenyérrevalót (a szóvicc szándékos).

Én most a már fentebb említett kiváló darabok közül próbálom összeállítani a tíz legjobbat, a lista után pedig felsorolok néhány említésre érdemes darabot. Szeretném felhívni az olvasók figyelmét, hogy a sorrend ilyen szinten már képlékeny, valamint fontos, hogy nem csak az színészi alakítás, hanem a film minősége is nagymértékben figyelembe lett véve a lista kialakításakor.

10. Pénzcsináló / Moneyball (2011)
money.jpg

Billy Beane igaz története alapján készült el ez a hat Oscar-díjra jelölt alkotás, ami egyszerre életrajzi dráma, illetve okos kritikával rendelkező sportfilm, ami talán még a menedzserek és a klubok szemléletén túlmutató tartalommal is rendelkezik, gondolok itt az amerikai álomra, illetve Beane személyes drámájára. Az operatőri munka nagyszerű (Wally Pfister), a történetvezetés és a rendezés pedig egy nagyon precízen összerakott, koherens, sallang nélküli végeredményt ad. Pitt remek alakításán túl Jonah Hill és Philip Seymour Hoffman nevét fontos megemlíteni. A történet szerint Beane, fiatal korában óriási tehetség volt, aki végül játékosként mégis csúnyán megbukott. Később remek csapatfőnök vált belőle, aki szerződve egy közgazdásszal, statisztikai elemzéssel, aprópénzen olyan játékosokból álló csapatot állít össze, akikről már mindenki lemondott. Céljuk pedig megnyerni a bajnokságot.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: toplisták

"A film készen van és baszott jó lett" - Argo 2 sajtótájékoztató

2014.10.17. 06:00   danialves

argo2.jpgEzekkel a szavakkal foglalta össze röviden és tömören Árpa Attila az Argo 2 jelenlegi helyzetét. Amely helyzet azért ettől egy fokkal bonyolultabb, többek között ennek miértjeiről és mikéntjeiről is esett szó a tegnap megejtett sajtótájékoztatón. 

A legfontosabb információ minden bizonnyal az, hogy a produkció most már egy végleges premierdátumot is magáénak tudhat, egészen pontosan a közönség 2015. március 12-étől láthatja a régóta várt folytatást. Árpa a csúszást az utómunkálatok során felmerült személyzeti és technikai problémákkal indokolta, illetve egy kissé homályos kifogáskeresés is belecsúszott ebbe, ahogyan novembertől-februárig végigvezette, hogy az adott hónapban miért pont nem érdemes bemutatni a filmet. (Őszintén szólva én bármelyik hónappal kapcsolatban tudnék ilyen okokat találni...)

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: magyar comingsoon

Drága Elza! (2014)

2014.10.16. 12:00   danialves

drága-elza7.jpgÉvekkel ezelőtti önmagamat visszhangoznám, ha azt írnám, hogy itthon már minden filmes szakember tudja hozni a megfelelő színvonalat, a forgatókönyvírókat kivéve. De végül is ez már csak azért sem lenne furcsa, mert a Drága Elza produkciós kálváriája jó pár évvel ezelőttről datálódik, egyszóval vehetjük úgy is, hogy ez a film egy letűnt korszak hírmondója.

Lombos Mihály (Makray Gábor) honvédként harcol a keleti fronton a második világháborúban. Minden vágya, hogy hazatérhessen szerelméhez, azonban a véletlenek különös összjátéka folytán még csak eltávozásra sem engedik el. Nemsokára pedig a szovjetek fogságába esik, ahol a lehető legrosszabb feladatot kapja: az aknamezőkre hajtott büntetőszázadok egyik tagja lehet. Főhősünk azonban nem adja fel, és kálváriája során minden eszközzen eltökélten küzd azért, hogy hazajusson.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: magyar akció dráma háborús filmkritikák

Sorozat: The Walking Dead - 5x01

2014.10.16. 06:00   Werewolfrulez

The.Walking.Dead.S05E01.HDTV.x264-KILLERS[20-33-32].JPGEz igen! Végre egy tökös The Walking Dead epizód! Az ötödik évad nyitórésze azoknak fog tetszeni, akik unják már az állandó nyűglődést, a  folytonos moralizálást, és a zombiapokalipszis akciódúsabb oldalát szeretnék látni. A gore-ból ezúttal is kijut a nézőnek, mint ahogy az emberi természet sötét oldala is megmutatja magát, de ezúttal nem ezeken az összetevőkön van a hangsúly. Az ötödik évad első epizódja egy olyan adrenalinbomba, ami már régóta kellett ennek az erősen hullámzó színvonalú sorozatnak.

Az alaphelyzet ezúttal az, hogy Rick és csapata fogságba esett a Terminus nevű településen, ahol a lakók nem kifejezetten gonoszak, inkább csak már régen túl vannak bizonyos erkölcsi gátakon, amiket hőseink még nem léptek át. Az expozícióból nagyon úgy tűnik, hogy Rickék osztályrésze a szisztematikus lemészárlás lesz, hacsak a vadonban kóborló, számkivetett Carol és a Rick kisbabáját dajkáló Tyreese (horrormirror-fanoknak: T-Bone 3.0) ki nem találnak valamit.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: sorozat horror dráma

Két nap, egy éjszaka / Deux jours, une nuit (2014)

2014.10.15. 12:00   Gaben No.1

Üdvözlöm a kedves olvasókat!  Gaben vagyok, az új szerkesztő. Aki olvasott régen Perfect Insanity-t, annak ismerős lehetek, amúgy meg nem hiszem. Kaotikus elméjű filmzabáló vagyok, és néha posztolok valami fröcsögést twitteren (@inyonminyon). Tematikusan az imdb top250 filmeket kezdtem el nézni, de amúgy nagy kedvenceim a krimik, sci-fi-k és tini vígjátékok (utóbbira én sem tudok logikus magyarázattal szolgálni). Alább pedig el lehet olvasni a blogra írt első kritikámat.

Nem szeretünk kiszolgáltatott helyzetben lenni. Ezért kezdünk elidegenedni egymástól, hogy ne kelljen senkitől szívességet kérni. Hogy ne érezzük a dependenciát és sorsunkért maximálisan mi és teljesítményünk legyen felelős. De néha külső okok hatására rászorulunk embertársaink segítségére, és ki kell lépnünk ebből a komfortzónából. Ezt a helyzetet próbálja feldolgozni a „Két nap, egy éjszaka".

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: dráma filmkritikák

A legyőzhetetlenek (2013)

2014.10.15. 06:00   danialves

maxresdefault_2.jpgNehéz dolgom van ezzel a filmmel, ugyanis minden okom megvan rá, hogy egy nem túl acélos alkotásról számoljak be. Ugyanakkor figyelembe véve azt, hogy minden bizonnyal milyen kifacsart elvárások és lehetőségek menten kellett elkészülnie, A legyőzhetetlenek könnyen lehetett volna sokkal rosszabb is.

Tomi (Mátyássy Bence) bátyjával (Szabó Simon) vezet kenutúrákat az Alpok vadvizein, hozzájuk pedig ezúttal a srác baráti társasága csatlakozik. Az idő előrehaladtával viszont a véletlenek folytán az ártatlan kirándulás egyre inkább alakul át egy elkeseredett küzdelemmé a túlélésért. De ez a szituáció sokakat nem összefogásra sarkall, hanem régi és új sérelmek melegágya lesz.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: magyar kaland filmkritikák tv film

Így ne próbálj meghekkelni egy nyereményjátékot

2014.10.14. 15:13   danialves

Mai posztom azoknak lehet tanulságos, akiknek két darab ingyenjegy akkora dolgot jelent az életében, hogy ezért nem átall órákon át fáradhatatlanul e-maileket küldözgetni. Továbbá mai posztom azoknak lehet tanulságos, akikbe annyi ész sem szorult, hogy mindezt megpróbálná nem borzasztóan átlátszó és buta módon csinálni. Valamint még azoknak lehet tanulságos, akik azt hiszik, hogy akkora balfaszok vagyunk, hogy ezt mi még hagyni is fogjuk.

Első tipp: amíg nem vagyunk Magyarország legolvasottabb blogja, addig ne próbáld elhitetni, hogy azok vagyunk. Tehát, ha 12 óra alatt érkezik 5 levél a nyereményjátékra, nehezen fogjuk elhinni, hogy utána 2 óra leforgása alatt 25-en akarnak nálunk játszani.oknemfognaknyerni5.jpg

Óramű pontosságúnak nem mondanám, de azért elég szép teljesítmény, nem?

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Sorozat: American Horror Story - 4x01

2014.10.14. 12:00   Werewolfrulez

american.horror.story.401.hdtv-lol[09-41-36].JPGAz American Horror Story című, Brad Falchuk és Ryan Murphy (Kés/alatt, Glee) gondozásában íródó sorozat viszonylag rendhagyó koncepción alapul. Mindegyik évad egy-egy különálló történetet mesél el, és mindegyik egy-egy jól ismert horrortoposzt jár körül, gyakran visszatérő színészekkel és állandóan jelenlévő perverz látásmóddal. Az első etap a kísértetjárta ház témakörét vesézte ki, mégpedig meglepően ügyesen. A második évad egy elmegyógyintézet falai között játszódott, és lehengerlően keverte a lapjait. A harmadik viszont, amely a boszorkányköröket választotta témájául, bár nem volt rossz, de már nem muzsikált olyan fényesen, mint amennyire azt a rajongók szerették volna.

A negyedik évad a Freak Show alcímet viseli, és ennek megfelelően a cirkuszi mutatványosok/pénzért mutogatott szörnyszülöttek világát veszi górcső alá (lsd. ehhez a témához: Freaks - 1932, Az elefántember - 1980). Adva van egy szörnyszülöttekből álló társulat, akiknél mostanság nem megy túl jól a bolt, csak alig-alig csordogálnak a nézők. Pedig van itt minden, ami kell: szakállas asszony (Kathy Bates), torz kezű férfi (Evan Peters), törpe (Jyoti Amge), stb. A színes társulatot a kiöregedő díva, Elsa Mars (Jessica Lange) vezeti, akinek szintén megvan a maga testi fogyatékossága. A helyzet úgy áll, hogy ha az új „húzónév”, a gyilkossággal vádolt kétfejű nő (Sarah Paulson) nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, hőseink szó szerint szedhetik a sátorfájukat… A dolgokat csak bonyolítja, hogy a városban feltűnik egy titokzatos, gyilkos bohóc.

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: sorozat horror

November Man / The November Man (2014)

2014.10.14. 06:00   FilmBaráth

the november man.jpgPierce Brosnan a kedvenc James Bondom, az ő főszereplésével készült Goldeneye örök kedvenc, nagyon nehezen nyugodtam bele, hogy az ő elegáns játéka helyett az ősmacsót egyébként nagyon hozó Daniel Craig-et kell néznem őfelsége legszexisebb ügynökének szerepében. Mióta nyugdíjba vonult 007-esként, nem igazán örvendeztetett meg egykori kedvencem maradandó alakítással (a Mamma mián konkrétan majdnem sírógörcsöt kaptam, annyira illúzióromboló volt a totál hamisan éneklő Brosnan), de a szép emlékek miatt azonnal megdobbant a szívem, amikor láttam, hogy annyi év után újra kémszerepben láthatom. Nem tartott sokáig az öröm, nagyon gyorsan rá kellett jönnöm, hogy ez a film talán a tévében elmegy matinénak, de komoly akciófilmként nem állja meg a helyét.

Devereaux (Pierce Brosnan) a CIA egykori ügynöke, magánéleti okok miatt beleavatkozik egy akcióba, de sajnos nem tudja megmenteni gyermeke anyjának az életét. Természetesen nem hagyja megtorlatlanul az esetet, csak egykori tanítványát, Mason- t (Luke Bracey) hagyja futni. Nem biztos, hogy jó ötlet volt, mert őt küldik a nyomába, miközben próbálja megmenti egy fiatal lány, Alice (Olga Kurylenko)  életét...

tovább »


Ha tetszett a poszt, lájkold blogunk Facebook-oldalát is!

Címkék: akció filmkritikák