A 2018. évi Hugo-díj magyarul is olvasható nyertesei
2018. augusztus 21. írta: P.A. Doorman

A 2018. évi Hugo-díj magyarul is olvasható nyertesei

hugo-awards.jpg

Az idei év Hugo-díjas alkotásai között legnagyobb szerencsénkre elmondható, hogy három nyertest is olvashatunk magyar nyelven. Igazából abban reménykedem, hogy a többi kategória díjazottjai is felkeltik a magyar kiadók érdeklődését, és más díjnyertes történetek is a polcainkra kerülhetnek. A magyar nyelven is elérhető 2018-as jelölteket egy korábbi írásomban már bemutattam. Nagy meglepetésemre két olyan írás van a nyertesek között, ami fel sem került erre a magyar listára. Az egyik még meg sem jelent akkor, a másik pedig, bevallom őszintén, elkerülte a figyelmem. Lássuk miről is van szó.

 megkovult.jpg


N. K. Jemisin: A megkövült égbolt (Agave Kiadó)

Nyertes kategória: Best Novel/ Legjobb regény

A megkövült égbolt a nyertesek nyertese, hisz egy háromkötetes regényfolyam záróköteteként elérte azt, amire senki nem számított. Az utolsó kötet díjazásával mind a három rész magáénak tudhatja a Hugo-díjat, ami azért nem kis teljesítmény. Az éppen aktuális kötetről már készült egy remek kritika, amit itt találtok.

kritikus.jpg

Martha Wells: Kritikus rendszerhiba (Fumax Kiadó)

Nyertes kategória: Best Novella/Legjobb kisregény

Igaz, hogy a legjobb kisregény kategóriában nyert Martha Wells műve, de ez bizony egy négykötetes sorozat nyitókötete, ami reményeink szerint egy ilyen díjat bezsebelve elég ösztönzés lesz a magyar kiadónak, hogy a többi kötetet is megjelentesse. Az első rész világa igazán magával ragadó, és a skizoid robot személye arról tanúskodik, hogy Wells bizony nem kevés képzelőerővel van megáldva.

legjobb.jpg

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018 (Gabo Kiadó)

Suzanne Palmer: A botok titkos élete

Nyertes kategória: Best Novelette/Legjobb rövid kisregény

Suzanne Palmer írása Az év legjobb science fiction és fantasynovellái közt jelent meg. Mondanom sem kell, hogy Jonathan Strahan igazán érti a dolgát a válogatást illetően. Természetesen, amikor ezt a novelláskötetet olvastam, fogalmam sem volt, hogy az említett történet díjat fog nyerni, sőt, azt sem tudtam, hogy egyáltalán jelölve lett. Mégis egy külön bekezdésben ismertettem ezt a történetet a már említett novelláskötetről szóló kritikámban. A botok titkos életében volt valami egészen egyedi hangulat, amit úgy látszik, a Hugo-díj zsűrije is érzett és értékelt.

 

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy meghívjalak titeket egy kihívásra. Amely terveim szerint hamarosan megjelenik a moly felületén. A moly.hu olvasóközönségének – aminek persze bárki a tagja lehet – meghirdetek egy kihívást. A cél az, hogy elolvassuk együtt a 2018-as Hugo-díj magyar nyelvű nyerteseit.

 

Az összes díjnyertest megtaláljátok a Hugo-díj hivatalos oldalán:

http://www.thehugoawards.org/

  

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8714191641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása