Ocean's 8 - Az évszázad átverése / Ocean's Eight (2018)
2018. június 22. írta: Kata SWL

Ocean's 8 - Az évszázad átverése / Ocean's Eight (2018)

A legtöbben már most a "botrányok" miatt ismerik az Oceans's női szereplőket felvonultató spin-offját, ami egyben a trilógia folytatása is. Hogy miért lenne szükséges ezt a filmet csak női kritikusoknak megítélnie - lévén, hogy elviekben ők a célközönség -, annak okát egy ennyire "gendersemleges" film kapcsán nem fogom tudni megérteni. Ugyanis az Oceans's 8 nem egy feminista, férfiakat savazó mű, amiben  túlteng a girlpower, csupán egy heist movie, amiben a vérpofi bűnözők történetesen nők.

280148_1485821146_1965_1.jpg

A történet elején ismerjük meg a már megboldogult Danny Ocean húgát, Debbie-t (Sandra Bullock), aki 5 év után éppen a börtönből szabadul. Természetesen kész tervvel keresi fel társát, Lou-t (Cate Blanchett), akivel megalkotnak egy hackerből (Rihanna), egy gyémántszakértőből (Mindy Kaling), egy mindenesből (Sarah Paulson), egy zsebesből (Awkwafina), egy ruhatervezőből (Helena Bonham Carter), és (tudtán kívül) egy Hollywood-i szupersztárból (Anne Hathaway) álló csapatot, hogy elraboljanak egy Cartier-nyakéket a Met-gála keretei között. 

A  rendezői székben ülő Gary Ross számára minden adott volt egy újabb tökéletes Ocean's-film megalkotásához, főszereplői három Oscar-díjat és hat Golden Globe-díjat tudhatnak magukénak, és még a trilógia direktora, Steven Soderbergh is tagja az alkotói csapatnak. A karakterek terén nem igazán hoz újat Ross; Debbie és Lou tökéletes női változatai Danny-nek és Rusty-nak, a tipikus Ocean's-féle hangulat és humor is végig jelen van, habár utóbbit a korábbi alkotásokhoz képest szűkebb marokkal adagolták, lényegében tényleg csupán rendezőváltás történt. A film azonban nem szolgaian másolja elődjéről a felsorolt jellegzetességeket, hanem saját magának teremti meg azokat. A heist filmekhez méltóan a nézőket itt is az orruknál fogva vezetik, azonban olyan precíz kidolgozottság jellemzi a rablások végrehajtását, amilyet Soderbergh sem tudott számunkra nyújtani. Sajnos Ross újító lépésével tökéletes céltáblát állít a film ellentáborának, ugyanis Danny-nél tovább megy húga: a nyomozásban is részt vesz, így a csajok új "melója" egyben egy ügyes (és jogos) bosszúban csúcsosodik ki.

280148_1527489456_3512.jpg

A színészgárda impozáns, a castingot tökéletesen eltalálták, emiatt az alakításokat is csak méltatni lehet, a kémia is nagyon jól működik az ikonok között. Vannak, akik a háttérben maradnak (az általuk megtestesített karakter miatt), azonban Bullock-Blanchett duója nagyon erős; merem állítani, hogy utóbbi Lou-ként tökösebb Brad Pitt Rusty-jánál. Anne Hathaway és Helena Bonham Carter szokásukhoz híven erősen az élvonalban vannak, mivel ők valóban kimaxolva a szerepükben lévő lehetőségeket szinte ellopják a show-t. Sok és erős, jól eltalált cameóval is találkozhatunk, emellett a Cartier-házat és a Metropolitan Múzeumot is jobban megismerhetjük, mint eddig bármelyik műben.

De mitől is "csajos" film az Ocean's 8? Semmitől, mert nem az. Előhúz pár "női" klisét, de ezeket nem ok nélkül hagyja a levegőben lógni. Sok cinikus megjegyzést hallani, miszerint "milyen meglepő", hogy pont egy gyémánt nyakláncot lopnak el benne (pl. Aston Martinokat kicsit nehezebb is lenne...). Igen, csak éppenséggel egy Cartier-ékszerről, a Toussaint-ról van szó, ami 50 évig egy széfben pihent; egyébként pedig Matt Damon műorra is Bank nyakékeinek meglovasítását hivatott elősegíteni az Ocean's 13-ban. (Remélem a folytatásban a Tiffany's-t pakolják majd ki, hogy újra meglovagolhassuk ezt a klisét is...) A másik ok a ruhák, viszont a Met-gála soha nem az alulöltözöttségről volt híres; ez indokolja a különböző nagy divatházak Anna Wintour által kiválasztott darabjait.  A férfiak ábrázolását is érdemes megvizsgálnunk, az egyetlen negatív érv ellenük a kizárólag nőkből álló csapat létjogosultságának alátámasztása: Debbie szerint a "férfiak túl feltűnőek" az új "buli" sikeres abszolválásához. A terv sikere a különböző területeken való profizmusnak tudható be, nem az "erősebbik" nem együgyűként való bemutatásának. Habár intelligenciájukat tekintve Debbie-ék valóban kitűnnek a tömegből, a bandán kívüli szereplők közötti egyensúly nem billen át a nők oldalára.  Ha ezektől eltekintünk, akkor egy átlagos művet kapunk, aminek nem csupán a nők a célközönsége, emiatt nem is csak a nők által megfogalmazott kritikáknak van létjogosultsága. Női főszereplők ide vagy oda, a film értékei elvitathatatlanok, ha valaki szubjektív véleménye az itt olvasottól eltérő, annak oka nem a főszereplők neme. 

280148_1529168324_5735.jpg

Summa summarum az Ocean's 8 nem nyújt többet, mint a korábbi filmek, csupán a heist jelenetek hitelesebbek és átgondoltabbak. A karakterek kellően kiépítettek, bár az alkotók mintha még sosem találkoztak volna igazán humoros nővel, a legtöbb komédia a színész tehetségének és személyiségének, nem a jól megírt szerepnek köszönhető; a dramaturgia pörgős, nem ütközik üresjáratokba a cselekmény, bár néhol lassabbnak érezzük az idő múlását; ráadásként sokszor vagányabb és dögösebb a stílusa, mint elődeiéi. Akit a női főszereplők ténye nem riaszt vissza és csupán miattuk nem könyveli el előre minősíthetetlennek a spin-offot, bátran adjanak neki egy esélyt - főként ha szerették Soderbergh trilógiáját -, kellemes meglepetést okozhat, mert habár az étel kicsit sótlanabb, a recept ezúttal is működik. 

8/10

Az Ocean's 8 teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5914059970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabó Zsolt Szilveszter 2018.06.22. 12:53:24

Tetszik az írásod, különösen az első bekezdés! Mindezek fényében szívből remélem, hogy az Időcsavar egy minden tekintetben hulladék film lett, és a KÖZMEGEGYEZÉS SZERINT! Brrrr

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2018.06.22. 13:07:46

@Szabó Zsolt Szilveszter: Köszönöm :) Véletlenül alakult így, de azt hiszem jobban nem is tudott volna. Nőként írok róla és nőként mondhatom azt, hogy nem az a baj ezzel a filmmel, hogy "a férfiak nem értik". Ez alapján a cikkeim felét kitörölhetném, mert nem én vagyok a "célközönség", így nem is írhatnék róla.
Az Időcsavarral kapcsolatosan elhangzottakat sem értem - Bullock nyilatkozatával együtt - , szóval én is remélem....

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2018.06.22. 16:30:23

@Kishableany: A férfias szerepeket én sem látom megoldásnak, bár az Atomszőke kapcsán annak ellenére, hogy Theron nagyon jól verekszik, Leith törekedett arra, hogy nőként tegye ( pl. tárgyakat, ajtókat használ néhány ütéshez). És igen, képregény, de számomra a Wonder Woman az, amiben tökéletesen egyesül a két dolog: erős nő, önálló, de nem férfias és nem is nyomja el a nőies tulajdonságait (empátia, érzékenység stb.) annak érdekében, hogy érvényesülni tudjon. És itt sem férias vagy erőszakos szerpekről van szó, tip-topak a csajok az Ocean's-ben és egy pofon sem csattan el, emiatt inkább a független, erős nő (elsősorban nem a fizikailag) képét erősíti Hollywood. Viszont sajnos sokszor skatulyákkal és klisékkel bőven megspékelve, ami miatt gyakran "halottnak a csók" effektus lesz a project vége.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.06.23. 12:29:37

@Kishableany: @Kata SWL:

Azzal én is egyetértek hogy ezt a powergirl vonalat már visszább kéne venni, de úgy nehéz ha nincs egy elme sem hollywoodban aki képes egy normális forgatókönyv megírására.
Bár az is lehet hogy mindet visszadobják, mert most a Marvel megy futószalagon, az agyatlan mozi kisdedeknek, ami nem hoz a konyhára az felejtős, már pedig ha ez az irány akkor aztán várhatjuk hogy valami jó is szülessen.
Az Atomszőke azért tetszett mert hiába jó kém a csaj és ügyes, de rommá verik, nem sebezhetetlen, nem csak a nózijából folyik a vér, hanem az egész teste sajog :)
Kezd a zsákom tele lenni a rimékekkel, minden 1950-ben készült filmet rimékelni fognak ?
Rakpartont, Édentől keletrét is már ?
Az összes forgatókönyvíró hollywoodban menjen el mangót szedni afrikába, ha írni nem képesek.
Vagy az utolsó vágás jogát engedjék át a rendezőnek, és ne a producernek, mert azok is szeretik elrontani a filmet.

Rozsgyi 2018.06.24. 16:13:59

@Kishableany: 100%ban egyetertek! Nekem is az a fo bajom hogy azzal tudjak le a noi karaktereket hogy atirjak a ferfi foszereplok nemet. Ez igy gagyi, es művi. A masik ami zavaro, amikor hollywood onjelolt tarsadalommernokoskodesbe kezd, es mindenhova beleerolteti az aktualis tarsadalmi agendajat akkor is ha epp semmi koze a filmhez. Errol is jobb lenne leszokniuk es vegre jo filmeket csinalni, akar ferfi akar noi akar androgun vagy barmilyen foszereplovel.
süti beállítások módosítása