Sorozat: Diane védelmében / The Good Fight 1-2. évad
2018. június 05. írta: tonks

Sorozat: Diane védelmében / The Good Fight 1-2. évad

the-good-fight.jpg

Mikor annak idején befejeződött a The Good Wife – magyar címén A férjem védelmében – gyorsan felröppent a spin-off sorozat a híre, amely azonban egyáltalán nem hozott lázba. Szerettem ugyan a sorozatot, nem véletlenül volt évekig a díjátadók állandó szereplője, de tény, hogy az utolsó évadra kifogyott a szufla és egy remek sorozatfináléval, a csúcson tudták abbahagyni. Innen nézve a spin-offot szimpla bőrlehúzásnak éreztem, így tehát még nagyobb volt a meglepetésem, mikor a The Good Fight szépen csendben a legjobb drámasorozattá lépett elő, mindössze 2 évad alatt. Szerencsére már magyarul is elérhető, Diane védelmében címmel.

A sorozat az anyasorozatnak megfelelően jogi dráma, hiszen ügyvédekről szól, az ő kalandjaikat követhetjük nyomon a tárgyalótermekben és a magánéletben. Ez könnyen jelenthetne egy szappanos, guilty pleasure sorozatot is, de Michelle és Robert King, a készítő házaspár remekül egyensúlyoz a jog, romantika között, sőt, általában a jog és az aktuális témafeszegetések vannak porondon.8eca6799d985543e_the-good-fight-season-2-date-promo.jpgA sorozatnak három főszereplője van és mindhárman ügyvédek, a karrierük különböző szakaszaiban. Diane Lockhart (Christine Baranski) az egyetlen, aki a The Good Wife-ban is alapszereplő volt már a kezdetektől. Vele keveredünk bele az 1. évad elején egy családi, sikkasztásos botrányba. Bár Diane már nyugalomra vágyik, a vagyona komolyabban is megsínyli a dolgot, ezért új munkahely után kénytelen nézni. Keresztlánya, Maia Rindell (Rose Leslie) még nála is jobban belebukni látszik a botrányba, hiszen úgy tűnik, hogy az apja a főkolompos az ügyben. Maia éppen frissen végzett ügyvédként, de máris veszélybe kerül a jövője. A harmadik főszereplő a The Good Wife utolsó évadában tűnt csak fel, pótolandó a vagány, okos  női szereplőt, aki kiszállt a sorozatból és nem véletlen, hogy Lucca Quinn (Cush Jumbo) karakterét átemelték a spin-offba is.

A három főszereplő mellett nem szabad megfeledkezni a remek mellékszereplőkről sem. Az ügyvéd kollégák szuperek, az ellenfelek szintén, az epizódszereplőket is igyekeznek emlékezetessé tenni a készítők (páran az anyasorozatban is feltűntek, de sok az új is). A nagy kedvencem Marissa Gold, aki itt sokkal nagyobb szerephez jut, mint a The Good Wife-ban. Diane asszisztenseként és nyomozó babérokra törve az egyik legjobban eltalált karakter a sorozatban.

Az 1. évad főszála Maia apjának kétes ügyei köré épült, miközben mindhárom ügyvédnő Chicago egyik legfeltörekvőbb, feketéket foglalkoztató ügyvédi irodájánál köt ki. A 10 részes évad érdekes ügyeket és személyes drámákat vonultatott fel, és összességében végig kellemes élmény volt nézni, nem voltak nagy minőségi kilengések se jó, se rossz irányba. Bele is került itt a blogon a tavalyi 15 kedvenc új sorozatunk listába. 2. évadra is kíváncsi voltam, de arra nem számítottam, hogy a készítő házaspár ekkorát ugrik minőségben. Ehhez elsősorban az kellett, hogy az előző évad főszálát lezárják és a karakterek is sokat változtak, fejlődtek. Olyan egyértelműen központi főszál nem volt ebben az évadban, inkább epizodikus volt, érdekes tárgyalásokkal, témákkal, valamint remekül választották meg a fő feszültségforrást, ugyanis elkezdték legyilkolgatni Chicagoban az ügyvédeket (Halál minden ügyvédre! felkiáltással) ami természetesen a főszereplőknek is sok izgalmat, aggodalmat okozott. Valaki félvállról veszi a dolgot, amíg nem érkezik egy gyanús porral teli boríték, valaki azonban már attól fél, hogy meg fog őrülni és már nem tud racionálisan gondolkodni. Ebbe szépen sikerült beépíteni egy nagy adag társadalom kritikát, etikai dilemmákat és hátborzongatóan hatásosan futtatták ki ezt a sztoriszálat.tgf-s2-e9-0-featured-image-665x350.jpgAmit még meg kell említenem, az a készítők bátorsága, a King házaspár ugyanis utálja Donald Trumpot és ezt nem is rejtik véka alá. Nem féltek az epizódok során a szereplőket összeütköztetni a politikai nézeteik alapján (egyikükről derül ki nyíltan, hogy Trumpra szavazott, szegény kapja is az ívet rendesen), egy részt konkrétan egy, az elnököt érintő szaftos pletykára húztak fel, sőt, Trump megbuktatásának forgatókönyve is téma volt, jogi szempontból nézve. Az évad során pedig állandóak voltak az ilyen-olyan Trumpra utalások (az elnök által kinevezett ostoba bírótól kezdve, híradó tudósításokon át, Trump-álarcban összegabalyodó párocskákig), ami végig elő menő volt, nem éreztem túltoltnak egy pillanatig sem. Érdekes ezzel kapcsolatban azt is végiggondolni, hogy nem minden országban van akkora szabadság, hogy egy tévésorozatban ilyen szintén kritizálni lehessen a politikai vezetőket. (Khm.)

A The Good Wife-ban is az egyik nagy kedvencem volt a jog kezelése, itt is sok szükség van az ügyvédi leleményre, kiemelt fontosságot kap az ügy után való nyomozás. Az epizódok igencsak aktuális kérdéseket feszegettek, elég csak az elmúlt hónapokban kirobbant Facebook-botrányra gondolni. A sorozatnak kifejezetten jól állnak a tárgyalásközpontú epizódok, főleg, hogy nem nézik hülyének a nézőt, hanem inkább gondolkodásra, véleményformálásra ösztönöznek.

goodfightcast-1014x570.jpgVégezetül meg kell még dicsérnem a készítőket, hogy nem csak jó témákat választottak, hanem az írásban is remekeltek, minden epizódnak tűpontos dinamikája van, sokszor játszanak a dramaturgiával és a beállításokkal, vágásokkal, néha még az iróniába, szarkazmusba is belekóstolva ezzel. Nehéz is lenne kedvenc epizódot választanom, talán a rendőr őrjáratot kísérő rész volt a legjobban összerakva. A színészi játékok is megfelelnek az írás minőségéhez.

Szerencsére The Good Wife ismerete nem szükséges a sorozat nézéséhez, csupán egyetlen magánéleti szál van (Diane és a férje kapcsolata), ami konkrét konfliktusként lett áthozva a spin-offba, hiszen az az eredeti sorozatban pont rosszul alakult a végére. De ezt is jól adagolják, megmagyarázzák.

Összességében mindenkinek ajánlott a The Good Fight, aki érdekes, intelligens sorozatra kíváncsi, a jogi drámákat kedvelőknek meg egyenesen kötelező. Jövőre érkezik a 3. évad!

Az 1. évad stabil 7/10, a 2. évad viszont már laza 9/10. (A főcím pedig 10/10.)

 

A The Good Fight adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr414019968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kmera 2018.06.05. 22:09:42

Az első évad kezdő jelenete a legnagyobb, amikor Diane Trump beiktatását nézi megdöbbenve és felháborodva, mintha ufók szálltak volna le a nappaliba - na, ott számomra eldőlt, hogy ez megint kedvenc lesz. Egyébként is csíptem a karakterét, nagyon vagány, szellemes figura, és ami fontos, hogy szerintem tiszteletre méltó jellem.
A másik kedvencem nekem is Eli Gold lánya - bár apukát is szívesen figyeltem, eszméletlenül jó volt, nem bánnám, ha ebben a sorozatban is feltűnne; na mindegy, Marissa nagyon laza és okos - és nagyon humoros jelentei is vannak.
A Maia-t alakító színésznő is jó, de nekem kissé egysíkú a játéka, a Trónok harcában semtudtam meghatódni tőle, itt sem megy, de a második évadra már kezdtek neki jobb szituációkat adni, azért remélem, hogy meg tud majd lepni.
Kíváncsi vagyok, Lucca bent marad-e, nem bánnám, ő is jó, és vicces a kalandja az ügyésszel.
Szóval: várjuk a folytatást!
süti beállítások módosítása