Batman Ninja (2018)
2018. május 26. írta: Horace94

Batman Ninja (2018)

Kezdeném azzal, hogy nem vagyok anime-rajongó. Egy-két alapművön kívül nem sokat láttam, sőt az ismertebb sorozatokra sem tudtam még rászánni magam (pl: Death Note, Evangelion, Cowboy Bebop). A legutóbbi, ami kifejezetten tetszett, az a Netflixes Castlevania volt, de az is főleg szerintem azért, mert mind a történet, mind a stílus nyugatias volt. A Batman animációs filmeket viszont nagyon szeretem, és a legutóbbi, kissé középszerű, de érdekes koncepcióval operáló Gotham by Gaslight után vártam, mit hoznak ki a japánok egy újabb, időben és helyben is átültetett Denevérember-sztoriból.

A történet ezúttal a jelenkori Gothamben kezdődik, onnan lesz átemelve Batman és vele együtt több ismert szereplő a sógunok, szamurájok (és mily' meglepő, ninják) által belakott feudális Japánba, az 1600-1700-as évek környékére. Ott kell aztán Batmannek a kütyüi elvesztése miatt újra feltalálni magát és ismét legyőzni Jokert.

Már a trailerek is fantasztikusan látványosak voltak, így semmi meglepő nincs abban, hogy a film is ilyen (sőt, még ilyenebb!), a stílus nagyon egyedi és kifinomult (a film közepén lévő festett jelenet is remek ötlet), a rajzok, színek gyönyörűek, és valószínűleg annak köszönhetően, hogy teljes egészében japán stáb dolgozott a filmen, velük együtt a szereplők jelmezei is hihetetlenül kidolgozottak, amelyeken rendre visszaköszönnek japán motívumok. Ez utóbbi kapcsán kiemelném Batman mellett például Red Hoodot vagy Deathstrokeot. A zene is remek aláfestője a hangulatnak, még ha nem is jegyeztem meg belőle egy tételt sem.

A film viszont nagyon japán. Nagyon. Sejtettem már előre, hogy lesz itt más is a szamurájkardos Batmanen meg a ninjákon kívül, de amivé a film átmegy az utolsó harmadában, arra szerintem nem sokan számítottak, nekem is határeset volt, pedig óriásrobotok és -szörnyek bunyói terén van tapasztalatom (a Godzilla-filmek révén), viszont simán el tudom képzelni, hogy nagyon sok embernek nem fog bejönni emiatt. Azt hiszem, az IGN írta anno valamelyik kevésbé jól sikerült Batman videojáték kapcsán, hogy a Batman játékok olyanok, mint a pizza; ha nem is kifejezetten jó, akkor is azért elég jó. Szerintem ez az animációs filmes formátumra is igaz, én a filmen végig jól szórakoztam, de az utolsó 20-30 perc over-the top akciói és húzásai miatt nem merném mindenkinek ajánlani.

Véleményem szerint ez egy olyan film, ami meg fogja osztani a Batman rajongókat, valakinek nagyon fog tetszeni, legalább annyi embernek nagyon nem. Középút szerintem nincs. Én az előbbi tagja vagyok, szóval azt mondanám, ha érdekel egy, a steampunkos-viktoriánus kori Gotham by Gaslightnál jobban és merészebben kidolgozott alapötlet és szép, de nagyon japános kivitelezés, mindenképp érdemes bepróbálni. Ha pedig gyerekként (vagy most is) Batman mellett szeretted a Transformerst, Godzillát, a Power Rangerst vagy netán a Voltront, akkor ez a film egyértelműen neked való.

7/10

A film teljes adatlapja a MAFAB oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr814002734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.06.12. 10:35:30

tegnap végre én is megnéztem. Steampunk-anime-ragadozó városok-transfromers-manga agymenés, de marha jó elegyben.
Most, hogy megvolt a középkori japán jöhet hasfelmetsző!
(gotham by gaslight)
süti beállítások módosítása