Deadpool 2 (2018)
2018. május 15. írta: Horace94

Deadpool 2 (2018)

Sziasztok, Horace vagyok, új a csapatban, jó ÉS rossz filmek megrögzött rajongója, remélem örömmel fogadtok majd.

Nagy sikert aratott a Deadpool első része, miután mozikba került 2016-ban; ez részben betudható az újszerűségének, a humorának és persze a ténynek, hogy a készítők és a stúdió nem féltek egy ’R-rated’ (idehaza kb. a 16+-os korhatárbesorolásnak felel meg) szuperhősfilmet piacra dobni, amely nem volt mentes vértől, káromkodásoktól, felnőtteket célzó poénoktól. Ez a siker egyértelműen mérhető; a Deadpoolt „mindössze” szűk 60 millió dollárból hozták össze, és világszerte ennek több mint a tízszeresét, közel 800 milliót hozott a Fox konyhájára. A pozitív visszhang pedig azt jelentette, hogy egy új irányra lesz igény a tucat szuperhősfilmek mellett, így borítékolható volt, hogy előbb a Hugh Jackman-féle Rozsomák karakter darkos tónusú befejező filmjét is ebbe az irányba viszi el a stúdió, utána pedig a Deadpoolra is mindenképpen vár egy folytatás.

1_4.jpg

Egyáltalán nem féltem attól, hogy csalódás lesz számomra a Deadpool 2. Az első részt nagyon szerettem, azóta többször is megnéztem szinkronnal vagy éppen eredeti nyelven, és számomra mindig betalált a humora; amikor pedig az első előzetesek elkezdtek érkezni a második filmből, végképp megerősödött bennem az érzés, hogy legrosszabb esetben kapunk egy ugyanolyan humorú és ugyanannyira szórakoztató alkotást, mint az első. Azt kell azonban mondanom, hogy a nagydumás szuper(száj)hős új kalandja talán még túl is szárnyalja az előző filmet. Nem tudom, minek tudható ez be; nem kizárt, hogy bátrabbak voltak az írók (akik között nem mellesleg maga Ryan Reynolds is ott van), esetleg jobban tudták, hogy mely részek tetszettek anno a legjobban a közönségnek, és érezték, hogy mit mikor kell és lehet bedobni a filmbe, de az biztos, hogy a recept bevált, mert fülig érő mosollyal jöttem ki a moziteremből.

A történet ezúttal sincs túlbonyolítva. Wade Wilson (Ryan Reynolds) kettős életet él, nappalait a barátnőjének, az éjszakákat a bűnüldözésnek szenteli (vagy inkább az éjszakákat a barátnőjének és fordítva?), a színen pedig feltűnik előbb egy terroristacsoport, később egy túlsúlyos szuperhős-wannabe srác, az X-Men már ismert tagjai és Kábel (Josh Brolin) személyében egy időutazó szuperkatona a jövőből, aki kezdetben számunkra ismeretlen okból és céllal érkezik meg. Főhősünknek ezek után egy saját csapatot (Suicide Squad-ot?) kell verbuválnia, hogy együtt vehessék fel a harcot az ellenséggel.

23.jpg

Van ebben a moziban minden, ami az elsőben is volt: kiszólások más filmekre, zenékre, szuperhősfilm-franchise-okra, színészekre és az egész filmiparra. Néhány erős cameo is befigyel, valamint annyi easter egg, hogy lefogadom, amikor harmadjára fogom újranézni, akkor is fel fogok fedezni valami új utalást a háttérben. Nem akarok lelőni egy poént sem, mivel egyrészt néhányat már az előzetesekben elsütöttek, másrészt mert ezeket a film saját flow-jában érdemes értékelni és befogadni. Azt pedig előre is sejteni lehetett, hogy brutális és véres lesz a film, de itt tényleg indokolt az R-rated, én még a 18-as karikán sem lepődtem volna meg.

Technikailag a film hozza a kötelezőt: látványban mintha kicsit színesebb, élettel telibb lenne, mint a kissé szürkés első rész; az akció- és üldözéses jelenetek vágása nem zavaró, követhetőek, és ismét hatalmas taps jár a magyar stábnak, mert a 2016-os film meglepően pazar szinkronmunkája után itt is az összes poén átjött és a szinkronhangok is kiválóak.

Amit még mindenképp meg kell említeni, azok a stáblista utáni jelenetek. Aki már régóta követi a hasonló filmeket, az rutinból bennmarad a teremben az utolsó képkockák után, itt azonban azt mondanám, hogy egyenesen kötelező kivárni. Nem univerzumépítés vagy folytatás beharangozása a célja, hanem furcsamód egyszerre a filmnek a szerves (és amúgy az egyik legviccesebb) része, másfelől Deadpool karakterének egyféle „jutalomjátéka” a mű végén, amely fantasztikusan sikerült és merem garantálni, hogy mindenki imádni fogja.

5_6.jpg

Összességében a Deadpool 2-ről annyit lehet elmondani, hogy majdnem olyan jól sikerült, mint az X-Men Kezdetek: Farkas. Nem, csak viccelek; remekül szórakoztam végig, a két óra játékidő csak úgy elröppen a nézése közben. Akinek tetszett az első rész, annak ez a film is kötelező, mert garantálom, hogy ebben sem fog csalódni; valamint, ha valaki egy üdítő újdonságot (bár furcsa ezt a szót leírni folytatásnál) vár a sok, rendre egymást és magukat másoló franchise szuperhősfilmek között, neki is melegen tudom ajánlani. Persze csakis az első rész pótlása után, ha azt még nem látta volna.

8/10

A Deadpool 2 teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6213944492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horace94 2018.05.15. 11:59:35

@Kelta67: Mindkettő valós. Mindkettő véleményen alapszik, amely ez esetben eltér.

Sven Vip 2018.05.15. 12:03:34

Hát ez így nagyon jó a két kritika egymást után. :D Totálisan ellentmond egymásnak a kettő.

ChPh 2018.05.15. 12:44:08

@Horace94: na de ennyire? Valaki szerint hótszar, valaki szerint, meg überkirály?

Háááátőőőő

Zacskóstej 2018.05.15. 13:12:48

@ChPh: Ízlések és pofonok. Munkatársam kedvenc kajája a kelkáposzta főzelék, nekem meg hánynom kell ha ránézek. Stimt?

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2018.05.15. 13:28:10

Azért még az Index is a sok fikázás 5-ös helyett egy erőst 4-est ad a filmnek, szóval annyira nem lehetett rossz. :)

Horace94 2018.05.15. 13:28:21

@ChPh: Szerintem egyértelműen a vígjátékoknál tud a legnagyobb lenni a szórás a több szubjektív elem miatt

ChPh 2018.05.15. 13:44:54

@Zacskóstej: stimt, de akkor nem mész el ételkritikusnak és nem hangoztatod folyton mindenkinek, aki még nem evett kelkáposzta főzeléket, hogy az milyen undorító

Egyallampolgar 2018.05.15. 13:55:10

Az első rész egy szánalmas ostoba semmitmondó tahóság volt. Állítólag képregényfilm szatíra akart lenni.
A DP1 története közhelyes lányrablós bosszúállós vakszolgás unalom.
A DP1 humora gyerekes. Homokozóba játszó gyerekek játékkatonázása több intellektust hordoz. Azon kéne röhögni, hogy a produkció csak kevés X-men-re adott pénzt? Ez miért vicces? Mit érdekel ez engem? Mi köze ennek az én életemhez? Mi köze ennek bárki életéhez?
Érdekelt a kritika, de akinek DP1 tetszett annak a DP2 ajánlója nem győz meg.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.05.15. 19:25:05

@Egyallampolgar:

Nekem az első része se jött be, egy "poénon" nem tudtam röhögni annyira erőltetett volt.
Én az Otherworld kritikájával értek egyet.
(mondjuk nála az első rész működött)
www.youtube.com/watch?v=WJbWTV8eor8

Én ezt a filmet kizárólag gyerekeknek vetíteném, annyira bárgyú, nem lenne szabad 20 éven fölöttieket beengedni a terembe hogy megnézzék, mert kisül az agyuk, gyerekeknek meg mindegy pokemon is lehet.

Horace94 2018.05.16. 09:18:51

@szociál:
Már ne haragudj, nem értem a logikádat.
Szóval neked az első rész nem tetszett, de egy másik kritikával értesz egyet, holott Kinsonnak is tetszett az első rész, mint nekem.
Nem értem, hogy lehet egyetérteni valamivel, aminek a felével (az első résszel kapcs.) nem értesz egyet, a másik felét (a második résszel kapcs.) nem tudhatod, mert nem láttad a filmet.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.05.16. 09:23:47

@Horace94:

Mi nem logikus abban hogy xarok voltak a poénok, és rohadt primkók ?
Hány éveseknek készítik ezeket a filmeket ?
Részben értek vele egyet, nem teljes egészében.
Az első rész egy kalap guánó ürülék volt, gondolom a második rész még ezt a mércét se üti meg, ráadásul Rájenrejnoldsz az nálam az amerikai Hujberferi.

Horace94 2018.05.16. 09:29:31

@szociál:
Értem és tiszteletben tartom, hogy neked nem tetszett az első rész, ez ízlés dolga.
De akkor miért mondod, hogy egyetértesz egy olyan kritikával, aminek az első részre vonatkozó része majdnem ugyanaz, mint az enyém, a te véleményednek pedig ugyanúgy ellent mond?

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.05.16. 09:35:00

@Horace94:

"részben" értek egyet.
ez vonatkozik a hihetetlenül gáz poénokra, és a második részben újra ellőt ultra gáz poénokra, pedig nem láttam, de a vlogban állítja, és ő látta.
Kb annyira vicces mint a Valami Amerika, és az nagyon nem vicces :P

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2018.05.16. 13:26:36

@ChPh: Én igazából már csak a megfejtést várom, mi történhetett? Valakit lefizetett a Marvel, vagy szerinted miért állhatnak elő ilyen felfoghatatlan anomáliák, hogy embereknek különböző véleményük van dolgokról? :D

ChPh 2018.05.17. 12:53:41

@danialves: ehhez meg kell nézni a filmet :D
süti beállítások módosítása