Az időcsavar / Retroactive (1997)
2018. április 16. írta: !Márk!

Az időcsavar / Retroactive (1997)

27cd2766707a.pngAz ismétlődő idő misztériumát számos film pedzegette már az elmúlt évek, évtizedek folyamán, a lehető legkülönbözőbb módokon. Az örök klasszikus Idétlen időkig egy humorosabb, romantikusabb irányba próbálta elvinni ezt a témát, a nem túl régi Boldog halálnapot! pedig egy laza, slasher-horrornak álcázott köntösbe bújtatva tapicskolt az ismétlődő idő ösvényén. Az időcsavar kicsit mindkét végletből merít. Alapvetően egy komorabb hangulatú, pszichothriller jellegű mozi, de akad benne fekete humor is bőven. Arról pedig, hogy ez az egyveleg mennyire működik, lentebb írok.

33771_28.jpgA történet egy titkos kutatóállomás közelében játszódik a sivatagban, ahol egy Brian nevű tudós (Frank Whaley) egy olyan szerkezeten dolgozik, amely képes rövidtávon időhurkot képezni. Ezen a környéken száll harcba egymással egy bajba jutott pszichológusnő (Kylie Travis) és az életére törő pszichopata (James Belushi).

Maga a sztori nem hordoz túl sok eredetiséget magában, viszont az ismétlődő idő megközelítése, és a film világában érvényes "szabályok" izgalmassá tehetik a látottakat. Nem akarok elspoilerezni semmit, de Az időcsavar nem az a tipikus időhurkos film, amiben a főhős ugyanazt a napot éli újra és újra, hanem az időhurok ebben az esetben egy sokkal rövidebb időtartamra vonatkozik, ráadásul az idő visszapörgetése mindig bizonyos feltételek függvényében történik. Ezt leszámítva viszont nem tudott igazán lekötni Louis Monreau rendezése. A film játékideje alig másfél órás, mégis egy bizonyos idő elteltével kezdtem nagyon egysíkúnak és laposnak érezni a cselekményt. Egy adott pont után eljutunk oda, ahol mindenki fegyvert fog mindenkire, mindenki lelövéssel fenyegeti a másikat, és ezeket a játszmákat sajnos nem tudták túl izgalmasan tálalni az alkotók.

James Belushi egyébként lubickol a szerepben, egy igazi nagydumás, kiszámíthatatlan vadállatot formál meg. Belushi egyértelműen ellopja a show-t a többiek elől, habár a többiekre sem lehet nagyon panaszkodni. A karaktereknek is vannak különböző rétegei, olyan figurákat láthatunk a filmen, akiket nem lehet egy mondatban jellemezni. A fő probléma inkább a feszes tempó egyenlőtlenségében keresendő. Valahogy nem akar egységes egésszé összeállni Az időcsavar, inkább úgy fogalmaznék, hogy jobb és kevésbé jobb pillanatok váltják egymást.

Egyszer mindenképpen leülni elé, hiszen egyrészt nem egy ismert moziról van szó, másrészt szerintem a tapasztaltabb filmbarátok számára is tartogathat egy-két újdonságot. Ambiciózus, bátor alkotás, de nem képes végig fenntartani a figyelmet.

6/10

Az időcsavar teljes adatlapja a Mafab (Magyar Film Adatbázis) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3113823100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bukszindeksz 2018.04.17. 21:40:08

Jól átvertél. Végig azt hittem, a Wrinkle in Time című filmet láttad valahol premier előtt...
süti beállítások módosítása