Könyvváró - Könyvfesztivál II.
2018. április 11. írta: FilmBaráth

Könyvváró - Könyvfesztivál II.

Elérkezett a Kánaán a könyvmolyok számára, nyakunkon a Könyvfesztivál, amelyre a kiadók rengeteg kötettel készülnek. Mivel a pénztárcánk véges, az időnkről nem is szólva, muszáj szelektálni a rendkívül széles kínálatból. Racionális közgazdászként minden porcikám tiltakozik az ellen, hogy céltalanul sodródjak a végtelen számú stand előtt, inkább előzetesen végignéztem a kínálatot, és kiválogattam azokat a könyveket, amelyek felkeltették az érdeklődésemet. Az átláthatóság érdekében kivételesen nem műfaj, hanem kiadók szerint sorolom fel azokat a kiadványokat, amelyeket a saját ízlésem szerint kihagyhatatlannak gondolok a tengernyi könyvből, ami ránk zúdul április 19-22. között a Millenárison. A paletta színes és változatos, csak győzzünk belőle válogatni! 

A könyvek örvendetesen nagy száma miatt két részletben kerülnek bemutatásra az alkotások, itt olvasható az első felvonás, és íme a második:

 Athenaeum Kiadó

Finy Petra: Akkor is

akkor_is.jpg

Életközepi válság, egy nehéz női sors napjainkban. Finy Petra több verseskötet és gyerekkönyv után írta meg első regényét, a Madárasszonyt, amely eléggé megosztotta ugyan az olvasókat, de a szerző tehetségét senki sem vitatta. Minden bizonnyal sokat fejlődött időközben az írónő, a témáról nem lehet eleget beszélni, ezért minenképpen érdemes adni egy esélyt ennek a könyvnek.

Vámos Miklós: töredelmes vallomás

vamos_miklos.jpg

Az Athenauem-nál ráfeküdtek a szépirodalomra, ennek eredményeként jelenhetett meg náluk Vámos Miklós legújabb novelláskötete. Csodát nem érdemes várni ettől a kiadványtól (elég régen osztja meg velünk gondolatait az író ahhoz, hogy meglepetéseket szerezzen már nekünk), azonban minden bizonnyal hozni fogja a szerzőtől megszokott színvonalat, ami azért nincs túlságosan alacsonyan, vagyis nagyot nem tévedhetünk vele, ha beszerezzük.

ÚZ, a csodák csodája

uz.jpg

Hányszor terveztük, hogy eladunk mindent és nekivágunk a világnak csak úgy? Aztán persze minden maradt a régiben, ez a fiatal pár azonban megtette, amibe mi ezer ok miatt nem mertünk belevágni. Tényleg felszámolták addigi életüket és leléptek Új Zélandra egy évre egy jó hosszú nászútra. Ebben a könyvben írták meg élményeiket, én pedig alig várom, hogy elolvassam.

Az idegen - Képregény Albert Camus: Az idegen (Közöny) című regénye nyomán

az_idegen.jpg

A kiadónál nem kispályáznak az új műfajokkal, egy képregénnyel is kijönnek, ráadásul nem is akármivel, hanem egy szépirodalmival. Albert Camus: Az idegen (lánykori nevén A közöny) című klasszikusából Jacques Fernandez készített képregényt, amelyet most már magyarul is olvashatunk.

Ayu Utami: Saman

saman.jpg

Egy tabudöntögető könyv a női öntudatra ébredésről a távoli és egzotikus Indonéziából, ahol négy nő sorsát kísérhetjük figyelemmel, akik ki akarnak törni a rájuk rótt hagyományos szerepekből. Harcukat egy korábbi katolikus pap, mostanában (a XX. század végén) ember jogi aktivista Saman segíti. A hazájában rengeteg irodalmi díjjal elismert alkotás érdekesnek ígérkezik, hiszen nemcsak a főszereplőknek szurkolhatunk, hanem Indonézia átalakulásáról is képet kaphatunk.

 Scolar Kiadó

Tisza Kata: A legjobb hely a városban te vagy

tisza_kata.jpg

Jó egy évtizeddel ezelőtt Tisza Kata volt a legnagyobb üdvöske az irodalomban, azonban túl fiatalon került a média és a bulvár vonzásába, besokallt és felhagyott az írással, külföldre költözött, családot alapított és tudományos munkát végzett. Azonban a betűk szeretete erősebb volt, tavaly megjelent egy új könyve, most pedig egy verseskötettel jelentkezik, amelynek témája a válás. Érdekesnek ígérkezik, minden bizonnyal egy letisztult, érett alkotáshoz lesz szerencsénk.

Erdős Attila: Felvágós könyv

felvagos_konyv.jpg

Vajon hogyan látja az emberi testet egy kórboncnok, miként éli meg a hétköznapi ember számára titokzatos és félelmetes munkáját? A boncolás témája, belátom, bizarr, én azonban kíváncsi alkat vagyok és szívbajos típus sem vagyok, ezért nagyon is érdekelnek Erdős Attila, aki gyakorló orvos, gondolatai. Tudományos bulvár egy tabunak számító témáról, egy próbát megér.

Száraz Miklós György: Osztokodók

osztozkodok.jpg

Száraz Miklós Györgyről már sok jót hallottam, de eddig még sajnos egyetlen könyvét sem olvastam, talán most sikerül megismerkednem a stílusával ennek a könyvnek a segítségével. A 2000-es évek elején járunk, két fiatal férfi betör egy negyedik emeleti budai lakásba, amelyet olyannyira alaposan kifosztanak, hogy még egy lottószelvényt is elemelnek, amelyről kiderül, hogy telitalálatos darab volt. Innentől kezdődnek a problémák...

Murai András - Tóth Eszter Zsófia: 1968 Magyarországon - Miért hagytuk, hogy így legyen?

1968.jpg

1968 a lázadások éve volt a világban, de az erőszaké is, ekkor gyilkolták meg Martin Luther Kinget és Robert Kennedyt. Nálunk is elkezdett lengedezni a szabadság szele, azonban jött a prágai tavasz, és bevonultunk Csehszlovákiába. Tavaly Tóth Viktor Tankom című könyvében humorosan, mégis szépirodalmi igénnyel dolgozta fel közelmúltunk ezen momentumát, ezúttal szociológusok mélyednek el a témában, szórakoztató stílusban, mégis tudományos alapon.

Nick Thorpe: Sír az út előttem - Remények és félelmek a menekültek útján

menekultek.jpg

A BBC Magyarországon élő tudósítója a menekültválságról ír erről a könyvben, a menekülők szemszögéből nézve. Mi elől menekülnek és hová? Mit hagytak maguk mögött és miben reménykednek? Egyáltalán kik ők? Izgalmas kérdések korunk egyik legfontosabb társadalmi problémájáról, amelyben emberi sorsokat ismerhetünk meg, és talán segítséget nyújt ahhoz, hogy megértsük a menekülteket.

 Álomgyár Kiadó

Borsa Brown: A férj prostija - Nőnek maradni mindenáron

borsa_brown.jpg

Racionális közgazdászként eléggé távol áll tőlem a kiadó által képviselt romantikus stílus, azonban annyira népszerűek az olvasók körében a könyveik, hogy az még az én kíváncsiságomat is felkeltette. Borsa Brown különösen kedvelt írónő, ezért úgy döntöttem, adok neki egy esélyt, győzzön meg róla, hogy tényleg olyan jól ír, ahogyan állítják róla a rajongói. A gyerekek születése mindig próbára tesznek egy kapcsolatot, Pamela is úgy érzi, beleszürkült a hétköznapokba, ideje életet lehelni szakadék szélén álló házasságába. Lássuk, hogy sikerül-e neki.

Baráth Viktória: Egy év Rómában

egy_ev_romaban.jpg

Az első tánc és A főnök című könyvek sikere után nem volt kérdés, hogy az írónő idén is új kötettel fog jelentkezni. Ezúttal Leila Findley írónő történetével ismerkedhetünk meg, akinek élete mélypontra kerül 33 éves korára. Depresszióját alkohollal, gyógyszerekkel és egyéjszakás kalandokkal próbálja kezelni, nem túl sok sikerrel. Kiadója megunja az ámokfutást és választás elé állítja: vagy elköltözik egy évre Rómába és könyvet ír ottani élményeiről, vagy elfelejtheti a szerződését. A helyszínen barátságot köt egy pappal, és elindul a gyógyulás útján. Ígéretes darabnak néz ki.

Sienna Cole: Lefelé a folyón

lefele_a_folyon.jpg

A kivétel erősíti a szabályt, ezúttal nem egy romantikus könyvet dob piacra a kiadó, hanem egy kőkemény thrillert. 2002 májusában Alicia Carrington megdöbbentő vallomása akkora viharokat kavar az USA-ban, hogy a fiatal lány megriad a felelősségtől és a szökést választja. Azonban három ember sorsát még így is sikerült összecsomóznia..

 

Jaffa Kiadó

Bauer Barbara: Az élet hangja

az_elet_hangja.jpg

Bauer Barbarának már több könyve is megjelent, szép sikerrel, ezért a rajongók valószínűleg ezúttal sem fognak csalódni a XX. századon átívelő családrégenyen sem. Eszter és Hanna zenész családból származik, a történelem vihara azonban 1944-ben elszakítja őket egymástól. Az ő sorsukat kísérhetjük figyelemmel jó néhány évtizeden keresztül és szurkolhatunk, hogy újra találkozzanak.

Mörk Leonóra: A porcelánlány

a_porcelanlany.jpg

Mörk Leonóra jó kis romantikus regényeket ír, minden valószínűség a következő a sorban sem lesz kivétel. Lili nem sok mindent örököl családjától, de egy fotóalbumot igen, amelyben találkozik egy olyan képpel, ami ismerősnek tűnik a számára. Amikor munkahelyéről egy távoli kelet-indiai szigetre küldik, nyomozni kezd, és egy régi szerelem nyomára bukkan..

Fumax

Seanan McGuire:Minden szív kaput nyit - Csellengő gyerekek 1.

minden_sziv_kaput_nyit.jpg

Fumaxék úgy újabb érdekes fantasyval jelentkeznek. Minden gyerek egy csoda, amelyet a mágikus vidékek ki is használnak, és kifacsarják belőlük ezt a képességet. Eleanor West otthona csellengő gyereknek nyújt menedéket, akik keresik a visszautat saját fantasztikus világukba, ahonnan kitaszítattak. Az új lakó, Nancy érkezésekor elszabadul a pokol, és a gyerekeknek kell a rejtély végére járniuk.

George R. R. Martin & Gardner Dozois: Veszélyes amazonok

veszelyes_amazonok.jpg

Ahelyett, hogy a következő Trónok harca könyvet írná, Geroge R.R. Martin antológiával tölti az idejét, amelynek témája azért elég ütősre sikeredett, úgyhogy hajlunk a megbocsátásra. Tizenkét történet neves szerzőktől, széles műfaji spektrumon (krimi, thriller, sci-fi és fantasy), ami összeköti őket, azok az erős női karakterek. Vélhetően folyni fog a vér, dúlnak a csaták, adunk a kalandnak, vagyis mocskosan jól fogunk szórakozni.

Sarah Andersen: Macskapásztor

macskapasztor.jpg

Sarah Andersen jött, rajzolt és elrabolta az olvasók szívét a Felnőni kiábrándívóval és Puha, boldog puffanccsal. Nem volt kérdés, hogy jön a folytatás, és újra jól szórakozhatunk azon, hogy milyen őrülten telnek a mindennapjaink, hiszen a fiatal brooklyni illusztrátor titka abban rejlik, hogy rendkívül szeretetre méltóan és viccesen tudja bemutatni modern életünk hétköznapjait.

V.E. Schwab: Viszály

viszaly.jpg

V.E. Schwab-ot mi egy nagyon jó kis fantasy-sorozatból ismertük meg, azonban nem ezzel robbant be a nemzetközi piacra, hanem a Viszállyal, ami végre megérkezett hozzánk is. Victor és Eli két kollégiumi lakótárs, akik emberfeletti képességekre tesznek szert kísérleteik során, amelyek tragédiába fulladnak. Tíz évvel később Victor megszökik a börtönből, hogy az időközben legnagyobb ellenségévé vált Eli nyomába eredjen..

Neal Stephenson, Nicole Galland: A D.O.D.O felemelkedése és bukása

dodo.jpg

Pucér vikingek túszejtő akciója a Walmart mirelit-osztályán, kormányszervekbe beépülő boszorkányok, a mágiától megfiatalodott magyar szépség, Kárpáthy Erzsébet – köszöntelek a világban, amit a D.O.D.O. adott nekünk! Jó kis őrült fantasynak ígérkezik ez a könyv, amelyben a mágia, az időutazás és még sok minden más is szerepel a kínálatban, unalom kizárt!

 Martha Wells: Kritikus rendszerhiba

kritikus_rendszerhiba.jpg

A Hugo-díjra jelölt könyv az Öldöklő - naplók univerzumának nyitókötete. Egy olyan világban járunk, ahol az emberiséget hatalmas csillagközi cégek irányítják. Minden az ő profitjuknak és gyarapodásuknak van alárendelve, itt nem számít az biztonság, csak a haszon és a siker. De ebben a világban sincs egyedül az ember, a cégek által biztosított androidok kísérik őket. Egy ilyen android küldetésébe tekinthet be az olvasó. A magát Öldöklőnek nevező android vívódásának lehetünk tanúi. Öldöklő önmagának megértése és az emberiség kiirtásának gondolata közt ingadozik.Mondanom sem kell, hogy egy skizoid robot karaktere micsoda ötlet, már csak ezért is megér a könyv egy próbát. Kíváncsian várom a történet folytatásait, szeretném látni, hogy hová fejlődik ez a világ. (P.A.Doorman)

 Főnix Könyvműhely

Rivers Solomon: Kegyetlen szellemek

solomon.png

Egy érdekesnek tűnő sci-fi, amelyben egy űrhajóra, a Matildára vezet el bennünket a szerző, amely már nemzedékek óta hordozza az emberiség maradékát, hogy eljutassa őket a mítikus Ígéret Földjére.Az út során a főszereplőhöz, Asterhez hasonló fekete bőrű utasokat nem kezelik teljes értékű emberként, szinte rabszolgaként bánnak velük. Aztán a hajó uralkodójának boncolása során meglepő kapcsolatra derül fény a férfi halála és Aster édesanyjának negyed évszázaddal korábbi öngyilkossága között...

Gabriella Eld: Talpig feketében

talpig_feketeben.jpg

Magyar szerző debütál a kiadónál egy urban fantasyval. Az Imprérium legfőbb szabálya, hogy az Adottsághasználókat el kell távolítani a társadalomból. Amikor Igor Blankenschwiftet letartóztatják, tudja, hogy csak egy öngyilkos akcióban menekülhet meg üldözői elől. A feketébe öltözött férfi szó szerint beesik Alaska Jones ablakán és a kalandok elkezdődnek...

 Gabo Kiadó

Benjamin Black: A fekete szemű szőke

marlowe.jpg

Új Philip Marlowe - regény egy Man Booker - díjas szerző tollából, kell ennél több a rajongóknak? Jon Banville-t a Raymond Chandler Hagyaték személyesen kérte fel ennek a könyvnek a megírására, amelyben a híres detektív visszatér. A fiatal, gyönyörű és drága ruhába öltözött Clare Cavendish béreli fel arra, hogy megtalálja volt szeretőjét, Nico Petersont. Philiph Marlowe-mániásoknak kihagyhatatlan, de a többiek is nyugodtan tehetnek vele egy próbát, valószínűleg nem fognak nagyot tévedni vele.

Maggie O'Farrell: Utasítások hőhullám idejére

hohullam.jpg

1976-ban járunk, Londonban, ahol hatalmas hőhullámtól szenvednek az emberek. Robert Riodan közli a feleségével, Grettával, hogy lemegy a sarokra újságot venni, de nem tért vissza. Az apa keresése összehozza a családot, a gyerekek - két elhidegült nővér és egy válás szélén álló fivér - azonban nem tudják, hogy édesanyjuk többet tud az eltűnés okairól, mint ahogyan gondolták. Még nem olvastam semmit Maggie O'Farrell-től de ez egy elég érdekes történetnek tűnik, egy próbát megér.

Laurie Frankel: Mindig ez van

mindig_ez_van.jpg

Valahol minden család élete egyforma, mindenhol vannak titkok, problémák, szép és rossz napok, a gyerekek előbb-utóbb felnőnek, folyamatosan változnak a szürkének tűnő hétköznapok. Claude ötéves, öt fiútestvér közül a legkisebb, és hercegnő szeretne lenni. Nem növi ki ezt az álmot, a család pedig segíti abban, hogy az legyen, ami lenni szeretne, csak nem akarják megosztani a világal ezt a titkot, ami természetesen kirobban. Tabukat döntögető alkotás, érdemes a figyelemre.

Steve Berry: Vérbosszú Párizsban

verbosszu_parizsban.jpg

Nem új Cotton Malone-történet, hanem újrakiadás, de hát kedvenc volt ügynökünkből, akit mindig visszahív a Magellán Ügyosztály a nyugdíjból, sohasem elég, úgyhogy aki még nem szerezte be ez a jó kis történelmi krimit, az most megteheti. Ezúttal Párizsban zajlanak az akciódús kalandok, ahol Bonaparte Napoleon legendás kincsét kell megtalálnia. Őt ismerve ebben nem lesz hiba, ahogyan a remek szórakozásban sem.

 Metropolis Media Group (lánykori nevén Galaktika)

Arthur C. Clarke: 2010 Második Űrodüsszeia

urodusszeia.jpg

Volt egy legendás könyv, egy még legendásabb filmváltozattal, ez volt a 2001:Űrodüsszeia. Aztán megszületett a folytatás, amely azonban sem papíron, sem filmvásznon nem érte el az első rész színvonalát, ettől azonban még saját műfajában egy kihagyhatatlan darab. A Galaktika nem kispályázott, kihozta a Könyvfesztiválra ezt a könyvet, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből.

 Jasper Fforde: Monokróm

monokrom.jpg

Jasper Fforde még nem annyira közismert szerző nálunk, de aki olvasta tőle a Jane Eyre-esetet, esküszik a szerző tehetségségére, nekünk, többieknek pedig itt az alkalom, hogy megismerkedjünk a szerzővel, aki a filmiparból (részt vett többek között az Aranyszem vagy a Zorró álarca készítésében) nyergelt át a könyvek világába. Thursday Next detektív kalandjai már a hetedik résznél járnak (nálunk eddig kettő jelent meg belőle), a most megjelenő könyv egy disztópa, amely a sci-fi és a fantasy határán táncol, kíváncsian várjuk, hogy elvarázsoljon vele bennünket.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7813812760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása