Könyvváró - Könyvfesztivál I.
2018. április 10. írta: FilmBaráth

Könyvváró - Könyvfesztivál I.

Elérkezett a Kánaán a könyvmolyok számára, nyakunkon a Könyvfesztivál, amelyre a kiadók rengeteg kötettel készülnek. Mivel a pénztárcánk véges, az időnkről nem is szólva, muszáj szelektálni a rendkívül széles kínálatból. Racionális közgazdászként minden porcikám tiltakozik az ellen, hogy céltalanul sodródjak a végtelen számú stand előtt, inkább előzetesen végignéztem a kínálatot, és kiválogattam azokat a könyveket, amelyek felkeltették az érdeklődésemet. Az átláthatóság érdekében kivételesen nem műfaj, hanem kiadók szerint sorolom fel azokat a kiadványokat, amelyeket a saját ízlésem szerint kihagyhatatlannak gondolok a tengernyi könyvből, ami ránk zúdul április 19-22. között a Millenárison. A paletta színes és változatos, csak győzzünk belőle válogatni!

A könyvek örvendetesen nagy száma miatt két részletben kerülnek bemutatásra a könyvek, íme az első felvonás:

 

21. Század Kiadó

 Robert Masello: A Medúza-amulett

a_meduza_amulett.jpg

Egy jó kis thriller mindig jól jön, lehet rajta agyalni, jöhetnek a kalandok, és még egy kis történelem is. Robert Masello nem most kezdte a pályát, mögötte van már néhány sikeres könyv, ezért valószínűleg ebben a kötetben sem fogunk csalódni. David Franco, az ifjú kutató egy amulettet keres, amelyet Benvenuto Cellini, a reneszánsz mester készített. Chicago utcáitól a Loire menti kastélyokon át a római palazzóig űzi a kincset természetesen egy hölggyel, aki ezúttal firenzei, ketten együtt valószínűleg meg fogják oldani az amulett rejtélyét, de addig még sok fordulatos kalandban lesz része az olvasóknak.

Jim Crase: Az utolsó aratás

az_utolso_aratas.jpg

Irgalmatlan sok irodalmi díjra jelölték ezt a könyvet (többek között Man Booker-re is, amelynek pont ugyanakkora a presztizse a szakmában, mint az Oscar-díjnak a filmiparban), ezért egy igazi csemege, amit kár lenne kihagyni. Egy angol faluban járunk az aratás után, amikor mindenki megkezdené jól megérdemelt pihenését a nehéz munka után, azonban több tűzeset is történik, és feltűnik egy idegen is, aki a határt méri fel egy gazda kérésére. Az események teljesen felforgatják a falu életét, a kis közösség napok alatt szétesik, egy időtlen tragédiát olvashatunk, amely minden valószínűség szerint maradanó élményt fog jelenti.

Naomi Alderman: A hatalom

a_hatalom.jpg

Mi lesz abból, ha túltoljuk a girl powert, és a nőké lesz minden hatalom a bolygón? Mihez kezdünk vele, vajon mi is olyan társadalmat fogunk építeni, amely ellen annyira tiltakozunk, jobbak leszünk, mint a férfiak, vagy megrészegít bennünket a hatalom? Számomra ez a legizgalmasabb kötet a kiadó újdonságai közül, már régen előrendeltem, nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy vannak-e hiteles válaszai az írónőnek erre a rendkívül időszerű problémára, mert korszakhatáron élünk, a nők bizony megelégelték a babaházat, a macsó érának lassan, de biztosan vége lesz, most törhetjük a fejünket, hogy miként alakítjuk együtt a férfiakkal a szép új világot, úgy, hogy mindkét fél jól érezze magát benne.

Európa Könyvkiadó

Carlos Ruiz Zafón: Lelkek labirintusa

zafon.jpg

Örülhetnek a rajongók, megjelenik végre Az Elfeledett Könyvek temetője című regényciklus negyedik része (csak a rend kedvéért az előzőek: A szél árnyéka, Angyali játszma, A mennyország fogságában). A spanyol kortárs irodalom egyik legismertebb írója nagyon népszerű, aki ismeri a műveit, biztosan nem fog csalódni ebben a kötetben sem. Nekem eddig még nem volt szerencsém ehhez a sorozathoz, de előbb-utóbb sort kerítek rá, addig pedig kíváncsian várom azok véleményét kommentben, akik már olvasták Zafón alkotásait.

Kazuo Ishiguro: Noktürnök

nokturnok.jpg

A tavalyi év irodalom Nobel-díjasa ezúttal egy novelláskötettel jelentkezik, aki szereti a stílusát, biztosan nem fog csalódni benne. Eléggé megosztotta az olvasókat a Nobel-díj, talán pont azért, mert az illetékesek ezúttal el akarták kerülni a Bob Dylan-féle felháborodást, ezért egy olyan szerzőt választottak, akiről mindenki tudja, hogy jól ír, de nincs olyan elsöprő egyénisége és népszerűsége, mint egy rocksztárnak. Ishiguro rá jellemző módon csendben teszi tovább a dolgát, az idő majd eldönti, hogy valóban kiemelkedő alkotóként marad-e meg az olvasók emlékezetében, addig is ezzel a könyvvel folytathatjuk a vele való ismerkedést.

Paul Auster: 4 3 2 1

auster.jpg

A New York trilógiával világhírűvé vált író tavaly megjelent könyve már ide is ért hozzánk. Egy nagyon érdekes témát boncolgat a szerző: mi történne az életünkkel, ha egy ponton más döntést hozunk. 1947. március 3-án megszületik Archie Ferguson, mindjárt négy példányban, akiknek az élete fokozatosan eltávolodik egymástól, ahogyan a döntéseik és a körülményeik változnak. Paul Auster neve garancia a minőségre, érdekes olvasmánynak ígérkezik, az biztos.

J. R. R. Tolkien - Christian Tolkien: Beren és Lúthien

beren_es_luthien.jpg

Tolkien leghíresebb alkotása A Gyűrűk ura-trilógia, azonban az életműve ennél sokkal gazdagabb ebben a témakörben. A Beren és Lúthien egy tünde és egy ember szerelmének története, és a szerző saját magáról és a feleségéről mintázta a főszereplőket. Valószínűleg éppen a személyessége miatt nem jelentette meg a könyvet életében, azonban a fia, Christopher úgy döntött, hogy megörvendezteti az olvasókat ezzel az eddig kiadatlan történettel. Nem vagyok megveszekedett Tolkien-fan, de ezt a könyvet biztosan nem fogom kihagyni az életemből.

 Magvető

Daniel Kehlmann: A Beerholm-illúzió

 beerholm.jpg

Daniel Kehlmann lesz az idei Könyvfesztivál díszvendége, ezért nem meglepő módon a kiadó erre az alkalomra időzítette több könyve megjelentetését is. A Beerholm-illúzió az író első könyve volt, nagyon fiatalon 22 évesen (1997- ben) adta ki ezt a regényt. Fiatal férfi ül a tévétorony kilátóteraszán. Nagyon úgy néz ki, hogy le fog ugrani, de előbb még elmeséli az életét. Ő Arhtur Beerholm, a világ legünnepeltebb mágusa. Nem öngyilkosságot tervez, hanem élete legnagyobb mutatványát, amelynek során megvalósítja a tökéletes illúziót. Érdekes olvasmánynak ígérkezik.

Daniel Kehlmann: Tyll

tyll.jpg

Egy újabb izgalmasnak ígérkező Kehlmann-könyv, amelyben a harmincéves háború korába visz el bennünket a szerző. Tyll Ulenspiegel apja egy szórakozott molnár, akit boszorkányperbe fognak, a fiú pedig fogadott nővérével útra kel: vásári mutatványosként bejárja a korabeli Európát, udvari bolondként pedig még egy királyi palotába is eljut. Vajon tényleg megtörténtek ezek a kalandok, vagy csak kitaláció az egész? Nemsokára megtudjuk.

Krasznahorkai László: A Manhattan-terv

krasznahorkai_1.jpg

A nemzetközi szinten jelen pillanatban legmagasabban jegyzett írónk ezúttal saját magáról is mesél ebben a kötetben, amely egy különleges elegy, egyrészt egy new yorki városnapló, másrészt pedig Krasznahorkairól is szól, az ő teljesen egyedi stílusában. Jómagam eddig csak a Báró Wenckheim hazatér című darabot olvastam az életműből, de ez éppen elég volt ahhoz, hogy nagyon kíváncsian várjam ezt a könyvet, amely biztosan kivételes olvasmányélményt fog nyújtani.

Kemény István: Nílus

nilus.jpg

Kemény Istvánt utolérte a szülők sorsa, ma már egyre inkább úgy ismeri a fiatal korosztály, hogy ő Kemény Zsófi apukája. Azonban az úriember mégiscsak egy József Attila-díjas író és költő, ezért érdemes odafigyelni arra, ha új verseskötete jelenik meg. A Nílus egy folyó-verssel kezdődik és azzal végződik, a kettő között sok mindenről szó esik, az elmúlásról, a jelenükről, az örökkévalóságról és az időről. Várós darab.

Szabó T. Anna: Határ

hatar.jpg

Szabó T. Anna első novelláskötete, a Törésteszt nem aratott osztatlan sikert, ez azonban szerencsére nem vette el a neves költőnő kedvét attól, hogy tovább próbálkozzon a műfajjal. Ezúttal nem a párkapcsolat áll a történetek középpontjában, hanem az egyén és a család, és a személyiség határaira keresi a válaszokat. Habár nekem elsősorban az írónő költeményei és fordításai tetszenek, mégis nagyon kíváncsi vagyok arra, hogyan halad a fejlődésben a próza nem könnyű műfajában.

Jelena Lengold: Vásári mutatványos

jelena.jpg

Egy igazi kis irodalmi gyöngyszemet hozott el nekünk a kiadó ezzel a kötettel. Jelena Lengold novelláskötete 2011-ben az Európai Unió Irodalmi Díjában részesült, vagyis valamit tudhat a szerb kortárs lírát képviselő szerző. Napjaink Szerbiáját ismerhetjük meg a könyvből, itt keresik a testi és lelki boldogságot és végső soron saját magukat a szereplők.

Mathias Énard: Iránytű

iranytu.jpg

A szerző Goncourt-díjas alkotása Kelet és Nyugat találkozásának regénye. A főhős, Franz Ritter osztrák zenetudós azt elemzi, hogyan szivárgott be a török és az arab-perzsa kultúra az európai zenébe, és milyen hatással volt Lisztre vagy Beethovenre. A könyv az ő monológja: amikor megtudja, hogy halálos beteg, képtelen elaludni, és egyre mélyebbre hatol a múltjába. Zenére hangszerelt  Ezeregyéjszaka meséi szépirodalmi köntösben, ez bizony érdekesnek ígérkezik, nemdebár?

 Jelenkor Kiadó

Nathan Hill: Nix

nix.jpg

Ebből a könyvből készít sorozatot J.J. Abrams Meryl Streep főszereplésével, amig úgyis meg fogunk nézni, úgyhogy érdemes megismerkedni az eredeti művel is. Samuel Andersen-Andersont tizenegy éves korában elhagyja az anyja. Az átlagos külvárosi nőt sok évvel később hippi terroristaként látja viszont a fia a hírekben, mert állítólag rátámadt egy elnökségért kampányoló republikánus kormányzóra. Sam nem hiszi el a vádakat, ezért úgy dönt, megkeresi édesanyját, és feltárulnak előtte a múlt nem mindig szép emlékei.

Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja

boldizsar.jpg

Boldizsár Ildikó mesekönyvei valójában közönségbarát stílusban megírt pszichológiai írások, amelyek egy-egy speciális probléma megoldásában nyújtanak segítséget a meseterápia segítségével. Ezúttal egyéni és csoportterápiás eseteket ismerhetünk meg a szerző praxisából, amelyből megtudhatjuk, milyen széles körben nyújthat segítséget a meseterápia a motiválatlan gimnáziumi fiúosztálytól kezdve a börtönbüntetésüket töltő anyák és gyermekeik problámájáig.

 Helikon Kiadó

Orhan Pamuk: Hó

pamuk.jpg

Orhan Pamuk nem a régi dicsőségből él, új könyvében nagyon is mai problémákról ír. Ka, a költő 12 évnyi frankfurti száműzetés után hazatér egy kelet-törökországi kisvárosba, ahol azt próbálja meg kideríteni egy újság megbízásából, hogy miért ölik meg magukat a helyi hívő lányok csak azért, mert nem viselhetnek fejkendőt? Romantika, dráma, rejtélyek és a szokásos Pamuk - minőség: ezt várhatjuk ettől a kiadványtól.

Salman Rushdie: A Golden-ház

rushdie.jpg

A fatva árnyékában született életmű legújabb darabja egy nagyon akutális helyzetet mutat be: hogyan élte meg az elmúlt éveket Amerikában egy emigráns család, főleg azután, hogy Donald Trump lett az elnök, aki nem bánik kesztyűs kézzel a bevándorlókkal. Salman Rushdie mágikus realista stílusát olvasni mindig élmény, a téma is érdekes, mi kell még?

Örkény István: Egyperces novellák

orkeny.jpg

Egy igazi klasszikus, amit egyszer mindenképpen el kell olvasni. Örkény egypercesei mára legendává nemesültek, abszurd humoruk fájdalmasan emberi, és tűpontosan mutatják meg azt a kort, amelyben keletkeztek. Régen volt már hozzájuk szerencsém, a sok felejthető középszer után ránk fér már egy olyan alkotás, amely garantáltan átmossa a lelket.

Boris Vian: Szívtépő

szivtepo.jpg

Boris Vian utolsó regénye nem ígérkezik könnyű olvasmánynak, de az biztos, hogy emlékezetes élmény lesz. A Tajtékos napok írójának nagyon egyedi stílusa van, nem biztos, hogy ezzel kell kezdeni az ismerkedést az életművel, de rajongóknak feltétlenül ajánlott, a hozzám hasonló érdeklődők pedig csendben felhelyezik a könyvespolcukra, ahol megvárja a könyv az időt, amíg készen állunk az elolvasására.

  Park Könyvkiadó

Edna O'Brien: Kis piros székek

kis_piros_szekek.jpg

Az ír írónő első regényével, a Vidéki lányokkal tette fel magát az irodalmi térképre, azóta több, mint 20 alkotáson van túl, számos díj tulajdonosa, nem tévedhetünk nagyot, ha adunk egy esélyt ennek a könyvnek. Egy kis falucskába egy balkáni hittérítő érkezik, aki hamarosan bűvkörébe vonja az egész közösséget, különösen Fidelma McBride-ot, akinek vonzalma a férfi iránt tragikus eseményekhez vezet. A fülledt drámát ígérő történet biztosan fenn fogja tudni tartni a figyelmünket egészen az utolsó oldalig.

 Roger Crowley: Kalmárköztársaság - Hogyan hozta létre és veszítette el tengeri hatalmát Velence

velence.jpg

Hogyan lett a középkor egyik legnagyobb befolyással bíró állama Velence, amely két dologról híresült el: a tengeri kereskedelemről és a legendás kémhálózatáról? Volt szerencsém végigsétálni a Szent Márk téren, megnézni a Sóhajok hídját, a vaporettón és a gondolán utazva még ma is érezni ennek a helynek a különleges hangulatát, habár ma már csak a turistákból élnek az egykor nagy hatalommal bíró országban, amelynek színes történetét Rober Crowley, az ismert történész foglalta össze nekünk. Hozzám hasonló történelemrajongók számára kötelező darab!

Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre

gyogyir_eszaki_szelre.jpg

Újra kiadásra kerül egy régi nagy siker, amit egyszerűen nem lehet megunni. Racionális közgazdászként eléggé hidegen szoktak hagyni a romantikus regények, de ez a könyv pár évvel ezelőtt azonnal rabul ejtette a szívemet, annyira hétköznapian emberi és szerethető volt. Már a színpadi változatot is bemutatták nálunk, szép sikerrel, a könyvet pedig világszerte imádták az olvasók, aki eddig kihagyta, érdemes most pótolnia!

 Agave Kiadó

 Neil Gaiman: Sosehol

sosehol.jpg

Teljes elfogultságot kell bejelentem ezzel a könyvvel kapcsolatban, a kedvenc íróm kedvenc könyve nálam, ezért nekem naná, hogy már nem kell beszereznem, mert ott mosolyog már jó ideje a könyvespolcomon, mindenki másnak azonban jó szívvel ajánlom, mert egy kiváló szerző remekművéről van szó. (Tudom, hogy kicsit elfogult vagyok ebben az esetben, de miért ne ajánlanám a legkedvesebb könyvemet a blogon, ha megtehetem, nem igaz?)

Ken Liu: A papírsereglet és más történetek

ken_liu.jpg

Új vízekre evezett a kiadó ezzel a könyvvel, a kínai származású író novelláskötete elsőre nem illik az eddigi kiadványok sorába, azonban véleményem szerint biztosan nem nyúlnak mellé vele, hiszen egy olyan könyv, amelyben szerepel az a novella, amely egyszerre kapta meg a Hugo-, a Nebula és a World Fantasy díjakat, olyan rossz nem lehet. Én részemről nagyon kíváncsian várom ezt a kötetet, mert időnként érdemes kilépni a komfortzónánkból, hogy tágítsuk a látókörünket.

Steven Saylor: Ceasar trónja

saylor.jpg

És igen, kedvenc ókori nyomozónk, Gordianus visszatért, és nem kisebb személyiség hívja vissza a jól megérdemelt nyugdíjas éveibőll, mint Julius Ceasar, aki arra gyanakszik, hogy összeesküvést szőnek ellene. A történelemórákól jól tudjuk, hogy mi következik, de ez nem fog megakadályozni bennünket abban, hogy jól végigizguljuk a minden valószínűség szerint nagyon fordulatos és érdekes nyomozást.

Pierce Brown: A káosz évei

a_kaosz_evei.jpg

A rajongók örülhetnek, a Könyvfesztiválon személyesen is találkozhatnak Pierce Brown-nal, akik pedig velem együtt elmulasztották az író számára a világhírnevet meghozó Vörös lázadás-trilógiát, itt a lehetőség, hogy belevágjon egy újabb sorozatba, amely egyenes folytatása ugyan az előzőnek, mégis egy másik történet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5713739960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása