Könyvkritika: Kovács Bálint: Puszild meg (2018)
2018. március 26. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Kovács Bálint: Puszild meg (2018)

A rövidke kiadvány több szempontból vizsgálja meg a szexuális zaklatás témakörét

puszild_meg.jpg

A Weinstein-botrány tisztítótűzként robog végig Hollywoodon, karrierek omlanak porba, közönségkedvencek válnak páriává viselt dolgaik miatt, a #metoo jelenség mindent vitt. Eleinte csak kapkodtuk a fejünket, olyan viharos sebességel zúdult ránk ez az egész, mostanra kezdenek konszolidálódni a forrongó érzelmek, ideje volt egy olyan könyvnek, amely megpróbál szélsőségektől mentesen utánajárni, miért pont most robbant a szexuális zaklatás bomba, milyen előnyei és veszélyei vannak annak, hogy ennyire a közbeszéd tárgya lett ez az eddig fájdalmasan kevés nyilvánosságot kapott téma. Kovács Bálint alaposan utánajárt a dolognak, beszélt pszichológussal, bíróval, áldozattal, jogvédővel, terapeutával és egy meglehetősen vékonyka kötetben foglalta össze a gondolatait. Nagy örömömre nem hatásvadász kiadványról van szó, hanem egy átgondolt témafeldolgozásról, amely több szempontból vizsgálja meg a szexuális zaklatás problémakörét és foglalja össze a közelmúlt történéseit. A rövidre szabott oldalszám arra pontosan elegendő, hogy elgondolkoztasson, és arra késztessen, hogy a bulvár mögé lássunk, ne csak a felszínt kapargassuk, ismerjük meg mélyebben a jelenséget. Nem ítélkezik a szerző, pusztán szembesít a tényekkel a szakértők szemszögéből, olvasóbarát stílusban, de egyáltalán nem felszínesen. Fontos kiadványnak gondolom, amelyet érdemes elolvasni annak, akit érdekel a téma, az az egyetlen problémám vele, hogy szerintem túl kontrasztosak a szikár tényeket bemutató részek után a szépirodalmibb stílusú rövid leírások, valahogy nem illik egymás mellé a két műfaj, de ennél nagyobb bajunk ne legyen.

Miért pont most került a kereszttűzbe Weinstein? Milyen szexuális bűncselekmények léteznek? Hogyan éli meg az áldozat a zaklatást? Miért vádolják az áldozatot azzal, hogy ő volt a hibás? A világ változása és a nőjogi mozgalmak fejlődése is kellett ahhoz, hogy a téma hirtelen ekkora nyilvánosságot kapott? Van-e olyan veszélye a #metoo jelenségnek, hogy a férfiak nem mernek udvarolni a hölgyeknek, attól félve, hogy zaklatónak gondolják őket? Érdekes és fontos témák, ugye?

Azon szerencsések közé tartozom, akiket nem ért még szexuális zaklatás, ezért jó ideje elborzadva olvasom azokat a rémes történeteket, amelyek hirtelen a felszínre törtek - akár sok évtized után  - annak köszönhetően, hogy közbeszéd tárgya lett a zaklatás. Ez egyrészt elképesztő személyi drámákkal szembesíti a témára érzékeny embereket, másrészt pedig valahol a jó értelemben vett feminizmus (vagyis minden túlkapás nélkül a nők egyenjogúságára irányuló mozgalom) részeként is tekinthetünk rá, hiszen ezzel szintet lépett a nők szexuális elnyomása elleni küzdelem.

Nem könnyű eldönteni a határesetek közül, hogy mi az, ami zaklatásnak minősül, éppen ezért én a könyv legfontosabb mondatának azt tartom, hogy " a szexuális zaklatás nem a szexről szól, hanem a hatalomról". És igen, férfiakat is zaklatnak nők, akik visszaélnek a hatalmukkal, és erről is beszélni kell (sőt, hiszen ebben az esetben az áldozatok még inkább hallgatnak, mert általános megvetés övezi őket, ha kiderül, mi történt velük), de most alapvetően nem erről a problémakörről van szó. Rohamtempóban változik férfi és nő viszonya, néhány évtized alatt alapvetően változtak az elvárások mindkét nemnél, amíg az én kora negyvenes generációmnak alap az egyenjogú kapcsolat, anyáinktól még elvárták, hogy elsősorban feleségek és anyák legyenek, nem pedig társak. Ennek a folyamatnak része a #metoo jelenség is, a látványos hollywoodi külsőségekkel folytatott női egyenjogúsági harc előbb-utóbb be fog gyűrűzni a hétköznapokba is, és ez jó dolog, ugyanakkor a változások lelki fájdalmakkal is járnak, amelyeket csak az idő tud megoldani.

A könyv legnagyobb erényének azt tartom, hogy megtartja a távolságot a témától, nem érzelmi alapon közelít hozzá, hanem többféle szempontból próbálja megvilágítani a jelenséget. Nem ereszti bő lére a mondanivalóját, ezért nem is tér el a tárgytól, nem érzi úgy az olvasó, hogy üres locsi-fecsibe fulladnának a nyúlfarknyi fejezetek. Ugyanakkor nem is vágja földhöz a mondanivaló, hiszen semmi újat nem tudunk meg, "csak" összegzésre kerültek a közelmúlt viharos történései, így van idő elgondolkodni a levont következtetéseken, amelyek célja nem a szenzációhajhászás, hanem az elfogulatlan tájékoztatás a kialakult helyzetről. Nem éreztem úgy a kötet olvasása közben, hogy a kiadó felült volna a mostanában nagyon divatos #metoo vonatra, hanem inkább arra törekedett, hogy a sokk után tárgyilagosan mutassa be az olvasóknak a témát. Nem biztos, hogy mindig sikerült, de a jó szándék határozottan érezhető, nyilván az olvasó érintettségétől, temperamentumától függően fogja túl kevésnek vagy túl soknak találni a mondanivalót, én hangsúlyozottan nem érintettként korrektnek gondolom a könyvet.

8/10

A könyvet a Libri Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1113767088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.03.26. 11:15:38

Na majd mindjárt jön VáradiJános, csinál pár kamu nicket, beröfögi azokon a pedofil dumáit, majd lepedofiloz mindenkit.

dunántúli gyerek 2018.03.26. 14:04:02

Ez lesz a valasztas utan, Orban letojja a gatyat es mondja mindnek akiket megbosszulasra kijelolt: puszild meg!

s a ballibek meg is fogjak pusszantani, vagy mehetnek vissza dolgozni

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2018.03.26. 14:21:05

Janiczák Dávidka legújabb hangfelvételével mi a helyzet?? Hát hogy beszél ez a szarházi a beosztott női alkalmazottjával?

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2018.03.26. 14:27:26

"Ott dobod fel a picsádat!" " Szárazon kúrlak seggbe!"

A biztos utas 2018.03.26. 15:37:31

"És igen, férfiakat is zaklatnak nők, akik visszaélnek a hatalmukkal, és erről is beszélni kell (sőt, hiszen ebben az esetben az áldozatok még inkább hallgatnak, mert általános megvetés övezi őket, ha kiderül, mi történt velük), de most alapvetően nem erről a problémakörről van szó. "

Igen, ez minden feminista kedvenc retorikai fogasa: valoban, nem csak nok lehetnek aldozatok, de most NEM IS EZ A LENYEG.
Pfffff.....

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.26. 15:54:59

Ez úgy van egyébként, hogy Sárosdi Lilla performance művésznő két faszveréses előadása közötti szünetben #metoo-zik kicsit, és elmonda ki abúzálta őtet. A férje Schilling elftárs pedig piros művérrel felírja az abúzust elkövető nevét a hátára, és meztelenül végigmegy a körúton.

Hazafele jószomszédja a Drogos Juhász mellett tanúskodik egy cseppet, merthát mikor beszívva rommá veri a feleségét szerencsétlen, akkor egyébként ő ártatlan, és honnan a faszból szerezné be a spanglit a övetkező előadásra, ahol ismételten faszt kell vernie férje rendezésében !?

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.26. 15:58:22

@A biztos utas:

A feminizmusnnak is megvannak a maga korlátai. Merthát amennyiben a feminsita nővédő egyletek politikai protezsáltja veri szarrá a feleségét, akkor emccsak hogy elnézik neki, hanem minden fórumon védelmükbe veszik.

Egy rendes drogos asszonyverő ballibbnek ez kijár.

blog pszichiáter 2018.03.26. 16:02:55

@Rettegek mert ballib vagyok: Érdekes a szexuális fantáziád, egy anamnézist megérne!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 17:18:07

Jó hír, hogy Mo-on még a legvadabb ballibek zöme is röhög a metoo-kamukampányon.

A biztos utas 2018.03.27. 07:32:01

@Rettegek mert ballib vagyok: Ez azert kicsit izadtsagszagu lett. Az alkeszeket is drogosnak hivod, vagy csak akkor, ha eroszakosak?

A biztos utas 2018.03.29. 04:18:00

@Rettegek mert ballib vagyok: Ja, minek is kerdezgetek egy fideszes masodnicket? :D

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2018.04.01. 04:41:24

@A biztos utas: A könyv témájának szempontjából nem ez a lényeg. Nem ártana az egész szöveget koherensen értelmezni, nem csak 1 mondatot kiragadni, hogy elmondhasd, hogy megmondtad, ez is egy feminista írás. Btw csak szólnék, hogy a feminizmus a női-férfi egyenjogúságról szól, nem a női hatalomról, a férfiak elnyomásáról. És azt is megjegyezném, hogy igen, a zaklatás ugyanúgy érinti a férfiakat is, akik ha nem engrdelmeskednek, az állásukba stb. kerülhet, DE ritkán olyan a zaklató, akivel fizikailag nem bírnak el, míg a nők sokszor tehetetlenek, emiatt megerőszakolják őket, míg a férfiaknál meglehetősen ritka az utóbbi...
Ennek ellenére undorodok a sok alaptalan meghurcolástól, ami Hollywoodban zajlik, és attól, hogy nem ismerik az ártatlanság vélelmét. Karrierek és emberek mennek tönkre egy tweet miatt, amit miután felkaptak az írója töröl...

A biztos utas 2018.04.01. 09:07:11

@Kata SWL:

"A könyv témájának szempontjából nem ez a lényeg. Nem ártana az egész szöveget koherensen értelmezni, nem csak 1 mondatot kiragadni, hogy elmondhasd, hogy megmondtad, ez is egy feminista írás."

Hol irtam ezt?
Konkretan idezz legyszives!

"Btw csak szólnék, hogy a feminizmus a női-férfi egyenjogúságról szól, nem a női hatalomról, a férfiak elnyomásáról."

Ugy latod, hogy nincs egyenjogusag? Ugy latod, hogy jelenleg a noknek van kevesebb joga? En nem ezt latom a valo eletben, SOT!
A feministak 2018ban szanalmas boldogtalan provokatorok, semmi egyebrol nem szol az egesz. Jelenleg nem latok olyan munkahelyet, ahova azert nem vesznek fel, mert no vagyok, olyat viszont ezernyit, ahova azert NEM, mert ferfi vagyok. Ezek a sulyos tenyek, amiket nem szeretnek a feministak meg a seggnyaloik elismerni. Hogy igazabol mondjuk ki, SEMMILYEN jogert nem kell harcolni, ami megy, az gyakorlatilag a ferfiak elleni hangulatkeltes, semmi mas.

"És azt is megjegyezném, hogy igen, a zaklatás ugyanúgy érinti a férfiakat is, akik ha nem engrdelmeskednek, az állásukba stb. kerülhet, DE ritkán olyan a zaklató, akivel fizikailag nem bírnak el, míg a nők sokszor tehetetlenek, emiatt megerőszakolják őket, míg a férfiaknál meglehetősen ritka az utóbbi..."

Ja, persze! Biztos sokat foglalkoztal mar csaladon beluli eroszak aldozataival, ugye? Kepben vagy a temaban bizonyara, azert nyomod ilyen nagy lelkesedessel az eszosztast.... gratulalok.
Kis baratom, ha valamiben, akkor ebben igen komoly tapasztalatom van. Es nem, nem ritka az utobbi, csak nem jo a tema, mivel kinos. Ettol meg letezik es nem RITKA.

"Ennek ellenére undorodok a sok alaptalan meghurcolástól, ami Hollywoodban zajlik, és attól, hogy nem ismerik az ártatlanság vélelmét. Karrierek és emberek mennek tönkre egy tweet miatt, amit miután felkaptak az írója töröl..."

Miert undorodsz? Kedvenc feministaid altal evtizedek ota csinalt oriasi hiszti hatalmas finaleja, ami ott zajlik. Nem kell elhatarolodni, hadd vesszen mindegyik, amelyik ferfinak szuletett, hiszen az csak gonosz lehet. A Farkasember! Tudod!

hannigabi 2018.04.01. 10:24:20

@A biztos utas: sztyűűűha, de fasza gyerek vagy!

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2018.04.01. 11:55:47

@A biztos utas: itt írtad ezt:
"És igen, férfiakat is zaklatnak nők, akik visszaélnek a hatalmukkal, és erről is beszélni kell (sőt, hiszen ebben az esetben az áldozatok még inkább hallgatnak, mert általános megvetés övezi őket, ha kiderül, mi történt velük), de most alapvetően nem erről a problémakörről van szó. "

Igen, ez minden feminista kedvenc retorikai fogasa: valoban, nem csak nok lehetnek aldozatok, de most NEM IS EZ A LENYEG.
Pfffff....."

Semmilyen jogért nem kell harcolni? Pl.az megvan, hogy egy nő ugyanazért a munkáért még mindig sokkal kevesebb bért kap, mint egy ffi (kivéve pl. az itthoni, tv-ben szabályozott közigazgatási béreket)? Vagy h azonnal az érzelmekkel azonosítják őket, blabla, ezért "nem alkalmasak vezetőnek" a ffiak szerint? Holott már többször bebizonyosodott, hogy sokkal jobb vezetők tudnak lenni. Ja,és az megvan,h sok helyen, ha egy nő elmegy szülni, akkor elveszíti az állását, mert a helyére nem határozott időre vesznek fel vkit, hanem végleg?? Majd ha mindenhol, pl. a parlamentekben is arányos lesz a ffi-női szám, akkor beszélhetsz egyenjogúságról. Az esetek többségében normál környezetbe kerülök, de volt olyan közeg, ahol 2x annyira kelett tepernem,h számítsan annyit, mint egy ffi.

Nincs semmilyen ffiak elleni haragkeltés, csak túl kéne látni egyes szektorokon...
A családon belüli erőszakot illetően a toplistán vagyunk nemzetközileg. Abban is, hogy az erőszak következtében hány nő v gyerek hal meg. Amíg a bántalmazott ffiak nem állnak ki, nem tesznek lépéseket, feljelentést, médiavisszhangot, addig persze, hogy nem téma, mivel jóval kevesebb az adat is a titkolózás miatt. És mondhatod, hogy ez IS a nők hibája, mert nyilván a KSH adatait is a nők kezelik/tusolják el, sőt versenyeznek, h mennyivel több a női áldozat mint a ffi, ugye?
Pufogtathatod itt, hogy mennyire kínok kínja ffinak lenni, de nézzél körül előtte. Biztos a metoo is a nők hibája, és nem arról beszélek, amikor a hotelben köntösben vár a ffi és van választási lehetőséged, elmehetsz v maradsz; vagy amikor kamutweeteket írnak, hogy vkit megrángassanak.

A biztos utas 2018.04.02. 18:30:46

@hannigabi: Hat te meg mit kavarsz itt? :D Huzzal mar oda, ahol igeny van rad anyam :D

"Semmilyen jogért nem kell harcolni? Pl.az megvan, hogy egy nő ugyanazért a munkáért még mindig sokkal kevesebb bért kap, mint egy ffi (kivéve pl. az itthoni, tv-ben szabályozott közigazgatási béreket)?"

Nem, nincs meg. Sot, folyamatosan azt latom, hogy a ferfiaknak sokkal de sokkal nehezebb dolga van, mint a noknek. Kezdve az elhelyezkedest, aztan a munka megtartasat es egyaltalan nem latom, hogy ferfikent valaki tobbet keresne. Ezekrol mindig csak a feministaktol hallani es mar unalmas, az a baj. Roppant unalmas.

"Vagy h azonnal az érzelmekkel azonosítják őket, blabla, ezért "nem alkalmasak vezetőnek" a ffiak szerint?"

A ferfiak szerint?
Ez meg milyen duhroham hozta most ki beloled? :D A gonosz ferfiak? Tenyleg minden ferfi egykent gondolkodik a nokrol szerinted?
Igy eleg nehez vitatkozni, ereztem en, megint a farkasember-szindroma. Tokmindegy, mit mondok, csak egy ferfi vagyok, aki UGY GONDOLJA, hogy AZ OSSZES NO ALKALMATLAN. Ezt te szepen eldontod magadban, mar elore. Azt hiszem, ennel jobban nem leplezhetted volna le ennek az egesznek a hiteltelenseget....

"Holott már többször bebizonyosodott, hogy sokkal jobb vezetők tudnak lenni."

Miert nem mondasz valami konkretat? Csaladom notagjaival vegig szoktuk nezni, kik a vezeto NOK. Ott vannak a politikusok kozott paran, te melyik frakciot tartod tamogatasra erdemesnek, melyik partot szereted? Csak, hogy tudjuk, melyik frakciok szorulnak arra, hogy a ferfi tagok egy reszet kicsereljuk nokre....

"Ja,és az megvan,h sok helyen, ha egy nő elmegy szülni, akkor elveszíti az állását, mert a helyére nem határozott időre vesznek fel vkit, hanem végleg??"

Nincs ilyen tapasztalatom. A kozszferaban ez nincs, a maganszfera az meg magan. Ott mindegyik eset mas. Most egyebkent felelosseget kellene vallalnom azokert, vagy ez most mire megy ki? Nem egeszen ertem. Nincs cegem es nincs olyan ismerosom, akinek cege van.

"Majd ha mindenhol, pl. a parlamentekben is arányos lesz a ffi-női szám, akkor beszélhetsz egyenjogúságról."

Na de beszeljunk mar konkretan errol :)
Most 200 ember van ott, melyik szorul arra a ferfiak kozul, hogy nokre csereljek? Konkretat mondj mar :D

"Az esetek többségében normál környezetbe kerülök, de volt olyan közeg, ahol 2x annyira kelett tepernem,h számítsan annyit, mint egy ffi."

Ha valahol taho bunkok vannak, akkor ne dolgozz ott. Ha valahol para, hogy neked fekete a borod szine, meg melleid vannak, akkor lepj ki onnan. Ez ilyen. Kapitalizmus van.

"Nincs semmilyen ffiak elleni haragkeltés, csak túl kéne látni egyes szektorokon..."

Szerintem is.

"A családon belüli erőszakot illetően a toplistán vagyunk nemzetközileg. Abban is, hogy az erőszak következtében hány nő v gyerek hal meg. Amíg a bántalmazott ffiak nem állnak ki, nem tesznek lépéseket, feljelentést, médiavisszhangot, addig persze, hogy nem téma, mivel jóval kevesebb az adat is a titkolózás miatt. És mondhatod, hogy ez IS a nők hibája, mert nyilván a KSH adatait is a nők kezelik/tusolják el, sőt versenyeznek, h mennyivel több a női áldozat mint a ffi, ugye?"

Na latod, ezert gyulolom a mocskos fajtatokat! A nok, pontosan ugyanazok a nok, megallas nelkul a ferfiakat gyengenek nevezik. Hogy mindenkeppen ego legyen, ha egy ferfi panaszkodik, barmirol is. Hogy ciki legyen megszolalni. A megszolalasok ritkasaga pont errol szol, errol arulkodik. Es ezt nyuszika te pontosan olyan jol tudod, mint en. Ezert hanyok a kibaszott fajtadtol.
Na pusztulj....

"Pufogtathatod itt, hogy mennyire kínok kínja ffinak lenni, de nézzél körül előtte."

Nezek anyukam es en latok is. Te meg nem akarsz latni az orrodon tul.

"Biztos a metoo is a nők hibája, és nem arról beszélek, amikor a hotelben köntösben vár a ffi és van választási lehetőséged, elmehetsz v maradsz; vagy amikor kamutweeteket írnak, hogy vkit megrángassanak."

Lenyegtelen, mit mondasz, ordit rolad, hogy mennyire gusztustalan vagy.

A biztos utas 2018.04.02. 18:33:54

@Kata SWL: Tudod mit, ezek utan azt mondom, verjenek is meg es alazzanak, ahogy tudnak! AHOGY TUDNAK! Pfuj........ hanynom kell az ilyenektol....

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2018.04.02. 19:26:17

@A biztos utas: Ja, hát nőgyűlölőként nem is értem mit keresel itt. A férfiakkal semmi bajom, azt pedig nem szarkazmusból írtam, hogy ki kell állni és elmondani a bántalmazást. Attól, hogy egyes "macsó" bunkók szerint ez gáz, meg "legyél már férfi", attól nem tudom miért vonod le azt a következtetést, hogy a nők is ezt gondolják. Mint mondtam, a férfiak többségével semmi bajom, kivéve a degradálókat és az ilyen álszent "minden a nők hibája" nagyokosoktól. És hol írtam én ilye, hogy a férfiak gyengék? Hol utaltam rá, mondd már meg kérlek! :D
A női vezetőre egy tökéletes példa a volt tanárnőm, aki 34/35 évesen 2 államtitkárt helyettesítrtt, mellette egyetemen tanított és közben megírta úgy a habilitációját, hogy dolgozott, miközben az emberek 90%-a fél év szabadságot kivesz ilyenkor.
A közszférában és a magánszférában ugyanúgy megvan a GYES miatti munkahelyelvesztés, nagyon ügyes mödszerek vannak rá sajnos...
Köszönöm a jókívánságaidat, viszont kívánom! :) Tanácsolom, hogy mielőtt ilyeneket írsz olvass utána, hogy mi az az értő olvasás (micsoda feladat: éretelmezd hogyan kell érzelmezni), mert a válaszaidból ítélve sajnos a mondanivalóm negyedét SEM sikerült megfelelően interpretálni.
Gyűlölöd a fajtámat? Javaslom, hogy nagyon gyorsan szokjál le az ilyen hangnemről, vagy ne csodálkozz, ha szájbavernek vagy tökönrúgnak. :)

hannigabi 2018.04.02. 23:26:55

@A biztos utas: Ahogy Bullet-thoot Tony mondta a Blöffben: "Ki vagy morci?"

A biztos utas 2018.04.03. 18:50:44

@Kata SWL:
"Gyűlölöd a fajtámat? Javaslom, hogy nagyon gyorsan szokjál le az ilyen hangnemről, vagy ne csodálkozz, ha szájbavernek vagy tökönrúgnak. :)"

Meg lehet probalni.
Jatszhatod a hulyet, mikozben engem nevezel hulyenek, de nem baj, mert aki elolvassa, ugyis latja, mi a helyzet. Nagy nulla vagy, masodnickjeiddel egyutt. Gyenge nagyon.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2018.04.03. 21:36:27

@A biztos utas: Én nem fogom megpróbálni, nem vagyok az erőszak híve, a szavak erejében hiszek, azt is használom. Másodnickjeimmel? :D Igazad van, ha ezt valaki elolvassa, látni fogja a szánalmas vergődést, amit itt lenyomsz kezdettől fogva, hogy "feminácik metoo-znak csak és bezzeg férfinek lenni milyen nehéz". Ha valami/valaki itt gyenge, azok az érveid.
Szép estét! :)

Csii 2018.04.05. 13:37:16

Az a szerencse, hogy mindenkinek lehetnek érvei :)

Csii 2018.04.10. 00:26:00

@Kata SWL:
Egyébként ki lesz nőgyűlölő? Akire te mondod?

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2018.04.10. 01:25:11

@Csii: nem mondtam még senkire, h nőgyülölő, de az a nettó baromság alapján, amit a kedves kommentelő idehányt, kijár neki a titulus.
Btw sajnálom, ha az egészből ennyi jött le.

Csii 2018.04.11. 00:50:55

@Kata SWL:
Az jött le, hogy kihoztad valakiből az állatot, majd kirakattad. Ennyi.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2018.04.11. 01:58:47

@Csii: 1.nem hoztam ki belőle az állatot, már az első hozzászólásából látni lehet, h érdemi vitába nem lehet kezdeni vele. Ez sajnos be is igazolódott. De az ember mindig reménykedik...
2. Nem rakattam ki, ha akarom, akkor én rakom ki, de minek raknám? Az, hogy nem válaszolt, szerintem szintén mindennél beszédesebb...
Btw ha körbenézel a blogon, feltűnhet, hogy nem szokásunk kirakni embereket. Mi nem azon a szinten vagyunk... :)

Csii 2018.04.16. 09:29:30

@Kata SWL: Máshogy látom... de mindegy
süti beállítások módosítása