Könyvkritika: Karen Cleveland: Tudnom kell (2018)
2018. február 12. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Karen Cleveland: Tudnom kell (2018)

Alapvetően megérdemli a regény a hype-ot, ami körülveszi

cleveland.jpg

Kémregényekkel Dunát lehet rekeszteni, azonban ha a CIA volt elemzője veti papírra a sztorit, arra érdemes felkapni a fejünket, hiszen nála bennfentesebb infókkal biztosan nem rendelkezik senki arról, hogyan is zajlik az ultramodern kémelhárítás napjainkban. Karen Cleveland könyvének jogait már a megjelenés előtt eladták több országban is, a filmváltozat már az előkészületek fázisában tart az Universalnál, nem kisebb névvel a főszerepben, mint Charlize Theron. A kérdés az, hogy vajon tényleg megérdemli-e ez a regény azt a hype-ot, ami körülveszi? Nos, alapvetően igen, hiszen egy fordulatos kémsztorit kapunk, de a műfajtól merőben szokatlan módon érzelmes felütésekkel. Hiszen a főszereplő egy négygyermekes családanya, akinek nemcsak az országa védelme fontos, hanem a szeretteié is, melynek eredményeként az érzelmek és az elemzői szaktudás olyan erősen fűződnek össze, hogy mindvégig fenn tudják tartani az érdeklődést, és a végére is tartogat az írónő egy olyan csavart, hogy a fal adja a másikat. Mindezzel együtt nem éri el a Le Carré-i szépirodalmi szintet a szerző, azonban tökéletesen szórakoztatja az olvasót és el is gondolkodtatja, miközben megfűszerezi a történetet a szürke hírszerzési hétköznapok bemutatásával. Meglepően kevés az akció a történetben, a pisztoly csak a végén kerül elő, és annak a kezében sül el, akitől nem várnánk, azonban olyan jól fel van építve a férj-feleség konfltikus, és olyan jól keveri az írónő a szálakat, hogy ahogyan haladunk előre az eseményekben, már mi is mindenkire gyanakszunk a főszereplővel együtt. Egy izgalmas thriller, amelyben egy okos, ámde férje által nem kicsit befolyásolt feleség a gyermekei védelmében öntudatra ébred, és bátran szembenéz egy megoldhatatlannak látszó helyzettel.

Vivian Miller négygyermekes családanya, aki egy nem túl szép napon azzal szembesül CIA-elemzői munkája során, hogy a férje, akivel sok éve megosztja az életét, valójában orosz alvóügynök. A férfi nem is tagadja a tényeket, és azt javasolja, hogy a család érdekében adja fel őt, erre azonban az asszony nem képes, ehelyett belemegy abba, hogy törli a rendszerből a férjére vonatkozó adatokat. Azonban ezzel zsarolhatóvá válik, amelyet az oroszok természetesen azonnal kihasználnak, és a helyzet egyre jobban elmérgesedik...

Vivian-ben egy világ omlik össze, amikor megtudja, hogy szeretett férje valójában országa ellensége, a békés családi otthon másodpercek alatt földi pokollá változik, azonban a gyerekek érdeke mindent felülír az asszonyban, ezért hiába tudja, hogy bűnt követ el, mégsem adja fel a férjét. Ezzel olyan események láncolatát indítja el, amelyek egyre inkább elfajulnak, mivel az oroszok a családjával zsarolják a számukra nagyon értékes információkkal rendelkező CIA-elemzőt. Azonban a halálos veszély kihozza az anyatigrist a nőből, eddig rejtett képességei törnek felszínre, és mindent megtesz, hogy valahogy kikeveredjen ebből a slmasztikából, amelyben az államérdek és a család jövőjének kérdése olyannyira összekeveredik, hogy nem lehet érzékelni, hol kezdődik az egyik és végződik a másik. Az igazi konfliktus azonban, amely mindvégig képes fenntartani az érdeklődést, az a férj és feleség kapcsolata, Vivan - nek fogalma sincs, megbízhat-e a Matt-ben, aki eddig kősziklaként állt mellette. Vagy csak az volt a célja, hogy elaltasson minden gyanakvást, és hazugság volt minden, amit átéltek együtt, a házasságuk, a szerelmük, ez mind csak érdek volt, nem érzelem? Izgalmas kérdések, amelyekre tényleg csak a legutolsó oldalon kapjuk meg a választ.

cleveland2.jpgVivian az évek során megszokta, hogy férje hozza meg helyette a döntéseket, a csemetékkel is ő foglalkozik többet, hogy ő a munkájára koncentrálhasson, mivel a család érdeke ezt diktálja, hiszen az ő egészségbiztosítása fedezi beteg gyerekük gyógyítását. Mikor lett az életvidám, vagány fiatal nőből manipulálható, akaratgyenge családanya? Azonban amikor hirtelen magára marad a megoldhatatlannak látszó problémával (a hazáját árulja el vagy a családját?), számára is meglepő módon nem omlik össze, hanem megrázza magát és úgy dönt, bármi áron megvédi a gyermekeit. Akár a férjétől is, ha kiderül, hogy az oroszok oldalán áll, habár ezt egyre nehezebb kibogozni, olyan gyorsan zajlanak az események. Amilyen lassan jutunk el addig, hogy Vivian ténylegesen cselekedni kezdjen, olyan viharsebesen kapcsol turbófokozatra a történet, amikor meghozza ezt a döntést, és a sok erkölcsi dilemma után a tettek mezejére lépve hatalmas iramban haladunk a végkifejlet felé. Ami annyira megdöbbentett, hogy csak pislogni tudtam, habár valahol várható volt, de mégis jól megvezetett az írónő.

Ahhoz képest, hogy egy valódi CIA elemző írta a könyvet, nem lett túl csavaros a hírszerzési rész (nyilván ennyit tehetett közzé a kémelhárítási munkája hétköznapjaiból és nem többet), viszont annál érzelmesebb lett a történet, nem a csajos, hanem a nőies fajtából, hiszen egy családanya vívódásairól szól alapvetően az egész sztori, akinek újra meg kell találnia önmagát, hogy meg tudja óvni gyermekeit a saját és férje tetteinek következményeitől. Első könyvnek egyátlalán nem rossz, szórakoztató és izgalmas thriller, amelyet együltő helyemben olvastam végig, annyira kíváncsi voltam rá, hogyan oldja meg Vivian a helyzetet, és vajon Matt tényleg az-e, akinek mutatja magát, vagy valaki teljesen más. Szerintem kiváló filmalapanyag ez a könyv, nem váltja meg a (kém)világot, ellenben érdekes és fordulatos, biztosan nem fogunk unatkozni majd a moziban. Az egyetlen problémám nekem az volt vele, hogy túl hirtelen váltunk át a vívódások után a tettekre, ezért egy picit hiteltelen, hogy hirtelen egy női James Bond lesz a főszereplő, de összességében nekem nagyon tetszett ez a kötet.

9/10

A könyvet az Agave Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

unnamed.png

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4813651618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2018.02.13. 21:15:58

Számomra egy újabb csalódás volt, pedig már annyiszor megfogadtam, hogy nőtől nem olvasok, de a reklám miatt sajnos mégis bedőltem. Nos, ez szerintem nem kémregény volt, hanem egy újabb érzelmes, nyavalygós, jaj, most mi lesz velem picsogás, mint a "Lány a vonaton". A végében a magam részéről egészen biztos voltam, sőt attól tartok, még folytatása is lesz, pedig már ezt is kár volt megírni.
süti beállítások módosítása