Könyvkritika: Fa Nándor: Magad, uram (2017)
2018. január 15. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Fa Nándor: Magad, uram (2017)

Minden eklektikussága ellenére egy rendkívül érdekes könyv

fa_nandor.jpg

Törpe korunkban nagyon kevés igazi hős van, akire felnézhetünk, ha valaki, akkor Fa Nándor pontosan ebbe a kategóriába tartozik. Nagyon kicsi voltam még, amikor a Szent Jupáttal belevágott egy kalandba, amelyből egy életre szóló szenvedély lett, emberünk mindent feltett a hajózásra. Sikeres üzletember, boldog családi életet él, és ami nekünk a legfontosabb: ötször kerülte meg a Földet, tavaly pedig túl a hatvanon vett részt és ért célba a Vendée Globe versenyen, a Spirit of Hungary fedélzetén. Volt olyan bölcs, hogy nem sokkal utána bejelentse, nincs tovább, többször nem áll rajthoz, ezzel a sportsikerrel megkoronázta egész életművét, a csúcson kell abbahagyni. A vitorlázás teljesen távol áll az érdeklődési körömtől, ami természetesen nem gátol meg abban, hogy lenyűgözzönek Fa Nándor sikerei, hiszen egyedül szembenézni az óceánnal (nyilván ma már minden technikai feltétel adott ahhoz, hogy ne történjen tragédia, de akkor is) számomra emberfeletti teljesítmény, nem tartom magam gyávának, de ehhez szerintem olyan bátorság, technikai tudás és sziklaszilárd céltudatosság kell, amellyel egy hozzám hozzám hasonló átlagember nem rendelkezik. Mivel nagyon kíváncsi voltam arra, mi kellett a sikeres Vendée Globe versenyhez és Fa Nándor élettörténete is érdekelt, nem volt kérdés, hogy beszerzem ezt a könyvet, és természetesen viharsebesen elolvastam, mert minden ekletikussága ellenére egy rendkívül érdekes személyiséget ismerhettem meg belőle.

Volt egyszer egy kajak-kenus fiatalember, aki egy jó barátjával úgy döntött, hogy körbehajózza a Földet, pusztán kalandvágyból. Egy sufnituninggal készült járművel nekivágtak az óceánnak, talán azért voltak olyan bátrak, mert nem tudták, hogy milyen veszélyes dologra vállalkoztak. A Szent Jupát Gál Józseffel és Fa Nándorral a fedélzetén 1987-ben érkezett meg Opatijába, hősünknek pedig annyira megtetszett az a világ, amelybe belecsöppent, hogy úgy döntött, felteszi rá az életét. Sok évvel később, 2016-ban startolt el a Vendée Globe mezőnye, köztük Fa Nándorral, aki sokat tanult a kudarcokból, és ezúttal már érett fejjel és rengeteg tapasztalattal vágott bele a versenybe...

Az első döbbenet az volt, hogy gyakorlatilag földimről van szó (Székesfehérvár nincs messze Tatabányától), a másik pedig az, hogy milyen mélyszegénységből küzdötte fel magát Fa Nándor a saját erejéből a vitorlás sport nemzetközi élmezőnyébe. Mivel két testvére is Németországba szökött, esélye sem volt egyetemre járni, hamar a saját lábára kellett állnia a fiatalembernek. A sportnak köszönheti, hogy ki tudott törni a szerény körülmények között, amelyek között felnőtt, először ökölvívással foglalkozott, de aztán megtalálta a saját közegét a kajak-kenusok között. Hiába dolgozott keményen, soha nem jutott el olyan szintre, hogy komoly versenyezői karriert tudjon befutni, azonban mindenkit ismert a szakmában, így el tudott indítani egy sporteszközöket gyártó vállalkozást, amelyből egyre jobb életkörülményeket tudott biztosítani magának. A Szent Jupát (amelyet a kajakosok védőszentjéről neveztek el) földkörüli útja során jött rá az addig főként a kalandoknak élő Fa Nándor, hogy az ő jövője a vitorlás sportban van. Rá jellemző módon céltudatosan építette fel új életét, vállalkozást hozott létre, amelyet okosan építgetett, megnősült, családot alapított, és mindezek mellett saját maga tervezte hajókon vett részt egyre komolyabb versenyeken.

fa_nandor2.jpgNem jött könnyen a siker, a tavalyi Vendeé Globe eredményhez kellettek a korábbi versenyek kudarcai, hiszen rengeteget lehetett belőlük tanulni, ezek nélkül a tapasztalatok nélkül nem lehetett volna megépíteni a megfelelő hajót, illetve lélekben felkészülni azokra a kihívásokra, amelyeket az óceán tartogat. Félelmetes volt belelátni abba, mennyi minden kell ahhoz, hogy egy versenyző rajthoz tudjon állni, hány év munkája van abban, hogy biztonságos és jól megismert hajóval tudjon elindulni a kikötőből. Hiába a modern technika, az óceán mindig tartogat meglepetéseket, bár ma már nagyon ritkán fordul elő haláleset, a Vendée Globe hőskorában, a 90-es években több sporttársat is elveszítettek Fa Nándorék. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden mondatot értettem abból, amit olvastam, annyi szakkifejezést használt a szerző, de mivel alapvetően egy olvasóbarát, olvasmányos kötet született, a lényeget, a vitorlázás varázsát sikerült átadni a laikusok számára is.

Eléggé eklektikus lett a könyv, életrajznak indul, időnként átalakul hajónaplóvá, belekóstolhatunk a nemzetközi hajózási versenyek világába is, a vége pedig ökotudatos filozófia lett, ezért sokszor kizökkenünk az eseményekből, ugyanakkor legalább nem lett egy tucatdarab, annál pedig Fa Nándor sokkal értékesebb ember, hogy sikerreceptekkel untasson bennünket. Ugyanolyan szikár a stílus, mint amilyen a szerző habitusa, mégis egy igazi kalandor lelket ismerhetünk meg a könyvből, aki sok mindent tapasztalt az évek során, az óceán nem szelidítette meg, viszont megtanította arra, hogy az igazán fontos dolgokra figyeljen oda az életben. Sok mindent megtudunk Fa Nándorról, a magánemberről és a sportolóról, de az ő igazi terepe nem az írás, hanem a végtelen víz, nekik kettőjüknek van dolguk egymással, mi itt csak kibicelhetünk.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7913571467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása