A legsötétebb óra / Darkest Hour (2017)
2018. január 12. írta: Kata SWL

A legsötétebb óra / Darkest Hour (2017)

Winston Churchill bőrébe bújni valószínűleg a legtöbb színész álma, mivel nagyon jellegzetes karakter, igazi jutalomjáték őt megtestesíteni. Gary Oldman azonban mégis nemet mondott Joe Wright rendezőnek, mivel elmondása szerint kicsit sem hasonlít Churchillre, és nem akart meghízni sem a szerep kedvéért. Azonban ha Mohamed nem megy a hegyhez, a hegy megy Mohamedhez: sikerült Kazuhiro Tsuji maszkmestert  - akinek többek között a Hellboy és Benjamin Button maszkjait köszönhetjük - meggyőzni, hogy változtassa át Oldmant a 65 éves angol miniszterelnökké. 

280018_1514894953_9087.jpg

Néhány nappal azután, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill (Gary Oldman) élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: választani kellett, hogy megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülmények között nézett szembe - ahogy ő nevezte - legsötétebb órájával, lelkesítette fel a nemzetet, és próbálta megváltoztatni a történelem menetét. 

A film szkriptjét a BAFTA- díjas Anthony McCarten jegyzi, aki A mindenség elméletének forgatókönyvírójaként már bizonyította, hogy ért a nagy szavakat kimondó emberek életének bemutatásához. A történet 1940-ben játszódik, egy rövid időszakot felölelve, amikor Churchill talpraesett titkárnője (Lily James) segítségével, májusban és júniusban megírt beszédeivel megváltoztatja a II. világháború kimenetelét. A mű alappillérét is ezek a szónoklatok képezik, Oldman pedig ezek elmondása miatt is bólintott rá a szerepre. A legsötétebb óra nemcsak politikai, hanem személyes harcokat is bemutat. Churchillnek nemcsak Hitlerrel kell megküzdenie, hanem honfitársával, a békét támogató tábor vezetőjével - egyben a másik miniszterelnök esélyessel -  Viscount Halifax-szal (Stephen Dillane) is; döntenie kell a Dunkerque- ben lévő katonák és hazája sorsáról; gondoskodnia a Dinamó hadműveletről, miközben egyetlen igaz hátországa a felesége (Kristin Scott Thomas).

280018_1514894990_4793.jpg

A mű tökéletesen bemutatja Anglia vezetőjének sajátos humorát, modorát, makacsságát, ugyanakkor a gyenge, saját döntéseiben kételkedő idős embert is, akire akkora nyomás nehezedik, amit félő, hogy nem bír el. Gary Oldman pedig mesterien vegyíti karaktere erős és gyenge oldalát; szabadon hagyott homlokával és szájával tökéletesen hozza Churchill beszédét - ha kell motyogását vagy ordítását - és gesztusait, emellett mozgása is teljesen megegyezik a 65 éves miniszterelnökével; azonban ami igazán briliánssá teszi, az a jelmezen, a habruhán és a maszkon is átütő színészi játéka. Oldman már többször bizonyította, hogy igazi kaméleon: bármilyen hangot, akcentust, karaktert képest tökéletesen megtestesíteni, de ezúttal valóban élete eddigi legjobbját hozza (a jellegzetes hang és beszédstílus miatt érdemes eredeti nyelven nézni a filmet). A mellékszereplők remek választásnak bizonyultak, de ahogy a történet, úgy a show is Churchillé, vagyis Oldmané.

A fókusz tehát Anglia vezetőjén és csatáin van, és ennek minden mást alá is rendel Wright, mégis dinamikus, egy pillanatig sem unalmas a cselekmény, és nem érezzük a direktor markáns stílusjegyeinek hiányát sem. Az egyik csúcspont a metrójelenet, amikor a miniszterelnök a népéhez fordul tanácsért; de a rosszul mutatott "victory" mellett Churchill frappáns beszólásait, megjegyzéseit és humorát is gazdagon, jókor és jó helyen adagolják az alkotók. Dario Marianelli erős zenéje nemcsak a feszült és gondterhelt atmoszférát fokozza, Oldman játékának is tökéletesen aládolgozik, így lehetünk szemtanúi olyan katartikus jeleneteknek, mint Churchill filmbeli utolsó beszéde, amitől valóban kirázza a nézőt a hideg. 

280018_1514894850_1191.jpg

Sokan ismerik Churchillt, az embert, akitől nemcsak a saját uralkodója, de Hitler is rettegett, azonban A legsötétebb óra a legenda mögé enged betekintést: nemcsak a miniszterelnököt látjuk, hanem magát az embert is, aki az égre tekintve megkönnyezi az elesett katonákat, röfög a feleségének, és szemrebbenés nélkül beszól királyának, IV. Györgynek. Emiatt pedig nemcsak kívülről nézzük egy ember tetteit, beszippant minket a mű hangulata, sokszor együtt őrlődünk Winstonnal. Ahogy tőle is elhangzik, úgy a szájbarágást nélkülöző film üzenete is az, hogy a gyengeségeinktől leszünk erősek, a kételyeinktől pedig bölcsek. Akármilyen közhelyesen is hangzik a mondanivalója, megtölti tartalommal és értelemmel, ugyanis a miniszterelnök kitartva az elvei mellett olyan tetteket vitt végbe, amikben senki sem hitt, és amelyeket ma - többek között -  Christopher Nolan megfilmesít. A híres beszédek könnyen fulladhatnának bele a túlzott giccsbe, azonban Oldman alakításában olyan, mintha először hallanánk őket, bennünk is nagy energiát mozgat meg a teljes átszellemülés okozta lelkesedése. 

A legsötétebb óra aduásza minden kétséget kizáróan a főszereplője, és annak óriási alakítása. Gary Oldman maga Winston Churchill, és habár tökéletesre sikerült a színész külső átváltoztatása, az egész mit sem érne, ha nem lenne ott minden korty whiskey lenyelésében, minden egyes szivar meggyújtásában, minden gesztusában vagy morgásában a miniszterelnök. Amit Oldman a filmben és ezáltal a filmmel művel, arra kevés példa akad, ezért okkal zsebeli be a díjakat, és megérdemelten kopogtathat már most az Akadémia ajtaján. Wright új - számomra hibátlan -  alkotását mindenkinek ajánlom, mivel nemcsak Oldman ajándékoz meg minket egy mesteri jutalomjátékkal, hanem a film is olyan zsigeri élményt nyújt, amit újra át akarunk majd élni. 

10/10

A legsötétebb óra teles adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6013567299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása