Sorozat: Dark - 1. évad
2018. január 11. írta: danialves

Sorozat: Dark - 1. évad

"Stranger Things", "Twin Peaks" - hangzottak a párhuzamok a német Netflix-sorozat, a Dark kapcsán. És első látásra tényleg hasonló koncepcióról van szó: egy atomerőmű árnyékában élő, Winden nevezetű német kisvárost láthatunk, ahol rejtélyes eltűnések, még rejtélyesebben előkerülő holttestek, egy rakás megmagyarázhatatlan jelenség sokkolja az ott lakókat, számunkra pedig hamarosan kiderül, hogy a közeli barlangban egy féregjárat vezet vissza 33, illetve 66 évvel korábbra, és a múlt kísértetei okozzák az ominózus ügyeket.dark-netflix-jonas-cave.jpg

És a Darkról mindent el is mond, hogy már az első perctől kezdve ezek a párhuzamok határozták meg a vele kapcsolatban folytatott diskurzust, ugyanis ez a sorozat egy dolgot csinál jól: a nézőt átverését, hogy többnek mutassa magát, mint ami valójában. Misztikus kultsorozat helyett ugyanis az összkép inkább arra emlékeztet, mintha a The Walking Dead munkamódszerével próbálták volna meg újraírni a Lostot: a lehető legolcsóbb módszerekkel, rejtélyekből kreált rejtélyekkel, öncélú cliffhangerrekkel a képernyő előtt tartani a nézőt. A Dark egy rossz drog, egy abuzív kapcsolat, semmi örömünk nincs benne, de ellenállhatatlan késztetést érzünk, hogy ne adjuk fel.

Ugyanakkor nem akarom tagadni, hogy az alkotókban lett volna ambíció, pusztán nagyon rosszul végezték a dolgukat. Egy időutazós történetnél kézenfekvő, hogy az az eleve elrendeltségről, a múlt-jelen-jövő megváltoztathatatlanságáról szóljon, de ezt a Dark drámai szempontból egészen öngyilkos szinten műveli. Ennek a koncepciónak igazán akkor lenne értelme, ha (mint például az Időhurok esetében) végig azt látnánk, hogy mindenki kétségbeesetten próbál belebabrálni az idővonalba, hogy csattanóként például egy olyan fordulatot kapjunk, hogy pont ezzel idézik elő az elkerülni vágyott eseményeket. Ehhez képest ebben a sorozatban a 10 részes évad 8. epizódjáig kell várnunk, mire valaki megpróbálja eltéríteni medréből az események folyását, de ettől függetlenül sem tesz senki semmit.

Eleve lehetetlen feladat, hogy az írók nettó 15-20 szereplőnek (és ezt a számot még fel kell szorozni hárommal a különböző idősíkok miatt) értelmes karakteríveket írjanak, de még ehhez képest is rendkívül passzívak a Dark szereplői. Nemcsak a múlt és a jövő hullámai csapnak össze a fejük felett, de a jelen történéseivel is csak sodródnak, a cselekvőbb figurák pedig szimplán csak értelmetlen mellékszálakba, haszontalan próbálkozásokba hajszolják magukat.

Egy átlagos Dark-epizód így nagyjából úgy néz ki, hogy valaki komótosan kutat egy barlang vagy egy pince mélyén, hogy ne találjon ott semmi számottevőt, eközben pedig egy hangzatos, de végeredményben elképesztően semmitmondó és közhelyes monológot hallunk az időről vagy valami más hasonlóan fajsúlyos témáról. Majd jön egy montázs, ahol a szereplők szomorú arcait vetítik egymás mellé a különböző idősíkokból, miközben szomorú zene szól, az ezek közötti hézagokat pedig az tölti ki, ahogy baljóslatú aláfestés mellett egy baljóslatú képre (pl. a windeni barlangra) közelít csigalassúsággal a kamera.dark_102_unit_01392r_0.jpg

A Dark azért nagyon szeretné éreztetni, hogy komoly drámát mesél, éppen ezért mindig igyekszik bedobni egy-egy tragikus fordulatot, kiborulást a szereplők részéről, de érdemi alapozás híján ezek a mozzanatok teljesen erőtlenek, sőt, már-már szappanoperaiak. De ami a legnagyobb baj, hogy érdemi történetmesélés híján a rejtélyek válaszait sincs mibe elrejteni, az összes nagy csavart úgy lövik el a szezon második felében, hogy már az első pár epizód során könnyedén összerakhattuk őket - a Dark egyedüli ütőkártyája így az, hogy szándékosan titokzatoskodik, igyekszik összezavarni a nézőt, minden megválaszolt rejtélyt újabb kettővel überel. Ne reménykedjen tehát senki abban, hogy az évad végére közelebb kerül a válaszokhoz, az egyetlen intellektuális kihívásunk az lesz a 10 epizód során, hogy felismerjük a szereplő múltbeli énjeit, és hogy ki-hogyan-mikor kapcsolódik az adott eseménysorba.

A sorozat alkotói tehát a lehető legkevesebb erőfeszítéssel szerették volna a lehető legnagyobbat mondani, amiből nem hogy üres stílusgyakorlat, de egyenesen frusztráló parasztvakítás lett. Már-már a The Walking Dead mélységeit is sikerült felülmúlni, amilyen pofátlansággal a Dark hülyítette nézőit gigantikus, de üres ígéreteivel.  És ahogyan a The Walking Dead íróinak, a Dark készítőinek is bejött félig-meddig: én is végigültem az első évadot a kirakós darabkáit rakosgatva, noha már nagyjából a második rész környékén tudtam, hogy nem fogok kielégítő válaszokat kapni. Csak azzal tudom vigasztalni magam, hogy tapasztalataim hatására hátha más nem követi el ezt a hibát.

A Dark teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3713563707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borzasztó Károly 2018.01.12. 17:44:07

Ja, tényleg nagy kár, hogy nem kiszámíthatóbb a Dark, meg hogy nem a megfelelő választ kapja az ember a kérdésekre, már ha egyáltalán kap választ, ugye!
Azt is írhattad volna még, hogy az egész túlságosan német, a szereplők, a helyszínek, túl bonyolult a történet, összevissza ugrálnak az időben, egyébként is, ki beszél már németül.
:D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2018.01.12. 18:24:25

@Borzasztó Károly: Mert ha azt írom, akkor sikerült volna valami olyat kommentelned, aminek köze is van az általam leírtakhoz? ;)

AtomAntiPatikus 2018.01.13. 19:57:41

@danialves: az altalad leirtaknak nem sok koze van altalaban semmihez sem, kiveve a szellemi onanizalasodhoz, mikozben a fejedben kiralylany vagy. Elkezdtem olvasni a "cikket", majd az elso blokk utan felgorgettem es a gyanum be is igazalodott, hogy kit olvasok. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2018.01.13. 20:08:01

@AtomAntiPatikus: Nyugtass meg, hogy nem ezzel a beböfögéseddel akartad demonstrálni, hogy milyen a releváns, alapos és kicsit sem önfelszopó kritika. :D

pujvari 2018.03.27. 00:59:26

Már a sztori és a szereplők kritizálásával sem értek 1-t, de az, hogy a képi világról, hangulatról és kiváló hangokról, hangvágásról, illetve zenéről semmit sem írsz az gáz.. Valószínűleg nem komoly Tvvel és nem 7.1.2-es hangrendszerrel rendelkezel és nem élvezhetted a 4k és dolby atmos által nyújtott lenyűgöző hatást, ami óriási pluszt ad a filmhez..ez van..szerencse, hogy erre a kritikádra találtam rá először, így már semelyik másikat sem kell már elolvasnom..

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2018.03.27. 08:29:46

@pujvari: "hogy a képi világról, hangulatról és kiváló hangokról, hangvágásról, illetve zenéről semmit sem írsz az gáz.. "
Segítek akkor olvasni:
"Majd jön egy montázs, ahol a szereplők szomorú arcait vetítik egymás mellé a különböző idősíkokból, miközben szomorú zene szól, az ezek közötti hézagokat pedig az tölti ki, ahogy baljóslatú aláfestés mellett egy baljóslatú képre (pl. a windeni barlangra) közelít csigalassúsággal a kamera."

Amúgy el kell áruljak neked egy nagy titkot, de ne mondd el senkinek: egy szar sorozat 4K-ban és Dolby Atmosban is szar, egy jó sorozat meg telefonon nézve is jó. Mondjuk az tény, hogy utóbbi esetben nehéz közben kiverni magadra, hogy neked milyen "komoly" tévéd meg hangrendszered van. ;)

pujvari 2018.03.27. 11:10:04

1. csak degradáló dolgokat írsz maximum az említett tényezőkről, amit arra használsz, hogy a balfasz ízlésedet és csökött gondolkodásod által fel nem fogott sorozatot tovább fikázd
2. nagyon ostoba gyerek vagy ha értéktelennek tartod, hogy mi milyen rendszeren szól, ami a képet és a hangot is meghatározza és az egész filmet..sok film és sorozat attól lesz pld. több, hogy milyen vizuális élményt nyújt (nem véletlenül adnak díjakat a forgatókönyvön és a színészi játékon túl is), de még ennek megértéséhez is buta vagy te szerencsétlen..

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2018.03.27. 12:53:43

@pujvari: Engem egyre jobban érdekel, hogy mi van ezekben a sorozatokban, ami rovarcsapdaként vonzza ezeket a komplexusos gyökereket. Mármint azon kívül, hogy a 4K tévé mellett itt azzal is lehet farokhosszabbítózni, hogy felfogtál valamit, amin még felfognivaló sem volt, mert még az írók sem voltak képesek kibogozni a saját narratívájukat.

"nagyon ostoba gyerek vagy ha értéktelennek tartod, hogy mi milyen rendszeren szól, ami a képet és a hangot is meghatározza és az egész filmet"
Az "ostoba" kifejezést tartogassuk szerintem azoknak, akik nem tudnak szöveget értelmezni, mindenesetre segítek ebben is: igen, meghatározó része egy produkciónak az audiovizuális prezentáció, de egyrészt a szar cukrozva is szar, így ezt irrelevánsnak tartom (nem mintha egyébként a Darkról elmondható lenne, hogy ebben a tekintetben olyan művészi értéket képvisel, mint az anyám! vagy a Szárnyas fejvadász 2049, pusztán színvonalasan van elkészítve), másrészt veled ellentétben nekem van akkora tudásom és tapasztalatom, hogy egy operatőri munka vagy hangkeverés megítéléséhez nem kell 4K meg Atmos ,szóval légyszi ne magadból indulj ki.

Mindenesetre ha már ilyen nagylelkűen megígérted, hogy a többi kritikámat nem fogod megtisztelni hasonló okosságokkal, én üdvözölném, ha ezt itt is sikerülne összehozni, és nem kéne végigolvasnom, ahogy magadnak bizonygatod, hogy milyen faszagyerek vagy, mert a 4K-s tévéden felfogtál egy sorozatot, aminek más már 4 részre előre kitalálta a fordulatait. (De persze a másik két szerencsétlen beböfögéseinek ismételgetése mellé arról pontosan 0 karaktert tudtál írni, hogy mi volt ez a nagy felfognivaló. :D )

pujvari 2018.03.27. 13:16:14

olyan nagy tapasztalatú vagy, hogy egy junoszt tv-n át jövő hangból is megmondod, hogy jól van-e keverve a hang ugye, sőt az operatőri munkát is meg tudod ítélni abból :D istenem te nyomoronc fasz te..irodalmár, kritikus, operatőr, hangmérnök..mi vagy még te szerencsétlen blogíró barom? :D nézzél mobilon filmeket te balfasz :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2018.03.27. 16:21:45

@pujvari: Én tényleg javasolnám, hogy 4K-s tévé helyett esetleg ruházz be egy pszichológusra, hogy legyen kivel beszélgetned a kisebbségi komplexusodról, egyrészt szerintem neked is jobb lenne, ha feldolgoznád ezt a sok feszültséget meg projekciót, és nem csinálnál nyilvánosan hülyét magadból, másrészt megkímélnéd az embereket, hogy végignézzék a műsorodat. Mindenesetre köszönöm, hogy hatalmas intelligenciádat bizonyítandó ismét megosztottad velem ennek a számomra felfoghatatlan, zseniális sorozatnak az értelmét.

pujvari 2018.03.27. 19:14:27

nagyon szar a szöveged te szerencsétlen.. :D nem vagy sem vicces sem frappáns..és kamu referenciákat emlegetsz, hogy bizonygasd értesz hozzá..hát nem értesz és írni sem tudsz..és ebből akarsz megélni? vagy csak hobbiból írsz faszságokat? :D :D igazi lúzer vagy, ötletelen danialves néven :D jézusom

hannigabi 2018.03.27. 23:48:13

@pujvari: VVVÁÁÁÁÓÓÓÓ ilyen jó hangcuccod van? hallod nekem van egy kis herbálom. leszel a barátom és akkor megosztozhatnánk! léciléciléci...

(amúgy továbbra sem értem, hogy a 7.1.2.5.1684.4166-es hangrendszerből szóló apró kis légyfingon kívül, mi olyan fasza ebben a sorozatban?)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2018.03.28. 10:00:06

@pujvari: Lehet, hogy nem vicces meg frappáns, viszont legalább igaz. ;) Amúgy megértem, hogy pont a te személyiségzavaroddal ezt nehéz belátni, de a legtöbb ember 14 éves korára eljut oda, hogy nem az a lényeg, hogy menő legyen meg megmondja a frankót, mindenesetre azt beláthatnád már végre, hogy már sokadszorra sem kéne a saját hozzáállásodat rám projektálnod.
De bizonyára hatalmas törést fog okozni az életemben, hogy egy névtelen senkiházi seggfej azt írta az interneten, hogy nem vagyok vicces... Sajna itt megint csak a kis tini világodból indulsz ki, hogy az emberek térden csúszva próbálnak bevágódni a menő srácnál, aki leginkább azért menő srác, mert van otthon 4K-s tévéje.

"és ebből akarsz megélni?"
Nem akarok, hanem ebből élek meg konkrétan. Te meg abból próbálsz önbizalmat meríteni, hogy magadat szopkodod az interneten. Biztos, hogy ebben a képletben én vagyok a lúzer? ;)

Na, de a lényeg, hogy újabb remek esszét olvashattunk arról, hogy mit nem fogtam fel ebből a sorozatból. :D

@hannigabi: Én azt csodálom ebben a sorozatban, hogy kiváló vonzerő egy bizonyos sérült személyiségtípus számára, ezt te szakmai szemmel szerintem pont értékelhetnéd :(

hannigabi 2018.03.28. 11:53:28

@danialves: bocsi, nem tudok szakmai szemmel értékelni semmit, mert egy inkompetens, globalista média által pénzelt fajankó vagyok, akit messze elkerül a szellem terhe :(((((((((((((((((

hannigabi 2018.03.30. 11:25:11

@pujvari: akkor ezt most vehetem nemnek? :(

pujvari 2018.04.11. 21:41:54

@danialves: annyira jól megélsz, hogy telefonon tudod csak nézni a sorikat:D kiváncsi voltam ki a fasz vagy és megnéztem/meghallgattam a youtubeon egy velem együtt 183 megtekintéses fos 3 éves podcastokokat..azon kívül, hogy kritikán aluli (ezért nem érdeklitek kutyát sem) hallatszik a hangodból az is, hogy az a kis táska vagy akitől általánosban rendszeresen elvették az uzsit a nagyok, aztán meg csicskáztattak..megértem, hogy azóta anonim próbálsz kompenzálni a nagy megmondásaiddal te szerencsétlen lúzer :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2018.04.12. 11:06:00

@pujvari: És gondolom, a lúzerségemet bizonyítja az is, hogy te, a nagy sikeres ember már két hete velem foglalkozol, mert képtelen vagy elengedni, hogy valaki az interneten nem ájult el a 4K-s tévédtől. :D
Mondjuk ha lenne tippem, hogy miért akarsz kompenzálni, az valószínűleg a szövegértési képességeid hiánya lenne, mert valahogy abból, hogy nekem nem kell 4Klófasz ahhoz, hogy tudjak értelmezni egy fényképezést, azt sikerült felfogni, hogy én "csak telefonon tudom nézni" a sorozatokat. Szóval a kognitív képességeid egyre inkább meggyőznek arról, hogy ez a sorozat tényleg a nagypofájú, gecibuta emberekre van belőve, akik játszani szeretnék az eszüket, hogy felfogtak valamit, miközben nem is.

Ja és persze ismét köszönöm, hogy ezt a két hetes szünetet arra használtad fel, hogy összeszedd az összes érvedet arról, hogy miért nem fogtam fel ezt a sorozatot. Bár tényleg használhattad volna ezt az időt arra, hogy konzultálj a pszichológusoddal.

De akármennyire is tisztelem a kitartó embereket, azokat már sokkal kevésbé, akik nem veszik komolyan magukat. Szóval ha már azzal nyitottad ezt az egész hisztidet, hogy nem akarsz velem többet foglalkozni, az admin által nyújtott lehetőségek segítségével szeretném megadni ehhez az első löketet. Aztán persze ha továbbra úgy ítéleted meg, hogy a sikeres emberek ismertetőjegye az, hogy az interneten ugatnak vég nélkül, hogy mások mekkora lúzerek, akkor majd beregisztrálsz egy másik nicket, és folytatjuk.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2018.04.12. 20:17:24

@danialves: vigyázz! tanult és sikeres kollégád/ellenfeled igazi F1 szakértő, gondolom jegyzett név a szakmában
süti beállítások módosítása