A 16+1 legjobb film 2017-ből - hannigabi szerint
2018. január 02. írta: hannigabi

A 16+1 legjobb film 2017-ből - hannigabi szerint

És a 15 legrosszabb

Lassan én is eljutok oda, hogy azt mondogassam, amit a szüleimtől, nagyszüleimtől hallottam anno több százszor. Megint eltelt egy év és egyre gyorsabban peregnek előttem. Viszont így legalább megint elérkezett az idő, hogy a köpönyegforgató bértollnokok összeszedjék a kedvenc filmjeiket az adott esztendőből. Körülbelül 130-140 idei alkotást láttam, így a mintám elég nagy. Mielőtt elkezdeném mindenképpen szeretném megemlíteni A fegyvertelen katonát, ami ugyan tavaly év végén érkezett meg a hazai mozikban, de csak januárban volt lehetőségem megtekinteni. Ha sikerült volna premier napon megnéznem, simán első helyet kapott volna az akkori toplistámban. Viszont idén nagy elmaradásom nincsen, szóval itt is lenne a 16(+1) kedvencem az idei felhozatalból:

+1. Alien: Covenant

Sokáig gondolkodtam, hogy mi is kerüljön ide, a rettentően pörgős Arthur király, a rendkívül stílusos Free Fire, az év meglepetését okozó Kong vagy A legújabb Alien. Végül is azért döntöttem emellett, mert a szórakoztatási faktor mellett még el is tudott gondolkodtatni (még ha kicsit felszínes is volt ebből a szempontból) Ridley Scott idei produkciója. Nem fulladt bele a nosztalgiasznobizmus feneketlen mocsarába, de mégis kiválóan idézte meg elődei hangulatát.

17.jpg


16. Ez csak a világ vége

Xavier Dolan csakúgy önti magából a filmeket. 7 év alatt ez volt a 6. rendezés, és ahogy látszik nem áll le, ugyanis jövőre érkezik Jessica Chastain főszereplésével a The Death and Life of John F Donovan. Az Ez csak a világ vége eddigi pályája talán legegyedibb produktuma, amit a sok közeli és kevés vágás miatt szinte kínszenvedés nézni. A családhoz visszataláló, tékozló fiú toposzát pedig egészen új köntösben tárja elénk.

16.jpg

15. It Comes at Night

És ha már toposzoknál tartunk, talán egy film sem volt idén, ami egy bizonyos műfaj bevett paneleit (jelenesetben a posztapokaliptikus szubzsánerről van szó) olyan ügyesen pakolgatta volna egymásra, mint Trey Edward Shults második műve. Kietlen, kiábrándító és a tudatos, feszes rendezés miatt újszerűnek hat. Joel Edgertont pedig ideje lesz elismernie (és ismernie) szélesebb köröknek is.

15_1.jpg

14. Last Flag Flying

Ugyan rettentően szentimentális és patrióta, de ez a fajta hazafiasság gyönyörűen belesimul a karakterdinamikába és a kicsit keserű, ugyanakkor mégis felemelő történetbe. Ráadásul a képsorok közül finoman szivárog ki Linklater mélabús életszeretete. Steve Carrellnek pedig a hanghordozásában ott van egy egész élet minden fájdalma.

14_1.jpg

13. Columbus

Kogonada debütáló alkotása, mintha csak Jim Jarmusch és Kar-Wai Wong szerelemgyereke lenne. Higgadt, nyugodt, egyszerű és nem utolsó sorban lírai felnövéstörténet ez, amiben még azt is élvezet hallgatni, ahogy két teljesen eltérő személyiségű fiatal az építészetről beszélget. A maga visszafogottságában mesél éveken átívelő és életeket megváltoztató tragédiákról és az elengedésről.

13_3.jpg

12. Hjartasteinn

Örülök, hogy Guðmundsson filmjét elhozta nekünk idén a Titanic, mert történetét látva azt hittem, hogy egy új Brokeback Mountain van születőben, és egy vállrángatással tovább álltam volna. Azonban ez az izlandi gyöngyszem a maga visszafogottságával, gyönyörű tájaival, szerethető karaktereivel és megkapó történetével teljesen elvarázsolt. Egy olyan lírai mű, amin az ember nem teszi túl magát egyhamar.

12_2.jpg

11. Birdshot

A lista talán legkevésbé ismert tagját az idei Titanic Filmfesztiválon volt lehetőségem megtekinteni. Mikhail Red filmje egyfajta brutális visszatükröződése az autoriter rezsimeknek, ahol az ember nem bízhat másban, csak magában és a családjában. A majomevősas lelövése körülötti kálvária egy olyan bűnspirálhoz vezet el bennünket, ami után élni sem sok kedvünk lesz. 

11_2.jpg

10. The Lost City of Z

Charlie Hunnam nagyot megy mostanság. Úgy néz ki, a Sons of Anarchy végeztével sikerült magát feltennie a térképre. Az Eldorádó utáni hajszája pedig megidézi a régi vágású európai kalandfilmek szellemiségét, amik nem pörgősségükkel vívták ki maguknak az elismerést, sokkal inkább komótosságukkal és kimértségükkel hívták fel magukra a figyelmet.

10_3.jpg

9. Tűnj el!

A toronymagasra srófolt elvárások után egy kicsit csalódásként éltem meg a filmet, ugyanis mint horror nem igazán működött, nem úgy szatíraként. Nem csodálkozom, hogy a Golden Globe-on vígjátékként jelölték. Kevés film volt, ami abszurditásával és eltúlzott szituációival jobban megmozgatta volna a rekeszizmaimat ebben az évben. Kaluuya ormótlan túljátszása mögött pedig egyre inkább vélem felfedezni a tudatosságot. Őszintén szurkolok neki, hogy legalább egy jelölést kapjon az Akadémiától.

9_2.jpg

8. A Ghost Story

Ronney Mara alszik, sétál, pitét eszik, éli mindennapi életét és én ettől valahogy nagyon szomorú voltam. Elképesztően lassú, helyenként idegőrlő mű volt az A Ghost Story, de ha valaki fogékony az ilyen agymenésekre, akkor egy egészen lírai és katartikus élményben lehet része.

8_3.jpg

7. Happy End

Hiába mondják azt, hogy az ember folyamatosan változik, van egy olyan érzésem, hogy Haneke már soha sem fog. Még mindig ugyanolyan kiábrándultsággal viseltet az emberi faj iránt, ahogy karrierjének kezdetekor. Idei filmjei Európa felső- és középosztálya elé tart görbetükröt, amibe beleszövi az elmúláshoz való viszonyát is.

7.jpeg

6. Jólét

A Safdie tesók filmje elsőre annyira megvett extravagáns megvalósításával, hogy egyből az év filmjének neveztem. Újranézésre eloroztam tőle ezt a mesés titulust, de ez nem azt jelenti, hogy a Jólét kevésbé lenne kiváló. Pattison acidban úszó éjszakájának elmesélése teljesen felrúgja a filmek alapvető struktúráját. Ha nem is a 2017-es esztendő legkiválóbb, de biztosan a legstílusosabb filmje. 

6_5.jpg

5. Manchester by the Sea

Kenneth Lonergan 3. nagyjátékfilmjével már Oscar közelébe jutott, és nem is érdemtelenül. Manchester utcáinak képe és Barber zenéje kiválóan alapozzák meg a film hangulatát, hogy aztán Lee tragédiájának kibontakozása az utóbbi évek legnagyobb katarzisában részesítsen minket. Gyönyörű műalkotás lett a Manchester by the Sea, aminek nézése közben sokszor olyan érzés kapott el, mintha egy életre kelt festményt néznék.

5_5.jpg

4. Kojot

Kostyál Márk első rendezésében a magyarországi oligarchákat kritizálja, miközben erőteljes és maszkulin módon mesél a nagyvárosi Misi férfivá válásról. A Kojotban megelevenednek a kis falusi társadalmi viszonyok és hagyományok, ezzel pedig fanyar humort csempész az amúgy kissé lesújtó történetbe. Az újévezred legjobb magyar filmje.

4_2.jpg

3. A négyzet

Az idei év legrétegeltebb filmjét a skandináv Ruben Östlund szállította, aki már a Lavinával is meglehetősen magasra helyezte a lécet, de A négyzet minden elvárásomat felülmúlta. Ötödik nagyjátékfilmje éles kritikával illeti a politikai korrektséget, a modernizációt, a kortárs művészetet, az európai felsőosztályt és közben azt is körbejárja, mennyire nem figyelünk oda egymásra. Ezeket a témákat pedig úgy tudja nagyszerűen prezentálni egy nagy egészként, hogy nem is igazán törekszik arra, hogy koherens legyen.

3_3.jpg

2. Arrhythmia

Borisz Hlebnikov idei műve egy olyan gyönyörű és páratlan történet, ami egyszerre vágja az embert a padlóhoz és emeli fel onnét. Olyan erős érzelmi húrokat pendít meg, amilyenhez foghatót idén egy produkció sem tudott. Remélem valamilyen formában még eljut Magyarországra, mert ez az élmény megfizethetetlen.

2_3.jpg


1. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri


Martin McDonagh jött, látott és győzött. Harmadik nagyjátékfilmje ismét a tőle jól megszokott fekete humorral operál, de talán még sosem volt ennyire szomorú egyik alkotása sem. Az egyik percben még a hasamat fogtam a nevetéstől, a másikban pedig a könnyeimmel küszködtem. Mély, drámai, katartikus és szórakoztató egyben.

1_3.jpg


Színészek:

legjobb férfi főszereplők: Steve Carell (Last Flag Flying), Aleksandr Yatsenko (Arrhythmia), Claes Bang (A négyzet)

legjobb női főszereplők: Garance Marillier (Raw), Mary Joy Apostol (Birdshot), Haley Lu Richardson (Columbus)

legjobb férfi mellékszereplők: Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), Barry Keoghan (Egy szent szarvas meggyilkolása), Mathieu Kassovitz (Happy End)

legjobb női mellékszereplők: Mckenna Grace (Gifted), Carey Mulligan (Mudbound), Dobra Mara (Kojot)



A 15 legrosszabb film:

15. Song to Song

14. Dupla szerető

13. Menedék

12. Az

11. A hetedik alabárdos

10. Aurora Borealis

legrosszabb1.jpg

9. A szépség és a szörnyeteg 

8. Élesítve

7. Power Rangers

6. Tulipánláz

5. Suburbicon

legrosszabb2.jpg

4. A fehér király

3. Purgatórium

2. Az éjszaka gyermekei

1. Védelmezők

legrosszabb3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2513510563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.02. 07:44:03

Érdekes végre egy olyan listát látni, amin nincsenek képregényfilmek se a legjobbak, se a legrosszabbak között. Viszont azt az új trendet követi, hogy a legjobbak között a helye annak, amit "kínszenvedés nézni"...

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2018.01.02. 10:23:45

Nos van mit bepótolnom. Köszi a listáért

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2018.01.02. 11:30:53

@Online Távmunkás: a 16 közül melyiket volt kínszenvedés nézni? Véleményem szerint tavaly kevés film volt, amit kínszenvedés volt nézni, de egyikőjük sajnos (megszámlálhatatlan hibája ellenére is) a legtöbb listán rajta van: Star Wars- The Last Jedi.

David Bowman 2018.01.02. 15:31:44

Szerintem ez a Mencseszter egy átlagosan rossz film.

David Bowman 2018.01.02. 15:42:06

@hannigabi: Nincs miért. Itt ment előttem a TVben. Megnéztem, nem kapcsoltam el, mert a nejem nem szereti, ha elkapcsolom. Ennyi.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2018.01.02. 15:44:57

@hannigabi: Ezt mondjuk én sem értem, mert emlékeim szerint se melegek, se négerek nem voltak benne. :(

David Bowman 2018.01.02. 15:48:17

Három filmet letöltöttem, még hármat kerestem, de még nincs az Nkórón. Asszem ez a Lavina még nem volt a TVben.

David Bowman 2018.01.02. 15:52:28

@danialves: Csak az "érzékenyítős" filmeket kerülöm. Van egy kenyai scifi a jútúbon nézd meg. Abba mindenki néger. Mi más lenne?

cdn.4archive.org/img/c8XyjVU.jpg

David Bowman 2018.01.02. 16:08:54

Érdeklődve vártam még a kenyai Tvsorozatot, mi arról szólt volna, hogy valami klímakatasztrófa következtében ellepik Afrikát a fehér menekültek. Nem készült el, mert senki se adott rá pénzt.
Kedvenc vicces krimisorozatom Becsuánföldön játszódott. Abban is mindenki néger volt.
Pusztán technikai probléma, de a filmélményre erősen kihat: éjszakai jelenetekben a négerek alig látszanak.
Ez a Spike Lee nevű néger jó filmeket csinált. Minden mennyiségben szivesen nézem Denzel Washingtont, Halle Berryt, meg még néhány négert, ha szépek, vagy jó szinészek, főleg, ha mind a kettő.

De Wer 2018.01.02. 16:35:26

Vajon ég hányszor fogja kirakni az Index a Smoking Barrelstől, hogy

a 10 legjobb film,
a 10 legerősebb film
a 16+1 legjobb film
a 10 legfaszább film

2017- ben??? Hány bőrt még??? :DDD

hannigabi 2018.01.02. 16:47:33

@David Bowman: meggyőztél. ezután az érvelés után már le se köpném a film stábját.

@szingularitás: sérti a szemed?

2018.01.02. 16:54:30

A Védelmezők kb az első ruszki "hazai" szuperhős film és abszolút nem rossz. Nem öntöttek bele annyi pénzt mint a Vasember vs X-man vs Thanos vs Micimackó szappanopera 4274. részébe, és? Vállalható lett így is teljes mértékben

mildi 2018.01.02. 17:03:13

köszi. van olyan, amiről nem is hallottam

hannigabi 2018.01.02. 17:07:56

@HUN_Sector: Dehogy lett. Egy, az amcsi szuperhősfilmeket kényszeresen másoló, összecsapott fércmunka. Nem volt film idén, ami így kapkodott volna, ennél fogva pedig teljesen élvezhetetlen volt.

hannigabi 2018.01.02. 17:16:28

@danialves: mert gyapotot szedtek vagy várták a kivégzésüket, ahogy azt illik.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2018.01.02. 17:20:04

@David Bowman: De valami érved csak van, hogy miért rossz? Mi nem tetszett benne? Olyan nincs,h nincs miértje.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2018.01.02. 17:35:14

@David Bowman: Ajánlom Neked a Moonlight-ot, A 12 év rabszolgaságot, A zongoristát, a Saul fiát és a Schindler listáját. Ja,és a Becstelen bringartykat. De legjobban a Moonlightot, amiben a nigger 2 gyapotszedés közben rájön,hogy nemcsak nigger, hanem még meleg is! Ütős kombó,nem?

Endre Kis 2018.01.02. 18:30:06

"de ha valaki folyékony az ilyen agymenésekre, "... én max fogékony embereket láttam, folyékonyat hála az égnek még sosem... (The Ghost story)

David Bowman 2018.01.02. 19:39:24

@Kata SWL: Érdektelen volt. Annyira sem érdekelt, hogy érveket keresgéljek. A szinkron különösen nem tetszett. Még a betett képről sem ismertem fel. El kellett olvassam, hogy miről szól, csak így jutott eszembe, hogy ezt már láttam.

hannigabi 2018.01.02. 19:43:56

@David Bowman: "Annyira sem érdekelt, hogy érveket keresgéljek."

Még csak most kezdődött 2018, de emiatt a mondat miatt már most azt mondom, te vagy az év embere.

David Bowman 2018.01.02. 19:52:15

@Kata SWL: A 12 évet láttam. Jó volt. A Saul faja nem érdekel. A Schlinder hamisít. Polanski nem tud hibázni. A brigantikat alig tudtam elkerülni. Az Armistadot (vagy mit) is láttam, elég jó volt. Sőt, a gyökereket is, még 78ban. Akkor nagyon szerettem. Megvan könyvben is. Mostanság újra megnéztem, de már nem tetszett annyira. Unalmas ha egy témát túlhajtanak. Ajánlom neked az "Egy Nemzet Születésé"t 1915ből. Vigyázat, hamisítanak. Mostanában ellopták a címét, és egy négeres filmet csináltak ezen a címen. Hát nem undorító? mintha a törökök megcsinálták volna az Egri Csillagokat, csak a törökök győznének a végén. (Nem mellesleg tényleg ők győztek két év múlva, és Bornemisszát felakasztották.)

David Bowman 2018.01.02. 19:53:16

@Endre Kis: Mert nem láttad a Terminátor akárhányat.

David Bowman 2018.01.02. 20:01:29

@Kata SWL: Az megvan, hogy Trumpika pártja abolicionista volt, míg Hillaryé foggal körömmel védte a rabszolgaságot? Hogy Robert E. Leenek sosem volt rabszolgája, Grant tábornoknak viszont igen? Hogy Braziliában azért nem szabadították fel a rabszolgákat, hogy éhen ne dögöljenek?
Hogy egy rabszolga ára mai pénzben 50E-100E $t ért? Hogy ma egy néger max ha százat? Hülye lett volna az a gazda, aki nem eteti rendesen, és nem hív orvost, ha megbetexik? Ma nyugodtan éhen dögölhet az utcán, vagy Tb nélkül belehalhat bármibe?

David Bowman 2018.01.02. 20:02:45

Na, most megnézem ezt a Z várost.

hannigabi 2018.01.02. 20:06:12

@David Bowman: nincsenek benne négerek, melegek, de a nők se valami karizmatikusak, úgyhogy tuti tetszeni fog.

David Bowman 2018.01.02. 21:10:40

Indiánok vannak, a neje meg karizmos. Különben itt van a pasas könyve a kezemben. Nagy lódító volt állítólag. Különben is mondtam, nem a négerekkel van bajom, hanem a PC érzékenyítős (agymosós) filmekkel.
Ha már ennél a műfajnál tartunk, az alkesz és hazudós Perryről és néger szolgájáról szóló film is nagyon tetszett. A néger nagyobb sarkkutató volt, mint ő. Ráadásul nem is kamuzott annyit.

en.wikipedia.org/wiki/Glory_%26_Honor

David Bowman 2018.01.02. 21:24:53

Itt a kenyai scifi: www.youtube.com/watch?v=IlR7l_B86Fc
A becsuáni krimi. Igaz angol, de ott játszódik, és mindenki néger. A főszereplők nők. www.youtube.com/watch?v=4uPQ3tIyzBQ

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2018.01.03. 00:28:43

@David Bowman: Schindler listája miért hamisít? :DDD

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.03. 07:48:29

@Kata SWL: Nem én írtam, hogy kínszenvedés, hanem a posztoló. Én csak megjegyeztem, hogy mostanában ez a trendi, többször is azt olvastam az utóbbi egy évben, hogy csodálatos film, de kínszenvedés nézni...

David Bowman 2018.01.03. 08:45:26

@Kata SWL: Pl nem lehetett a parancsnok házából rálátni a táborra, így nem is lövöldözhetett az erkélyről a rabokra.

Recensor 2018.01.03. 09:54:27

Lehetett volna a lista címe az is, hogy a "A 16 + 1 legunalmasabb film 2017 -ből".

A Manchester by the Sea - A régi város számtalan filmes oldalon van kiemelt helyen, pedig minden ismerősöm bealudt rajta, annyira jellegtelen, unalmas és nulla film.

hannigabi 2018.01.03. 10:14:29

@Rozsdabarna: Ez az alternatív cím adás annyira vicces és kreatív, hogy minden évben csak 2-3x írnak hasonlót kb. az összes listához, ami létezik. Annak meg kifejezetten örülök, hogy nem vagyok az ismerőseid helyében, legalább nem fosztottam meg magam egy életre szóló élménytől.

Recensor 2018.01.03. 11:37:53

@hannigabi: ... talán azért írják annyian, mert van is benne valami :-) Vagy mindenki hülye, aki szembe jön veled az autópályán? :-))))

Favagook 2018.01.03. 19:38:45

Azért a Mother! c. filmet nagyon hiányolom a listából.Engem nagyon megfogott.
süti beállítások módosítása