Star Wars: Az utolsó Jedik / Star Wars: The Last Jedi (2017)
2017. december 13. írta: !Márk!

Star Wars: Az utolsó Jedik / Star Wars: The Last Jedi (2017)

star-wars-az-utolso-jedik-trailer-kibeszelo.jpgMielőtt belekezdenék Az utolsó Jedik elemzésébe, szeretném felhívni a figyelmet a legújabb videókritikámra, amit a Pixar idei filmjéről a Cocóról készítettem. A videót ide kattintva érthetitek el.

Az igazat megvallva felemás érzésekkel vártam Az utolsó Jediket. Az elvárásaim elég magasan voltak, de abban már nem voltam biztos, hogy fel fog érni a film ezekhez a mértékekhez. Már csak azért is, mert az új Star Wars-filmek számomra elég felemásra sikeredtek. Az ébredő Erő kiemelkedően jó volt, és a Zsivány Egyest sem tartom rossz alkotásnak, de második megnézésre már sokkal kevésbé tudtam élvezni, mint az első megtekintés során. Ezúttal a rendezői székbe a rendkívül ambiciózus és fiatal Rian Johnson  került, aki nem csak, hogy megugrotta az elvárásaimat, de egyenesen az egyik legjobb Star Wars-mozit szállította el nekünk.

18998099_f6e4d90fca2233cc192b8a1a3956d191_wm.jpgA történet nem árul zsákbamacskát: a megmaradt ellenállók csapata továbbra is ádáz küzdelmet vív az Első Renddel, Rey (Daisy Ridley) a Jedi-létről akar minél többet megtudni, miközben szeretné rávenni a legendás Luke Skywalkert (Mark Hamill) arra, hogy segítsen neki, és a lázadóknak, a lelki vívódásokkal küszködő Kylo Ren (Adam Driver) pedig rátermettségét akarja bizonyítani Snoke vezérnek (Andy Serkis).

Felületesen nézve tehát a történet sok meglepetést nem tartogat, hiszen Az ébredő Erő után azért ezekre lehetett számítani, mint fő vezérvonalakra, de a felszín alatt szerencsére ennél jóval több lakozik. Köszönhető ez elsősorban Rian Johnsonnak, aki meg tudta annyi egyediséggel és kreativitással tölteni a filmet, hogy újSZERŰEN hasson. Az iménti kihangsúlyozásnak pedig az az oka, hogy hiába Johnson minden igyekezete, érezni a film egyes pontjain, hogy a stúdió ragaszkodott egyes kötelezőnek számító, íratlan blockbuster szabályhoz. Valahol természetesen ez a lépés is érthető, hiszen egy akkora univerzum legújabb mozijánál, mint a Star Wars, a stúdió egész egyszerűen nem engedhet meg az adott rendezőnek teljes alkotói szabadságot. Johnson azért elég sokszor trollkodik a nézőkkel így is, a rendező úr ugyanis sportot űz abból, hogy előre belenget nekünk bizonyos klisésnek tűnő megoldásokat és fordulatokat, hogy aztán jól a képünkbe röhögve előrukkoljon egy teljesen más megoldással. De ne legyenek illúziói senkinek, még mindig egy hollywoodi blockbusterről beszélünk, ami sajnos azzal is jár, hogy a legügyesebb törekvések ellenére is megkapunk néhány jól bejáratott sablont, legyen az egy történetszál fordulópontja, vagy esetleg egy karakter jelleme.

355.jpgHa már karakterek, meg kell hagyni, hogy mind Kylo Ren, mind Luke történetszála kiemelkedően jó, valami egészen elképesztő, hogy milyen karakterutat jár be ez a két figura a film ideje alatt. Simán lehetett volna ezekből külön egy-egy filmet is készíteni, helyette dupla dózist kaptunk egy alkotáson belül. Persze akadnak még ezeken kívül is érdekes mellékvágányai a történetnek, de azon kaptam magam egy idő után, hogy mindig azt vártam a legjobban, hogy mikor fogunk Kylora vagy Luke-ra visszatérni. Ráadásul nem csak a forgatókönyv ezen részeit éreztem pokolian erősnek, hanem a színészek is alaposan hozzátették a magukat. Adam Driver és Mark Hamill mindketten óriásit játszanak, és persze nem szabad megfeledkezni Andy Serkisről sem, a motion capture és a CGI-karakterek koronázatlan királyáról sem, aki itt sem hazudtolta meg önmagát.

star-wars-az-utolso-jedik-rey-with-lightsaber-1024x576.jpgA látványvilág hozza azt, amit egy új Star Wars-mozitól el lehet várni. Szerencsére nem ezt a képregényfilmes, villódzó fényes műlátványt kapjuk, hanem olyan képi világot, ahol a színek tökéletes kompozícióban vannak egymással, az effektek gyönyörűen belesimulnak a vászonba, és a különböző eredetű lények is nagyon ötletesen vannak kidolgozva. Ami viszont kicsit zavart (és ez lehet, hogy csak az én egyéni problémám), hogy érzelmi téren nem tudott annyit nyújtani a film, mint vártam. Amilyen komoly kérdések és karaktersorsok felvetődnek a film során, ahhoz képest nem igazán éreztem katartikusnak egyik pillanatot, hiányoztak nekem azok az igazi "torkomban dobog a szívem" típusú képsorok. Ami még meglepetést okozott, az a helyenként felbukkanó laza, poénkodós hangvétel. Szó sincs arról, hogy Johnson vígjátékká züllesztené a filmet, de toronymagasan ez a legjobb humorú, legviccesebb Star Wars-film, ami készült. Hozzáteszem, hogy nem mindig a legjobb a poénok időzítése, több alkalom is van, amikor valami epikusnak és nagyívűnek szánt jelenet közben, vagy után kapunk valami olyan helyzetkomikumot, vagy beszólást, ami abszolút nem illik az adott kontextusba.

Ezek viszont csak apró hibák, mert összegészében nézve nemcsak, hogy jól sikerült Az utolsó Jedik, de már-már kezd is kilépni a korábbi SW-filmek árnyékából, és saját történettel, saját karakterekkel is remekül tud működni. Minimális áthallások persze vannak a korábbi filmekkel, elsősorban Az egy új reménnyel, de ezek az átfedések nagyon elegánsak vannak tálalva. Rian Johnson jött, látott, és győzött a valaha volt egyik legjobb Star Wars-mozival!

A Star Wars: Az utolsó Jedik teljes adatlapja a Mafab (Magyar Film Adatbázis) oldalán

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr513485629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filmelemző 2017.12.13. 14:43:24

Érdekes lesz az 5 fő szempont alapján értékelni:

1. Melyik SW stilust követi, ha egyiket sem, milyen hangulatú a film saját világa?

2. A történetfűzés mennyi rejtélyt generál és mennyit old meg?

3. Milyen a főbb karakterek bemutatása?

4. Milyen látványvilágot kapunk.

5. Mennyire maradnak meg a SW jegyek?

Filmelemző 2017.12.13. 15:02:00

A film hangulata, stílusa, az uj katakterek bemutatása, a régi karakterek tovabbfejlesztése és a látványvilág szinessége illetve a SW jegyek megtartása dönti majd el hogy a rajongók hová helyezik az eddigi részek közt.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.12.14. 10:05:28

@Filmelemző:
1. Valahol van benne Birodalom visszavág, mert az ellenállók elég nagy gebaszba kerülnek. De ebből egész jól ki is táncol, de spoiler nélkül nehéz kibontani. Kylo valahol már közelebb kerül ahhoz a vezetői hatalomhoz, mint Vader, ezért lesz egy teljesen új irány. Nekem ez az eddigi legjobb hangulatú darab talán.

2. Snoke származása rejtély marad. A jedi erő eddigi legjobb magyarázatát kapjuk. Rey és Kylo megoldva.

3. Kylo, Rey, Luke jó, még Poe és Finn is. Snoke-ból is van több, de eredet sztori nélkül lóg a levegőben.

4. a só mindent visz, ahogy Luke áll a lemenő nap előtt szemben a lépegetőkkel. A csatahajó a bombázás is jó, de Jedi sziget egyszerűsége is.

5. Majdnem esszenciális hisz alig van szereplő. Újfajta sötét és jó oldal lesz, az elleneállók mondhatni gerilla csapattá változnak.

tetszett a fegyverkereskedői szál beemelése.

De mi kiemelendő, hogy a jó és rossz párharcában megejelent egy férfi és nő harc is. Kylo-Rey, és a vezetől: Snoke-Leia. Igazából az egész sztori Kylo-Rey kapcsolatán fog eldőlni. Ugyani egymásnak ők nem ellenségei, Kylo-nak a világgal van baja.

eplethy 2018.01.16. 21:23:31

Phű, már kezdtem azt hinni, hogy kb csak nekem tetszett ez a film. Rádiócsendet rendeltem el magamnak, se trailert, se kritikát nem olvastam előtte, csak pár szalagcímet ami nem túl pozitív hangvételű volt. De nagyon jó élményt kaptam! Persze, lehet keresni a hibáit, mint mindenben, de nekem ez egyfajta mese volt, amiben az a lényeg, hogy beszippantson. Számomra óriási élmény volt! Kicsit talán lehetett volna rövidebb, mert egyrészt maradjon lőpor a következő részre is, másrészt majd behuggyantottam a moziban :-D
süti beállítások módosítása