Megjött apuci 2. / Daddy's Home 2 (2017)
2017. december 05. írta: Kata SWL

Megjött apuci 2. / Daddy's Home 2 (2017)

Vígjátékot nagyon nehéz készíteni, mivel a Másnaposok átszakított egy olyan gátat, aminek köszönhetően özönleni kezdtek hollywoodi komédiák. Emiatt lassan már nincs olyan téma, szituáció, amit ne boncolgattak volna, nehéz újat mutatni a publikumnak. A Megjött apuci ebből a szempontból mégis frissként hatott a vérszerinti és a mostohaapa rivalizálásának bemutatásával, főként mivel a két férfi szöges ellentétei voltak egymásnak. A folytatás több ponton hasonlít a Rossz anyák karácsonyára, kérdés, hogy színvonalában is közelít-e hozzá.

277988_1497563828_124.jpg

A sztori ezúttal sem túl bonyolult: Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: apatársak és barátok is lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson), valamint Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Azonban Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. 

A fiúk elhatározzák, hogy egy nagy közös karácsonyt tartanak idén (is), amihez ezúttal nemcsak Dusty új családja, hanem a nagypapák is csatlakoznak; ráadásul az ünnepet vidéken, összezárva töltik, ami a konfliktusok melegágya még egy jól működő család esetében is. A Megjött apuci 2. szinte mindenben az előzményére támaszkodik: míg az első részben az apák versenyeztek a gyerekek szeretetéért, most a nagyapák teszik ezt, szerencsére kevésbé hangsúlyos módon, mint ahogy azt Brad és Dusty végezte. A poénok is sokban megegyeznek: Will Ferrell minden második jelentében esik-kel, azonban mégsem válik kínosan sablonossá a korábban már szintén látottak megismétlése; tökéletesen kiegészíti a film erősségét, a verbális poénokat. Habár az apaduó alapvetően jól működik, a két ellentétes karakterű nagypapa kevesebb súrlódási felületet kap mint anno fiaik, pedig sok potenciál rejlik az ő kevésbé baráti viszonyukban. Mel Gibson sok jelentben látható, de néha mintha ott se lenne; Don pedig érdemben legtöbbet a fiáéhoz túlságosan hasonló jelenetekben bukkan fel; tehát a két karakter nem kap elég teret közös harcuk megvívásához, ez leginkább sajnos kimerül néhány grimaszban vagy beszólásban, pedig a potenciál mellett szükség is lenne rá Brad és Dusty újabb, ezúttal komolytalan kakasviadala miatt. Ennek ellenére - habár Brad és Don együtt néha kicsit sok a szájra puszijaikkal - egyik szereplő sem válik ripaccsá, a karakterek a tűréshatárunkon belül maradnak, bár a két feleség közti "majdnem" konfliktus, illetve a gyerekek viselkedése sokszor kinyitja az ember zsebében a bicskát, de ezeket feloldja az alkotó azzal, hogy végül mindre kapunk magyarázatot. 

daddyshome022.jpg

Természetesen a dráma is helyt kap a műben, azonban míg Dusty régi sérelmeinek felrovása az apja irányába őszintén hat, mivel tudjuk, hogy közel sem felhőtlen a kapcsolatuk; addig Don és fia drámája annyira hirtelen és minden bevezetést mellőző, hogy súlytalanná, és a végső befejezés (mert több is van!) ütős poénjától eltekintve hasztalanná válik. A problémák váratlan megoldásával újfent operál az alkotás; a Dusty mostohalányának vér szerinti apját alakító John Cena feltűnésének köszönhetően kapunk egy igazi karácsonyos, mindenki szeret mindenkit befejezést ...majd még egyet, ugyanis valójában a hazautazás zárja le a történetet. Habár eleinte meghökkentő és szinte elborzasztó a konfliktusokat feloldó, karácsonyi dalt éneklős rész, mégis annyira betalál giccsessége ellenére is, hogy a sajtóközönség is tapsolt a film közben. Ha tehát még valakinek nem jött meg az ünnepi hangulata, ez garantáltan meg fogja hozni.

Megválaszolva a fenti kérdést: a  Megjött apuci 2. semmivel sem nyújt többet vagy kevesebbet, mint a Rossz anyák karácsonya, főként azért, mert rengeteg közös elem található a két alkotásban. A film ha akarná, sem tudná letagadni elődjét, de ez nem feltétlenül megy a mű rovására. A poénok nagyrészt megmosolyogtatnak, néhányuk rendesen megmozgatja a rekeszizmokat, és vannak olyan jelenetek, amelyek örökre az agyunkba égnek. Mel Gibson minden kétséget kizáróan üdítő színfoltja a filmnek, még akkor is, ha sokszor csak a háttérben sörözik és röhög a többieken. Habár az előzetes sok poént lelőtt, a mű nem válik a későbbiekben sem olyan vérszegénnyé, mint amilyenné a Sokkal több mint testőr vált a humorfarktort tekintve. A Megjött apuci 2. részéről nem kell és nem is szabad sokat elvárni, de nagyon kellemes kikapcsolódás lehet az év végi hajrában; ha pedig a színészek éneklése még több embert sarkall majd tapsolásra a mozikban, már megérte elkészíteni a folytatást.

8/10

A Megjött apuci 2. teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9313433641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.12.07. 11:47:05

Egy ilyen kritika után hogy kapott 8 pontot ? :)
Végig olvasva nekem egy erős 6-osnak tűnik a film, és ha látnám se adnék neki többet szerintem, pedig szeretem Ferrel-t és Gibsonra is kíváncsi lennék.
A Sztárban sztárban pontoztak így ott nem volt 6 pont alatti pontozás , ott még a legótvarabb komédia is kapott valakitől 10 pontot , a jó produkció meg 8-at :)
Nem b*szhogatásból írtam :)
süti beállítások módosítása