Másodvélemény: A Viszkis (2017)
2017. november 29. írta: danialves

Másodvélemény: A Viszkis (2017)

Kata SWL kritikáját itt olvashatjátok

Amikor meghallottam Antal Nimród "hazaigazolásának" hírét, a nyilvánvaló örömbe némi félelem is vegyült. Azokra a szebb reményű futballistákra emlékeztetett, akik 1-2 évvel a topligás szereplés után nagy csinnadrattával hazatértek, csak hogy további 1-2 esztendő leforgása után már az NB1-es kiesőjelöltnél is csak a padra férjenek fel. Antal Nimród is hiába kapott jobbnál jobb ajánlatokat a Predators után, 7 év alatt egy Metallica-koncertfilmnél többet nem tudott összehozni, és saját forgatókönyveivel sem tudott semmit kezdeni - leszámítva nagy szerelemprojektjét, A Viszkist, amelyre az ilyenkor kvázi-kézivezérlésbe átkapcsoló Filmalap örömmel utalt ki egymilliárd forintot. Az első előzetes képei azonban megnyugtattak: már a trailer stílusa is árasztotta magából az itthon oly ritka nemzetközi színvonalat (valamiért jó előzeteseket még mindig nem sikerül vágnunk) és Antal amerikai rutinját. Ebben nem kellett tévednem: A Viszkis képileg tényleg lenyűgöző - minden más tekintetben már sokkal kevésbé. Egy csodálatos, kétórás Yonderboi-videoklipet kapunk, ami maximum formátumában emlékeztet egy filmre.aviszkis_jelenetfoto_kredit_szaboadrienn_27.jpg

A Viszkis a 2017-ben elmaradhatatlan önreflexióval többször is viccet csinál abból, hogy már a rablások idején is biztosra vették, hogy film fog készülni Ambrus Attiláról - a kérdés tehát egy percig sem az volt, hogy megérdemli-e a nagyvásznas feldolgozást (most nem feltétlenül erkölcsi szempontokat nézve, bár szerintem ott sincs kérdés), hanem hogy hogyan közelítsék meg ezt. Erre pedig a nyilvánvaló lelkesedés ellenére láthatóan a forgatókönyvet a nulláról újraíró (saját bevallása szerint el sem olvasta a korábbi verziót) Antal Nimródnak sem volt válasza.

Alkotásának gyakorlatilag minden jelenete a krónikáról, és nem a drámáról szól. Számomra például kevés történet tudta megindokolni egy keretező, mesélős szál létjogosultságát, itt most ehhez képest nagyjából a játékidő egynegyede megy el arra, hogy Ambrus az őt kihallgató nyomozónak beszél életéről, noha távolról sem világos egyikük esetében sem, mit remélnek ettől a beszélgetéstől. Ugyanis itt válik világossá, hogy alapvetően a film egyik szereplőjének sincs kidolgozott karaktere, olyan összetett motivációja, amire konfliktust lehetne építeni.

Antal ugyan szinte iskolás módon veszi végig A Viszkis életét gyerekkorától kezdve, a figurából képtelen többet
megmutatni annál, mint hogy mindig is kleptomán volt, amikor pedig igazán csóró lett, akkor elkezdett nagyban utazni. Kínjában ezért erkölcsileg próbálja elemezni A Viszkis tevékenységét, a Schneider Zoltán alakította nyomozó a Facebook-kommentelők vehemenciával üvölti Ambrus arcába, hogy de mennyi embert bántott, az egész vitát pedig azzal zárja le a főszereplő, hogy "de legalább jól csinálta, amit csinált". A Viszkist azonban nem láttuk egy percig sem perfekcionistának, legfeljebb egy olyan öntudatos embernek, aki pont egy ilyen választ adna minden őt érő kritikára. Antal érezhetően nem mert, de talán nem is vágyott annyira mélyére ásni Ambrusnak, hogy igazán meg tudja ragadni alakjának, a médiában betöltött szerepének ellentmondásosságát, az alkalmanként poénkodással pedig jó előre igyekszik elvenni minden ilyesmi élét.aviszkis_jelenetfoto_kredit_szaboadrienn_36.JPG

De a többi szereplő sem járt jobban: nyomozónk szinte csak a film utolsó perceiben fakad ki, hogy ő mennyi mindent feláldozott ezért az ügyért - de ebből az áldozathozatalból nem hogy a történet folyamán nem látunk semennyit, de figurájából is csak a megmagyarázhatatlan frusztráció árad, nem pedig a mindent a nyomozásért feláldozó detektív megszállottsága. És akkor még nem is említettem a romantikus szálat, amely csak úgy lóg a levegőben, és igazából semmilyen kárt nem szenvedne az alkotás, ha egy az egyben kivágnánk belőle.

Ahogy A Viszkis azzal is adós marad, hogy a rendszerváltás hagyatékáról, a 90-es évek hangulatáról, küzdelmeiről is megfogalmazzon akárcsak annyit, mint az Aranyélet 2. évadának egy-egy jelenete - valamennyire magyarázatot adva arra is, hogy hogyan válhatott Ambrus népi hőssé. Persze érthető, hogy az 1991-ig az Egyesült Államokban élő rendező nem kívánt hozzányúlni ehhez a témához, de így hiányzik a korhangulat, és magától értetődő az anakronizmusokat eredményező hanyagság, amit az utcaképek szélén feltűnő egy-egy újabb autómodell jelent.

Azért is különösen fájdalmas, hogy Antal nem írt magának kellően tartalmas szkriptet, mert képi fogalmazásmódja van olyan erős, hogy ne kelljen mindent szövegesen is a szánkba rágni. Mondanom sem kell, hogy az üldözések vérprofik, A Viszkis csak úgy tobzódik a vagány beállításokban, a bankrablások feszültsége, Ambrus érzelmei tökéletesen átjönnek a vásznon - igaz, ehhez kellett az is, hogy a rendező Szalay Bencében a látottak alapján a magyar film egyik legnagyobb tehetségét találja meg. Ráadásul Yonderboi az első, aki végre egy nem tolakodó magyar filmzenét alkotott: az aláfestés hol csak zörejek, egy ritmus szintjén kapcsolódik be, de mindig pont a kellő mértékben van jelen, és húzza magával a képsorokat. Amikor A Viszkist elkapja a lendület, akkor tényleg elhisszük, hogy Antal Nimród elhozta Hollywoodot Magyarországra.aviszkis_jelenetfoto_kredit_szaboadrienn_40.JPG

Csak hogy ami áldás, az átok is: mivel rendezőnk ennyire hatékony történetmesélő, a bő két órás játékidő alatt képes mindent kétszeresen is a szánkba rágni. Ambrus pénz iránti sóvárgását (mint kb. mindent a karakterrel kapcsolatban) nemcsak a nyomozó veri a fejünkbe, de még egy Coca Cola-reklám és egy X-faktor-bronzérmes sztár videoklipjének közhelyességével megvalósított montázsban is megnézhetjük, ahogyan Szalay a hideg utcán bociszemekkel nézi a bár melegében szó szerint pénzt szóró nagymenőket. A brutális kongó ürességtől a rendező rengeteg megoldása kínosan amerikai, legyen szó Zack Snydert idéző túlstilizáltságról vagy életszerűtlen szövegekről.

A Viszkis tehát ugyanazt a tételt bizonyítja, mint a Kincsem: tudunk sok pénzből hollywoodi módra látványos és hollywoodi módra üres filmet készíteni, amely nem tud, de kicsit nem is akar túllépni a rablásokon csámcsogó Blikk-írások színvonalán, mert inkább termék, mint alkotás. Antal Nimród műve még azt a sokak által megelőlegezett bűnt sem követi el, hogy egy bűnöző ünnepeljen hősként, mert ahhoz állás kéne foglalnia, valamit meg kéne fogalmaznia. De A Viszkis csak továbbértékesíti azt a a Viszkis rabló-brandet, amit a média és Ambrus módszeresen épített fel az elmúlt két évtized folyamán.

6/10

A Viszkis teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr113404031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2017.11.29. 16:17:56

"Filmalap örömmel utalt ki egymilliárd forintot"

És, akkor jöjjön néhány friss, idevágó Andy Vajna idézet, amelyeket épp most olvastam:

"A jó akciófilmhez kell egy jó történet, hogy az akció ne csak önmagában legyen”

"Itthon is lehetne jó akciófilmet készíteni, csak az akciójelentek mellé kell egy jó történet is"

(Mai Hollywoodi franchiseok producereiről:)): ”Eközben semmit nem tőrödnek a filmek történeteivel. „

„Egyrészt a nyolcvanas években készült akciófilmek műfajukat tekintve ugyan akciófilmek, de nagyon fontos történet húzódik meg mögöttük”

Amúgy a filmmel kapcsolatban többé-kevésbé, kb. és nagyjából egyetértek. Én jól elvoltam rajta, nem rossz. Technikailag pedig (itthon) példaértékű, de ebből lehetett volna sokkal több. Bevallom számomra a szökés utáni pár nap eseményei lettek volna a legizgalmasabbak, hiszen a helyzetből adódó baromi erős feszültség mellett még komoly önismereti drámával is meglehetett volna tölteni ezt a részt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.11.29. 21:31:15

@The Man Who Laughs: Jó, azért nem kell úgy sem csinálni, mintha Andy Zs-kat. filmeket gyártott volna futószalagon, a Rambo vagy a Total Recall jó történetek, csak hát a Rambo nem egy Szarvasvadász, a Total Recall meg nem egy Blade Runner. És A Viszkis meg nem egy Kojot, de nem is egy Budapest Noir vagy egy Fehér isten. (Meg nem is akciófilm.)

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.11.29. 23:46:29

@danialves: "Minek csinál filmes blogot,ha folyton fanyalog?"
Ezzel is az a bajod,hogy nem futott át holokausztfilmbe, ne tagadd.... Találja meg az ilyen wannabe Puzsérokat a könyves lány!!!!

K.Leslee 2017.11.30. 11:15:57

Tetszik az iras, de:

'Azért is különösen fájdalmas, hogy Antal nem írt magának kellően tartalmas szkriptet, mert képi fogalmazásmódja van olyan erős, hogy ne kelljen mindent szövegesen is a szánkba rágni.'

Ez onmagaban ellentmondas, nem?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.11.30. 11:41:07

@K.Leslee: Mire gondolsz?

Mármint én ezt arra értem, hogy amit el akart mondani ezzel a filmmel, azt kb. el tudta mondani egyetlen szó nélkül 20 percben, a maradék időt meg azzal töltötte fel, hogy ugyanezt még elmondja hatszor.

K.Leslee 2017.11.30. 15:57:24

@danialves: ja, mostmar ertem a problemadat.

Han Solo. 2017.12.02. 19:57:46

Azért a Kincsem jobban sikerült a Viszkisnél. Amúgy egyetértek a poszttal.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.02. 22:42:44

SPOILERT tartalmazhat:

Nekem összességében tetszett a film, de abszolút megértem a te véleményedet is. Én a jégkorongos részekkel voltam úgy, mint te a szerelmi szállal: dramaturgiailag semmivel sem lett volna kevesebb a film, ha kihagyják. Pedig a sport relatíve fontos szerepet töltött be Ambrus életében, ehhez képest meg csak néhány videoklipszerű hokis képsort kaptunk, de azt is különösebb művészi koncepció nélkül. Először béna a jégen, aztán EGY (!) olyan edzés volt, ahol egymás után fogta ki a lövéseket (nyilván ezzel akarták érzékeltetni, hogy most jó passzban van), aztán megint bekapta a gólokat, meg lemaradt a többiektől sebességben stb. Ja meg volt néhány teljesen értelmetlen bevágás egy Fradi-Újpest hokimeccsről.

A másik nagy hiba szerintem a bűntárs elhomályosítása volt. Nem igazán volt kibontva az a történetszál, pedig elég fontos mind a film, mind Ambrus életében. Az egészet letudták annyival, hogy Ambrus egyszer beszél a rablásairól az edző fiának, aki ezután teljes lelkesedéssel mondta, hogy menjenek rabolni. Miért érte meg ez a srácnak? Miért bízott meg benne Ambrus? Hogy tudta ilyen könnyen rábeszélni a rablásra? Ezek mind nyitott kérdések, mert a tettestárs karaktere szinte egyáltalán nincs kidolgozva.

Az ilyen teljesen közhelyes dolgok, amit te is írtál, hogy ácsingózva néz be a bár kirakatán, hogy a kiskirályok miként szórják a pénzüket, engem is zavartak, de ami számomra az abszolút mélypont volt, az a postással való motoros üldözés volt. Szerintem irtó kínos volt, ahogy ott farkasszemet néznek egymással, és berregtetik a motort a "rajt" előtt. Egyáltalán nem volt életszerű. Mintha valami Halálos iramban filmet néztem volna...

A nyomozónak meg gyakorlatilag semmi más szerepe nem volt a Captain Obvious karakteren kívül, aki baromi szájbarágósan mindig összefoglalta 20-30 percenként, hogy épp mit láttunk.

eplethy 2017.12.03. 23:24:48

Nekem tetszett! Amin mosolyogtam, azok a copyright dolgok: Magyar Takarék Bank... Rózsa Bank... :D

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.12.07. 11:54:26

Valahol olvastam hogy a Viszkis lekörözte a Kincsemet :))
Azt a Kincsemet ami márt teljes filmként fent van a yutubon, azt mi nem körözi le ? :)))

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.07. 12:30:16

@szociál: Az első két hét box office-t hasonlították össze ;)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.12.07. 15:09:33

@danialves:

Tudom hogy a jegybevételről van szó, ezért is mondom, hogy Nagy Ervinkére ki kíváncsi hogy pacizik ? :)
Arra a színész óriásra :))

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.07. 16:20:45

@szociál: Ahogy a mellékelt ábra is mutatja, durván 450 ezer ember...

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.12.07. 17:26:19

@danialves:

: (

És hányan élték túl ?
Arról nincs statisztika ?
süti beállítások módosítása