Top Gun (1986)
2017. november 13. írta: FilmBaráth

Top Gun (1986)

Egy végtelenített videoklip, mégis magával tudja ragadni a hangulata a nézőt még ma is

top_gun.jpg

A lényeg odafönt van. A felhők felett a levegő királyai, a vadászpilóták a legmenőbb arcok, még ma is, 31 év után is. Tony Scott végtelenített videoklipje hiába tömény giccs, mégis magával tudja ragadni a hangulata a nézőt még ma is. A 80-as évek egyik legnagyobb sikere volt ez a film, amely az A-ligába repítette Tom Cruise-t, és amelyről nagyon sokszor leírták már, hogy egy toborzófilm, ha ez volt a cél, akkor nagyon bejött, mert rengetegen jelentkeztek a légierőhöz a bemutató után. Mert igenis meg tudja hozni a kedvet ez az alkotás ehhez az életmódhoz, túl a hatásvadász képeken, a látványos légiakrobatikán ott van a szenvedély, az adrenalin, az érzés, hogy egy 30 millió dolláros csúcsszuper vadászgép dorombol alattad, macsóság a köbön, menő napszemüveg, dzseki, egy jó motor, érzed, hogy élsz, kell ennél több? Női szemmel nézve most mondhatnám azt, hogy szerencsére ma már nem csak azért kerül bele a forgatókönyvbe egy asztrofizikus, hogy ágyba vigyék, de hagyjuk a feminizmust, ez a film azért működik még ma is, mert dübörög benne a tesztoszteron, és azért lássuk be lányok, szívesen felejtettük rajta a szemünket a jóképű, kisportolt pilótákon, akik olyan vakmerően szántották az eget, hogy öröm volt nézni. Szóval hagyjuk a fölös köröket, ezt a filmet nem a forgatókönyvért, a jól megírt karakterekért szeretjük, hanem az eszméletlenül menő zenéért, és a felejthetetlen Top Gun feelingért. Fogpaszta mosoly, egy ifjú pilóta, aki a legjobb akar lenni, barátság, szerelem, és egy verseny, amelyet meg kell nyerni - matiné is lehetett volna, de hála a kiváló rendezésnek, Tom Cruise sármjának, a vadászpilóták veszélyesen vonzó világának, a csúcsformában lévő Jerry Bruckheimernek, egy igazi bűnös élvezet lett belőle, amely még ma is simán fel tud dobni egy dögunalmas hétköznap estét. Megunhatatlan!

Maverick (Tom Cruise) kiváló pilóta, aki társával, Goose-zal (Anthony Edwards) bekerül a Top Gun-ba, a legjobb vadászpilóták iskolájába, ahol végre igazi ellenfélre talál Ice (Val Kilmer) személyében. A szoknyavadász fiatalemberre rátalál a szerelem is, Charlie (Kelly McGillis) személyében. Azonban egy tragikus baleset miatt Maverick összeomlik, és döntenie kell, hogy abbahagyja-e a repülést...

Tényleg hihtetlen, hogy eltelt 30 év és Tom Cruise-on nem fog az idő (habár a rengeteg botoxtól és plasztikától valószínűleg nem tud olyan már olyan természetesen mosolyogni, mint ebben a filmben), és még mindig tényező a filmiparban. Sohasem tartottam sokra emberünk színészi képességeit (igen, voltak nagy pillanatai - Született július 4-én, Collateral - A halál záloga, Magnólia stb, de inkább a becsvágyának és a karizmájábank köszönheti a sikereit, mint a kiemelkedő tehetségének), de azt elismerem, hogy talán ő az utolsó igazi hollywoodi értelemben vett mozisztár. Ebben a filmben nem nagyon kellett megerőltetnie magát, és megbízhatóan szállította az igazi amerikai hőst, Val Kilmer is beugrott menőzni egyet. Kelly McGillis élete szerepét játszotta el a filmben, amelyben Anthony Edwards mellett még Tim Robbins is felbukkant egy epizódszerepben. Tom Skerritt, Michael Ironside és James Tolkan macsóztak egy kellemeset, Meg Ryan bájosan mosolygott, Rick Rossovich megvillantotta (szerencsére többször is) tökéletes kockahasát.

Tony Scott mindig egy kicsit háttérbe szorult testvére, Ridley mellett, pedig olyan műfaji klasszikusokat köszönhetünk neki, mint a Tiszta románc, Az utolsó cserkész és természetesen ez a remek kis film, amelyben csúcsra jár a coolságfaktor, igazi közönségfilm, egy jól összerakott blockbuster, még a CGI előtti időkből, amolyan old school darab, amelyben több a klisé, mint a Casablancában, mégis működik. Mert ha jobban belegondolunk, az "engedélyt kérek üdvözlőrepülésre!" kódjelű szívatásnak semmi értelme sincs, viszont nagyon jól mutat a gyöngyvásznon. Ahogyan a légicsatákon is betegre izgulhatjuk magunkat, pláne a végén, amikor jönnek a MIG-ek ezerrel, Maverick-nek pedig felül kell emelkednie saját magán, hogy megmentse Ice-t. A repülőgépanyahajókon az irányítók hihetetlen figurákat mutatnak be, a katonai zsargont mindig jó hallgatni ("menjünk haza" - aztán leteszik a gépet a tenger kellős közepén egy böhöm nagy hajóra, stb), a kezdő jelenetben a fejtetőre állított gép nagyon menő (nem értek a repüléshez, de valószínűleg a valóságban nem nagyon próbálkoznak ezzel a mutatvánnyal a pilóták), és akkor még a romantikáról szót sem ejtettünk.

top_gun2.jpg

Oscar-díjat ért a Take My Breath Away, amelynek elég megszólalnia, és máris eszünkbe jut a film, amelyből mindenki kedvére választhat kedvenc jelenetet (az enyém az, amikor Tom Cruise motorral száguldozik az úton), és annak ellenére nem tud kimenni a divatból, hogy tényleg nem több, mint egy jól összevágott videoklip. Normál esetben kitérnék a hitemből a teljesen felvezetetlen, übernyálas végkifejlettől, de ehhez a faék egyszerűségű alkotáshoz ez illett, ezért úgy jó, ahogy van. Tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani a nézőjének a Top Gun, amelyben semmi különös sincs, mégis szerethető, jól adagolja az akciót és az érzelmeket, látványos, nem kicsit hatásvadász, mégsem azzal az érzéssel állunk fel a film után, hogy egy giccsparádét láttunk, hanem azzal, hogy a vadászpilóták az élet királyai, és felírjuk a bakancslistánkra azt, hogy mennünk kell egy kört egy F16-ossal.

Manapság, amikor ömlik ránk a moziban a középszer, amelyen jól rágógumizik a szemünk, aztán már el is felejtettük, mit láttunk, igazi élmény tud lenni egy ilyen régi kedvenc újrázása, amelyen nem fogtak az évtizedek, ugyanolyan istenien lehet rajta szórakozni, mint sok-sok évvel ezelőtt. Egy dögös film egy fiatal vadászpilótáról, ennyi a sztori és nem több, amelyet azonban annyi szívvel tudott filmre vinni Tony Scott, és játszott el Tom Cruise, hogy simán bele lehet feledkezni Maverick kalandjaiba még ma is. Sírós, nevetős, romantikus, izgalmas, ezredjére sem unalmas, jólesik időnként az ember lelkének egy ilyen filmélmény. A tervezett folytatást viszont nem nagyon fogok rohanni megnézni a moziba, nem látom értelmét, csak egy újabb bőrt akarnak lenyúzni egy régi nagy sikerről, teljesen feleslegesen.

8/10

A Top Gun teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1113221945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moonwalkr 2017.11.13. 15:48:53

khmmm... F-16-ossal? Inkább jó lesz az F-14-nek. A jó öreg Tomcat (legalábbis amivel Maverickünk repked), azaz az F-14-es egy jóval nagyobb vas, nem keverendő a hozzá képest szúnyog F-16-tal. Gondolom nem véletlen, hogy ilyen géppel repkednek a film hősei, ez is rátesz egy lapáttal az erőtől duzzadó képre. Nem is beszélve a macsó becenevéről (Tomcat) ami áthallás a "kurvapecér" pilótákra.

J. McClane 2017.11.14. 07:13:30

F14 az. Nem 16. De a film nezheto meg most is

Lobo Marunga 2017.11.14. 07:39:54

Egy dologért érdemes megnézni: Látod, hogy Tom mennyit fejlődött azóta színészileg. Semmit. Egyetlen eszköze, ami miatt egyesek "karizmatikusnak" tartják, a komolyan összevont szemöldök. Ennyit tudott akkor, ennyit tud most. Amúgy a hangulata tényleg megvan, és magával ragad, egészen addig, amíg egyszer sem láttad a Nagy durranást. Onnantól képtelenség komolyan venni... :)
süti beállítások módosítása