Az 5 legjobb paranormális film Kata szerint
2017. október 31. írta: Kata SWL

Az 5 legjobb paranormális film Kata szerint

dress_to_kill_9.png

Ha igazán félni, sőt, rettegni szeretnék, általában egy paranormális filmet választok, amiről előre tudom, hogy egy hétig minden éjjel fel kell kapcsolnom a villanyt, ha közlekedni szeretnék a lakásban. Mégis van bennük valami, ami miatt jobban kedvelem és sokszor többre tartom őket, mint a "sima" horrorokat. Ha Halloweenre nem elégszik meg valaki Pennywise 'barátunkkal", ajánlom az alábbi listát, ami plusz parafaktorként valós eseményeken alapuló műveket is felsorakoztat. Pléd és lámpakapcsoló nem árt ha van a közelben filmezés közben...

1. Parajelenségek / Paranormal activity (2007)

A történet szerint egy fiatal pár, Katie és Micah beköltöznek új San Diegó-i otthonukba. Próbálják élni mindennapjaikat, de Katie éjjelente zajokat hall, amik egyre inkább frusztrálják. Micah nem veszi komolyan, ezért hogy bizonyítékot találjanak, felszerelnek egy kamerát, és az anyagokat visszanézve döbbennek rá, hogy valóban van még egy lakótársuk... A mű fokozatosan riogat, főleg éjszaka mókázik a démon, emiatt a film nagy részében szinte semmi sem történik, de a feszültség jelen van. Sokak szerint a Spielberg által javasolt befejezés a film legrosszabb része, nekem ezzel nem volt gondom,sőt kifejezetten tetszett. A parafaktort emeli, hogy a film valósághű és az ismeretlen színészek ráerősítenek az érzésre, hogy ez velünk is megtörténhet. Nagyon alacsony költségvetésből, egyetlen helyszínen forgatott film, amitől garantáltan rettegni fognak a műfaj edzettebb nézői is.  Ezért ha bárkinek ajánlanom kell egy műfajbeli alkotást, az első helyen mindig ez a darab szerepel. 

49416_1474134675_112.jpg

2. Újabb parajelenségek / Paranormal acitivity 2. (2010)

Az első film eseményei előtt járunk. Egy fiatal házaspár egy kaliforniai kisvárosba költözik két gyermekükkel. Egy nap arra érnek haza, hogy a lakásukba betörtek, mindent felforgattak, de nem tűnt el semmi. Hogy megakadályozzák az ilyen eseteket, az első részhez hasonlóan kamerákat szerelnek fel. Ahogy telnek a napok, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy parajelenségek zajlanak a házban. A recept ugyanúgy működik mint az előző résznél, csak a hangulat  nyomasztóbb, több a jumpscare és a szereplő. Akinek tetszett az első felvonás, nem fogja kibírni, hogy ne nézze meg a folytatásokat is, és ez a darab kifejezetten méltó is rá. A stúdió egyébként mindkét részben alkalmazta Christopher Chacont, a paranormális jelenségek szakértőjét, a végeredmény emiatt valószínűleg valósághűre sikeredett.

40643_70.jpg

3. Démonok között / The Conjuring (2013)

A film, amit senkinek sem szabad kihagynia. Itt sajnos nem csupán a félelem fokozása miatt említik meg: a Démonok között valóban megtörtént eseményeken alapul. A mű főszereplői, Ed (Patrick Wilson) és Lorraine Warren (Vera Farmiga) a való életben paranormális tevékenységek vizsgálatával és szelleműzéssel foglalkoztak. A Warren házaspár feljegyzéseiből ismert annak a családnak a története, akik egy világtól elzárt, tanyasi házban éltek, és egyre félelmetesebb paranormális eseményeknek voltak az elszenvedői. Amikor öt gyermekükkel beköltöznek a házba, még nem tudják, hogy ott él egy másik entitás is, ami  egyre agresszívebb és rémisztőbb módokon teszi egyértelművé számukra, hogy nem kívánatos vendégek. A fenyegetővé vált helyzetben a paranormális ügyek nyomozóihoz fordulnak, azonban nekik sem lesz egyszerű megszabadulni a démontól. Ahogy a filmben is elhangzik, Warrenék rengeteg olyan ügybe futottak bele pályájuk során, melyet maga az egyház is komolyan vett. A filmben tehát nem a remek jelenetek az igazán hátborzongatóak, hanem a valós háttér, ami mögötte van; pontosabban a tudat, hogy amit látunk, valóban megtörtént. A valóság adaptálásról maga Lorraine gondoskodott, aki tanácsadója volt a forgatókönyvírónak és a rendezőnek is. Már készül a 3. rész is, ami hasonlóan a másodikhoz, sejthetően a házaspár egy ügyét fogja feldolgozni. 

93003_28.jpg

4. Parajelenségek 3. / Paranormal activity 3. (2011)

A 3. rész az 1980-as években, évtizedekkel az első film eseményei előtt  játszódik, Katie és testvére gyermekkorában. A család azt tapasztalja, hogy otthonát természetfeletti erők kerítették hatalmukba. Hogy megfejtsék, mi is áll a háttérben, bekamerázzák otthonukat. A démon, ami kiskora óta kíséri és kísérti Katie-t akárhová is megy a világban, itt jelenik meg először, és itt kezdődik a tragédiák jövőbeni sora azzal, hogy a kislányok összebarátkoznak vele. Habár a sorozat részei közül ez hozta a legtöbb bevételt, az elsőt ez sem tudta felülmúlni. Akinek tetszett az előző két rész, ezt se hagyja ki, mert habár újdonságokra nem igazán számíthatunk, sok minden értelmet nyer és persze vérfagyasztó jelenetekben sem szűkölködik a Parajelenségek 3.

14351_13.jpg

5. A rítus / The Rite (2011)

A hitehagyott Michael Kovak (Colin O'Donoghue) papi szemináriumi hallgató a Vatikánba utazik, hogy elmélyedjen az ördögűzés témakörében. Igazából nem hisz az ilyen praktikában, a démoni megszállottságot pszichiátriai esetnek tartja. A Szent Városban találkozik Lucas atyával (Sir Anthony Hopkins), a téma szakértőjével, aki az életét tette fel a gonosz elleni küzdelemre, a természetfölötti legsötétebb oldalával harcol napról napra. Úgy dönt, tanítványává fogadja a fiatal papot, aki így betekintést a nyer soha nem látott, vérfagyasztó rituálékba. Azonban amikor olyan esettel találják magukat szembe, amely Lucas atya képességeit is meghaladja, Michaelben minden megkérdőjeleződik, amiben eddig hitt.  A részben Budapesten forgatott film nem sokban tér el a témában hasonló művektől, bár ahhoz képest, hogy ördögűzések sorát látjuk, próbál a földön ragadni és nagyon jól használja a horrorelemeket. Azonban a pikantériát a Démonok közötthöz hasonlóan itt is a valós alap adja, az alkotás ugyanis Matt Baglio A rítus: egy ördögűző születése című művének adaptációja. A könyv, és így a film is valós eseményeken, az amerikai Gary Thomas atya elbeszélésein alapul. A film készítésekor ő is jelen volt, és elismerte, hogy az ördögűzés rítusának ábrázolása nagyon pontos.

57285_1484393182_0669.jpg

A filmek MAFAB adatlapja elérhető a címekre kattintva!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3313062248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.10.31. 15:55:08

Ezek közül a Démonok között az egyetlen értékelhető film. A Paranormal activityből ráadásul 3 is van. Az komoly. A horror megcsúfolása az egész széria.

Golyós 2017.10.31. 21:58:39

@REMY: Nekem a démonok között az.
Nagyon jót aludtam rajta.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.10.31. 22:16:33

Az Insidious és a Grave Encounters erősen hiányzik nekem ebből.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.11.01. 01:27:16

@danialves: Igyál egy kis ACC-t kedves Kolléga, ha ennyire krákogsz! ;)

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.11.01. 01:31:43

@Werewolfrulez: Yep, Dano is jelezte az első film hiányát. Kétszer is, egyem meg. :D Well, sajnos egyik filmet sem mostanság láttam, de ezek gyakorolták a legnagyobb hatást rám. Teljesen értem amúgy az érveteket, van még néhány jó alkotás a témában, de sajnos ez csak egy ötös lista.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.11.01. 01:35:16

@REMY: Az utóbbi részekkel kapcsolatban egyetértek, de az első három Paranormal Acitvity nem véletlenül hozta vissza kb. a kiadásai ötszázszorosát. :D

dr utcai arcos 2017.11.01. 08:38:28

@Kata SWL: Húúú, azt a Blair witch is visszahozta, mégis egy kalap híg fos. Az egyike volt életem filmjeinek, ahol majdnem visszamentem a pénztárhoz a pénzemért -ha nem a hátsó bejáraton mentünk volna be féláron :)....Mondjuk én a belezős horrorok híve vagyok, az ilyen para filmek megviselnek, ha tehetem, kihagyom. A Rítus viszont tökéletes alkotás, ahogy a balesetnél feladja az utolsó kenetet, na, attól nekem, nem hívőnek is felállt a szőr a hátamon.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.11.01. 12:07:21

@Kata SWL: Azért, mert valami sok pénzt hoz a konyhára, még nem jelenti, hogy jó :D Imádom a horrort, de egy random ajtócsapkodás, meg az ilyesfajta olcsóság még nem fog jó horrort eredményezni.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2017.11.01. 14:29:59

@REMY:

így van, a Démonok között csak sablonos és unalmas, de nem fájóan szar. :)

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2017.11.01. 14:31:52

@Werewolfrulez:

amikor az Insidiousban a Veresseggű ördög a köszörűkövön a karmait élezi, hogy az mekkora volt már.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.11.01. 15:46:28

@REMY: Nyílvan nem,de általában a box office nem hazudik, bár mindenre van ellenpélda; sok jó film sajnos gyakran megbukik,és ott van néhány borzalmas franchise, ami elképesztő összegeket termel. Itt teljes joggal sokszorozta meg a kiadásokat mind a 3 rész,amik közül az 1. a legerősebb,és pont az a jó bennük,hogy nem csak ajtócsapkodásról szólnak,pl. az ágyból kihúzós jelenet...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.11.01. 16:14:35

@Kata SWL: Szóval a box office és a film minősége között semmi relevancia, de azért a box office nem hazudik? :D

Azért nézz majd meg egy-két olyan adatot is, ahol a box office tényleg tükrözi a nézők véleményét, pl. a 65-70%-os dropokat mindegyik résznél...

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.11.01. 16:22:15

@Kata SWL: egyébként a Paranormal Activity első része a feleségemnél nagyon ütött, szóval lehet benne valami, hogy tényleg hat a nézőkre, különösen a hölgyekre.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.11.01. 16:23:59

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: az is jó, de nekem az tetszett legjobban, ahogy felbukkan egy beszélgetés közben a főszereplő háta mögött ;)

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.11.01. 16:27:09

@Werewolfrulez: igen, én is így tapasztaltam,de pl.rám fimezés közben messze nem volt akkora hatással,mint az azt követő napokban...

Morpheus. 2017.11.02. 14:00:53

Nekem az ideglelés, forma-bontú újításaival, hideg realisztikus beállításaival, mozgó kézi-kamerás felvételeivel volt igazán sokkoló. Emlékszem egymásnak adtuk-vettük az infót a filmről. Amellett óriásit szólt, bemutatta hogyan lehet 35 ezer dollár forgatási költségből 140 milliót csinálni. Csak egy eredeti ötlet kell hozzá. Na ezért óriási.
süti beállítások módosítása