Villámkritikák: The ABCs of Death 2.5 (2016), A Night of Horror Volume 1 (2015)
2017. október 30. írta: Werewolfrulez

Villámkritikák: The ABCs of Death 2.5 (2016), A Night of Horror Volume 1 (2015)

Másodvonalbeli horrorantológia-duó

dress_to_kill_4.png

The ABCs of Death 2.5 (2016)

A The ABCs of Death horrorantológia első két része arról szólt, hogy a produkcióban részt vevő minden rendező fogta az angol ábécé egyik betűjét, és ahhoz kapcsolódóan egy rövid, pár perces horrorfilmecskét álmodott a vászonra. A sorozat "két és feledik" része csavar ezen a koncepción, mégpedig úgy, hogy itt 26 olyan kisfilmet láthatunk, ahol mindegyik szkeccs az "M" betűhöz készült. Ha lehet hinni a készítőknek, akkor az előző rész esetében az M betű kapcsán több mint 500 rövidfilm érkezett be és került áttekintésre, most pedig ezekből választották ki a legjobb 26-ot jelen antológiához.

A második résznél anno lelkendeztem, hogy jó irányba tart a sorozat, és végre kezd nem beváltatlan ígéretet, illetve eltékozolt koncepciót jelenteni a The ABCs of Death cím. Nos, a kicsivel erősebb második felvonás után egy, kb. az első résszel egyenértékű két és feledik epizódot láthattam. A kisfilmek jó része ezúttal már - a fentebb említett "újrahasznosított" jelleg miatt - hangsúlyosan amatőr jellegű (ennek azért megvan a maga bája, legalábbis az én szememben), nagy többsége pedig kifejezetten szar (ennek nincs bája, még nálam sem).

Az első filmecske (M for Magnetic Tape: retrowave ninjázás bő gore-ral és VHS fetisizmussal) szokás szerint nem rossz, bár már itt is kijön a formátum problémája, jelesül, hogy három percbe nem sok mindent lehet belezsúfolni, így általában eléggé "egylövetűek" a szegmensek. A jobban sikerült részek - szerintem - a következők : M is for Mailbox (gyerekvámpíros vérfürdő az öreg Van Helsinggel), M is for Marauder (ultraelmebeteg fekete-fehér Mad Max-paródia), M is for Meat (nyomasztó húsevő furcsaság), M is for Miracle (egy doboz története, ami a szörnyűségeket cukiságokká változtatja), M is for Mobile (mobilos kínzós poén egy jókora csattanóval), M is for Moonstruck (papírmaséból kivágott, elképesztően látványos animációs történet), és az M is for Mormon Missionaries (mindfuck hittérítős szkeccs). A többi szegmens vagy semmilyen (pl. M is for Malnutrition), vagy gagyi (pl. M is for Mutant), vagy erőltetett (pl. M is for Merry Christmas)... tehát a film kétharmada nem éri el a "nézhető" kategóriát sem, sajnos.

Remélem, hogy a harmadik rész most már tényleg tisztességesen lesz összerakva, mert ez a felvonás ismét eléggé gyengén muzsikált.

5/10

The ABCs of Death 2.5 teljes adatlapja a MAFAB honlapján

 

night_of_horror.jpg

  A Night of Horror Volume 1 (2015)

A Wyrmwood megtekintése után a főszereplő Bianca Bradey és úgy általában az ausztrál horror  felértékelődött a szememben, nem csoda hát, hogy mihelyst hozzáférhetővé vált, úgy lecsaptam a hölgy új horrorfilmjére, mint gyöngytyúk a takonyra. És ahogy az lenni szokott, annak rendje és módja szerint pofára is estem.

Kezdjük azzal, hogy jelen filmben (amely nem is tisztán ausztrál alkotás, hanem egy ausztrál-kanadai-amerikai koprodukció) Bradey kisasszony egy nem túl mély szerepben van jelen. Ő az a zavarodott nőalak, aki néma csodálkozással jár-kel egy üres, illetve véres vásznakkal teli titokzatos helyen. Ahogy a furcsa kiállítási darabokra pillant, horrortörténetek elevenednek meg  előtte. Ez a soványka, teljesen egyértelmű irányba tartó kerettörténet hivatott pozícionálni az egyes kisfilmeket a vérmocskos művészet koordinátarendszerében.

Az egyes szegmensek szerencsére itt jóval hosszabbak, mint a fenti The ABCs of Death filmben, ezáltal nagyságrendileg kerekebb élményt is nyújtanak - vagyis nyújt néhányuk. A nézhetőbb-gyengébb alkotások aránya sajnos itt sem a legjobb. Én a tízből csak két kisfilmet tudtam igazán élvezni: a Point of View című alkotást, amely egy boncasztalról elszabaduló, "paranormális" élőhalottat helyez a története középpontjába, valamint a  The Priest elnevezésűt, amelyben egy férjét megcsaló asszonyt terrorizál egy démoni papszerű entitás. Ezek sem kimagasló vagy különösebben eredeti alkotások, de hangulatosak, jól ellátják a funkciójukat, és nincs hiba a kivitelezésükben.  A többi kisfilm nem az igazi, bár valódi katasztrófa csak egy van köztük, mégpedig az I Am Undone című. Ez az elmebeteg "kozmetikai horror" valami elképesztően gyenge és irritáló lett.

E film hatására némileg visszább vettem a lelkesedésemet Bianca Bradey nevével fémjelzett alkotások iránt... ám ezen fiaskó ellenére továbbra is rendületlenül bízom abban, hogy a Wyrmwood világában játszódó sorozat bitang jó szórakozás lesz!

5/10

A Night of Horror Volume 1 teljes adatlapja a MAFAB honlapján

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9812940941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása