Villámkritikák: Szibériai szerelem / Siberian Love (2016), Loving Vincent (2017)
2017. szeptember 29. írta: hannigabi

Villámkritikák: Szibériai szerelem / Siberian Love (2016), Loving Vincent (2017)

Évről évre érkeznek olyan filmek, melyek nem feltétlenül váltják meg a világot, de hatalmas szívükkel és egy cseppnyi kreativitással mégis mosolyt csalnak az arcunkra. Idén a CineFesten két ilyet is láttunk. siberianlove.jpg

Szibériai szerelem / Siberian Love

A 20 éve Berlinben élő Olga Delaine visszatér gyökereihez, egy apró szibériai falucskába, hogy megtudja, mit gondolnak az ott élők életről, szerelemről, a férfi és nő kapcsolatáról, valamint úgy en bloc az életről. Egyszerű alapkoncepciójának köszönhetően a Szibériai szerelemben nem igazán történik más, csak emberek végzik a teendőiket a kamera előtt és mesélnek vagy kérdésekre válaszolnak. Viszont tényleg megértjük gondolkodásmódjukat és ezzel együtt egy egész jó körképet kapunk ennek a kis falunak a mindennapjairól, sőt olykor-olykor még pár igazán elgondolkodtató, szomorú pillanatot is tartogat. Ezzel együtt persze szinte törvényszerűen együtt jár, hogy az utolsó 20-30 perc már semmi olyat nem tartogat, amiről addig ne lett volna szó. De hiába fullad ki a végére, azért a Szibériai szerelem így is egy aranyos, szívből jövő alkotás. 7/10 (hannigabi)

 lovingvincent.jpg

Loving Vincent

Vincent van Gogh életéről alapjáraton sem könnyű feladat filmet készíteni, a halálának történetét olajfestményekkel elmesélni pedig szinte lehetetlennek tűnik, azonban a Loving Vincent című alkotás kifejezetten jól ugorja meg az akadályokat, és a látványos jelenetek mögé még egy elég izgalmas sztorit is sikerült kapnia. Persze a történet nem mondható világmegváltónak, viszont épp kellő súllyal asszisztál ahhoz, hogy a valódi érdekesség, azaz a rengeteg festmény által közölt látványvilág működni tudjon. A Loving Vincent ebből adódóan kifejezetten jó élmény, bár van Goghról sok újdonságot nem tudunk meg, a képi világ mégis elcipeli a hátán a történetet. Kétségkívül lehetett volna ennél jobb is, azonban láthatóan a rendezőpáros sajnos nem feltétlenül a morális dilemmákra próbált építeni (bár ezekből is volt pár), a színészeknek pedig elképesztő nehéz dolga volt ilyen "körülmények" között játszani, ebből adódóan a karakterek gyakran elvesznek a látványos képsorok mögött. A Loving Vincent tehát egy látványos, szórakoztató alkotás, de világmegváltást történetben semmiképp sem szabad tőle várni. 7/10 (FroG)

A Loving Vincent teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9812897694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása