Sorozat: House of Cards - 5. évad
2017. szeptember 25. írta: danialves

Sorozat: House of Cards - 5. évad

A House of Cards ötödik szezonja kapcsán már hónapokkal előre közhellyé szilárdult, hogy a Trump-kormányzat ámokfutását valószínűleg úgysem tudja majd lekörözni, és bár ez annyiban igaz, hogy a sorozat nem tudott rálicitálni a valóságra (a nyitóepizódban furcsa volt látni, hogy Frank tehetetlen egy kormánykritikus lappal szemben és még csak saját propagandamédiája sincs), számomra úgy tűnt, hogy nem is akart. Főszereplőnk eleve szöges ellentéte a jelenleg hatalmon lévő elnöknek, hangos ripacs helyett egy csendes, alattomos gyilkos, ebből a szempontból tehát értelmetlenek is a párhuzamok, de az alkotás most egy újabb Rubicont lépett át azzal, hogy már szinte semmilyen mértékben nem a politikára fókuszál. Az korábban sem volt kardinális része a koncepciónak, de most már említés szintjén sem tűnnek fel ideológiák, politikai programok, a szereplők minden cselekedete a lehető legesszenciálisabban a hatalom megszerzéséről és megtartásáról szól. Véglegesen beléptünk a színfalak mögé, ahol már az írók számára sem érdekes, hogy mivel hülyítik Underwoodék a népet, a választópolgárok reakciója már csak százalékokban kommunikálódik a képernyőn. Ez pedig minden más tekintetben is egy radikálisan más megközelítést igényelt.house-of-cards-season-5.jpg

Az 5. évad a legtöbb energiát abból az újításából nyeri, hogy írói végre merik Underwoodékat sebezhetőnek mutatni. Persze a dramaturgia eddigi fő motívuma is rendre az volt, hogy főszereplőnik milyen mocsokságokkal vágták ki magukat sarokba szorított helyzetükből, de korábban végig nyeregben érezhették magukat ezektől az egy-egy epizódnyi megbicsaklásoktól függetlenül, most viszont részeken keresztül csak az újabb és újabb csapásokat kapják a nyakukba, világos kiút nélkül. Ez a feszültség a táborok egységét is megbontja, és a színfalak mögöttiséggel összhangban a sorozat irányvonalát már nem a külső, hanem a belső konfliktusok mutatják: Frank és Claire között, stábjukkal szemben és azon belül ezernyi új törésvonal jelenik meg, de még Conway is inkább saját szövetségeseibe mar bele. Ezek a szembenállások ugyan közel sem olyan hangosak és látványosak, mint a korábbi évadok során feltűnők, azonban azoknál jóval mélyebbek és feloldhatatlanabbak. Az új dinamika pedig ismét egy egészséges kiszámíthatatlanságot csempész a sorozatba, és jó érzékkel helyezi át a hangsúly az egyre inkább kifáradó Underwood-házaspárról az alkalmasint jobb lehetőségekkel kecsegtető figurákra.

Szükség is van erre ugyanis a mű kezdeti manírjaiból már szinte semmi nem látszik működni 5 év múltán: Frank hatalomvágyának megnyilvánulásai, szimbolikus gesztusai megmosolyogtatóan teátrálisak, eszköztárában pedig a finom machinációk átadták a helyüket az agresszív, direkt konfrontációknak. Ami persze alkalmasint kétségbeesett helyzetét is kommunikálja, de arról is árulkodik, hogy az ő karaktere (Kevin Spacey minden igyekezete ellenére) sem tud már meglepni, alkotói minden trükköt ellőttek a tarsolyukból. Beleértve ebbe azt is, hogy a terrorizmus jelenségére építve olyan politikai konspirációkat hoztak létre, amelyek helyenként már inkább emlékeztettek a 24 világára, mint a House of Cards az exelnökök által is méltatottan valósághű eredeti atmoszférájára. Jól palástolja még, de ezen a ponton már egyértelmű a verdikt, hogy a sorozatból kifogyott a szufla, és képtelen végérvényesen újradefiniálni magát. Amit láthattunk, az sokszor egyszerű időhúzás volt: miközben a sorozat korai évadjai híresek voltak arról, hogy nem támaszkodnak cliffhangerekre a nézők megtartásáért, most pontosan így húzták előttünk 4-5 epizódon keresztül is az elnökválasztás eldöntésének mézesmadzagját. Máskor pedig az ad-hoc elindított történetívek, az évekkel korábban elvarratlanul hagyott szálak újrafelvétele árulkodott a tanácstalanságról.house_of_cards_s03e13_still_1.jpg

Persze az évad megint hatalmas átrendeződéssel és sokat ígérő fordulatokkal zárult, de ez bennem nem a feltámadás reményét csillogtatta meg, hanem a kényszeredett úttaposás egy újabb állomásának tűnik. A szezonzáró nagyon sok olyan elemet lerombolt és kidobott, amit a House of Cards alapvetésének hittünk, de mégsem látom, hogy ebből olyan történetszálak születhetnének, amelyek valóban le fognak nyűgözni, és amelyek nem  "ilyen még nem volt, úgyhogy próbáljuk ki!"-szagot árasztanak magukból. Az írók az elmúlt évad során mindent megtettek azért, hogy a lehető legkevesebb fájdalommal és a lehető leglassabban menjen végbe a sorozat kifulladása, de akármennyire is csodálom és tisztelem őket ezért az emberfeletti munkáért, a House of Cards-t most már jobb lenne elengedni és méltósággal befejezni.

A House of Cards teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8912871314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efmint · unalomfilozofiak.blog.hu 2017.09.26. 14:41:04

Nekem nagy kedvencem a House of Cards, szóval valószínűleg elfogult vagyok, de nem értek egyet a végkövetkeztetéseddel miszerint kezd kifulladni a sorozat. Szerintem inkább átalakul. Eltekintve a "díszletektől" tulajdonképpen már az első évadtól kezdve Claire + Frank szövetségéről és a hatalom természetéről szólt a történt. Ahogy haladunk előre az időben és a főszereplők a ranglétrán fokozatosan teljesedik ki kettőjük relációja és helyeződik nagyobb hangsúly a történetben erre. Nyilván azért is, mert merít az eredeti angol klasszikusból meg a könyvből sokat a sorozat. Szóval szerintem az ötödik évad vége egy remek felütés volt a következő évadhoz és semmiképpen sem írnám le ezen a ponton a sorozatot, mert most jön csak a lényeg a történetben, hogy hogyan fog megküzdeni egymással két ember akinek ennyire szoros meg ambivalens a szövetsége.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.09.26. 15:03:24

@efmint: Ebben abszolút van ráció, nekem elsősorban annyi aggodalmam van, hogy Claire-t egyáltalán nem érzem egyenrangú ellenfélnek. Az évad vége felé már figyelgettem (mivel sejthető volt, hogy az ő konfliktusuk felszínre fog jönni előbb-utóbb), és minden beszélgetésük szinte úgy zajlott, hogy Claire már az első mondattól kezdve védekező pozícióban volt, miközben Frank a földbe döngölte verbálisan. De politikailag sem tapasztalt a játszmákban, Frank csak azért nem tudta a befolyását még így is kiterjeszteni rá, mert Jane nem hagyta - de ezzel meg az vált nyilvánvalóvá, hogy Mark és Jane fogja dróton rángatni. Én őszintén szólva több fantáziát láttam Conwayben, mert ő szinte mindenben máshogy közelített a dolgokhoz, mint Frank, de őt szerintem egész méltatlanul építették le az alatt a pár epizód alatt. (És én az ilyen húzások miatt mondom, hogy nincs ez teljesen átgondolva, számomra megalapozatlan volt, hogy Conway ilyen gyorsan megbukjon politikusként.)

efmint · unalomfilozofiak.blog.hu 2017.09.26. 16:47:52

@danialves: Conway hirtelen leépítése engem is zavart. Többet is ki lehetett volna benne. Az volt a benyomásom, mintha nem tudták volna eldönteni az írók, hogy mennyire dolgozzák ki és mélyítsék el a karakterét, aztán hirtelen "halálra" ítélték. De az elnökjelöltek sorsa végülis ilyen, széthájpolják őket aztán hirtelen eltűnnek, pihentetik magukat és később vagy felbukkannak újra a politikában vagy nem. Az amerikaiaknál szerintem más egy bukott választás mint pl. itt nálunk. Nagyobb a súlya.
Calire igazából szerintem "tipikus" nőként van megjelenítve, aki néha érzésből megy Frank ellen meg szeszélyből de állatira manipulatív és tökön tudja ragadni ha kell Franket így vagy úgy, (pl.: oroszországi nyilatkozat mikorra leégette az orosz elnököt meg Franket mert mást mondott a meleg aktivista haláláról mint amit megbeszéltek.) és ahogy halad előre a sorozat egyre jobban kidomborodik a könyörtelensége ami szerintem Frankkel kapcsolatban ki fog teljesedni a következő évadban/évadokban. Legalább is remélem. A kegyetlenségére meg voltak már példák, akár már az első évadban mikor lazán leépítette az alapítványt ha arról volt szó. De Frank esetében is azért voltak érdekes húzásai. Pl.: amikor Frank kómában volt, akkor is Doug szolgáltatta a megoldást, Claire előbb lemondott róla. Én úgy látom, hogy Claire az egyetlen ember aki hatással van Frankre és érzelmeket tud belőle kiváltani hosszabb távon, viszont én nem vagyok arról pl meggyőződve, hogy ez vissza fele is ugyan ennyire működik és szerintem ebből fakad Calire igazi ereje, ezért lehet méltó ellenfele Franknek ha ezt még tudatosabban használja majd a következőkben. Szerintem ezért jobb mint egy másik hasonló motivációja férfi, mert igazából azzal tudja bántani Franket ami a legjobb fáj neki.
Szóval összefoglalva én nagyon kíváncsian várom a hatodik évadot és hogy hova futtatják ki a sztorit. Én azt remélem , hogy az általam következtetett irányba. De abban egyet értek, hogy egy plusz évad után, vagy max kettő ( attól függ mennyire akarják nyújtani) be kéne fejezni a House Of Cardsot, mert sok már nincs ebben a történetben. Viszont a befejezést még nagyon ütősre meg lehetne csinálni én úgy gondolom !
süti beállítások módosítása