Megan Leavey (2017)
2017. szeptember 23. írta: Gaben No.1

Megan Leavey (2017)

meganleavey1.jpgKutyákkal, pingvinekkel, delfinekkel, csimpánzokkal és kisbabákkal bármit el lehet adni. Vajon iraki háborús filmet is?

Megan Leavey (Kate Mara) nem találja helyét a világban, majd gondol egyet és belép a hadseregbe, ahol még annyira se találja helyét, mint előtte. A kiképzés alatt egy kihágás után, büntetésből beosztják a bombakereső kutyák óljainak takarításához, ahol felmerül benne az ötlet, hogy ezekkel a kutyákkal szeretne dolgozni, ha az emberekkel már úgyse jön ki olyan jól. Egy szerencsés véletlen folytán, pedig Rexhez, az egyik legjobb képességű, de fölöttébb agresszív bombakereső németjuhászhoz, osztják be. Majd a film során elkezd bimbódzani egy barátság Megan és Rex között az iraki háború ideje alatt.

Nehéz választ találni arra a kérdésre, hogy vajon kicsoda a film célközösége. Ugyanis a lány és az aranyos kutya barátságának története családi filmet sugall, ugyanakkor szabad szemmel is láthatóan nem gyerek kompatibilis a film, nyers nyelvezetének, a háború viszonylagos explicitségének és a családi drámának köszönhetően. Háborús filmnek például kifejezetten gyenge. Igazából két jelenet van csak, ami magán a csatatéren játszódik, további három az iraki támaszponton, szóval nem is mondhatni, hogy annak készült volna. De azt el kell ismerni, hogy a film csúcspontjai az iraki jelenetek. A történet is úgy van felépítve, hogy oda essen a figyelem maximuma. A probléma csak annyi, hogy maguk a képek nincsenek úgy megvágva, hogy igazán feszült legyen az összhatás.

meganleavey2.jpgDrámának se túl friss, mert a már moziban rengetegszer látott egzisztenciális problémákat és családi gondokat mondja fel újra, amik igazából csak a későbbi cselekedetek indoklásául szolgálnak. Szóval jó, hogy vannak és működnek is, de nem ide rakták a film hangsúlyát szerencsére. A végén pedig egy aktivistás, petíciós darab lesz belőle, aminek a jelenléte indokolt, mert kell a lezáráshoz és a valóságban is így történt az eset (ja, amúgy igaz történet alapján, mint lassan már minden második film), de attól még ez mit se változtat azon, hogy 10 percig semmi érdekes nem történik a képernyőn.

Ami viszont működik az a kapcsolat Megan és a kutya között. Kate Mara szerethető és bőven teljesíti azt, ami elvárható, de ez a kutya valami fantasztikus volt. Ez a német juhász leszínészkedett mindenkit a vászonról. Mindig pontosan lehetett tudni mit érez és szörnyen meg lehetett őt szeretni a film során. Hihetetlen, hogy egy kutyával képesek voltak eljátszani azt, hogy először vad és ellenszenves legyen, majd fokozatosan szelídüljön meg és láthatóvá váljon a jelleme. És még egyszer hangsúlyozom, hogy most egy kutyáról beszélek. Fantasztikus!

Összegezve egy kellemes élmény. Ha szeretnétek nagyon megszeretni egy kutyát, egy felnőtt köntösbe öltöztetett családi film keretein belül, akkor ez bármelyik hétvégi délutánnak ideális programja lehet.

7/10

A Megan Leavey teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2312886338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morpheus. 2017.09.25. 07:49:10

Azért ez egy érdekes téma, a film is felkeltette az érdeklődésem. Az IMDb -n 7,1, a Rotten Tomatoes viszont 84% -ra tartja.

Philadelphia 2017.09.25. 17:48:01

Mondjuk minden kutyás filmben eleve több állat játssza szerepet...ez a nagy rejtély megoldása...
süti beállítások módosítása