Logan Lucky- A tuti balhé / Logan Lucky (2017)
2017. augusztus 22. írta: Kata SWL

Logan Lucky- A tuti balhé / Logan Lucky (2017)

Az Ocean's filmek direktora visszatért a mozivászonra. A Logan Lucky-ról már jóval a bemutató előtt is hallhattunk, ugyanis a szkript megalkotója, Rebecca Blunt nem valós személy, valószínűleg maga Steven Soderbergh (vagy a felesége) áll mögötte, mivel vágást és operatőri munkát is végzett már korábban a rendező álnéven. Emellett A  tuti balhét nagy kíváncsiság is övezi: mit tudhat az a történet, ami visszavonzza Soderbergh-et a nagyvászonra?

A Logan-testvérek nem éppen a sors kegyeltjei: Jimmy-t (Channing Tatum) éppen kirúgták bicegő lába miatt a munkahelyéről, Clyde (Adam Driver) pedig egy kocsmában csapos, ahol állandóan amiatt piszkálják, mert hiányzik az egyik karja. A fivérek úgy döntenek, hogy véget vetnek balszerencséjüknek, és mivel pénzszűkében vannak, hihetetlen tervet eszelnek ki: az egyik leghíresebb NASCAR autóverseny hatalmas bevételét akarják elrabolni a futam idején. A nagyszabású rablás és a tökéletesnek tűnő terv megvalósításához azonban először ki kell juttatniuk a börtönből Joe Banget (Daniel Craig), a bankrablók koronázatlan királyát. 

279814_1500643975_7408.jpg

 

A sztori nagyon ismerős, azonban itt nincs luxus, nincsenek márkás öltönyök, szuper kütyük, és géniuszok. A főszereplők nagyon egyszerű emberek, déli akcentussal beszélnek, legtöbbjük szakadt, vagy előnytelen ruhát hord, gumicukor a robbanóanyaguk fő összetevője, és még a legnagyobb technikai zseni tudása is kimerül a Twitter használatában. A Logan Lucky az Ocean's- trilógia inverze: amikor a kifinomult Danny és Rusty leülnek valaki elé a ropogósra vasalt ingjükben a másodpercekre pontosan megtervezett ötletükkel, mindenki igent mond nekik, és egyre nő a csapat; míg Jimmy-t és Clyde-ot már az első tag, Joe is kiröhögi  a börtönben a terv hallatán. A fivérek leginkább Dumb és Dumberhez hasonlíthatók, és habár a Loganeken kívül senki sem hiszi hogy tényleg sikerülhet az akció, mégis összeáll a banda. 

A poénok jól működnek, amihez a tájszólás is hozzátesz (a sajtóvetítésen eredeti nyelven, magyar felirattal vetítették a filmet, a magyar szinkron azonban állítólag nem adja ezt vissza), de leginkább az egyszerű karakterek teszik fel az i-re a pontot, különösen Adam Driveré, aki a legtöbbször baltaarccal reagál mindenre, még több komikumot kihozva ezáltal Clyde-ból. Emellett még a hidrogénszőke Daniel Craig alakítása kiemelkedő, aki Joe bőrébe bújva brillírozik, és bizonyítja sokszínűségét. Üdítő őt egy ilyen őrült szerepben látni az érzelemmentes 007-es után, és meglepően jól is áll neki. Channing Tatum több oldalával találkozhattunk már, de a vígjáték műfaja talán a legismertebb számára; ennek ellenére kollégái elviszik előle a prímet, nem sikerül olyan marandót nyújtania, mint pl. a 21 Jump Street- ben. Ez annak is betudható, hogy az ő karaktere inkább az alkotás drámai oldalát szemlélteti; az elvált apuka melankóliája, akitől még messzebbre akarják vinni a kislányát, és az egykor fényes jövő elé néző báty öccse Irakban elveszett karja miatti lelkiismeret-furdalása végig jelen van. 

322876_1024_logan_lucky_a_tuti_balhe_7.jpg

A Logan Lucky sokban hasonlít az Ocean's filmekre: a csapat összeszedése, a balhé előkészítése, annak végrehajtása, végül megúszása mindkét műben szerepel. Azonban A tuti balhé újat is mer mutatni: mellőzi a heist movie-kra jellemző technikát és tudományt, sőt kifigurázza azt; mindennapi problémákat és azokkal küzdő egyszerű karaktereket vonultat fel. A nagy trükk azonban épp' a szereplőkben rejlik: hiába kisstílűek Ocean professzionális bandája mellett, és hiába igyekeznek meggyőzni minket szinte 100 percen keresztül az ellenkezőjéről: van sütnivalójuk a déli fiúknak. Soderbergh korábbi heist movie-jaihoz képest ez messze nem olyan összetett; épp csak annyira bonyolult a történet, hogy megvezesse a nézőt.

Összességében a Logan Lucky egy a déli akcentustól egyszerre komikus és bájos, üresjáratoktól mentes, kiváló színészi gárdával operáló mű, amelyben a jókor, jó helyen használt poénok mellett még  egy- egy kisebb drámai szálnak is jut hely. Az egyetlen negatívum Channing Tatum, aki alaposan meg tudta volna mozgatni a rekeszizmunkat, de a direktor sajnos nem igazán él a lehetőséggel; inkább egy hősies, komorabb karakterré teszi. A mellékszereplők, mint Seth MacFarlane, Riley Keough vagy Hilary Swank, mind remekek és szintén fontos alkotóelemei a műnek. Aki szerette az fehér galléros bűnözők filmjeit, azoknak mindenképp' ajánlom, de annak is érdemes beülnie rá, aki csak szeretne egy jót szórakozni. A déli akcentus miatt pedig inkább, aki teheti, a feliratos verziót válassza. A tuti balhé tehát Soderbergh méltó visszatérése a mozifilmekhez.

8,5/10

A Logan Lucky teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) honlapján

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2312770670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.09.03. 10:43:00

Annyira jól összeszedted és megfogalmaztad, hogy nincs is mit hozzáfűznöm (talán annyit, hogy tök érdekes, hogy annyira komplex maga a heist, hogy még csak nem is kell félresikerülnie, bőven elszórakoztat az, hogy egyszerűen végigviszik), én kicsit a bevezetőben feltett kérdésen gondolkodtam el, hogy kicsit nagyobb durranást vártam volna attól a fickótól, aki egyszer már visszavonult, hogy "fúj Hollywood", és most mégis előjön. Félreértés ne essék, a Logan Lucky szerintem top a maga kategóriájában, tényleg a legmagasabb színvonalú filmkészítés, de amikor ott van, hogy ez a film szólhatna is akár kicsit Hell or High Wateresen a Rust Belt minden gondjáról bajáról, ehhez képest kicsit sztereotipikusan és hepiendesen mer csak erről beszélni, kicsit csalódott vagyok. Az első egy órában simán azon gondolkodtam, hogy ez egy rettentő szomorú film, mert semmi másról nem szól, mint hogy ezeket a szereplőket mindenki kizsigereli, megalázza, az egyetlen örömüket is elveszi, és amikor Sadie nekiállt énekelni a Country Roadot, valahogy annyira katartikus lett volna, ha ez nemcsak egy mellékzönge, hanem azt jelképezi, hogy ez maradt nekik a nincstelenségben.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.09.04. 11:08:22

@danialves: Igen,ebben teljsen igazad van,már az elején,amikor Jimmy mondja,hogy neki csak azért kell telefon,hogy a kislányát fényképezhesse,ott már elkezdődik ez a melankolikus vonal,amit tényleg ha máshogy nem,legalább Jimmy oldaláról jobban ki lehetett volna bontani, főleg mivel a heist rész leleplezése nagyon jól oldja a végig lappangó szomorúsagot, és helyrerak mindent. Sokszor volt olyan pillanat,hogy nevettem egy poénon, de igazából -főleg Tatum-ön- sírni tudtam volna. Ugyanakkor alapvetően ennek is örülök, hogy nemcsak egy sima "suttyó" Ocean's -t gyártott le, hanem vitt bele valami pluszt is. Valahol sajnálom, hogy nem bontakozott ki jobban a dráma, de lehet,hogy nagyon sokat rombolt volna az alapvetően könnyed és viccesnek szánt hangvételből. A végén szerintem minden néző mosolyog, de valamiért nekem az is keserédes és nagyon megható volt, hogy Jimmy ennyi mindent megtesz a többiekért. A forgalmazási mód és a szándék,hogy elterjeszti és ilyen filmeket fog csak csinálni szerintem mutatja, hogy azért még mindig megvan a tartózkodás és valamennyire a "fúj Hollywood" is.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.11.15. 18:05:17

:)))))))
imádom :)
Coen tesók világa, szeretem az ilyen egyszerű embereket :)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.11.17. 10:57:49

A film megnézése után rájöttem hogy annyira nem Coenes :)
Lehetett rajtuk röhögni azért, a szinkron nem volt annyira gáz, de belenézve az eredeti verzába a tájszólós angol jobban ütött :)
A végén meg kiderül hogy annyira nem is retardáltak, csak egyszerű vidéki suttyók.
süti beállítások módosítása