Tényleg kell nekünk egy Obi-Wan Kenobi - film?
2017. augusztus 20. írta: FilmBaráth

Tényleg kell nekünk egy Obi-Wan Kenobi - film?

obi_van_kenobi.jpg

Obi-Wan Kenobi - film, időben valamikor a 3. és a 4. rész között. Aha. Most kell beájulnom vagy ráérek öt perc múlva is? A fanyalgásom oka nem az, hogy az én szívem az Enterprise-ért dobog, hiszen ettől még nagyon is kedvelem a Star Wars univerzumot, de filmrajongóként azt gondolom, most már ideje lenne szépen lassan túllépni a klasszikus trilógia karakterein, nem a régi kedvencekről kellene lehúzni egy újabb bőrt, hanem el lehetne kezdeni tágítani a George Lucas által jó néhány évtizede zseniálisan kitalált világot. Mert azzal, hogy a franchise a Disney-hez került, olyan komoly stúdióháttért kapott, amellyel már neki lehet feküdni a nem könnyű melónak, hogy egy Marvel-hez mérhető gigantikus és összetett univerzum kerüljön a nézők szeme elé. Ehhez azonban komolyan át kell gondolni, hogy meddig érdemes a nosztaligára építeni, mert egy idő után meg fogja unni a nép, ha mindig ugyanazt kapja pepitában. Miért kell mindig a múltat ragozni, miért nem foglalkozunk inkább a jövővel? A Zsivány Egyes jó volt és kellett, Han Solóból pedig ugye sohasem elég, de Obi - Wan  Kenobi már eljátszotta a szerepét a történetben, tényleg lekaparjuk a falat, hogy megtudjuk, mit a fészkes fenét művelt a sivatagban addig, amíg Luke felnőtt? Nem lenne sokkal izgalmasabb azzal foglalkozni, hogy mi lett a Birodalommal, sok-sok évvel Luke-ék után? Mert lehet ezt húzni-vonni, de úgyis az lesz a vége, hogy a jók legyőzik a rosszakat (hajrá jedik!), nem? Na persze, a béke is unalmas, akar a halál virágokat szedegetni birodalmi lépegetőkről a kies mezőkön, na de elég nagy az a galaxis, nem lehetne írni egy-két  jó kis főgonoszt, akik folyamatosan keverik a zűrt és ennek apropóján jókat lehet zúzni a filmvásznon?

A Disney irgalmatlan összeget fizetett Lucasnak a brandért, naná, hogy mindent megtesz, hogy 1. a pénzénél legyen, 2. kiszolgálja a rajongói igényeket. Mára már eljutottunk odáig, hogy már év elején beírjuk a naptárba a decemberi szokásos Star Wars filmet, amelynek a marketinggépezete úgy dübörög, ahogy kell. Hosszú időre tervez a stúdió, ami jó, de átgondolt stragégia nélkül könnyen űrsebességgel csökkenhet a nézettség és a bevétel. Mert ami most történik, az bizony filmtörténelem, gondoljunk csak bele, volt olyan sorozat, amely ennyi időn keresztül fent tudta tartani maga iránt a nézők érdeklődését? Trekkie-ként boldogan mondanám, hogy igen, hiszen ott a Star Trek, amelyről azonban vérző szívvel azt kell mondanom, hogy a gyöngyvásznon mára matinévá csendesült (még a tévében bízom, de majd meglátjuk, milyen lesz az új sorozat), a sci-fi zászlóshajója bizony a Star Wars. Kedves Disney! Ha már ezt a kört megnyertétetek, éljetek már a lehetőséggel, és őrizzétek jól azta galaxist, ami az öletekbe pottyant. Olyan technika van a kezetekben, amelyről Lucas csak álmodott, amikor az első (negyedik, mindegy) részt összehozta, vagyis a látvánnyal valószínűleg nem lesz gond, de tanuljatok a mester hibájából, szív és jól megírt karakterek is kellenek a hosszú távú sikerhez.

Réges-régen utaztunk el először egy messzi-messzi galaxisba, ki gondolta volna, hogy ennyi évtized múlva is közelharcot fogunk vívni a jegyekért az éppen aktuális részért a moziban? 1977-ben készült el az első rész, amely egy addig ismeretlen világba vitt el bennünket, Lucas faék egyszerűségű, ám annál látványosabb és dögösebb története viharos gyorsasággal hódította meg a nézők szívét. Nem is kellett sokáig várni a második felvonásra, a Birodalom olyan rendesen visszavágott Luke-éknak, hogy máig nem hevertük ki a sokkot a tudomásunkra jutottt családi kapcsolatokról. Aztán a jedi visszatért, a klasszikus trilógia lezárult, a történet úgy tűnt, hogy kerek egész. Aztán eltelt jó néhány év, és Lucas úgy döntött, elmeséli nekünk az előzményeket. A Baljós árnyakat nagyon vártuk, aztán jól meglepődtünk azon, hogy főként üres látványt kaptunk, az igazi Star Wars érzés elmaradt. Jóval kisebb lelkesedéssel ugyan, de elzarándokoltunk a moziba A klónok támadására, majd A Sith-ek bosszúja után úgy döntöttünk, a továbbiakban ellesz a galaxis nélkülünk is. Aztán megint eltelt néhány év, és azon kaptuk magunkat, hogy folyik a könnyünk, amikor megszólal a jól ismert főcímdal, nem számított semmi, csak az, hogy újra felébredt az Erő. Véleményem szerint azt kaptunk, amit vártunk, biztosra ment a stúdió, ez a rész nem az újításról szólt, hanem arról, hogy újra felvegyünk a fonalat, nyilván a nosztalgia volt túlsúlyban. Aztán jött a Zsivány Egyes, amely sokkal jobb lett, mint a bevezető rész, és bebizonyította, hogy a klasszikus szereplők nélkül is lehet hangulatos és működőképes filmet készíteni a Star Wars-univerzumban. Idén várjuk az utolsó Jedit (Carrie Fisher halála miatt százas zsepivel megyünk a vetítésre), jövőre jön a Han Solo film (ami körül nagyon erősen gyűlnek a fekete felhők, aggódás van a köbön), aztán újra Luke-ék lesznek soron, most pedig bejelentették, hogy jön az Obi- Wan-film. Tényleg ezt akarjuk?

milleneum_falcon_1.jpg

A galaxis végtelen térben és időben, miért kellene mindig ugyanazt a sztorit néznünk újra és újra, nem csak Skywalkerékből áll a Lucas-világ, lassan el lehetne felejteni őket, nem? Na jó, ez így durva volt elsőre, finomítsunk rajta. Tehát, azt még nagyon szívesen megnéznem, hogy Luke lánya(?) hogyan rúgja szét az újra megerősödött sith-ek hátsó felét, és hozza vissza a fényt a Birodalomba, de aztán most már lapozzunk. Ne révedjünk már a múltba, ne lázadjunk csak úgy megszokásból a sötét oldal ellen, engedjük már szabadjára azt a fantáziát, ami egykor megteremtette a Star Wars-univerzumot. Igen, kell nekünk az Erő, az űrcsaták, a jedik, de hosszú távon csak akkor tart ki a lelkesedésünk, amíg az alaphangulat fenntartása mellett új karaktereket és hősöket kedvelhetünk meg, és utálhatunk olyan  kaliberű főgonoszt, mint Darth Vader (bár szerintem a nagyúrat nem lehet pótolni, de azért meg lehetne próbálni). Nem kell ezt túlkomplikálni, vannak a jók és vannak a rosszak, egyértelmű, hogy kinek kell drukkolni (amíg egy jedi is van a galaxisban, tudjuk, melyik oldalra kell állnunk), nem kell túlzásba vinni a filozófiát, de csak addig leszünk egyek az Erővel, amíg úgy érezzük. hogy nem egy újabb bőrt húz le a stúdió a sztoriból, aprópénzre váltva a legendát, szóval mindannyiunk érdekében remélem, átgondolták a Disney-nél, hogyan akarják megtartani a nézőket a következő években.

Azt gondolom, a kőkemény üzleti érdekek azt diktálják, hogy a stúdió átgondolja a fentieket, és szépen lassan nyisson a Star Wars univerzum kitágítása felé. Ne felejtsük el, hogy a Disney nem kispályázik, visszahívta a filmjeit a Netfilxről, mert tudja, hogy a mozi haldokolik, a jövő a streamszolgáltatóké, ami óriási lehetőséget jelent a számára, hogy a jelenleg legismertebb brandjét egyre több platformon használja ki. Vagyis valószínűleg záros határidővel érkezni fognak a tévésorozatok a galaxisból, nem csak animációs formában, hanem élő szereplőkkel, különböző korosztályoknak. És ki tudja még, hogy milyen formában és felületen, de biztosan találkozni fogunk kedvenceinkkel, akik közül a régieket mindvégig a szívünkben őrizzük, de a csatákat már az újak vívják helyettük. Vagyis összegezve: ha nagyon muszáj, jöjjön az az Obi - Wan- film, de jobb lenne helyette egy másik térben és időben játszódó oltári nagy háborút nézni a messzi-messzi galaxisban, nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4612761804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2017.08.20. 21:07:04

a Han Solo film is tök felesleges, szerintem még a rajongókat is maximum egy Darth Vader spin-off érdekelné, érdekes módon arról ötletszinten sem hallani, pedig Kenobi kóborlásánál a peremvidéken alighanem izgalmasabb lehetne.

rettentó 2017.08.20. 21:39:31

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Ha van egy kis eszük, Vader is meglátogatja öreg barátját :-)

TGer 2017.08.20. 21:44:22

Az utolsó dolog lenne, amit az SW univerzumnak kívánnék, hogy bármiben is hasonlítson a Marvel-re.

A Kenobi film esetében pedig sokkal jobb esélyeink vannak a kellemes meglepetésre, mint egy újnak beállított sztorival. Lehet mondani, hogy egy újabb bőr lehúzása, de szerintem maradt annyi elvarratlan szál a két trilógia között, hogy konkrétan bővítheti, sőt javíthatja is őket visszamenőleg. Értelmet adhatnak pár dolognak, amiket Lucas annó másnapos reggeleken csak úgy hasra ütés jelleggel talált ki, hogy az éppen aktuális nyakába lihegő producert lerázza. A Zsivány Egyes pont ezt tette.

[a Disney féle folytatásokkal kapcsolatban meg azt is simán el tudom képzelni, hogy újabb 30 év múlva a következő tulajdonos - egyébként a Disney-hez hasonlóan - "meg nem történté nyilvánítja", mert körülbelül annyit ér, még ha ezt eddig csak egy film alapján mondom is]

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.08.20. 22:51:09

"...ideje lenne szépen lassan túllépni a klasszikus trilógia karakterein, nem a régi kedvencekről kellene lehúzni egy újabb bőrt, hanem el lehetne kezdeni tágítani a George Lucas által jó néhány évtizede zseniálisan kitalált világot."

Vagy csak csinálni jó filmeket, a Star Wars címke ráragasztása nélkül. Ha a film jó, akkor megáll a saját lábán is, ha meg nem, akkor ne akarják egy agyonhasznált címkével eladni nekem. Vagy rendben, akarják, de a rajongóktól ne reméljék a tiszteletet.

ComLo 2017.08.21. 05:02:23

A napokban gondolkoztam el rajta, lehet-e valaha mondjuk oscar díjas filmet csinálni megint a Star Wars univerzumban? Kicsit még általánosabban, lehet-e "jó" filmet csinálni ott?

Kifejtem ez alatt mit értek: nekem az első 3 film nagyon tetszett, az "új trilógia" borzasztóan nem, a 7. rész megint nagyon,és a rough one is eléggé. És ezzel a véleményemmel, a rajongók egy csoportját erősítem: van akinek tetszik az új trilógia, a 7. részt pedig utálja. Van aki a rough one-t utálja, de a 7.-részt igen. Stb stb, ennek minden létező permutációja.

Az eredeti trilógia akkora kult státusz lett, annyian szeretik, hogy kicsit mindenki mást szeretne már tőle. És mivel az alapot ezek közül mindenki imádja, mindig lesz jópár nagyon csalódott rajongó. A rajongók (és szerintem a szakma is) túl nagy, saját elvárással megy neki egy-egy filmnek.

Bobby Newmark 2017.08.21. 06:41:18

A galaxis sem térben, sem időben nem végtelen. Meg a Star Wars sem sci-fi. Látom a sci-fi rajongásod kimerül a -fi-ben.

midnightcoder2 2017.08.21. 07:23:02

@ComLo: Nekem az eredeti triológia nagyon tetszett, az I-III egy rakás szar volt, a Disney-féle folytatás még nagyobb hulladék, a Rogue One-t pedig már meg sem néztem még letöltve sem.

Lehetett volna jó folytatást csinálni, Pl. ha a Timothy Zahn-féle könyveket filmesítik meg. Azokban van történet, sőt némi mondanivaló is, nem csak annyi hogy lelőjük az N+1. halálcsillagot oszt hazamegyünk. Persze abba nehezebben lehetett volna PC lihegő négert és tündi-bündi focirobotot tenni, de legalább szólnak valamiről.

Bobby Newmark 2017.08.21. 08:08:40

@midnightcoder2: Kiöregedtek meg meghaltak hozzá a színészek. Ha EpI-III helyett azt csinálta volna meg Lucas, akkor a világ összes pénzét megkereshette volna vele.
Úgy viszont az lett volna a baj, hogy a Zahn-trilógián túl az EU egy borzalmas gyökér fanfiction gyűjtemény, legalja minőséggel. Tisztelet a ritka kivételnek.

ComLo 2017.08.21. 08:24:30

@midnightcoder2: nah látod pont ezt mondom. :-)

Mind a ketten Star Wars fan-nak tartjuk magunkat, mégis (sok más témával egyetemben) csak abban értünk eggyet hogy az eredeti 3 nagyon jó volt (meg hogy az "új trilógia" borzalmas, és hogy a Zahn könyvek mesteriek). Ha kevsébé lennénk inteligensek, elkezdhetnénk savazni egymást arról, hogy kinek a ízlése az "igazibb". Visoznt a helyzetből is látszik az, hogy lehetetlen olyan filmet csinálni, ami ezt a hatalmas homgén halmazt (Star Wars fan-ok), egyszerre kielágítené. Szerintem (és ez szubjektív vélemény), emiatt már sosem lesz olyan Star Wars film, ami egyöntetüen megkaphatná a "jó" jelzőt a közönségtől.

Jager_ 2017.08.23. 21:49:41

Kenobi alakja valahogy szerves része az egész Star Wars univerzumnak. Amellett komoly "lyuk" tátong sztorijában, élettörténetében is, az "Egy új remény" előtti 2-3 évtizedéről. Szerintem nem rossz gondolat egy róla szóló epizód. Engem érdekelne. És ettől még rengeteg innovatív dolgot belepakolhatnak.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.08.24. 09:25:51

Pont erről vitatkoztam a barátaimmal az elmúlt napokban, egész pontosan arról, hogy mekkora bátorság volt a Rogue One (ami mondjuk szerintem messze nem volt jó, bár egyet tudok érteni szinte az összes érvvel, ami a TFA fölé emeli), mert engem még mindig elképeszt, hogy sokan képesek valódi bevállalásként értelmezni, hogy a Disney nem hagyott nyitva egy történetszálat, amit előzményként gyakorlatilag légmentesen hozzákötött az univerzum egy másik filmjéhez, miközben meg ugyanazzal a lusta fanservice-szel töltötték meg. És akkor egyikük megkérdezte, hogy mi lett volna az igazi bátorság szerintem, én meg egyből rávágtam, hogy elengedni ezeket a karaktereket és az eredeti trilógia idővonalát, teljesen átmenni más világokba, más időkbe, ld. Knights of the Old Republic.

Szerintem a Rogue One tanulsága is ugyanaz, mint Az ébredő Erőé, hogy ugyanazt másnak láttatva hibátlanul el lehet adni - de azért 1 milliárd dollárt csak számít, hogy ott vannak-e ugyanazok a karakterek. Nyilván ez már az a szint, ahol röhejesnek tűnik a filléreket számolgatni, de szerintem ha az Ep 8 szignifikánsan többet hoz, az pont a Disneyt fogja igazolni, hogy a rajongók nem tudnak leszakadni ezekről a figurákról és lehet nyomni nekik még orrba-szájba. Az meg a Han Solo-film balhéja után nem meglepetés, hogy a Disney zéró kockázatot mer vállalni.

Apropó, pont a múlt héten fejeztem be Film Crit Hulk könyvét a forgatókönyvírásról, és ő emlegetni ott ezt a cikket, mint példát arra, hogy miért kínos minden előzményfilm:
birthmoviesdeath.com/2013/02/06/five-dumb-things-to-expect-in-a-han-solo-movie
Nevezetesen, hogy ezekben a sztorikban minden végzetszerű, nincsenek a figuráknak önálló döntései, karakterfejlődése, mindent a becsatlakozás irányvonala határoz meg. (Persze kivétel van, ld. Majmok bolygója, de ezen tudatosan dolgozni kell.) És valószínűleg a Disney mindkét darabnál bele fog menni ebbe, hogy felvonultatják a rajongókat elaléltató ikonográfiát, de igazából tényleg semmi olyat nem fogunk látni, amiért valóban szükséges elkészíteni ezeket a filmeket.

Magányos Farkas_ 2017.08.24. 12:27:16

Nekem Kenobi alakja a legérdekesebb az egész sorozatban, a kánon, spin-off és egyéb művekben. Szerintem csak nyerne vele a franchise, ha készülne történetéről egy külön epizód. Hajrá!

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2017.08.26. 12:23:46

@danialves:

Én is így vagyok vele. A 7.-nél még teljesen érthető volt a fanservice, le kellett mosni a prequelek izét, visszaadni a hitet a rajongóknak. A Rouge One - bár szerintem mesze nem olyan bátor - legalább minimálisan más hangulatot áraszt, így a - fanservice mellett - legalább a szándék megvolt benne, hogy más legyen. Na, de ugyan most jön a 8., aztán a Solo, aztán 9, aztán Kenobi.

Szóval a Kenobi már a 6. olyan új Star Wars film lesz, ami nem mer érdemben elrugaszkodni az OT karaktereitől/helyeitől/történetétől. Pedig, ha az előzményeknek volt jó része az éppen az volt, hogy kitágították az univerzumot. Láttunk olyanokat, amit eddig nem: fogatverseny, droid hadsereg, lényegesen más új világok, klónok stb. Na most az új filmekben ugyan voltak új világok, de volt amelyik markánsan meg is maradt? A Jakku egy Tatuine 2.0, a Rouge One bolygó szintén majdnem az. Talán a Donnie Yen által játszott erő-vallás papjai, aki ugyan csak jedi pótlékként került a filmbe, de az övé egy olyan vonal/világ, ami érdekelne.

Eretnek leszek, de vállalom: Ha már Kenobi film, akkor miért nem lehet Padawan éveiről, a Régi köztársaságban, Qui Gon is jobban megismerve? (Hiszen ő elvileg a renitens magatartásával, mint afféle "szürke Jedi" töj érdekes karakter lehetne, csak kár, hogy az Ep 1-ben ezt nem sikerült jól kibontani.) Bebizonyítva, hogy jó történettel a prequel korszakban, díszéletei közt is lehet jó filmet csinálni. Persze itt is adná magát valami fanservice, de lényegesen bátrabb vállalás lenne, mert ellene mennének a rajongói elképzelésnek. (Nem azt mondom, hogy minden áron "szembe kell köpni" a rajongót, de ha valahol akkor pont az SW-nél lehetne már kockáztatni. Az új Star Wars film még akkor is sikeres lenne, ha a CGI Peter Cushing olvasna fel benne prequel trilógiához írt fanfictionokat!)

Ennél még az MCU is bátrabb, aki mer másodvonalas figurákra (Galaxis őrzői) építeni.

Amúgy Kenobi filmnél számomra még a Jabba film is izgalmasabb, baszus űr keresztapa!

A linkelt cikk amúgy kiábrándítóan igaznak hat, tényleg félő, hogy ilyenekkel lesz tele. Nem rég jött ki ez a videó, hasonló témában: www.youtube.com/watch?v=kjEd3DpH_e0

És az a baj, hogy amennyire kínosan röhejesnek tűnik egy-egy előrejelzésük, annál valószínűbbnek érzem, hogy a Disney ilyeneket fog meglépni. (Ahogy a rivális oldalon a Joker esetében is szinte biztos vagyok benne, hogy minden idők egyik legöncélúbb gonosztevőjéből majd tragikus hőst faragnak, aki csak a beteg lánya megmentésért lép a bűn útjára, vagy azért mert korrupt zsaruk kiirtották a családját.) Amúgy szerintem egy Prequel lehetne jó, annak ellenére is tudjuk, hogy mi a végeredmény, hiszen az képes lehet plusz feszültséget adni: megszerettetik a karaktereket, de közben tudjuk, hogy nem lesz jó vége. Az más kérdés, hogy most hirtelen nem biztos, hogy tudnék ilyen filmet mondani.

TellVilmos 2017.09.07. 05:15:45

A Kenobi filmet már akkor is vártam, amikor nem volt róla szó. Kedvenc karakterem és egy jó esély Ewan McGregor visszatérésére is. Nagyon remélem, hogy Ő alakíthatja. Még nincs kiöregedve. Pont jó korban van egy EpIII - IV közti idöszakra. Kedvelem az alakítását és megnéznék vele egy sivatagos westernes Kenobi filmet. Ezt agy egyet kötelezőnek tartom a Lucasfilmtől.
süti beállítások módosítása