A fantasztikus nagynéni (1986)
2017. július 11. írta: FilmBaráth

A fantasztikus nagynéni (1986)

Elsősorban Ruttkai Éva fantasztikus alakítása miatt érdemes megnézni ezt a habkönnyű ifjúsági filmet

a_fantasztikus_nagyneni.jpg

Tivadar. Ha nem egy pöfögő, áramvonalas oldtimer ugrik be neked először erről a névről, nagyon sürgősen pótolnod kell ezt jó kis ifjúsági tévéfilmet. Hatalmas kedvencem volt gyerekkoromban ez a kedves kis darab, amelyben Ruttkai Éva egyik utolsó szerepét játszotta felejthetetlenül (holott ekkor már súlyos beteg volt, de ebből semmi sem látszott a kamerák előtt), és még most is kiváló szórakozást tud nyújtani, miközben jókat lehet nosztalgiázni a régi, nyolcvanas évekbeli nyaralásokon, kicsi koromban én is pont úgy rohantam nyáron a strandra, vagy játszani, mint Csaba, Huba és Anikó. A tévéfilm alapjául szolgáló könyvet is nagyon szerettem egykoron (na persze az örök kedvenc Winnetou közelébe sem érhetett, de azért ezt is élmény volt éjszaka a paplan alatt olvasni zseblámpával, csak a feeling miatt), de a film jobban megmaradt emlékeimben. Mai szemmel nézve természetesen már nem tűnik olyan tökéletesnek, mint régen, de Ruttkai Éva olyan szinten tölti meg élettel a karakterét (legmélyebb bánatomra a korom miatt már nem láthattam színpadon a kiváló színésznőt, ha esetleg van valaki, akinek volt hozzá szerencséje, kiváncsian várom az élménybeszámolót kommentben), hogy még ennyi évvel a forgatás után sem lehet szabadulni a hatása alól. Pedig ez csak egy habkönnyű családi vígjáték volt, nem több, mégis olyan nőiesen zúzta az idősödő férfiszíveket, és annyira bájosan próbálta 44 év távollét után megérteni az akkori magyar viszonyokat, amelybe hirtelen belecsöppent, hogy a néző csak irigyelni tudta Csabát és Hubát, hogy ilyen jó fej nagynénije van. Elsősorban Ruttkai Éva fantasztikus alakítása miatt érdemes megnézni ezt az alkotást, amely kellőképpen vicces és izgalmas, igazi retró családi tévéfilm, kellemes kikapcsolódást tud nyújtani egy meleg nyári estén.

Máli néni (Ruttkai Éva) negyedik férje halála után úgy dönt, otthagyja Argentínát, és hazatér Magyarországra. Érkezése meglepetésként éri unokahúgát és családját, de a temperamentumos nagynéni hamarosan olyannyira összebarátkozik a két fiúval, Csabával (Palóczi Csaba) és Hubával (Madaras Gergely), hogy együtt indulnak el felkutatni gyerekkori szerelmét, Gergőt. Felpakolják az utazócuccot a kissé szeszélyes Tivadarra és már el is indulnak az izgalmas kalandok felé...

Nyár, szerelem, Balaton, egy jó kis bűnügy - kell ennél több egy forró nyári estén a lehúzott redőnyökkel élhetővé varázsolt szobába zárva? Üdítő kis semmiség ez a tévéfilm, amely annyira magával tudja ragadni a nézőt, hogy egy idő után azon kapja magát, hogy teljes gőzzel szurkol Málinak, hogy találja már meg végre gyerekkori szerelme oldalán a boldogságot. Aztán ahogyan az lenni szokott, természetesen az útjába kerül egy tisztes őszes halántékkal és nem kevés nőgyűlölettel rendelkező autószerelő mester (Zenthe Ferenc értő tolmácsolásában), aki először Tivadarba szeret bele, aztán Máliba. Az asszony pedig igazi nő lévén nem mond elsőre igent, aztán pedig a gyerekek eltűntése miatt nem érnek rá a gyengéd érzelmekre felnőttek, aggódás és világvége van, de nem kell izgulni, előbb-utóbb kitör a happy end. Előtte azonban láthatjuk még a rendőrséget kőkemény bevetésen (kutya, kocka Lada, hangosbeszélő, "a törvény nevében", van itt minden, lehet ámuldozni az akkori idők látványos rendőri akcióján), dübörög a szív, az adrenalin az egekben, a Linda legjobb pillanatait idézik a képsorok (mínusz sikítás és verekedés).

a_fantasztikus_nagyneni2.jpg

Szívmelengető kis gyöngyszem, adva van egy örökifjú hölgy, aki frászkarikát sem hajlandó tudomást venni a koráról, a lelke még mindig azé a 16 éves kislányé, aki halálosan szerelmes volt egy Gergő nevű fiúba, és túl a sokadik X-en is fiatalos hévvel vág neki az országnak, hogy a nyomára bukkanjon 44 év után. Nem kicsit döbben le az itteni állapotokon (máshoz votl szokva külföldön, szokni kellett a 80-as évek rögvalóját szegénynek), ahogyan az itteniek sem tudják hová tenni, hogy pl. szivarozik, viharsebesen megtanul tekézni, az asztalra csap, ha úgy érzi, nem bánnak vele megfelelő módon. Hát csoda, hogy a nőkről nem túlságosan jó véleménnyel lévő autószerelő mester szívét is meghódítja? És persze itt vannak a gyerekek, Csaba és Huba, akik mindig belekeverednek valami zűrbe, vagy éppen a nagynénit húzzák ki az éppen aktuális csávából. Nagyon jó csapatot alkotnak ők hárman együtt (Tivadarral négyen), aztán amikor Málika udvarlójának unokája is csatlakozik hozzájuk, esélyük sincs ellenük a rosszfiúknak. Képtelenség ellenállni ennek  a bájosan lökött társaságnak.

A szerelem kortalan, a gyerekek mindig el tudnak veszni, minden jó, ha a vége jó - nem kínál hatalmas újdonságokat ez a kedves kis tévéfilm, viszont hegyomlásnyi bájjal tudja szórakoztatni a nézőjét. Persze megvannak a maga hibái (össze-vissza kavarog a történet, a karakterek közül csak a főszereplő került igazán jól megírásra, a többiek csak asszisztálnak neki, a poénoknak alárendelik a dramaturgiát, nem elég feszes a sztori, stb.), de annyira szívet melengető a kicsike, hogy csak szeretni lehet. Kalandra fel Máli nénivel!

7/10

A fantasztikus nagynéni teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3012643791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.07.11. 10:05:58

Ruttkai, sosem értem miért nincs róla hatalmas szobor, minden városban egy utca elnevezve (Meg Latiinovitsról. Márkusról, Őzéről, stb stb)

Egyszer láttam, de én is gyerek voltam Hidd el kirázott volna téged is a hideg tőle, olyan erő volt benne. Igazi dáma volt.

Hülye frázis, hogy régen minden más volt, de ilyen színésznő azóta sincs.
süti beállítások módosítása