Writers' Block: Wretched Emily Derringer by Chris Devlin
2017. június 06. írta: danialves

Writers' Block: Wretched Emily Derringer by Chris Devlin

[A FORGATÓKÖNYV INNEN TÖLTHETŐ LE]

Azzal aligha mondok újat, hogy a sorozatgyilkosok nagyjából a krimi megszületése óta megbízható alanyai voltak az íróknak, és legalább ennyire be is rozsdásodtak az évtizedek - évszázadok során. Már azok a történetek is forradalminak számítottak, amelyek egy sorozatgyilkost tettek meg központi figurájukká (ld. Amerikai pszichó, Dexter, Mr. Brooks), de a Wretched Emily Derringer még ezeknél is továbbmegy azzal, hogy egy 13 éves lány ölti benne magára ezt a szerepet. Chris Devlin kellő öniróniával és fekete humorral egy klasszikus felnövéstörténetbe illeszti be karakterét: Emily a középiskolás élet szokásos buktatóival és konfliktusaival szembesül, azonban amikor a suli legnépszerűbb lánya beszól neki, ő nemcsak halálba kívánja, hanem ténylegesen el is tervezi, hogyan fogja megölni. Ez valamennyire kiszámíthatóvá is teszi a történet folyását, de Emily cinikus, koraérett szemlélete rendre pikáns ízt ad a jeleneteknek, az ő figurája minden döccenő ellenére is felvillanyozza a szkriptet.emily.jpg

Devlin pedig kissé meg is elégedett ezzel, ugyanis igazán nem is kíván többet annál, mint hogy főszereplőjét végigvezesse a tizenéves útkeresés buktatóin, ezzel alaposan háttérbe szorítva a sorozatgyilkos szerepből adódó motívumokat. Emilyt egyszer sem fenyegeti reálisan a lebukás veszélye, és hiába jelenik meg egy "rivális" is a városban, ő is az első adandó alkalommal behódol a lánynak, illetve az a kézenfekvő sablon is csak kiforratlanul, szinte kapkodva jelenik meg, hogy főhősünknek kényszerhelyzetben egy morálisan megkérdőjelezhető gyilkosságot kell végrehajtania. A forgatókönyv egyenlő teret kíván engedni a tinédzserkor jellemző nehézségeinek és a sajátos antihős-helyzetből, Emily hol lenyűgöző, hol riasztó nihilizmusából eredő gondolatoknak, miközben egyértelműen utóbbiakra kéne fókuszálnia ahhoz, hogy teljesen meg tudjon állni a lábán.

Egy túlzsúfolt könyvet kapunk így, amely jó néhány szálat megpendít, azonban mindegyiket már nem tudja méltó módon végigvinni. Az utolsó 20 oldal kifejezetten kapkod és szerintem hibát is követ el azzal, hogy egy olyan karaktert tesz meg végül Emily fő ellenlábasának, aki korábban ennél jóval sokrétűbbnek tűnt. A finálé csupa ilyen kurta-furcsa megoldást sorakoztat, amelyek sokat rontanak az addig elmondottak átgondoltságán.

A Wretched Emily Derringer tehát tele van jó poénokkal, de maga is csak egy jó poén, amely nem képes többre bizarr alapötlete konzekvens végigvitelénél, és legfőképp arra nem, hogy továbbgondolja azt. Egy letszitultabb, kidolgozottabb formában könnyen lehet még belőle klasszikus, de legalábbis kultfilm, jelen állás szerint viszont nem több egy jelentéktelen produkciónál, amelyet szokatlan megközelítése miatt néhányan biztosan megnéznek majd, de valószínűleg ők is csalódni fognak.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7612568279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása