10 szuper sorozat vizsgaidőszakra II.
2017. május 26. írta: tonks

10 szuper sorozat vizsgaidőszakra II.

Sorozatot bármikor lehet darálni, de vizsgaidőszak idején különösen jól tud esni az embernek. Korábban már sorra vettem 5 szuper szitkomot, jöjjön most a következőkben 5 hasonlóan jó 40 perces sorozat.

Szívek doktora / Hart of Dixie (2011-2015)

why-hart-of-dixie-was-canceled.jpg

A borzalmas magyar cím nem véletlenül hajaz a Szívek szállodájára, hiszen a Hart of Dixie hasonló kisvárosos, feelgood sorozat, mint a Gilmore Girls. A képzeletbeli alabamai Bluebellben játszódó sorozat darálásra termett, hiszen így a legszórakoztatóbb a sok fura szereplőt és romantikus bonyolódásokat követni. Rachel Bilson csodás női főszereplő, aki nehezen szokja meg a kisvárosi környezetet és természetesen több szerelmi ügybe is belebonyolódik az évadok során, de szép kerek lezárást kapott a karakter. És 40 perces sorozat létére sokszor beillik szitkomnak is, a country zene és a humor a sorozat fontos alapja. Főleg az első 2 évad volt a kedvencem, de mindig jó volt kicsit elbújni Bluebell-ben a jegyzeteim elől.

Downton Abbey (2010-2015)

downton-abbey-series-2-cast-promo.jpg

Ez az angol kosztümös dráma nagy hatással volt az angol sorozatgyártásra, és nem véletlenül. Angol sorozat lévén könnyű darálni, hiszen általában 8 részes egy évad, valamint több karácsonyi epizóddal is megörvendeztették a rajongókat. A kastélyban élő arisztokrata Crawley család és a szolganép életét nem csak az I. világháború alakította, szereplők, újabb és újabb problémák jönnek-mennek az évek során. A fő szál a vagyon megőrzése, az örökös személye, hiszen nő nem örökölheti a címet és Lord Grantham-nek csak lányai vannak. Lady Mary tekinthető a fő-főszereplőnek a sorozatban, de szerencsére fokozatosan egyre többen kapnak mellette teret, a családtagok és a személyzet egyaránt. A gyönyörűen fényképezett sorozatot azóta sem sikerült igazán pótolni, hiányzik.

A férjem védelmében / The Good Wife (2009-2016)

o-the-good-wife-season-5-facebook.jpg

Ez a sorozat kicsit kilóg a listáról, mert sokszor elég elgondolkodtató és komoly dráma, de miatta szerettem bele végleg a jogi sorozatokba. Alicia Florrick a politikus férje árnyékában él, megelégedve biztonságos életével. De mindennek vége szakad, amikor Peter botrányba keveredik és börtönbe is kerül. Hogy talpon maradhasson, Aliciának munkába kell állnia és diplomáját használva ügyvédként próbál érvényesülni, de a szamárlétrát neki is végig kell járnia. Az évadok során sok kavarodás van abban, Alicia kivel és kinek is dolgozik, de a sorozat remekül megtalálta az egyensúlyt a magánélet és a jogi oldal között. A jogi ügyeket egyenesen zseniálisak, sokszor aktuálisak és elgondolkodtatják a nézőt; mindig úgy ültem le a sorozat elé, hogy alig vártam, milyen ügyet is kapnak Alicia-ék. Kedvenc témám azóta is a lehallgatások kérdése, az internettel kapcsolatos dilemmák. A remek főszereplő gárda jórészt ugyanaz maradt, de mellettük a visszatérő vendégszereplők is zseniálisak. Nem véletlen, hogy ezek a karakterek át lettek emelve a sorozat spinoffjába is, a The Good Fight-ba. Ami szintén nagyon ajánlott.

Fekete vitorlák / Black Sails (2014-2017)

black-sails-cast.jpg

A Kincses sziget előzményeként beharangozott kalózos sorozat hihetetlenül szép ívet járt be a 4 évada alatt. Az elején a csöcs+vér címkébe skatulyázták be (mivel a Starz sorozata, ami a Spartacussal virított csak korábban nagyot), de szerencsére a 2. évadtól szépen bekeményített a sorozat. Én az 1. évadot is simán elnéztem, de mindenképp jót tett a történetnek, hogy emelkedtek a tétek, a 4. évad igencsak komorrá sikeredett. A sztori ott kezdődik, hogy Flint kapitánynak a spanyolok aranyára fáj a foga, de a saját legénysége előtt is titkolja, miért ütnek rajta az épp kiszemelt hajókon. Gyorsan elpasszolható zsákmányt mindenesetre ritkán találnak, ami miatt nő a feszültség. Az egyik hajón aztán hozzájuk csapódik John Silver, aki az irháját próbálja menteni, de belebonyolódik a dolgokba. Mind a 4 évad elég komoly sztorival rendelkezik, a végét pedig elég rendesen lezárták - sajnálom, hogy nem kapunk 5. évadot, de a készítők végig vihették az ötletüket, úgyhogy annyira nem panaszkodom. Rengeteg kavarodás, pálfordulás történik az évadok alatt, a karaktereknek hihetetlen játszmákban kell részt venniük. A szereplők közül szinte mindenki felnő a sorozathoz, különösen John Silver castingja lett a végén telitalálat. No meg Flintként Toby Stephens, akit nem is értek, hogy miért nem halmoztak el díjakkal. Fel kell magasztalnom a zenét is, mert Bear McCreary hatalmasat alkotott.

Fresh Meat (2011-2016)

fresh-meat-series-4-shot-1-134.jpg

Ennél a sorozatnál semmi sem állhat közelebb az egyetemista szívekhez, lévén, hogy egy csapat manchesteri egyetemistáról szól. A szereplők gólyaként lesznek lakótársak egy lepukkant házban és 4 remek évadban követhetjük végig az életüket a diplomaosztóig. Egy tökéletesen vezetett dramedyről van szó, mert nem féltek belebonyolódni egy-egy komolyabb témába, de alapvetően humoros helyzetekbe keverednek a szereplők, miközben így vagy úgy, de megpróbálnak felnőni. Vod, Josie, Oregon, Howard, Kingsley és J.P. hatos felállása tartalmaz némi Jóbarátok utánérzetet, de ők sokkal valóságosabb figurák, mint a szitkom szereplők. Vod igazi belevaló punk, a legtökösebb karakter annak ellenére, hogy lány. Josie és Oregon élvezik a szabadságot és az új életet, így vagy úgy. Howard a legfurább figura mindenki közül. Kingsley hordoz magában némi műmájer vonást, de azért lehet szeretni, J.P. pedig az ügyeletes seggfej a csapatban. Képviseltetve van tehát mindenki és együtt mindenféle kalandba keverednek: valaki a fogorvos gyakorlatán véletlenül átfúrja a páciens arcát, más a tanárával bújik ágyba, egy másik meg egy könyvtári könyvért verekszik meg. Szóval általában sosem tudni, hogy éppen mi fog történni, de mindig tetszett az, amit éppen láttam. A romantikus kavarodások is érdekes voltak, de nagyon tetszett az, hogy a lényeg az összetartásuk volt, hiszen együtt sokkal könnyebb boldogulni a felnőtt életben és az egyetemen egyaránt. Legalább háromszor láttam már a sorozatot, és sosem értettem, miért nem lett népszerűbb, mert tényleg nagyon jó. Az utolsó évadért kellett szorítani, mert a színészek egyre keresettebbé váltak, de szerencsére szuper lezáró évadot kaptunk tavaly. Azóta sem került hasonlóan különc cucc a tévébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5712525957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2017.05.29. 15:09:04

"A borzalmas magyar cím nem véletlenül hajaz a Szívek szállodájára, hiszen a Hart of Dixie"

Na jó, jó, borzalmas - de mi lett volna megfelelő címfordítás?... az eredetiben ugye szóvicc is van (heart - Hart), amit aligha lehet visszaadni - másrészt el lehet gondolkodni, hogy mennyire szokták szidni a szóvicceskedő magyar címeket, pedig hát...
süti beállítások módosítása