Könyvkritika: Sarah Andersen: Puha boldog puffancs (2017)
2017. május 24. írta: tonks

Könyvkritika: Sarah Andersen: Puha boldog puffancs (2017)

befunky_collage_2.jpg

A tavalyi évem egyik kedvenc olvasmánya lett a Felnőni kiábrándító, Sarah Andersen első képregény kötete. Nagyon vártam tehát a folytatást, ami szerencsére most meg is érkezett, még inkább megmutatva nekünk azt, milyen is egy mai átlagos fiatal élete.

Sarah Andersen egyszerű rajzait azért tartom zseniálisnak, mert sokakkal együtt én is odabiggyeszthetném mellé az #életem hashtaget. A Felnőni kiábrándítóban egy sor mulatságos, de nagyon valóságos helyzetet mutatott meg a saját szemén keresztül arról, milyen is felnőttnek lenni. A Puha boldog puffancs cím viszont nem sok konkrétummal szolgált arról, milyen téma köré is fognak rendeződni a rajzok.

Azt rögtön örömmel konstatáltam, hogy ez a kötet is nagyon közel áll hozzám és igencsak gondban voltam, mikor a kedvenceimet kellett kiválogatnom, mert majdnem minden 2. oldalon megfogott a mondanivalójával. Jó volt az is, hogy kevés ismerős rajzzal találkoztam, mert a Felnőni kiábrándító egy részét már láttam korábban különféle internetes oldalakon.

És a mondanivalóban látszik némi fejlődés. Andersen most nem elégedett meg azzal, hogy csak szórakoztatva elgondolkodtasson, kicsit többet szeretett volna nyújtani az olvasóinak. Újfent érdekes témákat választott, de kikacsintott kicsit az önsegítés felé is, és ez nagyon jól állt neki. A legtöbb ember hajlamos túlbonyolítani a dolgokat, introvertált személyként pedig még nehezebb nyitni a másik ember felé. A kedvenc figurám a túllihegés volt, ami miatt tényleg bonyolulttá lehet tenni egy tönk egyszerű szituációt is. De Andersen itt kacsint ki ránk és elmagyarázza, hogy ezen a gondon könnyedén segíthetünk, hiszen voltaképpen csak egy új, egyszerű felfogás kell: Teszek rá! - és nagyobb eséllyel fogod jól érezni magad. Egész meglepő volt ez az üzenet, hiszen egy átlag olvasó nem ilyesmi miatt keresi Andersen munkásságát, de kellemes meglepetés volt.

Ezen kívül több képkockán visszaköszön az, mennyire nehéz dolga van az önbizalomnak más, sokkal ügyesebb, szebb, egészségesebben élő lánnyal szemben, a menstruáció is követeli a maga helyét, mindegy, hogy milyen fantasztikus nyaralásra készülsz vagy mennyire vagy elkésve aznap. Nem beszélve a macskákról! Hiszen az internet nagyon hasonlít egy macskaimádó szektához és Andersen sokáig nem értette a dolgot. (Most már érti.) A pénzkérdés, az álmok és vágyak mellett megjelenik az is, mennyire igazságtalan a divat a lányokkal és miért jó ellopni a pasik pulcsiját.

Remek élmény volt átlapozni a Puha boldog puffancsot, jó volt kicsit többet megtudni Sarah Andersenről és persze magamról.

10/10

A könyvet a Fumax Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4512533119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása