A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja / Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017)
2017. május 23. írta: AldoWinnfield

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja / Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017)

1_1.jpg

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy film. Egy igazi nagybetűs KALAND, elátkozott azték kinccsel, csontvázlegénységgel, koszos kalózokkal, egy előkelő lánnyal és egy egyszerű kovácsinassal. Na meg egy 'verébbel"... A Pirates of the Caribbean sorozat bemutatkozó darabjában Jack Sparrow (kapitány!) behajózott lyukas csónakjával a mozis világ legikonikusabb karakterei közé, a film pedig elhódította a nézők és a kritikusok szívét is. A The Curse of the Black Pearl folytatásra lett ítélve, érkezett is hozzá rögtön kettő az eredeti csapattal. A Dead Man's Chest és az At World's End, amiket egyben forgattak le, egy majd hat órás, eposzi kalózfutamot tett ki. Az első rész legfőbb erényei közül több elveszett (főleg az istenien megírt forgatókönyv), Gore Verbinski rendező azonban a hangulatot végig csúcsra járatta és a pofás akciójeleneteket is hibátlanul vezényelte le. Ennek köszönhetően a trilógia utolsó felvonására kissé széteső narratíva ellenére a sequelek is igazán emlékezetes moziélményt voltak képesek nyújtani. Egy szebb világban itt abba is hagyták volna a PotC filmek készítését, hiszen minden és mindenki a helyére került. Csakhogy mi nem egy szebb világban élünk. Jött tehát a negyedik rész, amely majdnem megölte a szériát. Rob Marshall nagyon nem kapott rá a rum és a fosztogatás ízére, az előzményekhez képest alkotása olyan volt, mint bokáig érő vízben maketthajókkal kalózkodni. Igaz persze az is, hogy forgatókönyvet sem kapott erőset, de ezen kívül is mindenben elmaradt elődjétől: humorban, akcióban, vágásban, ötletekben, látványban... Nekem nagy gyengém a PotC sorozat, de még így sem tudtam megszeretni művét. Most itt van az új felvonás, az ötödik. Nagy elvárásaim voltak, talán túl nagyok is. Ezeknek nem is tudott maradéktalanul megfelelni a Dead Men Tell No Tales

De Kapitány Úrnak jelentem, van még szufla a karibi kalózok kalandjaiban!

pirates-of-the-caribbean-dead-man-tell-no-tales-latest-news-update-new-trailer-inbound-for-tomorrow.jpg

Visszatértek az alapokhoz a készítők, és ezt rendkívül jól tették. A felesleges sallangok helyett fogták azt, ami jól működött az első részben és hasonlóan jártak el itt is. A forgatókönyv hagy időt az új karakterek kibontakozásának, motivációik feltérképezésének. Mire Jack Sparrow feltűnik, már képben vagyunk a helyzettel, megismerjük az ifjú hőst, aki apját akarja menteni, a felvilágosult, modern főhősnőt és Salazar kapitányt is, aki a kötelező gonosz... Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne volna menő és kidolgozott, plusz Bardem is hozzáad színészetével a figurához. Az új szereplőket nem feltétlenül gondolták túl, de pofásan illeszkednek a cselekménybe, a világba, indokaik és tetteik pedig maximálisan érthetőek. Számomra a kalózokat üldöző spanyol kapitány volt a legkellemesebb meglepetés, de imádtam például azt is, ahogy egy visszaemlékezős jelenetben Jack Sparrow is új árnyalatokat kapott. Azt sajnos botorság lenne kijelenteni, hogy túlzottan eredetiek volnának a Dead Men Tell No Tales ötletei (hiszen Salazar és csapata is csak egy újabb elátkozott hajós például), de a kvázi visszakanyarodás a kiinduló ponthoz működik, és véleményem szerint a megvalósítás közel sem az olcsó fan service kategóriába tartozik. Vannak itt régi harcosok (pl. Barbossa is, aki ismét fontos szereplő) és új titánok, akik végül nagyjából ugyanazt akarják elérni: megszerezni Poszeidón szigonyát, ami a MacGuffin a történetben. 

piratesofthecaribbean5-scodelario-depp-thwaites.jpg

A sallangmentesítés (amivel a negyedik rész is próbálkozott egyébként, sokkalta pocsékabb módon) és az egyszerű, de azért szépen kikerekített cselekmény (nyoma sincs pl. egy sellő-papfiú szintű kreatív borzalomnak) és karakterek azonban mit sem érnének, ha az új rendező páros, Espen Sandberg és Joachim Rønning ugyanolyan borzasztó munkát végeznének, mint közvetlen elődjük, Marshall. A Dead Men Tell No Tales kissé megszenvedi Verbinski keze nyomának hiányát, de ennek ellenére sincs ok a panaszra. A két direktor ugyanis érzi és tudja, mitől lehet jó egy PotC film. Értik a humort, akciójeleneteik dinamikusak, könnyedén követhetőek, hozzák a széria jellegzetességeit, még ha annyira nem is parádésak vagy újítóak (a széf rablása a lovakkal egy új variáció arra, amit Dominic Torettóék műveltek a Fast and the Furious franchiseban), mint G.V. mesternél. Helyre rázták a hangulati faktort is: az ötödik rész minden perce ötször kalózosabb, mint bármi, amit a negyedikben megtapasztalhattunk. Igaz, ami igaz, ebben sokat segít a zenei aláfestés is: Geoff Zanelli, ha forradalmat nem is hozott, frissített eleget a dallamokon, és újdonságai is működnek. Ami nagy félelmem volt még a rendező páros munkáját illetően, az a CGI használata volt. Verbinski mindig tudta, hogyan kell kielégítően vegyíteni a számítógépes effekteket és az épített díszleteket, 'valódi" trükköket. Hát, a hangsúlyok kissé talán eltolódtak az előbbi megoldások irányába, a Dead Men Tell No Tales mégis fantasztikusan fest, és egyszer sem volt olyan érzésem, hogy ez vagy az a CGI momentum kizökkentett volna a film világából. Többségében inkább ámuldoztam. (ebben nyilván van némi szerepe annak is, hogy IMAX-moziban volt a sajtóvetítés)

nemfqm1ttpmdqt_2_b.jpg

A kalózok élete sosem mentes a problémáktól, és így van ezzel az ötödik karibi fosztogatás is. A finálé első blikkre kissé sete-sutának tetszett, ott talán Salazar sem kapta meg azt az időt, ami járt volna neki, hogy karakteríve rendben legyen. Kissé még el lehetett volna bibelődni Sparrow jellemfejlődésével is: a Dead Men Tell No Tales elején hősünk még alkoholista valójánál is sokkal alkoholistább. Szét van esve, nem találja a helyét, legénysége is elhagyja. Végül persze rendbe szedi magát, de a váltás talán túl hirtelen volt... Azt viszont még mindig érzik a készítők, az írók, hogy Jack kapitány akkor boldog, ha egy hajó deszkáit éri a lába, arcát megcsapja a sós víz permete, előtte a végtelen horizont, a kalózkodás szabadsága... és egy üveg rum. Nem is foglalkoztak túlzottan azzal, hogy megreformálják ezt a vonalat. De így van ezzel az egész film is. És ha lehet valamiért hibáztatni az alkotói gárdát, az pont ez, hogy az újdonság varázsából sokat nem tudtak prezentálni. 

Ennek ellenére a Dead Men Tell No Tales számomra kifejezetten szórakoztató kalandnak bizonyult, szuper moziélménynek. A széria szerelmeseinek egyértelműen ajánlott, de kedvét lelheti benne mindenki, aki mívesen megformált, pörgős és humoros fantasy-kalózkodásra vágyik. Bár ezt a felvonást az utolsóként hirdették, meghagyták a kiskapukat is egy esetleges folytatásnak. Nincsen tengeri haramia, (meg hollywoodi stúdió) aki az arany csábításának nemet tudna mondani, így elképzelhető, hogy nem kell még búcsút intenünk Jack Sparrow kapitánynak. Egy esetleges hatodik filmhez viszont már nagyobb ötletek kellenének és egy merészebb elképzelés...

De ne aggódjunk a jövőn! Élvezzük ki ezt a pillanatot, mert van minek örülni. Igyunk barátaim, yo ho!

8/10

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja adatlapja a MAFAB oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3812509433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zacskóstej 2017.05.24. 14:45:50

Jack-et üldözi egy szellem zombi izé kalóz. Ilyen még nem volt. Ja de...

Zacskóstej 2017.05.24. 15:10:18

@AldoWinnfield: Őszinte leszek. Nem olvastam el a cikket :(
Az első 1-2 rész nagyon jó volt. Utána már inkább kínos mint jó.

berne 2017.05.25. 04:04:59

Már az első is borzasztó volt. Nemhogy a sokadik.
Depptől rosszabb színész nem nagyon van.

AldoWinnfield 2017.05.26. 09:47:06

@berne: Depp félresiklott, nem kérdés, de fantasztikus színész. Remélhetőleg összekapja magát és visszatér régi valójához. :)
süti beállítások módosítása