Könyvkritika: Csendes Nóra: Zápor utca (2016)
2017. május 19. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Csendes Nóra: Zápor utca (2016)

A saját műfajában egy igazi kis gyöngyszem ez a könyv

zapor_utca.jpg

Mit tudhat egy 18 éves lány a szerelemről? Talán nem annyit, mint a nála sokkal érettebb alkotók, ellenben annyi tehetséggel és gyönyörű nyelvezettel írta meg nekünk ezt a könyvet Csendes Nóra, hogy nem lehet legyinteni rá, csak csodálkozni azon, hogy ilyen fiatalon hogyan lehet ilyen minőségi alkotást letenni az asztalra. Azonnal magába szippantja az olvastó a két szálon futó történet, amelyben lassúdadan folynak az események, de egyetlen percre sem unatkozunk, és ily módon nem sikkad el egyetlen mozzanata sem a sztorinak, amelyben két fiatal lány sorsának alakulását követhetjük figyelemmel, akiket 50 év választ el egymástól, mégis sok közös vonásuk van, nemcsak a címadó Zápor utca. Az első szerelem mindig szép, és nagyon tud fájni, de egy életre emlékezetes marad, történjen bármi utána. A 18 éves lányok lelke örvénylő forgatag, nem könnyű életkor ez, a főhős még nem felnőtt, de már nem is gyermek, nincs még tapasztalata szívügyekben, nem az értelmére hallgat, hanem az érzelmeire, hatalmas drámaként él meg mindent, csak sok évvel később érti meg, hogy mi volt ebből igazán fontos, és mennyire meghatározó tapasztalatokat szerzett közben. Jó volt újra 18 évesnek lenni, átélni az első szerelem csodáját az írónő líraian szép sorainak köszönhetően. Minőségi romantikus könyv, megdobogtatja a szívet, elandalít, de ugyanakkor el is gondolkodtat. Szerethető és tartalmas alkotás, fiatal szerzője tehetsége kétségtelen, a történet pedig megl tudja melengetni a lelkünket egy esős délután.

Bogi 18 éves kecskeméti lány, aki főiskolára készül Budapestre, és egy családi nyaraláson megismerkedik Gergővel, akivel kicsit nehezen indul be a kapcsolatuk, hogy aztán annál viharosabban szeressenek bele egymásba. Miközben zajlanak velük az események, megismerhetjük Róza történetét is, aki az ötvenes években kerül hasonló helyzetbe, mint Bogi, az ő sorsa jóval nehezebb és sokkal gyorsabban kell felnőnie, de az érzelmei neki sem gyengébbek Samu iránt...

zapor_utca2.jpgTatabányaiként végeztem el az egyetemet Budapesten, amelyet nekem is ugyanolyan nehéz volt megszoknom, mint a két főszereplőnek, jót nosztalgáztam azokon az ismerős jeleneteken, amelyek a kezdeti közlekedési és tájékozódási nehézségeket taglalják, és azokat, amelyben a lányokra nehezedik a nagyváros minden súlya, annak szépségével és rútságával együtt. Az érzékletes leírásnak köszönhetően tökéletesen átélhetővé válik, milyen nehéz volt a fiatal lányoknak helytállni egy teljesen új környezetben, a család támogató segítsége nélkül, ráadásul egy szerelem érzelmi magasságaival és mélységeivel súlyosbítva. Más korban élnek a főszereplők, Bogi megengedheti magának, hogy felelőtlenebb és gyerekesebb legyen, Rózának sokkal komolyabb problémákkal kell megküzdenie, mint neki, alapvetően mégis ugyanazokat az élmenyeket élik meg, és az egyidejű ábrázolásmód (egymás után olvashatjuk, hogyan élik meg pl. a nagymamájuk elvesztését, vagy az első szerelmes éjszakát) különleges zamatot ad ennek a szomorúan szép történetnek.

Nyilván a mai kor áll közelebb a szerzőhöz, ezért Bogi sorsát ismerhetjük meg részletesebben, de meglepően erősre sikeredett Róza sorsának leírása is, hitelesen sikerült megidézni benne az ötven évvel ezelőtti időszak hangulatát. Az egyetlen problémám a könyvvel a lezárása volt, a korábbi tempóhoz képest túlságosan gyorsan került pont a lányok történetének végére (ami inkább vessző, de ennél többet nem árulok el az események kimeneteléről), ennél több hibát nem tudok felróni ennek a jó kis könyvnek, amely a saját műfajában egy igazi kis gyöngyszem, érdemes adni neki egy esélyt.

Ebben a könyvben nincsenek hatalmas drámai fordulatok, éppen a hétköznapisága, a csendes líraisága adja a különlegességét. Pontosan azokat az érzelmeket közvetítik a rendkívül választékos stílusban megírt sorok, amelyeket a fiatal lányok átélnek, bár Bogin nem száguld úgy végig a történelem, mint Rózán, és az eléjük kerülő akadályok is eltérő mértékűek, összességében mindketten sorsfordító időszakot éltek meg a Zápor utcában, amelyek szükségesek voltak a felnőtté válásukhoz, és a történet végén az is kiderül, hogyan fonódik össze kettejük sorsa. Egyszerűen szép ez az írásmű.

9/10

A könyvet a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1512519421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása