Sorozat: The Expanse - 1. évad
2017. május 05. írta: danialves

Sorozat: The Expanse - 1. évad

Egy nemcsak ünnepelt, de egyenesen hiánypótlóként ünnepelt sorozatról számolhatok be és a The Expanse-t érő szuperlatívuszok kapcsán annyi mindenképpen elmondható, hogy a sorozat tényleg egy nagy űrt (pun intended) látszik betölteni: a hard sci-fi felé tendáló űrutazásos történetek messze nem képviseltetik magukat akkora számban a vásznon, mint amekkora sikert magukénak tudhatnak, sorozatos terjedelemben pedig végképp egyre kevésbé találkozni velük. Ez a széria egy nagy volumenű, politikai machinációkkal, izgalmas űrcsatákkal és realisztikus társadalomképpel megspékelt saga-t ígér, amiben ugyan már maga az ambíció is tiszteletre méltó, de a megvalósítás messze nem ér fel hozzá.theexpanse_blog_science_104_03.jpg

Egészen addig természetesen igen, amíg a képernyőre vitt produkciós értéket nézem, az The Expanse ugyanis elképsztő CGI-betétekkel, a súlytalanság hiteles megjelenítésével, jellegzetes díszletekkel és kellékekkel operál, ami mind sikeresen hiteti el, hogy egy összetett, szerteágazó világot látunk, amelyet alaposan kitaláltak és átgondoltak. A Föld, Mars, illetve a kvázi-gyarmat státuszban tengődő aszteroida-öv háromszöge egy érdekes problémakört vet fel, amelyben olyan kiváló ötletek is megjelennek, mint az aszteroidák alacsonyabb gravitációjának hatása lakóira (ami a földi életet például lehetetlenné teszi számukra).

Azonban amint mélyebbre kéne ásni ezekben a politikai-társadalmi dimenziókban, az egy-két agyonsulykolt motívumnál nem futja többre. Hiába hasonlítják a Trónok harcához, még az egymást manipuláló ENSZ-funkcionáriusoknak sincs mestertervük, egy-két jelenet alatt végigjátszott összetűzéseik kevés izgalmat tartogatnak hosszú távon nézve. Ugyanis a látszat ellenére (és sorozat létére) éppen ez az átgondolt, nagy léptékű tervezés hiányzik a The Expanse-ből, amely mintha kínosan ügyelne arra, hogy minden epizódjának viszonylagosan lezárt narratívája legyen, és a szezon fő konfliktusát is egyre inkább felgöngyölítse, ahelyett, hogy elmélyítené azt. Ez pedig magával hordozza azt, hogy a legtöbb rész által tárgyalt eseménysorok nem hogy részletesebbek, de még felszínesebbek is, mint egy játékfilmben. A kalamajkába keveredő teherhajó-legénység egy egyszerű elemekből összefabrikált problémacsomagot kap a nyakába, az öntörvényű nyomozó pedig mértani pontossággal kerül egy lépéssel közelebb rejtélye megoldásához - ebből a szempontból egyenesen repetitív a szezon menete.theexpanse_v2.jpg

Pedig úgy érzem, a The Expanse-ben lényegesen több lehetne egy kellemes másodvonalas sorozatnál, azonban az ötleteibe rejlő lehetőségekkel maga sem tud mit kezdeni. Lehetne egy hiteles társadalompolitikai tartalommal, értékes karakterívekkel bíró sorozat is, azonban az írók a kergetőző-problémamegoldó űrhajósok mellett tették le a voksukat.

A The Expanse teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4612476943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2017.05.05. 19:57:14

Én el is untam. Egyedül az ind nő (valójában perzsa) ruhái tudnak lekötni. Különösen zavar, hogy miért kellett a sorozatnak saját fizika, miért nem volt jó nekik a létező? Ezért is nem lehet hard scifi.
Másrészt viszont jól előrevetíti a jövőnket. Egyetlen szőke szereplő volt, ő is megmurdelt az első részben.
süti beállítások módosítása