13 ok arra, hogy megnézd a 13 Reasons Why-t
2017. április 11. írta: AldoWinnfield

13 ok arra, hogy megnézd a 13 Reasons Why-t

#WhokilledHannahBaker?

13-reasons-why-banner.jpg 

1, Azt hiszem, így kell valamit jól adaptálni

Amikor a Netflix kiadta a sorozat előzetesét, nem igazán fogott meg a 13 Reasons Why. Kicsivel később azt hallottam, hogy a könyv, amiből készült sem túl jó, hiába lett hatalmas siker. Ilyen előzmények után érkezett el a premier időpontja és úgy döntöttem, hogy egy próbát megér a széria. Fél részig jutottam. Aztán bekattant valami, és másnap már négy epizód után jártam. Végül három nap alatt a végére értem a teljes évadnak. Oké, hogy ez nem számít egy túl nagy darálásnak, de munka és 'élet" mellett azért nem is vállalhatatlan. A 13 Reasons Why jó. Nem kicsit. Így azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy még ha a vélemények, amiket olvastam tévesek is, és a könyv kiváló, akkor is remekül sikerült az adaptáció.

2, A téma

Na, az kemény. Egy fiatal lány öngyilkossága (meg úgy egyáltalán az öngyilkosság) komoly téma. A 13 Reasons Why pedig pont arról szól elsősorban, hogy mi vezethet ahhoz, hogy egy ereje teljében lévő fiatal a végső 'megoldást" válassza. A pilot első perceiből kiderül, hogy Hannah Baker saját kezével vetett véget az életének. Pontosan lehet tudni, hogy a tizenharmadik rész végére meg fogjuk ismerni az eset körülményeit, tudni fogjuk a miérteket és még az is lehet, hogy látjuk magát az öngyilkosságot is. Ez adja ki a sorozat egyik felét. A másik fele meg pont arról szól, hogy azok az emberek, akik Hannah közelében voltak és felelősek lehetnek a halálában, illetve bármilyen módon részesei voltak az életének, hogyan dolgozzák fel a lány tragikus döntését, és/vagy hogyan próbálják eltussolni a saját részüket. A kapcsot pedig e kettő 'felvonás" között azok a kazetták (13 darab) jelentik, amelyeket Hannah hagyott hátra, és amiken elmeséli döntésének hátterét. A sorozatnak igazából két főszereplője van: Hannah, valamint Clay Jensen, aki szerelmes volt a lányba, így nem csoda, hogy annak halála mélyen megérinti őt.


3, Hangulat

A téma depresszív volta ellenére a sorozat nem merül el a sötét tónusú képekben, és nem akar erőltetetten szomorúnak sem látszani. A koncepciót úgy fogalmaznám meg, hogy a realitást megbolondították némi indie, függetlenfilmes hangulattal és egy csipetnyi hipszter, vagy legalábbis különc öntettel. Nekem valahogy sokszor a Donnie Darko ugrott be a képeket látva, de ez lehet, hogy másnak elég távoli hasonlóság lesz. A zenei válogatásban jól megfér egymás mellett a The Killing Moon az Echo & The Bunnymentől, az Under the Spell a Springtime Carnivore-tól, vagy éppen a Run Boy Run Woodkidtől. Összességében igazi hangulatbomba a 13 Reasons Why, ami csak az atmoszférájával képes magához láncolni a nézőt.

13_reasons_why_publicity_h_2017.jpg

4, Az a fura feelin'

Az előzőhöz szorosan kapcsolódik ez a pont, de muszáj külön is kiemelni. A sorozat egyik legnagyobb erőssége az volt a számomra, hogy bár tudtam, Hannah meghalt, végig szurkoltam azért, hogy az írók valamilyen fordulattal visszahozzák őt az élők sorába. Szembeköpte volna az egész koncepciót, és így minőségi szempontokból nem tetszett volna egy ilyen csavar, de jelzi, hogy mennyire kötődni tudtam a karakterhez. De nem csak Hannah volt szimpatikus (annak ellenére, hogy ő sem hibátlan, és ezt többször is kiemelik), hanem a másik főszereplő, Clay is, akinek meg azért drukkoltam, hogy ő is végig tudja járni a saját útját, ami a kazetták végighallgatását, a gyász fázisait és az ezekből (is) következő cselekedeteket illeti. Az előző pontban írtam, hogy a sorozat nem túl depresszív. Viszont amikor annak kell lenni, meg reálisnak lenni... Akkor kegyetlenül hatásos képsorokat tudtak a retinámba égetni. És ebből a kidolgozott kavarodásból, a hiú reményből és a többi emocionális hatásból egy olyan furcsa, hatásos mix alakult ki, amely tovább emelte a sorozat értékét. Fontos kiemelni, hogy ez a 13 rész olyan, ami összetörheti szívedet, lelkedet, és néha nagyon, nagyon nehéz nézni. Már ha van benned egy kis empátia.

5, A remek narratíva, apró szépséghibákkal

A sorozat tehát úgy épül fel, hogy Clay hallgatja a 13 kazetta közül az egyiket (otthon, az iskolában, biciklizés közben), és megelevenednek előtte a múlt eseményei. Minden részben más szereplő kerül a fókuszba, minden epizódban más-más ember bűnét ismerhetjük meg, de természetesen a jelen története már nincsen ennyire darabokra osztva. Ott a szereplők reagálnak Clay frissen szerzett tudására, próbálják őt akadályozni vagy segíteni. Jellemzően inkább előbbi verzió van azért jelen, ugyanis senki nem akarja, hogy a Jensen felrúgja a kialakult nyugalmi helyzetet és kiborítsa azt a bizonyos bilit. A többiek inkább kussolnának a kazettákról, meg arról, hogy mit hallottak, mit tudnak. Ez a  'játék" is végigkíséri a részeket, hol nagyobb, hol kisebb szerepet kapva: ha van hiba a 13 Reasons Why-ban az pont az, hogy sokszor indokolatlanul titkolóznak, nem mondanak el valamit egyes szereplők. A rejtélynek ugyanis működnie kell. És ilyenkor leginkább két válasz van:

- Ne akard tudni!

- Hannah így akarta volna.

Apró kis csalás ez, és tényleg kell ahhoz, hogy a kimunkált, amúgy rendkívül okos szerkezet működjön, de azért néha feltűnő volt, hogy egy kicsit trükközniük kellett az íróknak. A sorozat egyébként olyan, mint egy krimi, amiben az áldozat/gyilkos végigvezeti a nyomozót az egész ügyön.

 6, Üdv, én vagyok a 13 Reasons Why, és okos vagyok!

Azt is nagyon szerettem a szériában, hogy kifejezetten eszes darab. Nemcsak a minőségi módon kidolgozott cselekmény miatt, hanem azért is, ahogy a témáját kezeli. Úgy tudja ugyanis bemutatni az öngyilkosságot és annak hatásait az elhunyt környezetére, hogy közben egyszer sem megy át tanmesébe. Nem ad a karakterek szájába elcsépelt lózungokat és nem akar közvetlenül nagy igazságokat kimondani. Ezek helyett bízik a nézőjében és abban, hogy az meg fogja érteni a szituációt, le tudja vonni a megfelelő következtetéseket. Én amúgy lehet, hogy naiv vagyok, de szeretném hinni, hogy a 13 Reasons Why megnézése után mindenki egy kicsit kedvesebb lesz a környezetében élőkkel. Mert sose lehet tudni, hogy egy-egy mosoly, jófej gesztus kinek dobja fel a napját. Kit tart vissza attól, hogy valami meggondolatlanságot tegyen...

13reasons.png

7, Karakterek

Amerikai középiskolás sorozatból annyi van, mint égen a csillag. Megvannak a jól bejáratott sablonkarakterek, a sokszor használt klisék stb. A 13 Reasons Why sem tud teljesen kitérni ezek elől, de ahogy haladunk előre a történetben, úgy képesek az alkotók egyre több árnyalatot csempészni az egyes figurákba. (Egy példa: aki csak egy üresfejű szépfiúnak tűnt, az később az alkoholista anyja ballépései miatt szenvedő fiatal srác lesz, akinek előbb említett viselkedése igazából csak az álca, ami mögé elbújhat.) És ez kis túlzással mindenkire igaz, aki két mondatnál többet beszél a széria során: az összes megjelenő embernek sikerült valamilyen karakterfejlődést prezentálni, ráadásul úgy, hogy az az eseményekből szépen következzen. Tudom, ennek alapvetőnek kellene lennie, de nem mindig szokott ez így lenni...

8, Hannah

Egy ilyen sorozatnál nem árt, hogy ha törődünk is azzal a szereplővel, akinek végigkísérjük az útját az öngyilkosságig. Írtam, hogy számomra szimpatikus volt Hannah. És pont azért, mert nem volt hibátlan. Alapvetően persze egy jóindulatú lány volt, de ahogy mások körülötte, úgy ő is követett el hülyeségeket. Volt például, hogy ezerrel tolta a 'drama queen"-t. De nem volt benne semmi rossz szándék. Ehhez képest tényleg sok szarságot kapott az iskolatársaitól és barátaitól. Igaz, többségében (!) olyat, amin mindegyikünk átesett élete során. De mindenki másképp dolgozza fel a dolgokat... A lánynak soha nem volt szerencséje. Mindig, amikor úgy érezte, hogy a dolgok visszakerültek a rendes kerékvágásba, beütött egy újabb probléma. És a sok kicsi, bántó dolog mellé végül bekúsztak olyan események is, amelyek önmagukban is taccsra tudnak tenni egy embert. Főleg egy fiatal, 17-18 évest, de ez azt hiszem nem is korfüggő. És volt itt még egy nagy baj. Hannah minden, de minden segítségkérésére közöny volt a válasz.

9, Clay

A sorozat másik főszereplője a tipikus jó gyerek. Tudjátok, a meg nem értett rendes srác, akit képesek buzinak nézni, csak mert félénk és nincs nagy arca. Fontos viszont elmondani, hogy Clay nem lúzer, szóval nem az a karakter, akit a menő srácok a kukába dobnak puszta szórakozásból. Érző lélek, ezért is tart neki sokkal tovább végighallgatni a kazettákat, mint másoknak. Ahogy haladnak előre az események, úgy lesz egyre cselekvőbb figura: útja során sokszor meg akar hátrálni, de mindig a segítségére sietnek. Clay szenved, küzd, hibáztatja magát és másokat, de végül ő lesz az, aki képes tenni is valamit, hogy Hannah ügye előre mozduljon és kiderüljenek a titkok.

170331-news-13reasonswhy.jpg

10, Itt képesek jól használni a nosztalgiát és a popkult utalásokat!

A nosztalgia és a popkult utalások a mai filmek, sorozatok egy jelentős hányadának fontos részét képezik. Ezekkel könnyen lehet hatni az emberek érzelmeire, és még ha sokat nem is újítanak, el tudnak adni egy terméket vele. (Köszönöm, nem kérem a Force Awakens kommenteket!) A 13 Reasons Why megáll a saját lábán,  a nosztalgia iránti élvezetét meg kiéli az olyan, a történetet színesítő apróságokban, mint például az, hogy Hannah magnókazettákon juttatja el a történetét az emberekhez.

11, A tálalás

Technikailag, rendezésileg, vágásban, írásban is minőségi a sorozat. Kisebb problémák akadnak persze, de az összhatás impresszív.

12, Az egyénre gyakorolt hatás

Ez egy kissé önző pont, de muszáj leírnom. Bár alapvetően sok sorozatot nézek, a 13 Reasons Why darálásig egyetlen évadot néztem meg 2017-ben, azt is egy olyan szériából, ami 25 perces részekkel dolgozik. Egyszerűen nem tudott lekötni semmi hosszú távon. Régi kedvenceket hagytam félbe, tettem el későbbre, és ha bármi ígéretes újdonsággal találkoztam, arra is gyorsan ráuntam. A 13 Reasons Why ismét meghozta a kedvem a sorozatokhoz. Remek érzés volt újra egy kicsit függővé válni, ismét átélni a 'csak még egy részt" effektust.

13rw_102_03419rc.jpg

13, A meglepetések mindig jók

A Netflix  tavaly a Stranger Things című sorozattal lepte meg a nézőket, idén úgy érzem ez a széria az, amely egy díszcsomagolásban átadott ajándék az embereknek. Igen, tudom, nagy és érzelmes szavak ezek. De néha a legváratlanabb dolgokból lesznek a legkellemesebb meglepetések. A 13 Reasons Why pedig pont ilyen. Ez nem az a sorozat, aminek hatalmas a hype-ja a megjelenés előtt, aztán a kész termék csak közepes vagy rosszabb. Én ennek nagyon örülök, és most, hogy végignéztem, bátran ajánlom mindenkinek ezt a nem mindennapi élményt nyújtó sorozatot.

A 13 Reasons Why legálisan (angol hang és felirat duóval) a Netflixen érhető el.

Megjegyzés: ez NEM fizetett cikk, tényleg imádtam a sorozatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5512408155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dome613 2017.04.11. 20:41:30

Anno, a vörös pöttyös széria darabjaként olvastam a könyvet, és már tini fejjel sem fogott meg annyira, de ezután tuti, hogy megnézem a sorozatot (kár, hogy a sztori 70%-ra még mindig emlékszem... :D) Köszi!

AldoWinnfield 2017.04.11. 22:48:50

@dome613: Változtattak a sztorin. :) Nem mondom, hogy sokat, és nem is tudhatom pontosan, de a rövid verziót, tartalmat elolvastam a könyvből és voltak más pontok. :) Egyébként akárkit kérdeztem eddig, aki olvasta a könyvet, mindenki azt mondta, hogy a sorozat sokkal élvezetesebb, jobb. :)

bukszindeksz 2017.04.13. 07:01:52

Netflixen angol hang és angol felirat? Vagy került hozzá magyar?
süti beállítások módosítása